Home


© 2004-2007 Chilla's Web Space
Webdesign: Karlien

Chinchilla's zijn knaagdieren

chinchilla knaagmateriaal

Het is erg belangrijk je chinchilla's te voorzien van voldoende en veilig knaagmateriaal.

Belang van knaagmateriaal Chins knagen aan alles Chinchilla knaagmateriaal

Nood aan knaagmateriaal

 • Chinchilla's zijn knaagdieren. Zij hebben doorgroeiende tanden, en zodoende nood aan voldoende -VEILIG!- knaagmateriaal!
  Indien zij niet genoeg kunnen knagen, zal dat zeker en vast leiden tot ernstige problemen. De tanden zullen namelijk buitensporig doorgroeien en dit kan aanleiding geven tot allerlei complicaties en zelfs de dood.
  Helaas hebben sommige chinchilla's, hoewel ze toch voldoende knaagmateriaal hebben, aangeboren gebitsafwijkingen en deze zijn erfelijk (ga er dus niet mee kweken!). Tandproblemen kunnen ook worden veroorzaakt door een onvoldoend aangepaste voeding.
 • Voldoende knaagmateriaal is ook noodzakelijk om je chins bezig te houden. Een chinchilla die zich verveelt in zijn kooi, is geen happy chin en kan gestoord gedrag gaan vertonen zoals vachtbijten.

Chins knagen aan ALLES

 • Knagen aan plastic (=giftig en mogelijk richten kleine doorgeslikte schilfers inwendig schade aan) is natuurlijk uit den boze.
 • Er bestaat veilig, onveilig, en discutabel knaagmateriaal.
 • Zowel in de kooi als tijdens de Playtime houdt men in de gaten en zorgt men ervoor dat de chinchilla niet aan gelijk wat knaagt.

Knaagmateriaal

 • Je doet je chins een groot plezier met knaagmateriaal van veilig hout zoals wilgentakjes. Wilgentakjes kan je kopen in de winkel. Ze liggen soms bij de papegaaienspullen in bundeltjes van zo'n 10 stokjes.
  Ook vind je soms dikkere knaagstangen in de winkel met een haakje aan om aan de tralies vast te maken. De haakjes zijn ook handig om te herbruiken met een zelfgesneden stuk dikke tak.
 • Een dikke boomtak in de kooi is niet alleen goed en leuk om aan te knagen, als de tak stevig en dik genoeg is, zullen ze hem ook gebruiken om op te klimmen - in dat geval dien je de tak wel stabiel vast te maken in de kooi.
 • Let wel op want bepaalde soorten hout zijn giftig voor chinchilla's. Het hout mag natuurlijk ook niet besproeid zijn met insecticide (en ook niet rot zijn of vieze beestjes bevatten). Wilg, linde en fruitbomen (geen citrus, pruim of kers) zijn OK.
  Er wordt aangeraden takken uit de vrije natuur vooraf grondig te schrobben met heet water.
 • Een knaagsteen in de kooi is onontbeerlijk.
  Deze kan je kopen in de dierenspeciaalzaak (bijvoorbeeld de Chin-Ka en Toy-Ka blokken), of er zelf een maken. Hiervoor heb je een gasbetonblok (Ytong) nodig dat je vervolgens aan diggelen slaat zodat je kleinere stukken krijgt die in de kooi gaan.
  Let er wel op dat de knaagsteen nog scherpe hoeken heeft. Anders hebben je chins er niet zo veel aan, tenzij als voetballetje.

terug naar boven

chinchilla playtimeknaagstenen