Dag 6 – Zaterdag 26/10/2002

Route: Sabie - Nelspruit - Barbeton - Badplaas - Piet Retief
Dagteller:
392 km
Overnachting: Dusk to Dawn - 35 km ten zuiden van centrum Piet Retief op de N2 - PIET RETIEF

Deze nacht weer eens zalig geslapen: zijn het de vermoeiende dagen of is het de Zuid-Afrikaanse lucht dat ons zo goed doet slapen?

Na het ontbijt en het afscheid van Elize en Howard, trekken we nog even naar het internetcafé om het thuisfront enerzijds gerust te stellen dat we nog leven, en anderzijds jaloers te maken met onze vakantie-verhalen.

Dan trekken we via prachtige kronkelende wegen (met de moto moet het hier zalig zijn!) en schitterende landschappen richting Nelspruit. We gaan goed vooruit, je mag hier immers op een gewone eenvaksbaan (met pechstrook, die heb je nodig als anderen je willen inhalen) 120 km/h rijden. In België zou er meteen een snelheidslimiet gelden van 70 km/h, maar het is hier dan ook zo druk niet. Het enige waar je moet voor opletten zijn slaggate, negers en koeien, die zomaar over straat lopen...In Nelspruit bezoeken we het CrocRiverPark. De naam zegt het al: een ‘park’ (eerder gewone dierentuin) met krokodillen, slangen, leguanen, schildpadden en nog veel meer reptielen waar we de naam niet van kennen. We krijgen ook uitleg welke slangen giftig zijn en welke niet: goed om weten, alhoewel we van elke slang zouden weglopen.

Op de middag rijden we verder tot in Badplaas: dé plaats waar Zuid-Afrikanen komen baden, maar dan wel voornamelijk de rijke blanken, want het zijn warmwaterbaden en de inkom is westers duur (bijna 10 euro). Maar het doet deugd, zelfs Christophe waagt een duik en is aangenaam verrast: een zwembad zou altijd zo warm moeten zijn, vindt hij. Terwijl we in het bad zitten, begint het goed te gieten en in de verte te donderen, maar wij zitten lekker warm. Wanneer het ophoudt met regenen, pakken we ons boeltje bij elkaar en zetten onze tocht verder naar Piet Retief. Plots begint het echt heel hevig te hagelen, we moeten stoppen want we zien geen meter meer voor ons. Even hebben we zelfs schrik dat onze auto niet stevig genoeg is: de hagelstenen zijn bijna 2 cm diameter en het klettert gevaarlijk op onze ruiten. (Nadien horen we dat we heel onverstandig zijn geweest: we hadden gewoon moeten doorrijden, dan waren we zo uit de hagel weggereden. Blijkbaar komt hagel altijd in stroken en is het beter dat je doorrijdt.) Even vlug als het begonnen is, stopt het ook en kunnen we weer verder.

Onze B&B ‘Dusk to Dawn’ is op een boerderij, op een 35 km van het dichtstbijzijnde dorp. De boer heeft 1800 ha in eigendom (dat is ongelooflijk veel, bijna zo groot als een halve Belgische provincie): zijn eigendom reikt verder dan je kan zien, en geloof ons, je kan hier heel ver zien! De boer is de vijfde generatie van Duitsers die naar hier geïmmigreerd zijn (en zich toen zoveel land toegeëigend hebben). 

We eten op de boerderij zelf, waar we een viergangen-menu voorgeschoteld krijgen om u tegen te zeggen en dat voor 70 Rand (ca. 7 euro) per persoon.
Voor we ons terug trekken in onze koloniale kamer, maken we nog een kleine wandeling op de immense farm: varkens, geiten, paarden, koeien, kalkoenen, … en honden, waarvan één Jack Russel gisteren een vijftal puppy’s heeft geworpen, echt schattig!