Vliegvissen
Home
Vliegvissen
Ik geloof
Email

Even voorstellen?

Chris Vercammen is de naam, ik ben Belg en woon in Noorderwijk, een dorpje in de Kempen. Mijn loopbaan begint en eindigt bij Siemens Atea, een bijzonder groot telecommunicatiebedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in totaaloplossingen voor de telecommunicatie, GSM, en datatransmissie. Nu ben ik bruggepensioneerd, met extra tijd voor mijn grote hobby. Mijn vrouw en ik hebben samen twee dochters. Zoals de titel al verraden heeft, is mijn tweede grote passie vliegvissen. Nu zijn er veel dagen goed om mijn hobby uit te oefenen behalve op zondag. Op die dag kun je me vinden in de Evangelische gemeente te Herentals waar om 9.30u. de eredienst doorgaat. Het moet al raar lopen voor ik dat mis. Hierover kan je meer vernemen als je op de button: 'Ik geloof' drukt. Ik heb er een helpende functie. Voorts knoei ik graag wat achter de PC. Zoals de meesten die een hobby hebben zoek je gelijkgestemde zielen om je hobby mee uit te oefenen en om van mekaar te leren. Ik ben aangesloten bij Fly Only een vliegvisclub in het Antwerpse. Hier worden vliegbind- en werplessen gegeven door echte cracks. Er wordt voorzien in workshops over alles wat de vliegvisserij aangaat, er worden vliegvistrips georganiseerd, kortom, het is een actieve club. Om meer en dichterbij van mijn hobby te kunnen genieten sloot ik mij aan bij Millennium@Lake, een vliegvisreservoir in het Mechelse waar heel wat mooie forellen rondzwemmen. Hier vis ik bijna wekelijks. Een enkele keer wil ik ook wel eens meedoen aan een wedstrijd.

Waarom vliegvissen?

Wel, vliegvissen is een van de mooiste en spannendste manieren om de forel en vlagzalmen (en ook andere soorten) te belagen. Niets is mooier dan een vis die vanuit zijn verdoken positie de moeite doet tegen de stroom in om een soms klein kunstvliegje van de oppervlakte te slurpen. Soms sta je moederziel alleen in een van onze Ardense rivieren, verdoken achter een boom om toch maar niet op te vallen en werp je de vis aan die je even daarvoor hebt zien stijgen naar een vruchteloos spartelend insect. Als je die vis dan nog kan vangen aan een zelf-ineengefrutselde kunstvlieg, dan kan je dag helemaal niet meer stuk. Sommigen zweren bij het nimfvissen, dit is het vissen met nabootsingen van insectenlarven die rondkruipen op de bodem maar sommige puriteinen zweren bij de droge vlieg. Wat voor de ene het ultieme is stelt voor de andere niets voor. Smaken verschillen nu eenmaal. Al heel mijn leven lang ben ik in de ban van alles dat er zich in en om het water afspeelt. Ik vis vanaf mijn 16 jaar en heb al heel wat watertjes doorzwommen. Na een tijd vaste stokvisser te zijn geweest, heb ik na omzwervingen via de karper en de snoekbaars het vliegvissen ontdekt. Dit is het écht, summum, de kriek op de taart, zoals men wel eens zegt. Ik geniet er intens van, ook al gaat het forellenbestand er in onze Ardense rivieren er gestadig op achteruit. Ik vraag me wel eens af of al deze rivieren niet, NO- KILL, moeten worden. Ik denk dat door de overbevissing (in de zomer) en het consequente meeneemgedrag van de plaatselijke vissers de visstand zó gedecimeerd is dat men in sommige rivieren van een echte ramp kan spreken, om nog maar te zwijgen van de vervuiling die het insectenleven aantast en dus ook het forellen- en vlagzalmbestand die natuurlijk aan te top van de voedselketen staan. Het is hoog tijd dat vissers en milieucellen de handen in elkaar slaan en een écht beleid gaan uitstippelen. De laatste jaren heb ik tijdens de dagen dat ik viste geen enkele keer controle gehad, hetzij van politie, visserijbeheerders, boswachters of rijkswacht. Het is dan ook niet te verwonderen dat er gestroopt wordt dat het een lieve lust is. Ik ben dan ook sinds 2004 geen lid meer van La Truite d'Houffalize. De laatste jaren probeer ik zoveel mogelijk soorten vis te vangen met de vliegenlat. Ik ving al Winde, Snoekbaars, Snoek, Ruisvoorn, Brasem, baars en Roofblei met de vliegenhengel. En dan spreek ik nog niet over de soorten die je op zee kan vangen.

Is het dan overal kommer en kwel?

Gelukkig niet! Er bestaan echter nog goede mogelijkheden in ons kleine landje. Naast een aantal vliegvisclubs met een eigen viswater,zoals vliegvisclub "Fario" en de "Hawtorn", "Millennium Lake", "Bergerven", enz... zijn er een aantal reservoirs waar je tegen betaling kan op vissen zoals vliegvisreservoir La Strange in Hompré (Bastogne), Lac de Rabais (Virton) en last but not least is er ook nog het Vlaams vliegvisreservoir KLUIZEN2, een spaarbekken in het Gentse, waar heel wat geweldige vissen in rondzwemmen. Ook bij onze Noorderburen zijn er een aantal mogelijkheden. In Zeeuws-Vlaanderen hebben we het Veerse Meer en een beetje meer naar het Noorden heb je het Oostvoornse meer. Zeker het laatste is een visuitstap waard. Forellen van meer dan 60 cm behoren er tot de mogelijkheden maar grote aantallen moet je niet verwachten. Dit is ook zo voor KLUIZEN II. Op het Veerse Meer heb ik geen ervaring maar hiervoor wijs ik je door naar de website van Bram en Stef. Op de pagina "Visverhalen" vind je een verslag van een dagje op KLUIZEN II. Voor verhalen van bezoeken aan het Oostvoorse meer verwijs ik je graag naar het menu onder de titel "visstekken".

Email mij
Vorige website
Naar boven

Leer Webdevelopment met W3Schools @ http://www.w3schools.com