Dag 14 – Zondag 3/11/2002

Route: Port Elisabeth - Tsitsikamma National Park - Storms River
Dagteller:
280 km
Overnachting: Storms River Guest Lodge - STORMS RIVER 

Vandaag na het ontbijt verder getrokken richting Tsitsikamma. Het weer is weer helemaal omgeslaan en de rit ernaartoe is wat droefgeestig: we hadden gepland te gaan wandelen deze namiddag, maar in de regen en zonder zon is dat niet zo tof…

We leggen vlug onze bagage af in onze B&B voor vannacht: de ‘Storms River Guest House’ (waar de elektriciteit en de waterbevoorrading is uitgevallen) en rijden naar het Tsitsikamma National Park.  Hoe dichter we de zee naderen, hoe meer het begint uit te klaren. De oceaan is redelijk wild en het schouwspel van de golven is fascinerend. We wandelen eerst via een leuk pad naar de Storms River Mouth, waar de Storms River in de Indische Oceaan stroomt. Daar hangt over de kloof een bengelende, wiebelende hangbrug. Indrukwekkend!  

       

 

       

Nadien beginnen we aan wat een vier uur durende tocht moet worden naar de watervallen: op een pad vlak langs de oceaan, echt heel leuk om te wandelen, het is klauteren van de ene op de andere rots (aan het begin staat een bordje: slegs vir fikse persone). Dit pad maakt deel uit van de Otter Trail, een pad van 42 km naar Nature’s Valley, waar je vijf dagen over doet. Als we ooit nog eens terugkomen, willen we dat zeker doen.

Als we ongeveer driekwartier geklauterd en gewandeld hebben, zien we dat het deel van de trail dat voor ons ligt binnen korte tijd onder water zal komen te staan door de opkomende vloed van de oceaan. We riskeren het niet om verder te gaan, we moeten straks immers langs hetzelfde pad terug en als dit gedeelte onder water staat, moeten we een goeie zes uur wachten om terug te kunnen. Een ander pad is er niet. 

   

We keren dan maar een stuk terug en volgen als alternatief het ‘Blouduikerspad’: dit pad gaat omhoog het regenwoud in. Vermoeiend en inderdaad vir fikse persone, al doen wij het dan wel op de helft van de tijd dan die die in de brochure vermeld wordt. De moeite waard en een zeer mooie vegetatie, onder andere zeer grote bomen zoals de Yellowwood Tree.

In het park zelf zijn ook B&B te vinden en we vinden het enigszins jammer dat we de onze voor deze avond al vastgelegd hebben, want deze B&B zijn zeer rustig gelegen, hebben echt een prachtig uitzicht op de oceaan, en je kan ook langer blijven wandelen. Als ééndagsbezoeker moet je immers voor 18u het park uit.

’s Avonds in de B&B maken we kennis met een koppel uit Nederland die ongeveer dezelfde tocht doen dan wij, maar dan omgekeerd. Wel handig om info uit te wisselen. Van hen horen we ook dat de meid van deze B&B 35 R verdient (zo’n 3,5 euro dus), niet per uur, maar per dag, en ze werkt van ’s morgens acht uur tot ’s avonds tien uur! Ervoor en erna moet ze nog tien kilometer lopen, een auto heeft ze immers niet en de gastheer wil haar niet naar huis voeren. Vanavond is dat in de kletsende regen… We voelen ons echt wel rot als we dat horen, wetende dat hier 14 kamers verhuurd worden aan 330 R per nacht…