Home


© 2004-2007 Chilla's Web Space
Webdesign: Karlien

Een volière als chinchillakooi?

Een ruime volière kan gebruikt worden als alternatief voor zelfbouw hokken of te kleine kant-en-klare kooien.

Volière Nadelen Inrichting

De volière als alternatief voor de zelfbouwkooi

Vele kooien die in dierenwinkels als ¨chinchillakooi¨ worden aangeprezen, zijn aan de kleine kant of om andere redenen minder geschikt. Een zelfbouwkooi biedt dan uitkomst, omdat men dan zelf de afmetingen en materialen kan bepalen.

Ook sommige volières kunnen een goed alternatief vormen voor te kleine kant-en-klare kooien.

Een tweedehands volière moet eerst grondig gedesinfecteerd worden en mag niet herschilderd zijn met mogelijk giftige verf daar chinchilla's al eens aan de tralies knagen.

Nadelen

terug naar boven

Nadeel van de volière is dat ze meer lawaai kan produceren door de metalen constructie, wanneer de chinchilla's bijvoorbeeld tegen de wanden opspringen, en dat de deurtjes soms onhandig zijn bij het plaatsen van de zandbak, het schoonmaken en het bereiken van de chinchilla. In dat geval is het aan te raden om 1 of meer extra deurtjes in het traliewerk te maken.

Een ander nadeel dat aangehaald wordt is het feit dat rommel makkelijk door de tralies buiten de kooi terecht komt. Dit kan beperkt worden door het strategisch afschermen van delen van de kooi bijvoorbeeld door middel van plexiglas tegen de buitenkant van de volière.

Belangrijk: een goede inrichting

terug naar boven

chinchilla volière De volière wordt ingericht met houten zit- en springplankjes (meestal wordt vurenhout gebruikt, eventueel afgezet met aluminium strips). Een stevige tak om op te zitten en over te klimmen, van veilig knaagmateriaal, stevig vastgemaakt om ongelukken te voorkomen, is wel zo aangenaam. Vergeet ook niet het slaaphuisje vast te maken indien het niet op de bodem staat.
Met dank aan Alleeke (Chinchila's at Home) voor de foto

terug naar boven

chinchilla huisvestingchinchilla's buiten