Dag 2 – Dinsdag 22/10/2002

Route: Johannesburg - Pretoria (ca. 50 km)
Dagteller: 125 km
Overnachting: Ted's Place - Wagon Wheel Avenue - Wapadrand - PRETORIA

Eindelijk om 7 uur ’s morgens (plaatselijke tijd is gelijk aan Belgische tijd) zetten we voet op de grond. De paspoortcontrole laat al een staaltje van de Zuid-Afrikaanse mentaliteit zien: geduld is een schone deugd… Maar kom, na driekwartier aanschuiven, krijgen we onze stempel en kunnen we onze bagage gaan ophalen… die nergens te bespeuren is.

Een Zuid-Afrikaan stelt ons gerust: de 25 minuten tijd in Frankfurt waren veel te kort om de bagage te kunnen overzetten, en ze zal dus met de volgende vlucht meekomen naar Johannesburg en naar onze verblijfplaats gestuurd worden. Gelukkig hebben we een eerste B&B reeds geboekt van thuis zodat we een adres kunnen opgeven. We zullen wel zien…

We pikken onze auto op: een spiksplinternieuwe knalrode VW Golf 1.3 – weliswaar in een model dat bij ons niet meer te zien is, maar blijkbaar maken ze die hier nog – en we vertrekken. Het links rijden doet wat raar in het begin, maar het lukt ons toch om veilig uit Johannesburg weg te rijden richting Pretoria. Dankzij de goede beschrijving via email vinden we onze B&B, Ted’s Place (in een buitenwijk van Pretoria) in een half uurtje. 

       

Annemarie, onze gastvrouw ontvangt ons meteen zeer hartelijk in het Zuid-Afrikaans, waar we tot onze grote verwondering, zeer veel van verstaan, als ze ‘stadig’ spreekt. Haar huis is een prachtig staaltje van Zuid-Afrikaanse charme, inclusief de twee zwarte werkmeiden, de ene gezellig dik in een knalrood kleed met witte schort en wit mutsje. Ze is ook meteen in de weer om koffie te zetten. We merken op dat het toch al zeer warm is om 10 uur ’s morgens, de lucht is al drukkend en echt fris zijn we niet na zo’n nachtje vliegtuig. Annemarie zegt echter dat het nu nog zeer koel is in vergelijking met andere dagen… Dat belooft!

Na een uurtje zijn we op weg om Pretoria te bezoeken. Eerst gaat de tocht naar het Voortrekkermonument, waar we van het uitzicht over Pretoria kunnen genieten. Het Voortrekkermonument is een 40 meter hoge granieten blok (in de vorm die aan een oude radio doet denken) en symboliseert de vastberadenheid en moed van de Voortrekkers. Het monument is hun nationale heiligdom, en het museum geeft een indruk van de leven van de Voortrekkers. 

Nadien brengen we een bezoekje aan de stad zelf. Ze kan ons, in tegenspraak met de verschillende reisgidsen, niet echt bekoren. Misschien komt het door een samenloop van omstandigheden: een nachtvlucht met zeer weinig slaap, het aanpassen aan Zuid-Afrika (links rijden, een andere cultuur, …) en het toch wel zeer warme weer (we vermoeden 30°C, met een lange broek, zware bergbotinnen, een volle rugzak en hoofdpijn), in combinatie met de toch wel zeer drukke stad doet ons geen goed. Wat wel zeer mooi is, zijn de jacaranda’s, de bomen met paarse bloesems, die nu volledig in bloei staan.

   

                    

Na een verfrissende cola op een terrasje voelen we ons wat beter en besluiten nog even naar de Union Buildings te gaan (waar de administratie van Zuid-Afrika gehuisvest is). Een goede keuze blijkt: de zeer mooie aangelegde tuinen doen ons de pracht inzien van de Zuid-Afrikaanse flora. Prachtig gewoon…       

                        

 

Na een uurtje keren we terug naar onze B&B (waar onze bagage ondertussen al afgeleverd is), om na een dutje en een badje aan te sturen op ‘Die Werf’, een restaurant dat Annemarie ons aanbeveelt. De Zuid-Afrikaanse keuken is meer dan lekker, overheerlijk gewoon: voor Christophe een botervis, voor Kim een kruidige ‘bobotie’ van ‘voëlstruis’ (struisvogel dus) en nadien een ‘sondige sjokolademoes’: ‘één minuut op die lippe, ses maande om die heupe’ zoals het op de kaart staat.
Moe, maar baie tevree kruipen we in ons bedje…