Dag 15 – Maandag 4/11/2002

Route: Storms River - Plettenberg Bay - Knysna
Dagteller:
150 km
Overnachting: Cape Explorers Lodge -   Lindsay Street - KNYSNA

Na een goede nachtrust terug op pad, deze keer richting Knysna. Het weer speelt spelletjes: het ene moment stralende zon, het andere moment gietende regen.

       

We stoppen in Monkeyland, een bos waar 14 soorten primaten (apen en mensapen) terug ‘ape-manieren’ wordt aangeleerd om ze terug in het wild te kunnen uitzetten. We krijgen een rondleiding van anderhalf uur, zeer interessant en enthousiast gegeven. Zo worden bijvoorbeeld een aantal misverstanden uit de wereld geholpen: apen kunnen dus geen vlooien hebben (net zoals de mensen), als ze zo elkaar zitten ‘vlooien’ is dat om de losgekomen schilfertjes van hun waterdichte huid te verwijderen. Apen eten eigenlijk geen bananen, het is maar omdat de mens hun bananen geeft, dat ze dat eten, maar normaal gezien zit dat niet in hun dieet.  

       

Je hebt nog een verschil tussen mensapen (‘apes’, geen staart, staan dichter bij de mens) en apen (‘monkeys’, hebben wel een staart). Dan heb je ook nog ‘leamers’, deze staan nog verder af van mensen, en zijn eigenlijk een ‘inbetween’ tussen kat en hond die bezig zijn om aap te worden. Rare beesten: zo miauwen ze bijvoorbeeld als een kat, hebben de handen zoals een aap, maar hebben nog niet het verstand om die handen te gebruiken: als ze eten zullen ze direct met hun mond naar het voedsel gaan, in plaats van hun handen te gebruiken.

       

Verder zijn mensapen zeer slim: cijfercombinaties van sloten of telefoonnummers kunnen ze probleemloos onthouden, en ze zijn zeer goed in het imiteren van ons gedrag. De gids vertelt ook van een voorval dat een mensaap een baby gestolen had en dat tot zijn derde jaar heeft opgevoed.

Bavianen zitten niet in dit park, ze zouden de andere apen opeten. Deze soort aap zie je wel overal gewoon op de weg, en is eigenlijk slecht opgevoed door de mens: de mens geeft ze immers altijd eten en daardoor hebben ze geen schrik meer van mensen, aangezien ze mensen associëren met eten. Daarom vallen ze mensen aan. We worden dan ook op het hart gedrukt om bavianen geen eten te geven.

Monkeyland is echt wel een bezoekje waard.

Via een tussenstop in Plettenberg Bay, een mooi klein vissersdorpje met prachtige stranden, belanden we in Knysna.

Het moet nu toch wel lukken: voor één keer dat we de dag voordien geen B&B vastleggen via de telefoon, zit precies elke B&B vol of is te duur voor ons budget. Ten einde raad trekken we dan maar naar het bureau voor toerisme, waar zij voor ons een accommodatie zoeken. We hebben geluk en vinden een B&B in het rustige deel van Knysna op de weg naar ‘The Heads’, de ‘Cape Explorer Lodge’. Knysna is eigenlijk in een bijna helemaal ingesloten baai gelegen en de toegang naar de zee wordt gemarkeerd door twee grote rotsen, ‘The Heads’ genaamd.

In de namiddag klaart het dan toch een beetje op en we maken een wandeling in het zeer drukke Knysna. We proberen nog een mail te sturen maar het internetcafé heeft moeite met zijn connecties en het lukt dus niet.

Voor we ’s avonds gaan eten, beginnen we alvast te zoeken in onze gids naar slaapplaats voor de komende dagen. We willen immers niet te veel tijd verliezen met het ter plekke zoeken naar accommodatie en een telefoontje de dag of twee dagen voordien kan wonderen doen. Blijkbaar komen we hier toch wel in het meest toeristische deel van Zuid-Afrika: we moeten al meerdere telefoontjes doen om ergens slaapplaats te vinden.

We gaan eten in ‘Paquita’s’, een restaurant vlak aan de Heads. De soep (voor de zoveelste keer ‘butternutsoup’, pompoensoep dus, heel dik en creamy) was zeer goed, spijtig genoeg was de pasta die we beiden bestelden niet zo denderend.