Dag 1 – Maandag 21/10/2002

Route: vliegtuig in Zaventem om 18u55 - landen in Frankfurt om 20u00 - terug opstijgen om 20u45 - aankomst in Johannesburg de volgende dag om 7u00 (zelfde tijd) 
Afstand: ongeveer 10.000km
Overnachting: op het vliegtuig

Maandag op tijd en toch vol spanning vertrokken uit Denderleeuw. Nog eens goed afscheid genomen van onze twee katten Kasper en Hobbes, die het nu vier weken zonder ons moeten stellen. Hopelijk lopen ze niet weg en zien we ze terug! Ze hebben alleszins een goede inval-verzorgster: Christophe zijn moeder zal ze alle dagen eten komen geven.

De trein is altijd een beetje reizen, maar toch doet de rit naar Brussel-Nationaal-Luchthaven ons te veel denken aan de alledaagse rit naar het werk. Wanneer we echter in Zaventem aankomen en de sfeer opsnuiven van opstijgende en landende vliegtuigen en de meest uiteenlopende talen horen; beseffen we dat de zo langverwachte reis naar Zuid-Afrika eindelijk aangebroken is.
                                                               
De korte vlucht naar Frankfurt is vlug voorbij. Desondanks toch een vertraging opgelopen van 20 minuten, dus moeten we al rennend naar onze volgende vlucht, die we nog net op tijd halen. De daaropvolgende 10 uur durende vlucht kruipt integendeel zeer traag voorbij. We vliegen op 10 km hoogte aan een snelheid van bijna 1000 km per uur. Christophe en iedereen rond Kim is prinsheerlijk aan het slapen, maar zij doet geen oog dicht (veel te weinig plaats) en telt de kwartieren af tot onze aankomst in Johannesburg.