Eerste pagina
{Home} {Over Code 26} {We lezen nu...} {Sitemap} {Contact}

Bladwijzer  
Terug naar start
De boeken
De auteurs
Over lezen...
Leuke extra's
Externe links
Members only

We lazen De Tweeling.

Biografie top

Tessa de Loo is als Tineke Duyvené de Wit op 15 oktober 1946 te Bussum geboren. Haar jeugd bracht zij (na een korte tussenstop in Amsterdam) vooral door in het Brabantse Oss, in een afgelegen huis dat geheel was omgeven door weilanden. Na de middelbare school ging zij in Utrecht Nederlands studeren. In 1971, na de geboorte van een zoon, brak zij die studie af en staakte ook haar pogingen om te schrijven, haar grootste ambitie. Met man en kind verhuisde zij vervolgens naar de Achterhoek en enige jaren later naar Texel. Ze gaf les, nam de studie weer op en begon opnieuw te schrijven.

In 1983 verscheen haar eerste verhalenbundel “De meisjes van de suikerwerkfabriek”. Dit debuut werd bekroond met het Gouden Ezelsoor voor het best verkochte debuut zowel als met de Anton Wachter-prijs voor de meest beloftevolle jonge auteur. Najaar 1986 verscheen haar tweede boek, de roman “Meander”, in 1987 verschijnt de novelle “Het rookoffer” als boekenweekgeschenk en twee jaar later volgt een tweede roman, “Isabelle”. "Het Rookoffer" en "Isabelle" werden minder goed ontvangen bij de critici. Zij vonden dat er te veel clichés in gebruikt worden.

De Tweeling, de roman die in 1993 verscheen, werd een enorm verkoopsucces. Binnen een jaar werden meer dan 130.000 exemplaren verkocht van deze roman, waarin de relatie tussen Nederlanders en Duitsers na de oorlog centraal ligt. De Loo ontvangt hiervoor de Trouw Publieks-prijs voor het Nederlandse boek en de internationale Otto von der Gablentz-prijs. Deze prijs werd uitgereikt aan mensen die zich verdienstelijk maken op het gebied van objectieve informatievoorziening over de Bondsrepubliek Duitsland.

Bibliografie top

1983: De meisjes van de suikerwerkfabriek (verhalen)
1986: Meander (roman)
1987: Het rookoffer (Boekenweekgeschenk)
1988: Het mirakel van de hond (novelle)
1989: Isabelle (roman)
1989: Dubbelportret
1993: De tweeling (roman)
1995: Alle verhalen tot morgen (bevat het verhaal De vuurdoop)
1997: Toen zat Lorelei nog op de rots (essay)
1998: Een varken in het paleis (roman)
1999: Een gevaar op de weg: autoportretten (verhalen)
2000: Een bed in de hemel
2004: Een zoon uit Spanje

Lees meer top

LiTTerrair: Tessa de Loo
Tessa de Loo op BoekBoek.nl
Ongebonden over Tessa de Loo

Snelmenu