Eerste pagina
{Home} {Over Code 26} {We lezen nu...} {Sitemap} {Contact}

Bladwijzer  
Terug naar start
De boeken
De auteurs
Over lezen...
Leuke extra's
Externe links
Members only

We lazen Het Paneel van VLaanderen.

Biografie top

In een interview vertelde de voormalige journalist Arturo Pérez-Reverte (1951) dat hij in zijn jeugd een enorme lettervreter was met een sterke voorkeur voor dikke (avonturen)romans. Dumas, Tolstoj, Dickens en Stendhal waren auteurs die, zoals hij het uitdrukte, 'zijn harddisk geformatteerd hadden'. Deze culturele bagage gebruikt hij bij het schrijven van literaire thrillers. Een succesvol recept, zo blijkt uit de verkoopcijfers van zijn boeken en uit de talrijke vertalingen.

Zijn literaire thriller Het paneel van Vlaanderen (1993) werd door De New York Times Book Review uitgeroepen tot een van de vijf beste buitenlandse boeken van het jaar. Zijn tweede succes was De club Dumas, of De schaduw van Richelieu (1995), een thriller over boeken, spelend in kringen van bibliofielen, bibliomanen en bibliopaten.

Pérez-Reverte speelt graag een intellectueel spel met de lezer die, om volledig van zijn romans te genieten, eigenlijk enige historische kennis moet. Niet alleen zitten de verhalen vol literaire verwijzingen, Pérez-Reverte breidt het spel ook uit met afbeeldingen, schema's en citaten.

Hoofdfiguren in de literaire thrillers van Pérez-Reverte zijn cynische, vermoeide helden. Dat geldt ook voor de hoofdpersoon in Comancheland (1995), een boek dat afwijkt van de romans waarmee hij zijn naam vestigde en waarmee hij afscheid nam van de oorlogsjournalistiek. Zijn literaire thrillers hadden zoveel succes dat hij zich geheel aan het schrijven kon wijden.

Tussen 1996 en 1999 schreef Reverte een reeks lichtere populaire boeken over de stoere en roekeloze Kapitein Alatriste. In 2000 keerde hij terug naar de serieuze fictie met De Oude Zeekaart, gebaseerd op zijn eigen fascinatie met de zee en het zeilen.

Selectie uit de Bibliografie top

1990: Het Paneel van Vlaanderen (La Tabla de Flandes)
1993: De Club Dumas (El Club Dumas)
1994: Comancheland: een verslag (Territorio comanche)
1995: Het trommelvel (La Piel del Tambor)
1996: De avonturen van kapitein Alatriste (El Capitán Alatriste)
1998: De Zon van Breda (kapitein Alatriste) (El Sol de Breda)
2000: De oude Zeekaart (El Carta Esférica)
2001: Het Goud van de Koning (El Oro del Rey)
2002: De Koningin van het Zuiden (La Reina del Sur)

Lees meer top

LiTTerair: Een interview met Arturo Pérez-Reverte
Capitán Alatriste. La web oficial de Arturo Pérez-Reverte (Spaans)
The Club Dumas op 'Reading group guides' (Engels)
The Flanders Table: Mystery Guide.com
(Engels)

Snelmenu