Home


© 2004-2007 Chilla's Web Space
Webdesign: Karlien

Chinchilla pellets

Ruwweg gesteld bestaan er twee soorten chinchilla voer: chinchilla "pellets", en "gemengd voer", soms ook "premium" voer genoemd.
Om verschillende redenen gaat voor chinchilla's de voorkeur uit naar gewone pellets.

Redenen om pellets te verkiezen Pellets kopen Samenstelling van chinchilla pellets
Hoeveelheid pellets Geleidelijk overschakelen van voer

Waarom raadt men pellets aan boven gemengd voer?

Hoewel die bruin/groene staafjes er maar saai uitzien, bevat een goede chinchilla pellet alle voedingsstoffen die chinchilla's nodig hebben.
Een mengeling ziet er misschien "lekkerder" uit en is dat misschien ook, maar bevat in het algemeen te veel toegevoegde "lekkernijtjes", die minder gezond zijn.

Het gevaar bestaat dan dat de chins kieskeurig gaan eten, dus bij voorkeur de lekkere stukjes eruit vissen en de rest laten liggen.
Bovendien geven de lekkere en calorierijke stukjes mogelijk sneller een verzadigd gevoel waardoor chinchilla's minder van de andere stukjes gaan eten.

Hierdoor zouden ze dan onvoldoende van de nodige voedingsstoffen en vezels binnenkrijgen.
De snoepjes bevatten vaak te veel suiker en vet waardoor onder andere darmproblemen (verstopping/diarree) kunnen ontstaan.
Door te weinig kauwen op de gewone pellets kunnen de tanden ook onvoldoende slijten.

Al deze dingen kunnen leiden tot problemen en zelfs een kortere levensduur.

Liever geef je dus gewoon pellets. Zelf kan je dan af en toe een snoepje geven. Dit is veel leuker voor jezelf om te doen en helpt een band opbouwen met de chins.

Waar koop je chinchilla pellets?

Chinchilla pellets haal je in de dierenspeciaalzaak of eventueel bij een fokker. Belangrijk is dat je bij het kiezen van een voer rekening houdt met de beschikbaarheid ervan; kies dus voor een voer waar je steeds makkelijk aan kan raken zodat je niet plots zonder pellets zit en een ander merk moet kiezen.

De meeste grote merken hebben speciale chinchillapellets, en zelfs als een winkel deze niet op voorraad heeft, kunnen ze ze wel voor jou bestellen. Ook kan je vragen naar grotere verpakkingen naargelang je meer chins te voeden hebt.
Voorbeelden van merken zijn Vitakraft, Witte Molen, Hopefarms (NL), Vadigran (B)...
Laat je in geen geval konijnenpellets aansmeren. Bij los schepvoer kan je hier niet altijd zeker van zijn.

Let ook op de houdbaarheidsdatum van het voer; niet zozeer omdat het voer al bedorven zou zijn, maar omdat de voedingswaarde verloren kan zijn.

Samenstelling van chinchilla pellets

Ik heb een Excel file aangemaakt met een overzichtje van samenstellingen van verschillende chinchilla pellets. De gegevens zijn gebaseerd op informatie van mensen die deze pellets in huis hebben en op gegevens die ik zelf van verpakkingen heb overgenomen.
Ik ben geen voedingsdeskundige en de bedoeling van deze file is dan ook louter ter info en om het vergelijken tussen verschillende merken te vergemakkelijken.

Toch enkele persoonlijke richtlijnen: Chinchilla's hebben een "vezelrijke", "vetarme" voeding nodig. Een voer met zeer hoge dosissen vitamines hoeft niet perse beter te zijn dan een ander. Bepaalde extraatjes of vitaminesupplementen kunnen ook vitamines aanvullen indien nodig. Verder heeft een "hoge" dosis eiwit vooral zin bij opgroeiende of zwangere chins. Maar ook luzerne (alfalfa/rupsklaver) bijvoorbeeld bevat veel eiwitten (en calcium) en kan in dergelijk geval als extraatje gegeven worden.
Een voer dat misschien zeer geschikt is voor een jonge chin in de groei of chins "in de fok" (waar de nadruk misschien ook op vacht en voortplantingscapaciteit ligt) is niet perse een ideaal voer voor bijvoorbeeld oudere "senior" chins die andere behoeftes hebben (zoals minder nood aan eiwitten).

Hoeveelheid pellets

Mijn (volwassen) chins krijgen ongeveer "een handje" pellets per dag. Ik geef ze net genoeg om 24u mee rond te komen.
Men geeft best elke dag een nieuwe portie pellets, zodat de chins steeds "verse" pellets hebben. Eventuele restjes in het bakje (waar ook nog eens keutels in terecht kunnen zijn gekomen) gooit men weg, en regelmatig maakt men het etensbakje grondig schoon met heet water/afwasmiddel.

Bij jonge chins dient men in de gaten te houden dat ze zich niet "overeten". Een volwassen chin zal dat normaal niet doen.

Overschakelen

Gezien de gevoelige spijsvertering van chinchilla's is het af te raden plots te switchen van voer. Overschakelen van voer doe je liefst geleidelijk over een periode van een week of twee.

terug naar boven

chinchilla voedingchinchilla extraatjes

Externe links

Meer lezen over chinchilla pellets:

Stichting Vida Nueva
Those boring old pellets

chinchilla.startpagina.nl INFO