Dag 9 – Dinsdag 29/10/2002

Route: Sint-Lucia - Durban - Pietermaritzburg - Howick - Lidgetton
Dagteller:
431 km
Overnachting: Pleasant Places - District Road 18 - LIDGETTON

Vandaag met heel laf weer opgestaan, de kleren plakten gewoon aan ons lijf. Na het ontbijt nemen we afscheid van Tricia en Bruce in Igwalagwala Guest House en stoppen nog even in het centrum om souveniertjes te kopen voor de thuisblijvers. Een moeilijke opgave, want het is leuker om iets bruikbaars te kopen dan een of ander klein beeldje dat eerst effe op de kast staat, na een aantal weken in een schuif belandt en na een aantal jaar in de vuilnisbak. We besluiten met de hand gemaakte, kleine schaaltjes in ebbehout te kopen en voor de vader van Christophe een handgemaakte pijp uit hetzelfde materiaal om zijn collectie aan te vullen.

Dan gaat het via de drukke stad Durban richting Drakensbergen, een rit van een viertal uur, wat hier gewoon is en bestempeld wordt als ‘niet ver’. Het is ook zo, als je nagaat dat we op 8 dagen al een goede 2500 kilometer gedaan hebben. Onderweg begint het te regenen en flink te waaien, het weer slaat helemaal om. We snakten naar iets frisser weer, maar dit is nu ook weer niet wat we gevraagd hebben. De weg tussen Howick en Lidgetton (onze eindbestemming) doet ons heel erg aan de Belgische Ardennen denken, niet alleen qua uitzicht, maar ook qua weer: het giet water en het is mistig en fris.

Onze B&B voor vandaag en morgen is ‘Pleasant Places’, en het heeft zijn naam niet gestolen: we hebben een eigen ‘rondavel’ (ronde hut) met een gigantisch groot bed met een dik donsdeken en grote kussens in een zeer gezellige kamer met een pracht van een uitzicht: de eigenaars noemen dit dan ook ‘the room with a view’. Christophe heeft zijn werk weer goed gedaan! (Christophe houdt zich bezig met waar we ’s nachts slapen en Kim met wat we overdag allemaal kunnen doen.) Ondanks het slechte weer zullen we hier twee prachtdagen tegemoet gaan! Vanavond eten we bij John en Linda (onze gastheer- en vrouw) zelf, de B&B ligt immers weer van alles verwijderd. De meid is ook al onze was komen halen, het is hier echt super-de-luxe.  

           

De namiddag spenderen we relaxend in onze lodge met de verwarming aan, want het is echt koud geworden. Hopelijk zal het morgen beter zijn, want we willen eigenlijk gaan wandelen in de Drakensbergen.

’s Avonds hebben we nog een pracht van een avondmaal samen met John en Linda. Blijkbaar houden zij eraan om samen met hun gasten te eten. Het geeft ons de gelegenheid wat meer over Zuid-Afrika te weten te komen. Ze zijn zeer gelovig: voor het eten werd een klein gebed gezegd, al goed dat ze niet vroegen of de gasten wilden voorgaan in het gebed of we zouden daar gestaan hebben met onze mond vol tanden. Linda houdt ook wekelijks met een achttal vriendinnen van in de buurt een bijbelstudie. We vrezen dat we daar in België lang naar moeten zoeken…

Maar het was zeer gezellig en zeer lekker! John en Linda zijn van veel op de hoogte. We voelen dat ze wel een duidelijk mening hebben over de zwarten, het klinkt alsof ze menen dat blanken wel het beste weten wat goed is voor de zwarten, al wordt dat niet zo uitgesproken. Bijvoorbeeld het feit dat zwarten klagen omdat blanken hun land afpakten, weerleggen ze met te zeggen dat het land, voor de zwarten het innamen, van niemand was. Tja. Ook het feit dat zwarten wensen dat er een universiteit komt in de lokale talen, om hun cultuur in leven te houden, zien ze niet zitten, omdat de zwarte cultuur geen ‘leer’-cultuur is, en dat ze met die talen niets zijn in de rest van de wereld. Verder menen ze ook dat zwarten lui en dom zijn en vaak de schuld op een ander schuiven. Het zijn een beetje de typische clichés die je overal hoort; wij hebben niet direct ervaring, maar we vinden het nogal eenzijdig bekeken.

Buiten deze ‘meningsverschillen’ vallen ze echter heel goed mee en ze doen er alles voor om ons thuis te voelen. Hun huis zelf is groot en prachtig, volledig gelijkvloers met een rieten dak, je kan van binnen helemaal tot in de nok kijken. Verder in elk vertrek een gezellig haardvuur en zeer mooi ingericht!

Nadien goed geslapen in onze rondavel, Christophe blijkbaar iets minder. Het viel wel op dat het hier ’s nachts pikdonker was, de B&B is immers in the middle of nowhere gelegen op 20 km van het dischtbijzijnde dorpje, Howick.