Dag 12 – Vrijdag 1/11/2002

Route: East-London - Grahamstown - Port Elisabeth
Dagteller:
340 km
Overnachting: The Kingfisher Guest House - Brighton Drive 73 - SUMMERSTRAND (PORT ELISABETH) 

Wat gaat het vlug! We zijn al november, wat betekent dat we hier al 10 dagen rondtoeren.

De zon schijnt volop, om 8 uur ’s morgens is het echt al zalig warm! Met enig leedvermaak denken we nog eens aan België, waar het, daar zijn we van overtuigd, koud en druilerig is.

Toch goed geslapen (ondanks alle kant en frutsels). Het ontbijt is (weeral) zeer goed en stevig om de dag te kunnen beginnen.

Vandaag een tocht van East-London naar Port Elisabeth, PE zoals ze hier zeggen, met een tussenstop in Grahamstown. De N2 naar Grahamstown is zeer smal (geen pechstrook en heel veel lange truckers) en kronkelig door de bergen: opletten geblazen dus!

Tegen 11 uur komen we in Grahamstown toe, waar we eerst het Albany Museum – deel ‘History’ bezoeken. Het geeft een duidelijk beeld hoe de Xhosa hier eigenlijk verdrongen zijn door de blanken en letterlijk verplicht werden om voor hen te werken.  

De stad zelf is zeer aangenaam, we zijn nog maar weinig gezellige steden tegengekomen, wel, dit is er wel één. Het heeft een totaal ander karakter dan de meeste steden. De stad telt enorm veel kerken, en aan de brede lommerrijke straten staan indrukwekkende openbare gebouwen en mooie victoriaanse winkels en huizen. Er is ook een wijk met ‘settler’s cottages’, typische kleine schattige huisjes van rond 1820.  

Na een wandeling en een verkoelende drank op een terrasje rijden we verder naar PE, muziekje op en de ramen wijd open, en nog lijkt de wind een warme haardroger…

De eerste indruk dat we van PE krijgen, is niet echt positief. Om de zee buiten de stad te houden heeft men op het gehele strand betonnen staketsels op een hoop gegooid. De highway passeert ‘elevated’ tussen het strand en de stad, en zowaar op het strand is de gehele industrie en haven uitgebouwd. Godzijdank moeten wij nog een beetje verder doorrijden naar Summerstrand, een deelgemeente ten zuiden van PE. Dit is de rijke kant van PE: de ene na de andere villa, allemaal volledig beveiligd met een hoge muur en prikkeldraad errond. Daartussen ook ergens onze B&B The Kingfisher Lodge, waar we twee dagen zullen verblijven. Het (hier wel) mooie strand is op loopafstand. We hebben een privé-huisje vlak aan het zwembad. In de namiddag nemen we het er goed van en liggen op het strand te bakken…

 

       

’s Avonds gaan we in een Italiaans restaurantje in ‘The Boardwalk’ eten. The Boardwalk is een echt westers of Amerikaans aandoend winkelcentra met restaurantjes en bijhorend casino, het deed me een beetje denken aan de inkom in Eurodisney: alles tot in de details mooi verzorgd en aangelegd, en in het donker romantisch verlicht met allemaal kleine lampjes… Je waant je hier echt niet in Afrika.