Oosters Korthaar


 


 

 

Info: Het grote  kattenboek van Paddy Cutts

Geschiedenis  
   

De Oosters korthaar is een hoofdzakelijk kunstmatig ontwikkeld rastype. Hoewel effen gekleurde katten van het Siamese type reeds vele jaren voorkwamen werden ze pas vanaf de jaren vijftig populair. er vonden toen experimentele kruisingen plaats, onder andere tussen Siamezen en Russisch Blauwen, die de weg vrijmaakten tot de ontwikkeling van de Havana. Een bijproduct van dit fokprogramma was de Oosters korthaar Lavendel.

 

 

 

 

Effen kleuren, andere dan de oorspronkelijke Lavendel, werden al snel mogelijk en tegenwoordig worden er van de Oosters Korthaar meerdere kleuren herkent en de hiermee samengangende Tortie.

Toen de populariteit van de Oosters kortharen toenam en de fokkers zich de mogelijkheden van verschillende vachtpatronen bewust werden, werd een een nieuw fokprogramma opgezet. Door terug te fokken op Tabby-points Siamees kwamen hieruit, in een verscheidenheid van kleuren, de Gevlekte, Gemarmerde en Gestreepte Tabby's voort. De Ticket Tabby ontstond door een Seal-point Siamees te kruisen met een Abbesijn.

Het is eveneens mogelijk oosters Kortharen te kweken met een smoke-vacht en deze zijn er ook in verschillende kleuren.deze groep kan vrijwel onbeperkt verscheidenheid van vachtkleuren en vachtpatronen voortbrengen.

   
Raskenmerken.  
Lichaam:
Lang en slank,goed gespierd, buisvormig lichaam met oplopende ruglijn doordat de achterpoten wat langer zijn dan de voorpoten.

  Gebit:
Goed sluitend gebit.
Hals:
Lange, slanke nek.
 
  Hoofd:
Lange, goed geproportioneerde wigvormige kop, die breed is tussen de oren. De lijnen van de wig lopen zonder onderbreking door naar een fijne snuit. In profiel gezien is de recht en gaat zonder onderbreking over in de afgeronde lijn van het voorhoofd. Stevige kin.
Ledematen:
De poten zijn lang en smal met kleine ovale voetjes.
 

Ogen:
Amandelvormig ogen, die schuin geplaatst zijn, maar niet diep liggen. het derde ooglid mag niet meer dan de uiterste ooghoeken bedekken.
Helder éénkleurig groen met uitzondering van de Foreign White die diepblauwe ogen hebben.
Oren:
Grote puntige oren, breed aan de basis. De oren zetten de lijnen dan de wig voort.
 
  Staart:
Lange zweepstraat, smal aan de basis en taps uitlopend in een fijne punt.
Voeten:
Kleine ovale voetjes.
 
  Vacht:
Erg kort, fijn, glanzend en gladaanliggend.
   
Kleuren:
Ebony =  zwart
Havana = chocolade
Bleu
Lavendel
Cinnamon
Fawn
Red
Cream
Caramel
Apricot
Al deze kleuren komen voor in effen , maar ook in Tabby, Ticket en Tabby Blotched (gemarmerd), alsmede in Tortie. Verder komen al deze kleuren ook voor in Bicolor  en Particolor (tabby of effen kleur met wit). Tevens kunnen alle bovenvernoemde kleuren en patronen nog met een smoke/zilver ondergrond zijn.
 

  Gewicht:
4 tot 6.5 kg, middelgrote kat.
   
Karakter en temperament.  
   
Oosterse katten zijn in wezen Siamezen zonder de kenmerkende aftekening. Ze vertonen exact hetzelfde type en dezelfde bouw als de Siamees en hun karakter is ook hetzelfde: hartelijke persoonlijkheden die veel aandacht vragen.

Oosters Kortharen hebben een uitzonderlijk hard stemgeluid en ze zullen vaak de conversatie op gang brengen: Ze willen betrokken zijn in bij elke activiteit in huis, of het nu slapen is in uw bed of helpen met de afwas. Net als honden zijn ze dol op het apporteren en ze vermaken zich urenlang met een propje papier.

Ze houden er zeker niet van om langere tijd alleen gelaten te worden en ze zijn gebaat bij kattengezelschap. Ze hechten zich aan hun baas en zijn heel aanhankelijk.

   
  Besluit:


De Oosters Korthaar is een heel sierlijk en aantrekkelijke kat met een aaneengesloten vacht die weinig verzorging nodig heeft en ook nauwelijks verhaart. Ze zijn intelligent , aanhankelijk  en speels.

De oosters Korthaar is een zeer luidruchtige kat, vooral als ze krols zijn. Ze laten zich voortdurend horen en kunnen vernielzuchtig zijn als ze lang alleen gelaten worden.

   

Wist je dat???

   
Krolse katten  
   
De eerste krolsheid is te verwachten tussen de vierde en de negende maand, met uitschieters zowel naar boven als naar beneden.. Bepaalde rassen zoals de Oosters Korthaar, de Siamees en de Burmees (oosterse rassen) worden eerder krols dan bvb. onze eigen huiskat (europees korthaar).
De krolsheid duurt gemiddeld vier tot acht dagen. Wordt de poes tijdens de krolsheid niet gedekt, dan volgt de volgende krolsheid meestal na drie weken..Een poes die niet gedekt wordt is ook vaak langer krols.

 

  Verschijnselen van de krolsheid
   
  Rusteloosheid - met het lichaam plat op de grond gaan liggen, achterwerk omhoog en trappelen met de achterpoten.Veel miauwen - weinig  eetlust - naar buiten willen, op zoek naar een kater - soms onzindelijk - extra aanhalig - één enkele keer niets van dit alles.
Oplossingen voor de krolsheid  
   
Sterilisatie - Als duidelijk is dat je je poes nooit wil laten dekken is sterilisatie de beste oplossing.De risico's van de operatie is zeer laag. Het feit dat een gesteriliseerde poes makkelijker dik wordt is te bestrijden door minder eten te geven en meer beweging. Een poes steriliseren kan vanaf een leeftijd van zes maanden of al eerder als ze krols zijn geweest.

De anticonceptiepil -  Dit ie een hormoontabletje dat één maal per week op dezelfde dag gegeven moet worden. De poes wordt niet meer krols. geef je poes niet levenslang de pil, er is dan een grotere kans op melkkliertumoren en baarmoederontsteking op langere termijn.

De prikpil - De prikpil heeft dezelfde voor- en nadele als de pil. De tijd die de prikpil werkt is niet voor elke poes hetzelfde, twee tot vier keer per jaar. De voorspelbaarheid van de volgende krolsheid is bij de prikpil erg moeilijk. De prikpil niet gebruiken bij fokdieren. De voorspelbaarheid bij de pil is veel beter.

   
  Schijn bedriegt
   
  De Oosters korthaar mag dan slank zijn, ze is geen lichtgewicht, noch een slechte eter. Ze hebben evenveel nodig als andere katten, misschien zelfs een beetje meer. Ze verbruiken namelijk tijdens hun spel veel meer energie dan sommige andere rassen.
   
Witte OKH  
   
Ook geheel witte Oosterse Kortharen komen voor, meestal deze hebben groene ogen of zijn odd-eyed.( 1 groen en 1 blauw oog )

Dat de Oosterse witte katten meer last zouden hebben van doofheid dan de betere bekende Foreign White ( witte siamees ) is achterhaald en ook weinig gefundeerd, zeker indien men de genetica op dit vlak beheerst.

Goede fokkers die zich bezig houden met Oosters wit zullen dan ook  ( in de landen waar het mogelijk is ) hun katten laten testen dmv de officiele BAER test om aan te tonen dat het gehoor van hun katten in orde is en in de statistieken niet wezenlijk afwijken van dat van de Foreign White.