Bridgelinks
Bridgelinks OKbridge

 

 

Online bridge Bridge organisaties Bridge voor jeugd of beginners Websites van topspelers of -auteurs

Websites van bridge clubs Systemen en conventies

Bridge tijdschriften Bridge boeken Bridge software Websites met diverse bridgelinks

Om interessante links toe te voegen: 

Stuur een mailtje naar Karl Van Overloop

Dan wordt hij zo gauw mogelijk toegevoegd als hij de moeite waard is.

Laat ook zeker iets weten als een link verbroken is of een website verhuisd.

 

 

Online bridge 

OKbridge: 's Werelds grootste online bridgeclub met dagelijkse tornooien en gerenommeerde tegenstanders. Kortom: het beste wat er is. Kijk ook eens op onze speciale OKbridge pagina voor meer uitleg.

Floater: Nog een gratis initiatief. De website is pover en de installatieprocedure behoorlijk ingewikkeld voor de doorsnee computergebruiker. 

EBU Online Bridge Club: Een commercieel initiatief van de English Bridge Union voor Acol-spelers in samenwerking met Bridge Player Live.

Bridge Player Live: De commerciële en Britse tegenhanger van OKbridge met ongeveer 2000 leden. Naar eigen zeggen "the friendliest bridge club on the 'net".

e-bridge: Deze online bridgeclub is op korte tijd heel sterk gegroeid en is ondertussen een stevige challenger voor OKbridge, mede dankzij de steun die ze genieten vanuit de traditionele bridgewereld. Bovendien zijn Zia Mahmood, Samuel Lev en Bobby Wolff medestichters van e-bridge. Daarnaast is Eric Kokish verantwoordelijk voor de artikels op de website. 

MSN Gaming Zone: Ook in de gekende MSN Gaming Zone kan je je favoriete denksport beoefenen en nog wel gratis ook. De Canadese topspeler Fred Gittelman is verantwoordelijk voor de software. Er is ook een betalende versie met extra gadgets.

Yahoo! Games: Ook hier kan je gratis bridgen. Je kan in een zotte bui zelfs tegen de computer spelen. Bovendien moet je niks downloaden, al kan dit ook nefast zijn voor de snelheid.

Bridgebase Online: Het nieuwste product van de Canadese duizendpoot Fred Gittelman. Je krijgt de mogelijkheid om spellen te spelen uit grote tornooien en ook voor leraars zijn er interessante opties beschikbaar.

Latinbridge : Bridge, Hearts en meer... Latinbridge Game Center, Club gericht op de Spaans sprekende wereld met klassement, tornooien en prijzen.

StepBridge: Het antwoord van de Nederlandse Bridge Bond op het groeiende succes van online bridgeclubs. Bij de viering van het éénjarig bestaan in oktober 2002 kon men reeds het 5000ste lid huldigen. Stepbridge kost slechts 30€ per jaar voor leden van de NBB en de VBL en is volledig in het Nederlands. Het unieke competitiesysteem met promotie en degradatie maakt het bovendien zeer aantrekkelijk. Kortom, een absolute aanrader voor de beginnende online bridger !

naar de top

 

Bridge organisaties

World Bridge Federation: De officiële site van de WBF, waar u terecht kan voor uitslagen, nieuws en daily bulletins van de belangrijkste tornooien. Op de bijhorende FTP-site vindt u ook een editor voor systeemkaarten.

European Bridge League: Op het EK paren in Sorrento werd de voortreffelijke site van de EBL eindelijk gelanceerd. Het geheel ziet er alvast keurig uit, ook al is één en ander nog in opbouw.

Belgische Bridge Federatie: De officiele website van de BBF in beide landstalen omvat vooral de uitslagen van de nationale competities.

Vlaamse Bridge Liga: Hier kan u terecht voor nieuwtjes uit de Vlaamse bridgewereld. Daarnaast vindt u er ook de nationale uitslagen en de uitslagen uit de liga. 

Ligue de Bridge Francophone: De Franstalige tegenhanger van de VBL-site. U vindt hier niet alleen de resultaten van de nationale afdelingen en de butlerscores uit eerste nationale, maar ook van de Coupe Zweiffel, een hoog gewaardeerde viertallencompetitie in het Brusselse (94 teams verdeeld over vier afdelingen), en van de belangrijkste tornooien in Franstalig België.

Nederlandse Bridge Bond: Prachtige site met alle recente nieuwtjes uit de Nederlandse en de internationale bridgewereld.

American Contract Bridge League: De webstek van de Amerikaanse federatie. U vindt er heel wat interessante informatie en een pak links naar sites waar men online kan bridgen.

English Bridge Union: De bakermat van bridge. Op de site vindt u links naar verschillende interessante sites, een kalender en resultaten van belangrijke tornooien.

Fédération Française de Bridge: Officiële site van één van 's werelds sterkste bridgenaties.

naar de top

 

Bridge voor jeugd of beginners

The Fifth Chair Foundation: Een Amerikaanse vzw die zich tot doel stelt via het internet mensen aan het bridgen te brengen en ze ook een stukje op te leiden. Een heel leuke site voor de beginnende bridger, maar ook de gevorderden zullen niet op hun honger blijven.

VBL Jeugd: Officiële website van de Vlaamse jeugdbridgers. Op de site vindt u naast verslagen en aankondigingen van evenementen, de kalender met trainingen voor de juniors en de junior-biedkwis.

naar de top

 

Websites van topspelers en -auteurs

Michael Lawrence: Mooie site van één van de beste bridgespelers en -auteurs. Naast een biografie en links naar andere bridgesites, vindt  er een hele boel leerrijke artikels geschreven door de meervoudige wereldkampioen.

Ron Klinger: Deze Australische topspeler wordt algemeen erkend als één van de beste bridgeschrijvers. De reden daarvoor vind je terug in enkele online columns die in diverse tijdschriften en dagbladen zijn verschenen.

Bobby Wolff: Eén van de leden van de legendarische Dallas Aces en 25 jaar lang een gevreesd partnership samen met Bob Hamman. Ook hier kan u terecht voor tal van artikels boordevol tips en opwindende spellen.

Richard Pavlicek: Een bij ons minder bekende Amerikaanse topspeler die reeds meerdere nationals op zijn naam wist te schrijven. Zowel beginners als gevorderden komen op deze site aan hun trekken en ook de puzzelaars blijven niet in de kou staan.

Zar Petkov: Zar Petkov werkte een volledig nieuw systeem voor handevaluatie uit. Het artikel is niet alleen stevig onderbouwd, maar wordt ook nog eens becommentarieerd door tal van experts. 

naar de top

 

Websites van bridge clubs

Belgische bridgeclubs online:

BC Lier

Denksportclub Universiteit Antwerpen

Witte Beer (Brugge)

BC Pieterman (Leuven)

Bridge Club Bierbeek

K.A. Union-Sandeman (Gent)

Bridgeclub Lokeren

Bridge Club Zevenbergen (Lier)

BC West Limburg 

Cercle de Bridge de Charleroi

naar de top

 

Systemen en conventies

Exotische twee-openingen: Een site die niet geschikt is voor gevoelige zieltjes. Wat kan je anders verwachten met namen als Terrorist 2NT en Myxomatosis 2-openingen ? Misschien vindt u er ook wel een Begijnen-opening terug.

Bridge conventies: "All the bridge conventions you could ever want (for now)". U vindt hier ongeveer 400 conventies terug. Enige commentaar moet u er wel zelf bij verzinnen.

Prism Signals: Nieuwe ideeën over verdedigen in het algemeen en signaleren in het bijzonder.

Karen's Bridge Library: Karen Walker heeft een heleboel artikels verzameld over diverse onderwerpen, zowel voor beginners als voor gevorderden. Daarnaast biedt ze ook een mooie verzameling bridgelinks aan.

naar de top

 

Bridge tijdschriften

IMP Bridge Magazine: Nederlands bridgetijdschrift voor de betere bridger.

Bridgeweb.nl: Het meest complete Nederlandstalige online bridge magazine. Zeker en vast een bezoekje waard.

Le Bridgeur: Gerenommeerd Franstalig bridgemagazine. Zij bezitten bovendien bridgewinkels in Brussel, Parijs en Lyon.

The Bridge World: Zeer bekend Amerikaans tijdschrift met artikels van tal van topspelers zoals Edwin Kantar, Bobby Wolff, Alan Truscott en Larry Cohen.

Bridge Plus: Een Engels bridgetijdschrift. Op de site vindt u een voorsmaakje van de inhoud. Daarnaast kan u er ook terecht voor het bestellen van bridgeboeken. Zij rekenen wel 15% portkosten aan, maar de boekenprijzen en de service zijn onberispelijk.

The London Bridge Center: Uitgever van Bridge Magazine. Daarnaast vindt u op de site een zeer uitgebreide bridge shop.

World Bridge News: Het officiële medium van de World Bridge Federation. Hoofdredacteur Eric Kokish houdt de lezers op de hoogte over het laatste nieuws uit de bridgewereld.

naar de top

 

Bridge boeken

BridgeRus: Een online boekenwinkel met een indrukwekkende lijst engelstalige bridgelectuur. Bovendien rekent men geen portkosten en mag u uw boeken snel thuis verwachten.

Bridge Plus: Een Engels bridgetijdschrift. Op de site vindt u een voorsmaakje van de inhoud. Daarnaast kan u er ook terecht voor het bestellen van bridgeboeken. Zij rekenen wel 15% portkosten aan, maar de boekenprijzen en de service zijn onberispelijk.

Five Aces Books: Een jong Engels bedrijfje opgericht door vijf Engelse topspelers (Sally Brock, Raymond Brock, Robert Sheehan, Brian Senior en Mark Horton) met de bedoeling bridgeboeken uit te geven.

The London Bridge Center: Uitgever van Bridge Magazine. Daarnaast vindt u op de site een zeer uitgebreide bridge shop.

Baron Barclay Bridge Supplies: De marktleider voor de verkoop van bridgeboeken en -software. Devyn Press, de grootste Amerikaanse uitgever van bridgeboeken maakt deel uit van deze firma. Op aanvraag sturen zij bovendien hun uitgebreide catalogus (gratis) op.

naar de top

 

Bridge software

Bridge Software Links: Een mooi overzicht van bestaande programma's voor diverse doeleinden vindt u in Karen's Bridge Library. 

Flexb: Herman Van Ree heeft een programmaatje ontworpen om biedsystemen te testen. U moet wel even de Bridge Command Language onder de knie krijgen om er mee te kunnen werken. Iets voor de bridgende programmeurs.

playBridge: Een hand generator van Richard Podkowik die zeer geschikt is voor trainingen en lessen. 

Ginsberg's Intelligent Bridgeplayer: GIB domineerde het Orbis World Computer Bridge Championship in Bermuda met een sterke klaveren systeem. Andere programma's vonden geen antwoord op 'Moscito', zoals het systeem werd gedoopt. GIB won trouwens ook de biedwedstrijd en was daarin het enigste programma met een positieve score. Het overwicht was zo groot dat voor het WK in Maastricht, de niet-natuurlijke systemen door het reglement worden gebannen. GIB heeft z'n titel dan ook niet verdedigd.

Meadowlark Bridge: De grote sterktes van Meadowlark zijn z'n 'Hand Librarian' en de mogelijkheid om OKbridge tornooien na te spelen. De Hand Librarian maakt het niet enkel mogelijk om handen random te delen, maar ook volgens maar liefst zeventig categorieën.  Er is een demo van het programma beschikbaar.

Q-plus Bridge: Dit Duitse programma is één van de blijvers in het gamma. Bovendien is het beschikbaar voor Psion en Windows CE.

Micro Bridge: Dit Japanse programma beheerst maar liefst veertien biedsystemen.

Blue Chip Bridge: De kracht van het programma zit in de uitgebreide database met meer dan 45.000 biedingen en vele conventies. Bovendien kan je de database aanpassen aan je eigen stijl en conventies toevoegen als je dat wil. Er is een demo van het programma beschikbaar.

Wbridge5: Al enkele jaren een sterk programma. En wat nog leuker is: het is helemaal gratis te downloaden. Met dank aan Yves Costel, de geestelijke vader.

Bridge Baron: Bridge Baron was voor de komst van GIB de onbetwiste nummer één wat betreft bridge software. De voorbije jaren werd het programma echter bijgebeend (en voorbijgestoken) door vele anderen. Het is wel een stuk goedkoper dan de meeste van zijn concurrenten. Er is een demo van het programma beschikbaar.

Bridge Buff: Dit programma komt van de hand van de makers van VisualDeal en gaat wellicht een mooie toekomst tegemoet. Zeker wanneer deze programma's samen met de nieuwe System Builder geïntegreerd worden tot één groot pakket. Er is een demo van het programma beschikbaar.

Jack: Dit Nederlandse programma wist zich in korte tijd een weg te banen naar de absolute computerbridge top. Je kan een demo downloaden om het programma eens uit te proberen.

naar de top

 

Websites met diverse bridgelinks

Bridgeweb: Het meest complete Nederlandstalige online bridgemagazine. Een heel mooie site die vooral gericht is op het bridgegebeuren bij onze noorderburen, maar met meer dan voldoende leuke onderwerpen voor iedere bridger.

World Wide Bridge Resources: Deze site tracht alle nationale bridgebonden, lokale bridgeorganisaties en clubs met een website in kaart te brengen. Als u op uw volgende reis ook een bridgeavond wil plannen, is dit de site die u zoekt.

Great Bridge Links: Zonder twijfel één van de beste bridgesites op het internet. U vindt er werkelijk alles wat u maar kan bedenken. Bovendien biedt deze site ook nog wat gratis downloads en demo's.

ECats Bridge Site: Een schitterende site met een hele verzameling bridgelinks, onderverdeeld in verschillende categorieën. Daarnaast vindt u er ook daily bulletins van belangrijke tornooien, een lijst met Europese grootmeesters en biografieën van topspelers. Uitgegroeid tot één van de beste bridgesites ter wereld.

Bridge Plaza: De ideale plaats om belangrijke tornooien op de voet te volgen. Leuk is ook het museum met antieke speelkaarten.

Grand Slam Bridge: Behalve voor links, kan je hier ook terecht voor het kopen van kaartspelen en andere aan bridge gelinkte producten.

Great bridge links and clubs around the world: Malcolm Boyak verzamelde al meer dan 800 links en weet ze bovendien mooi in categorieën te verdelen.

Bridge to bridge: Een webring met Nederlandse bridgelinks. Wanneer u op deze link klikt, komt u automatisch terecht bij een andere Nederlandstalige bridgesite. Ook deze site maakt deel uit van de ring. Je moet soms wel even geduld uitoefenen.

Coolbegin: Een nieuw Nederlands initiatief dat kan uitgroeien tot de gedroomde startpagina van de Nederlandse en Vlaamse bridgeliefhebbers. BC 't Begijntje is alvast de eerste Vlaamse club op de site.

 

naar de top

 

BC 't Begijntje ] Clubnieuws ] Biedtechniek ] Competitie ] Bridge online ]

OKBRIDGE

Voor commentaar of suggesties kan u terecht bij
Karl Van Overloop

Laatst bijgewerkt op maandag 20 oktober 2003