U bevindt zich: ... > Fotografie Info > Scanner
Wat is een scanner en waar moet u opletten bij het kiezen van een scanner (met dank aan Zdnet.be)

Een scanner is een toestel dat een beeld van een object vastlegt en omzet in een digitaal bestand. Flatbedscanners bevatten een lichtbron die licht werpt op een object (reflecterende objecten), respectievelijk door het object heen stuurt (transparante objecten zoals dia’s en filmstroken). Het licht valt via een optisch systeem op de beeldvormende CCD-chip (Charged Coupled Device), die honderden beeldpunten bevat voor het meten van de lichtintensiteit. De gemeten waarde voor elk punt wordt omgezet in digitale informatie (een pixel) door een Analog-to-Digital (A/D) convertor.

Hoe werkt een scanner?

Waarop u moet letten bij het kiezen van een scanner
Als u een willekeurige computerwinkel binnenstapt op zoek naar een scanner, loopt u het gevaar dat u wordt bestookt met termen als resolutie, bits, scansnelheid, en dichtheid. Maar u kunt zich wapenen als u weet wat u nodig heeft. De belangrijkste vraag die u zich vooraf zou moeten stellen, is: wat wilt u met de scanner doen? We schetsen u een aantal scenario’s.


- ik wil vooral documenten zoals brieven, memo’s en rapporten inscannen en bewerken.
U heeft een flatbedscanner nodig met een OCR-softwarepakket (Optical Character Recognition). Bij de meeste scanners wordt OCR-software geleverd; soms gaat het echter om een light-versie die bijvoorbeeld minder talen herkent. Als u vaak lange documenten inscant, is een automatische documentinvoer erg nuttig. De resolutie van de scanner is minder belangrijk - 300 dpi volstaat.

- ik wil foto’s en tekeningen inscannen om ze als e-mail te versturen of op een website te zetten.
Zoek een flatbedscanner met een goede kleurechtheid. Voor e-mail en het web is een hoge resolutie niet nodig, omdat die te grote digitale bestanden oplevert.

- ik wil foto’s en illustraties inscannen om ze te gebruiken voor DTP-toepassingen zoals brochures en nieuwsbrieven.
Zoek een flatbedscanner met een goede kleurechtheid. Een optische resolutie van 1.200 ppi heeft de voorkeur als u de scans wilt kunnen vergroten.

- ik wil dia’s of 35-mm film inscannen en op groot formaat afdrukken.
Als dit bij uitzondering gebeurt, kiest u een flatbedscanner met hoge resolutie (1.200 dpi), onberispelijke kleurechtheid en uiteraard de nodige adapters voor transparanten. Voor regelmatig gebruik is een speciale diascanner aan te bevelen.

- ik heb een beperkt budget. Wat is eigenlijk het verschil tussen een scanner van 150 euro en een van 1.500 euro?
De regel dat u krijgt waarvoor u betaalt, geldt ook voor scanners. Dat betekent niet dat u voor 150 euro geen goede scanner kunt vinden. Als u slechts zelden scant, kan een 600-dpi scanner uit de budgetklasse prima volstaan. De duurdere toestellen bieden naast een hogere optische resolutie en een hogere scansnelheid echter ook voordelen die in een professionele omgeving onontbeerlijk zijn. Ze zijn steviger gebouwd, zodat ze bij intensief gebruik langer meegaan. Bovendien is er meer aandacht besteed aan de behoeften van professionele gebruikers, zoals automatische documentinvoer, speciale adapters voor het scannen van meerdere dia’s of foto’s tegelijk. Minder zichtbaar, maar wel merkbaar in de resultaten zijn een beter optisch subsysteem (lenzen en kleurfilters) en lampen die ook bij continu gebruik een egaal en stabiel licht geven. Tenslotte gelden er andere garantievoorwaarden voor professionele toestellen. Als u een scanner gebruikt voor uw werk, kunt u het zich natuurlijk niet permitteren om een week zonder te zitten.