Dag 18 Ė Donderdag 7/11/2002

Route: Oudtshoorn - Calitzdorp - Ladismith - Swellendam
Dagteller:
260 km
Overnachting: Guesthouse LaRachelle - Somerset Street - SWELLENDAM

Met spijt in het hart vertrokken op de boerderij, richting Swellendam, volgens de reisgids ťťn van de mooiste steden in Zuid-Afrika. We rijden langs de R62, op de kaarten aangeduid met een groene streep ernaast, wat wil zeggen: 'heel schoon landschap'. En dat is het ook.

We stoppen halfweg even in Ladismith om te aperitieven. Dit is immers het begin van de wijnstreek en dat kunnen we niet zomaar voorbijrijden zonder te proeven. De wijncoŲperatieve Towerkop laat ons een aantal wijnen proeven en geeft ons een rondleiding door de 'fabriek'. We komen echter wel in de verkeerde tijd van het jaar, want alle machines liggen stil, de oogst in immers al gebeurd en nu is het wachten tot volgend seizoen op nieuwe druiven. We kopen twee flesjes Stein 2001, een semi-soete wijn. We kunnen immers niet veel kopen, want alles moet in onze rugzak kunnen. Deze zullen we alleszins nog in Zuid-Afrika zelf opdrinken.

We rijden verder en gaan over de Tradouwpass, echt weer magnifieke zichten, zo door de bergen door, en met een stralende blauwe hemel. Prachtig gewoon!

           

We komen tegen de middag aan in Swellendam en aan onze B&B krijgen we geen gehoor. We besluiten dan maar eerst een wandelingetje te doen: Swellendam heeft echt schitterende oude Kaaps-Hollandse huizen, helemaal wit gekalkt en mooi onderhouden. Een plezier om in rond te lopen. De jacaranda's en andere kleurige struiken staan allemaal in bloei, dat kleurenpalet maakt het nog eens des te mooier. 

       

Een terrasje onder de bomen is onweerstaanbaar. We bezoeken ook nog het Fairy-museum, volgens de gids een aanrader, volgens ons eerder iets voor Jambers of Afrit 9: het is een tuin vol met beeldjes van feeŽn met een feeŽnkasteel en dergelijke. In het kleine huisje staat ook elk hoekje volgestouwd met alles wat maar aan magie doet denken. Voor ons iets te hippie-achtig.

Terug in onze B&B krijgen we van onze gastvrouw een rondleiding door de ruwbouw: ze zijn immers druk aan het verbouwen en willen nog twee extra B&B-kamers en een zwembad bijmaken en een woning voor henzelf, want de naastliggende woning waar ze nu in wonen willen ze verkopen.

Na de rondleiding vragen we een emmer en een spons om onze auto af te wassen (bij de benzinestations kuisen ze enkel de ruiten, en het is nodig, het vuil koekt eraan van door de bergen en over onverharde wegen te rijden). Onze gastvrouw wil meteen opdracht geven aan een zwarte bediende om de auto af te wassen. Ze kijkt ons echt verwonderd aan als we erop staan het zelf te doen: blijkbaar zijn ze niet gewoon dat blanken zelf hun auto afwassen. De voorbijwandelende zwarten kijken ook raar op als ze ons bezig zien.

's Avonds eten we ons buikje vol bij 'Mattsen's Restaurant', een gezellige plaats, niet duur, veel en lekker. Nadien praten we nog wat bij met Roger en Karel, twee belgen (toevallig ook van KBC). Zij hebben op zeven dagen gedaan wat wij nu op 17 dagen gedaan hebben. Het moet toch zeer vermoeiend zijn en echt doorvlammen van het een naar het ander. Wij willen er echt ook wel vakantie van maken en doen het wat rustiger aan. We voelen ook niet de drang om alles te 'moeten' zien. Toch liever zo...