Home


© 2004-2007 Chilla's Web Space
Webdesign: Karlien

Chinchilla snoepjes

Een extraatje af en toe is leuk om te geven. Overdaad schaadt, en sommige dingen geef je beter niet.

Overdaad schaadt Mogelijke extraatjes Enkele snoep ideetjes Wist je dat

Overdaad schaadt

terug naar boven

Het is verleidelijk om je chins met lekkers te verwennen. Ze kunnen ook zo aandoenlijk bedelen. Ook kan het geven van lekkers helpen bij het winnen van vertrouwen van je chins of als beloning bijvoorbeeld wanneer ze na de Playtime terug in de kooi gaan.

Het geven van te veel of ronduit verkeerde extraatjes is echter niet zonder gevaar, zowel op korte (diarree/verstopping/vergiftiging) als op lange termijn (schade aan lever, tandproblemen, voedingsonevenwicht, overgewicht, korter leven).

Vertrouw ook nooit op wat de verpakking van een chinchillasnack beweert: De dagelijkse hoeveelheden die hier soms op worden aangeraden zijn vaak veel te groot.
Ook zogenaamd "gezonde" snoepjes zoals bijvoorbeeld luzerne kunnen problemen veroorzaken omdat zij het evenwicht in de voedingsstoffen verstoren.

Mogelijke extraatjes

terug naar boven

Tot twee keer per dag een klein extraatje geven kan, maar beter niet meer.

Mogelijke extraatjes zijn rozenbottel, een stukje johannesbrood, sommige gedroogde kruiden en bloemen, een gedroogd stukje wortel of bijvoorbeeld een stukje harde spaghetti.

Rozijntjes en andere stukjes gedroogd (en vers, bijvoorbeeld een klein stukje appel) fruit bijvoorbeeld bevatten relatief veel suiker dus geef je het minst vaak. Rozijnen moeten ongezwaveld zijn; de gele rozijnen bevatten meestal toegevoegde zwavel om de gele kleur te behouden! In het Engels heten de donkere rozijnen "raisin", de gele heten "sultana" of "golden raisin".
Wees heel voorzichtig met gedroogde pruim: voor je het weet zit je chinchilla aan de diarree.

Vermijd het regelmatig geven van zonnebloempitten; deze zijn veel te vet. Ook noten bevatten in het algemeen te veel vet en kunnen daarenboven nog andere problemen veroorzaken (vergiftiging, en gedroogde kokosnoot zou kunnen opzwellen in de buik)!

Met groenten, voornamelijk verse (niet gedroogd), dien je bijzonder op te passen omdat deze dodelijke gasophoping kunnen veroorzaken.

Nog enkele chinchilla snoep ideetjes

terug naar boven

  • Vadigran New Generation Chinchilla. Hoog vezelgehalte. Dit produkt is eigenlijk bedoeld als hoofdvoer, maar men kan het ook achter de hand houden als verantwoord extraatje. Het is geen gemengd voer, elk brokje heeft dezelfde samenstelling. Mijn chins zijn er in elk geval verzot op.
  • Science Selective konijn (Supreme Petfood). Een vrij veilig snoepje. Dit is eigenlijk een pellet voor konijnen, maar het wordt ook gegeven aan chins met darm-, eet- of gebitsproblemen. Vinden chinchilla's ook erg lekker.
  • Gedroogde kruiden zoals citroenmelisse, brandnetelblaadjes of meidoorn (Vitakraft). Ze zijn hier gek op. In kleine hoeveelheden als snack, bovenop de pellets, binnenin de hooibal of in het lekkernijenbakje.
  • Mijn chinchilla's krijgen af en toe een klein handje groene haver of luzerne (rupsklaver/alfalfa) van de Vitaplant reeks van Vitakraft. Stukje per stukje uit de hand voeren of doorheen de tralies is ook gezellig. Fitbits van Vitakraft zijn brokjes samengeperste luzerne en stukjes wortel.
  • Johannesbrood. Het is niet overal te koop, maar mijn chins houden er meer van dan van de meeste chinchillasnacks die je in de winkel kan kopen
  • Tarwe-aren ("tarwebloemen") en gras-aren ("zomerbloemen")
  • Gedroogde groenten-, vruchten- of kruidenmix: af en toe als toevoeging aan de pellets, of in een “lekkernijenbakje” dat je ergens in je buurt kan plaatsen wanneer ze vrij mogen rondlopen
  • Er bestaan knaagsticks om in de kooi te hangen, met extra calcium, met fruit, kruiden of met groenten. Deze dingen zijn leuk om te geven maar bevatten wel veel suiker, dus slechts heel af en toe geven. Met zo'n knaagstick in de kooi zullen de chins hun pellets trouwens nauwelijks aanraken.

Wist je dat

terug naar boven

Chocolade niet alleen ongezond maar ronduit giftig is voor chinchilla’s! Laat je dus niet vertederen door een chinchilla die je mandje met chocolade paaseitjes ontdekt, maar plaats alles goed buiten bereik.

terug naar boven

chinchilla pelletschinchilla hooiruifjes

Externe links

Meer lezen over chinchilla voeding:

Voeding Informatie 1-2-3
Nutrition

chinchilla.startpagina.nl INFO