Dag 24 - Woensdag 13/11/2002

Route: Fish Hoek - Kaapstad - luchthaven
Dagteller:
83 km
Overnachting: op het vliegtuig

Onze laatste dag vandaag, en ... het regent pijpenstelen. Het is alsof het weer ons wil voorbereiden op het slechte weer in BelgiŽ. Na het ontbijt onze rugzakken volgepropt en wonder boven wonder: alles gaat er moeiteloos in, zelfs met de bijkomende souvenirs.

De laatste voormiddag brengen we in Kaapstad door. We dachten vandaag de Tafelberg te zien met zijn fameus tafelkleed, maar er is zo'n dichte mist dat zelfs de Tafelberg verdwenen lijkt. Het eerste wat we doen is het District Six Museum bezoeken, een aanrader. District Six was vroeger het centrum van Kaapstad, waar alle culturen en rassen naast elkaar leefden en waar er op elk moment van de dag en nacht wel iets te beleven was. Maar met de apartheid en de pasjeswetten werd deze wijk 'slegs vir blankes' verklaard en moesten alle zwarten en gekleurden vertrekken. Waar de mensen al een aantal generaties woonden, daar moesten ze nu ineens vertrekken, en werden ver daarvandaan gehuisvest. Hele bouwblokken werden met de grond gelijk gemaakt en zo werd er een groot gapend gat in de stad gecreŽerd. Nadien werd een deel hiervan gebruikt om een school op te bouwen. 

Na het museum wandelen we nog wat door Kaapstad. Het moet een mooie en toffe stad zijn als het goed weer is, vooral het gedeelte rond Green Market Square.

Maar voor ons is het tijd om naar huis te gaan. Op de luchthaven horen we dat we tweemaal moeten overstappen: in Johannesburg en in Munchen. Om 16u40 beginnen we aan de lange terugvlucht naar huis...