CODEERMACHINES EN CRYPTOGRAFIE
Enigma Cipher Challenge
Home Menu Eretabel Procedures Enigma Simulator


De Challenge

Werken met de Enigma codeermachine is niet zo moeilijk. Tenminste, als je de juiste sleutelinstellingen hebt. Wat als jij nu eens codebreker was in Bletchley Park? Wat als de levens van vele mensen afhingen van je vaardigheden? Heb jij het in je, om de code te breken? Wel, dit is jouw uur van de waarheid...

De Enigma Challenge geeft jou de kans om je vaardigheden als codebreker te tonen. Iedereen kan meedoen, je moet geen cryptoloog of rekenwonder zijn. Er zijn tien berichten, elk een beetje moeilijker dan de vorige. Je kan voor het ontcijferen mijn Enigma simulator (zie afbeelding rechts) of elk ander correct werkend Enigma simulatie gebruiken.

Je zult een beetje logisch moeten nadenken, wat geduld oefenen, en een beetje geluk aan je zijde. Natuurlijk zul je de ontcijferde berichten ook moeten vertalen, of dacht je dat de Duitsers die berichten in onze taal schreven? Geen paniek, je moet geen Duits kennen of een polyglot zijn. Je kan deze vertaaltips gebruiken, en/of een on-line vertaler gebruiken. Voor meer info over het gebruik van de Enigma, gelieve de Procedures pagina te raadplegen.

*** LAATSTE NIEUWS ***

 • Steve VA7KH van Canada is de 72ste deelnemer die alle berichten ontcijferden op 1 september 2021. Proficiat Steve!
 • U kunt nog steeds deelnemen aan de Challenge! Uw resultaten worden hieronder opgenomen in de All Time Eretabel.
 • Er namen reeds 319 codebrekers uit 41 verschillende landen deel aan de Challenge! U kunt ook deelnemen!

Je Taak

Het is je taak als codebreker om de berichten te ontcijferen en vertalen. Ik vraag geen perfecte vertaling, maar de inhoud moet duidelijk en bruikbaar zijn voor onze inlichtingenofficier (zie vertaaltips). We kunnen natuurlijk geen fouten accepteren in belangrijke delen zoals namen en getallen. Ik heb voor de inhoud van de meeste berichten getracht om zo dicht mogelijk bij de echte oorlogsfeiten ten rade te gaan. Bij twijfel aan stukjes tekst kan je misschien wel meer informatie vinden in geschiedenisboeken of op het internet. Het is trouwens altijd leuk en leerzaam om het echte verhaal achter zo'n bericht op te zoeken op het internet. Even Googelen op namen van operaties, personen, eenheden of boten die in de berichten voorkomen zal je spannende oorlogsverhalen opleveren!

Belangrijke opmerking: om de identificatie van de sleutels te vereenvoudigen gebruikt de Challenge geen Kenngruppen in de berichten.

Hoe deelnemen

Eens je een bericht correct hebt ontcijferd en vertaald, kan je de oplossing indienen via de webmail. Een bericht zal slecht geregisteerd worden indien je alle vorige berichten reeds correct ontcijferd en ingediend hebt. Je mag meerdere berichten samen versturen, wat de registratie vlotter maakt. Je positie in de eretabel hang af van het aantal ontcijferde berichten.

Het is niet toegestaan om de - auteursrechterlijk beschermde - ontcijferde berichten electronisch, in print of enige andere vorm te publiceren of te verspreiden via Internet of op enige andere wijze, om de autenticiteit te behouden van de toekomstige resultaten in de challenge tabel.

Tenslotte, wat zit er in voor jou? Het respect van uw collega codebrekers en een plaats in de Eretable!

ACTION NOW !

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Eretabel


Bericht 1 Top

14 mei 1941

Sir, we hebben een bericht ontvangen van ons Y-station in Scarborough. Zij hebben dit U-boot bericht onderschept in de Atlantische Oceaan. Harry Hinsley gaf ons een tip dat de Duitse weerschepen dezelfde codes gebruiken als de U-boten. Wel, verleden week hadden we het geluk aan onze zijde. Onze Navy heeft een hoop papierwerk kunnen bemachtigen op de Munchen, zo'n Duits weerschip.

Hier is een blad dat we vonden op de Munchen. Het ziet eruit dat de officier het een beetje eenvoudiger wilde maken voor de radio operator met nachtdienst. Laat ons hopen dat ze zulke missers qua veiligheid blijven maken. Deze zou makkelijk moeten zijn.

Het bericht, op 6 mei onderschept door ons Y-station: U35 DE W7 0630 = 46 = WTG PLT = 

 MUUQ JZVQ LORV MCOL YKXE
 PMCD CWGH NTQV MEHG ECOE
 ULBU LBOC ZPGB IXIF WCYX
 ZKZK LYAE VCJD GXJZ QKQG
 VXSO RRQN ZMAT PZDO EXIT
 XFIU VJFI ZUAY LIJW VVGF
 YXGR DQKA GUUW BNUU OUXQ
 QUCX KUXP TYUI IXPA YXRL
 TZPZ QRNL OPAO DDUS VFWM
 ILZE OBVO PIPW HXVY ADCO
 RXPI IEUZ VTXB RJRE CTGL
 CPKQ AJDA MI

 

Ik hoop dat de gevonden documenten ons kunnen helpen. Veel geluk!


Bericht 2 Top

20 juni 1941

Sir, we hebben goed nieuws van ons Special Operations Executive team in Noorwegen. Het is hun gelukt om te infiltreren in het elite Duitse Bergkorps. Zij bereiden zich blijkbaar voor op iets groots. Het SOE team heeft daarginds een Enigma machine kunnen lokaliseren. We hebben hierover bericht gekregen van het Noorse verzet. We hebben de stekkerverbindingen en de gebruikte rotors. Spijtig genoeg zijn alle rotors uit het toestel verwijderd. We hebben één grote hint: Bij drie van de rotors zijn de ringen niet op nul gezet. Vermoedelijk zijn dat de rotors voor vandaag. Als we de volgorde van de rotors kunnen achterhalen hebben we een kans om de berichten van vandaag te ontcijferen.

Het bericht van onze SOE agent: FM SPECIAL OPERATIONS EXECUTIVE NORWAY
 TO SPEC LIASON OFFR BP
 O 201145B JUN 41
 MSG 005/32

 RECOVERED ENIGMA SETTINGS JUN 20 
 
 THE NON ZEROISED WHEELS IN THE BOX ARE I(7) III(25) V(3) 
 WHEEL ORDER UNKNOWN
 B REFLECTOR STILL IN MACHINE
 CONNECTED PLUGS BL CK DG FP IR MO QW ST VY UZ

 

Het bericht, in twee delen, onderschept in Kirkenes, Noorwegen: ABSENDESTELLE : LII ARMEE KORPS KDR AN 2GD KDR 
 
 FUER 2GB 1840 - 2TL 1TL 182 - XLT VPM -


 RGOXT IVDHR FWGIK PUKXK CTISB
 GRIKM MYAAA SMQFH ZGLBU ZGOFG
 MGOJF BOPYU KMPPX VGIBT FYGKO
 LISPX CLRRE QXOUQ OMXIJ OKWYQ
 NHHQX SYCOJ QGYDU NTPMI LYDOO
 BPLFV JQTIZ FHHUW GXACF TTHGI
 SJHXS RWOPP CCMUA CJFNV VUBGV
 QFDET VS 
           2TL 117 - HNB SFA -
 NGWTV VGTHG ZPQGF EXSWN FKSXH
 POJCM PGHLL CAJCP UVIQU UZLQW
 AVOTS CPZFA BNUOR ZZAFM CJPGP
 TGTDR GWTZA XNQRY JCBMQ ZVCQU
 CQOCO JGNYN UCAVO MA

 

Met de juiste rotors zouden we dit bericht moeten kunnen breken, Sir.


Bericht 3 Top

25 november 1941

Sir, ik denk dat we iets op het spoor zijn. Ons luisterstation heeft een bericht onderschept. Volgens de peilingen is het verzonden in de buurt van Kiel, Duitsland. We denken dat het van de U-boot scheepswerf. Het is een Wehrmacht bericht. We hebben de Wehrmacht sleutels voor vandaag al gebroken, maar we hebben nog problemen met het stekkerbord. Ik denk dat u de juiste persoon bent om dit uit te pluizen.

De Wehrmacht sleutels voor vandaag. Helaas ontbreekt er nog één stekkerpaar: Wehrmacht setting for November 25, 1941 
 Rotors  : III - II - V  
 Rings  : 8 - 19 - 3
 Reflector: C
 Plugs  : AL FP HX JO KT NV QR SU WY 

 

Het bericht van Kiel: UBB DE GWK 1520 = 57 = AST SGT = 

 ZJTPL TJNET NLLGO PQVSW XSRHC
 OSHUT FGUSH HTVPO UMBMV GKLAA
 FDUBN UVCUV POCFJ XDMIQ CCAUC
 BQOKP HUMCI ZAJVI QESVG CFHDT
 ISREH FCMBP JCRTW TTMXC NOIEU
 WRPOM CEMSU NBBCT WZZRB LFLUF
 IFBNY OYJGX UMNKP TCQHT GVYWS
 QDFFM SWVEC IDWIL ZBYLI PRXYI
 CFCLP DQZNO ZWSKV NJURT GKMWU
 NFPNL EPOFQ LJMED EFNML RRRRJ
 YTBVR KBQQG SUWVA WAFUU WFLMP
 KPHLD ML

 

Laten we hopen dat u de juiste plug vind, Sir. We zullen moeten zien welke letters er fout zijn in het bericht, en dan de stekker erbij zoeken. Altijd goed om onze neus te steken in dat scheepswerf gedoe.


Bericht 4 Top

15 december 1941

Sir, we hebben een onvolledig bericht waarvan we de eerste twee rotors hebben uitgewerkt met onze Bombes. Hut 6 heeft prima werk geleverd met het oplossen van het stekkerbord. Uw werkt is het vinden van de juiste positie van de linkse rotor. Volgens onze SIGINT officier heeft analyse van het berichtenverkeer uitgewezen dat het bericht verzonden is van St-Nazair naar Lorient. Admiral Donitz is op dit moment op bezoek in de U-boot haven van St-Nazair. Dit kan wel eens interessant blijken.

Hier is alles wat we van Hut 6 gekregen hebben, samen met het St-Nazair bericht: ...
 KGBJN TWBQY FFJWQ KKCTN ZJVRK 
 BWPQO FZQTB LCYCM WCWTR XSGKA
 WIZEZ KFIWC KPEYB OBUBW VUHBO
 BKEGF WGGSQ WUMIO BKHSF TXAGY
 XPKAX AOJQJ ANZKZ REKYX TXWWR
 HJHST EJAJS QFZMZ FLTSE QXBAZ
 WDSJR WHVGF KIXLM PUYIN NQSAW
 QHXAJ QJCGU CQUFI HWAFN AAFPR
 ZSMTR KYLUG AOZKY NMXFC HQQEV
 MTTIN CHTSW CYCRZ FBKMB VSHEK
 XDYCY PWSZJ WVZAK IRMSQ DZKTF
 DDEUX WKXMN PDMKD RKASA ORATL
 JAEHW INMVR SWASF ...

 Bericht 5 Top

9 december 1942

Sir, één van onze SOE agenten heeft een bericht ontvangen van de NKVD, de Russische geheime dienst. NKVD heeft dit bericht in de buurt van Stalingrad onderschept, waar het 6e Legerkorps van Generaal Paulus omsingeld is door de Sovjets. Ze vragen onze hulp voor het breken van een onderschept bericht. Dit kon wel eens een keerpunt zijn voor de oorlog in Rusland.

Ziehier de instellingen voor vandaag. Aangezien er geen berichtsleutel bij het bericht is, hebben we alles door onze Bombes gedraaid. Zoals u kunt zien hebben we geen oplossing gevonden voor de rechtse rotor. Het is een Wehrmacht bericht, dus kunnen we enkel nog kiezen uit de rotors I, III en V. De ringinstelling voor deze rotor is ook onbekend. Een fout bij die ring kan onleesbare tekst geven na een schijnbaar goede start, vanwege een verkeerd overslagpunt. Als dit het geval is moeten we de ring aanpassen. Het bericht zou van het Oberkommando Der Wehrmacht (OKW) komen. Ik gok erop, nou ja, een geleerde gok, dat het bericht wel eens zou kunnen beginnen met "VON OKW" or "VON JOKWJ". Als dit juist is hebben we een mooi spiekbriefje voor de rest van het bericht. Rotors    : II - IV - ?
 Rings    : 9 - 2 - ?
 Reflector  : B
 Startposition: E - F - ?
 Plugs    : AS CK DE FV GJ LU MW OT PX RZ 

 
 

Het bericht, onderschept door de NKVD: ... 
 ACINZ CRVFJ RPETN UGAVD ZIHXF 
 WTPKK TTVXZ JTAYN XRQMA JKKFI
 WUXTN HFCMZ PUUYP PKILQ YBYRD
 MHFBM HPGYL CEIJU NMWGQ OKGHM
 DLGJW BQBZB VWDTS UWHGX ZRFUX
 WQTHT RHYPT PJZRO FTCNM XCKSD
 DNHIW YSUGQ RZUIY IUOTD ZPQRT
 CXVQX PMZGJ BWLHX ULWLU NLWPW
 NTONB QUFMM IKNTV WNK...

 

Zou dit de Sovjet kunnen helpen om de Nazi's te verslaan?


Bericht 6 Top

19 februari 1943

Sir, we hebben een dringend bericht ontvangen van onze Special Liaisons Unit in Tripoli. U weet dat Montgomery's 8ste leger verleden maand Tripoli veroverde. Rommel's DAK, het Deutsche Afrikakorps, is nu afgesneden van zijn bevoorrading. Dit zou een keerpunt kunnen zijn in Afrika. Daarom heeft de ontcijfering van DAK berichten voorrang. Onze collega's hebben alles ingezet op het breken van de Duitse en Italiaanse codes voor Afrika, en met succes! We zijn binnen in het DAK berichtenverkeer.

Dit is de notitie over de Afrika sleutels, gekregen van Hut 3:

Er is echter ook slecht nieuws. Ons Y-station, toegevoegd aan Monty's hoofdkwartier, had een zeer slechte ontvangst. Het resultaat is niet al te mooi! We zijn hier en daar een stukje tekst kwijt, en erger, ook enkele stukken van de berichtsleutels. Misschien is een Herivel tip hier van toepassing? Hier kunt u uw strepen verdienen, Sir. We hebben alle ontbrekende stukjes gemarkeerd met het '=' teken. Vergeet niet om ze over te slaan bij het ontcijferen! ABSENDE STELLE : 21PZD AN OKW 
 
 FUER WSTF 1840 - 3TL 1TL 250 - ACE =WE - 
 
 
 OLDTO GVQQY DCOZN NVUMD FJIOC
 JV=AZ MZJRE GOBDI VNYRF TUAZS
 RUDPO HWZRL LKHMC CJUKR YRJMR
 TXMGA UJMKG IENYA ZKXSS OTGWO
 DHUQP YILYG CSJHV QNILS ITWQY
 XBFNA GTSWM XJTSM OTVMG HVDZB
 SQBDL SH==E ZUHMP GGGMX HIJFY
 IHWBJ WJAKO TCOKO VCPNR QJPKN
 IRPYP TFWPB MUPHO HPIBR KRQNA
 OYHHS BYPBB XPKAF =JIFX GOUPZ

           2TL 250 - SED A== -

 DQHFX QVZSX RJJYJ KKGWU Q==IU
 LIXBO EMFQX AALQX CUYKO KPPVV
 SGVBG RUAER DDOFA OWCGP PCUSW
 IQQKK EHGXO CVYFQ TZICT JKOOF
 QQJLH DXMDX TKCTC IMI=H YKJQQ
 IDEGK RAXQT UELIS PWGJC OGHES
 ZBILO UISLS OKVIO LHZSR HEXUJ
 AYITW DQNKO HVERX WNMJZ TBSBP
 SMMCM TG=== UIZKN VDWDD VEHHN
 EUPCN GJDLN DOZXS VZBYD UPCTI

           3TL 112 - HIP PYX -

 DQC== =THQP LAEIS ZHDJE OFQVA
 AXXWN GUTIM MXSNA ORBRO WKDTH
 MOCUI MZJNZ SWTLU OYCAQ XAKGD
 AMVWS GFYMF PFJXH GCHAS LLHIM
 OMSZE ZBRLL JM

 

En Sir, het is dringend, kunt u dit klaarspelen tegen gisteren?


Bericht 7 Top

15 mei 1944

MI5 heeft gevraagd om hun op de hoogte te houden over de resultaten van Operatie Fortitude, de misleidingen voor D-Day, om te zien of het Double Cross systeem werkt. Operatie Quicksilver, met de fictieve 1st US legergroep, is zeer belangrijk voor Fortitude Zuid. SIGINT heeft een verhoging van het aantal berichten in Frankrijk gerapporteerd. Volgens de peilingen is het waarschijnlijk afkomstig van de Duitse Armee Gruppe West. Benieuwd wat zij te zeggen hebben...

Sir, dit is wat ons te wachten staat: De sleutels voor vandaag zijn nog niet gebroken, maar vorige week heeft een SOE team in Frankrijk een Wehrmacht sleutelblad kunnen bemachtigen dat vernietigd had moeten zijn door de radio-operator. Wel, u zou verrast zijn wat er allemaal te vinden is in een vuilnisbak! De structuur van een sleutelblad kennende zou het mogelijk moeten zijn om de stekkers en ringinstellingen voor 15 mei te vinden. Jammer dat we niet weten welke van de vijf Wehrmacht rotors werden gebruikt.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

 Click to enlarge
Klik om het sleutelblad te vergroten

Hier is het bericht. Veel amusement op de nachtploeg, Sir! FUER OBF 1300 - 2TL 1TL 250 - AEG GJW - 
 
 MLETW NNJZJ ECTHJ JUUVD DBAZS
 XBVOF SEWLR MLSBX GNLNL LLIGO
 IMYMU HBGRI HZTFG TXKCT CRPJN
 BHZMQ QWGUA KBJXJ BITQI BFXMZ
 MHHWK OBSSD OGELQ UWQXG IMLVG
 YJQSL PIQNZ VQVFN LGQXN PUJEZ
 MPUNC MLETS JIXZP HUNBN AGVCB
 SAAIN IIHJV CWISA NHEMW JOEIY
 MXSFE JAEPU FJLIT VUZYS HYWYP
 XTAYJ CARWI YORFI VANOM BXWDT


           2TL 187 - VSF DNA -

 EWGYY LDFBK IBHZA CZZZP ABUCX
 BLLZF KPVAX ZDJXJ GGZZQ RWURS
 LFLBV KAQTJ PMUXH NIPUC IWSFY
 ROEIQ QHNFO TPVAF RFNLQ OAXRE
 GZPJR WYYIL BGZSP PBVTL BRIGO
 QXION BZSZX ANZES UJTEN ZVWRS
 VRJPP OZLWV IMCKO YQFWY FTCPT
 ZSERJ DBPTA UUJGM 

 

Bericht 8 Top

12 december 1944

Het 1ste Canadese leger heeft eindelijk de Westerschelde vrijgemaakt, waardoor de havens van Antwerpen open zijn voor onze bevoorradingsschepen. Hoewel de situatie nu iets beter is, zijn all Gealliëerde troepen nu verspreid over Frankrijk, België en Luxemburg. Dit kan onze troepen verzwakken. De Duitse troepen trekken terug achter hun grenzen, waardoor zij hun bevoorrading en troepen concentreren. Ze zijn ook meer en meer overgeschakeld op telefoonlijnen voor hun communicatie. Dit betekend minder radio-onderschepping en dus minder ULTRA-informatie voor onze Special Liaison Units. Elk onderschept bericht kan nu een verschil maken.

Om 09.00 uur heeft de 2de US Divisie een Enigma machine gevonden in een vernietigde Duitse radiotruck, nabij Sankt-Vith. De machine was nog steeds ingesteld, maar het stekkerbord is zwaar beschadigd, waardoor er stekkers ontbreken. Dit is alles wat we van hen ontvingen:

Dit is één van de weinige berichten die we vandaag onderschepten: ABSENDE STELLE : AG/W AN AG/B

 FUER BFB 1300 - 3TL 1TL 250 - BKL UPR - 
 
 SIAZK QGEML IVDBI YWAKC AMPYK
 CFLOP QDCWP VMITC WAYWK BRUJA
 VGRYY CISIJ ZSGRM TZEKG EQLWU
 XIXYP MQLUH ODQFP NRKBZ DISWX
 PHYDB NEQHJ UZJRZ FWWMV TGIXF
 SFCQI BVMHG ENWKN KYXMQ RYSMA
 WCMBW FHYPN WJEBV YBZEZ RCUFZ
 YLIFF JCQFK GOGBY GXMDJ LUJMM
 KZDLN NNJIY EAOYU VDFRF CCUVP
 WYPJH WFSGG RLXQD FFOKL SKGXZ


           2TL 250 - SPL BKK -

 YNDXI HNTJY ETDDJ VBPCA PORBP
 PASUK HYHTH ETMFG JNPUF WAMEB
 FIKQB ZGGFZ ZXJMU YNJDW XJXZD
 MEEVP YRDGP YMAXW TWHUG DQZTM
 JWKYQ RDQXK VGTZY IIMPB VDJPQ
 VJLOI OSXQE NZZHC NTWCQ YQYMH
 COXPN TDXMT ZWABT WRVYI GMJEI
 CMHXH HEITF PKXEF WMICO VTIVI
 BIEAC PFVXZ ILJXW TBRVB EFENE
 WQZTC CDMWV WGLDZ TXGUD JWSTR


           3TL 137 - DVB LTK -

 BKWVQ ICHPW RRYJD AXQEI QJKQQ
 YMLTP VAKYC JZZTD AODOL STOKL
 SSXJR TQCKI KGRRD RJZYZ WWJPT
 ABZJE OWGRU KLASP PBMKZ BJRHI
 OKPAK YFZPC OUAAX DMZQM TLDFN
 NKEZD GRNUZ QA

 

Bericht 9 Top

28 december 1944

Ik denk dat het tij nu echt aan het keren is, Sir. Het 7de US leger heeft de Vogezen bereikt. Als ze zo kunnen voortgaan, zullen de Duitse troepen weldra instorten. Terwijl ze terugtrekken laten de Duitsers allerlei materieel achter. Ze zijn blijkbaar gehaast, want ze hadden niet eens de tijd om hun documenten te vernietigen. We konden de hand leggen op een Wehrmacht sleutel met de instellingen voor vandaag.

Ziehier de sleutelinstellingen, ons geleverd op een schoteltje, met dank aan de vluchtende Duitse elitetroepen:

Generaal Patton zou alle informatie, nuttig voor zijn 3de en 7de leger, ten zeerste waarderen. Als u dit gedeeltelijke bericht breekt kan dit wel eens een mooi kerstgeschenk zijn voor de uitgeputte troepen daar in de sneeuw en kou. ...
 INAVH YMVHI AGMJO PKVJH SGJYY  
 KNHLF KRZWH WLAKK EGGHZ FEAKV
 VIDDS YYVEY QFQJP VYHLF UZESA
 OLGNH TXTTB DZJVO AGEAW HBBWC
 ADYYT HSLRX MPEDI CATSM ALBZY
 LBPZM QDSXZ HPFSX VYCBK GEBTG
 QGZII DQJDB YDACS WJGXU CUXLT
 RTMZH HWXZP ESSYE EPFCQ AOWOS
 PLUZU CVOKY JXCPY GNJHS PNCFS
 WTLLM SGACQ BSUTP SAVGU YFVKS
 UBSQE GVZKV NRLXF IXZQW FKSXC
 PPFRI MWQHT QSB...

 

Bericht 10 Top

29 april 1945

Wel Sir, ik denk dat we onze zomervakantie niet in Bletchley Park zullen moeten doorbrengen. De Amerikaanse troepen staan aan de poorten van Berlijn, en het Sovjet-leger levert al zware straatgevechten in de stad. Ik vraag me af waar onze vriend Adolf op dit moment mee bezig is. Die doet het waarschijnlijk in z'n broek, daar in de Reichskanzelei bunker.

Maar het werk is nog niet gedaan. SIGINT onderschept nog steeds berichten vanuit Berlijn. Ik heb een bericht voor u. Een lang bericht, en ze deden niet eens de moeite om het te verdelen. Ze moeten wanhopig zijn, die Duitsers. Wel, des te makkelijker voor onze statistiekenjongens. Ik vraag me af waarom, en aan wie ze nog zulke berichten sturen. Heel vreemd. Ik ben nieuwsgierig naar wat ze daar uitspoken. Dit is waarschijnlijk één van de allerlaatste berichten, verzonden met de Enigma machine in deze oorlog. Een laatste inspanning, Sir. Geen sleutelbladen of instellingen deze keer. Als u deze breekt bent u echt een uitmuntend codebreker. Veel geluk! FUER ODES 2155 - EDF GXT - 
 
 KYYUG IWKSE YPQDF YPIJN TGNDI 
 AHNBR OXDIK EKPTM OUHBE JRRJP
 VBAOC UZRDF SAZDC NUNNM RPCCM
 CHJBW STIKZ IREBB VJQAX ZARIY
 VANIJ VOLDN BUMXX FNZVR QEGOY
 XEVVN MPWEB SKEUT JJOKP BKLHI
 YWGNF FPXKI EWSNT LMDKY IDMOF
 PTDFJ AZOHV VQETN IPVZG TUMYJ
 CMSEA KTYEL PZUNH EYFCL AADYP
 EEXMH QMVAV ZZDOI MGLER BBLAT
 HQJIY CBSUP VVTRA DCRDD STYIX
 YFEAF ZYLNZ ZDPNN XXZJN RCWEX
 MTYRJ OIAOE KNRXG XPNMT DGKFZ
 DSYHM UJAPO BGANC RCZTM EPXES
 DZTTJ ZGNGQ RMKNC ZNAFM DAXXT
 JSRTA ZTZKR TOXHA HTNPE VNAAV
 UZMHL PXLMS TWELS OBCTM BKGCJ
 KMDPD QQGCZ HMIOC GRPDJ EZTYV
 DQGNP UKCGK FFWMN KWPSC LENWH
 UEYCL YVHZN KNVSC ZXUXD PZBDP
 SYODL QRLCG HARLF MMTPO CUMOQ
 LGJJA VXHZZ VBFLX HNNEJ XS

 
ERETABEL

De challenge is gewonnen door Jean-Francois Bouchaudy op 2 mei 2006

U kunt nog steeds deelnemen aan de Challenge! Uw resultaten worden hieronder opgenomen in de All Time Eretabel.

  Naam Codebreker   01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
1 Jean-Francois Bouchaudy France 20.04.06 20.04.06 21.04.06 22.04.06 22.04.06 28.04.06 28.04.06 29.04.06 29.04.06 02.05.06
2 Keld Helbig Hansen Denmark 28.04.06 28.04.06 28.04.06 29.04.06 30.04.06 30.04.06 30.04.06 30.04.06 30.04.06  
3 Jakub Stepniewicz Poland 21.04.06 22.04.06 22.04.06 22.04.06 22.04.06 28.04.06 29.04.06 29.04.06    
4 Torbjorn Andersson Sweden 23.04.06 23.04.06 23.04.06 23.04.06 23.04.06 01.05.06 01.05.06 01.05.06    
5 Michele Denber United States 21.04.06 22.04.06 22.04.06 23.04.06 24.04.06          
6 Jason United States 23.04.06 23.04.06 24.04.06 29.04.06            
7 Hindrik Deelstra Netherlands 21.04.06 22.04.06 20.04.06              
8 Daniel Foerster United States 02.05.06                  

Terug naar Challenge

ALL-TIME ERETABEL

Deze tabel bevat alle resultaten, geregistreerd tijdens en na de Challenge

  Bericht 1 Bericht 2 Bericht 3 Bericht 4 Bericht 5 Bericht 6 Bericht 7 Bericht 8 Bericht 9 Bericht 10
1 Norway
Ole Artvig
United States
Daniel Foerster
Netherlands
Hindrik Deelstra
United States
Jason
United States
Michele Denber
Germany
Halon
Germany
Jan Koslowski
Poland
Jakub Stepniewicz
Denmark
Keld Helbig Hansen
France
Jean-Francois Bouchaudy
2 United States
Brandon Zickerman
Turkey
Anil Bolayir
United States
David Bellinger
Switzerland
Joerg Uhr
United States
Jason Milletics
Sweden
Daniel Albertssons
Belgium
Alexander Van der Cruysse
South Korea
Jeong Ho Seok
Sweden
Torbjorn Andersson
Germany
Olaf
3 Czech Republic
Vladimir Kafrda
Kazakhstan
Andrey Salamatin
Germany
Philipp Antar
Denmark
Martin T
United States
James Michael R.
Turkey
Barbaros Oezdemir
United States
Samuel Zara
Belgium
Jean-Marc Devroye
Netherlands
Dick Meppelink
Czech Republic
Jan Dvorak
4 Germany
Erhard Ducke
Germany
Walter Bjorn
Mexico
Krieger
United Kingdom
David Whitaker
United Kingdom
Steve Mundy
Germany
Fergus Mason
Germany
Juergen Steenken
Netherlands
Yoran Zonneveld
United States
Brent F.
Germany
Heinrich Jul
5 Austria
Josef Weber
Russia
Roman Dvoynev
Germany
Bodo Herold
Belgium
Serge Claessens
Israel
Meir Kalter
United Kingdom
Terence Dalton
Germany
Dietmar Sternad
Netherlands
Jos de Bruijn
Belgium
Bart den Hartog
Canada
Allan Young
6 Germany
Patrick Hochstein
Hungary
Ratkai Tamas
Switzerland
Florian Howald
Sweden
Toomas Bjorck
Hong Kong
Alam Jacklyn Wu
United Kingdom
Philip (G0ISW)
Belgium
Bruno Kayaert
Germany
Ennocent
Romania
Cristian Moldovan
Austria
Christian Fibich
7 United States
John Morehead
France
Alexander Pukall
United Kingdom
Trevor Milner
Germany
Dietmar Sterad
Romania
Adrian Chitan
Austria
Martin Mueller
Australia
Alan Coggins
Netherlands
Hans Nobbe
United States
Joe Nickerson
Czech Republic
Jarda Benkovsky
8 United States
Andrew Corl
Netherlands
Edwin Donders
Germany
Frederik Brunkwall
Germany
Philipp Overbeck
Germany
Ulf
Switzerland
Matthias Hess
Germany
Felix Ponnighaus
Brazil
Czeslau Barczak
Russia
Victor Bunchukov
Austria
Thomas Mueller
9 Japan
Mario De Witt
Germany
Jens Friese
Austria
Manuel Kamper
Sweden
Mats-Ola Ekberg
United States
Charles Perko
Germany
Daniel Palloks
Switzerland
Massimo Joerin
United Kingdom
Jim Gilbert
Germany
David Link
Thailand
John Angus
10 Norway
Esben Føllesdal
United Kingdom
Hugh Gibson
Czech Republic
Jan Solnicka
Netherlands
Tysger B
United Kingdom
Matt Beard
United Kingdom
David Beattie
Netherlands
Patrick Ilyas Peeters
Puerto Rico
Angel Saavedra
Czech Republic
Zdenek Berka
Norway
Trond Rognan
11 France
Vincent Gillet
United States
Todd A. O'Brien
Netherlands
Fred Braaksma
United Kingdom
Sammy Stoney
Poland
Burbon
Germany
Olaf Bühler
  United States
John Allard
Italy
Maraz
Germany
Thomas Koehler
12 Germany
Ralf Schmoll
Germany
Stephan Keller
Germany
Traugott Vitz
Netherlands
Eric Langeveld
Austria
Franz Haider
Germany
Thorbjoern Michel
  United States
Jon Cuneo
South Afrika
Frans Lategan
United States
Dan Girard
13 China
Ruxiao Ma
United States
Frank H
Belgium
Dirk Blondeel
Germany
Matthias Schlaefer
United States
Dave Goodwin
Switzerland
Arnault Freymond
  Poland
Krzysztof Mroczka
United Kingdom
David Carpenter
Germany
Rudi Frank
14 United States
Bo Whittemore
Spain
Salvador Busquets
United States
Gabriel Ortiz
United States
Shawn Bresnahan
Canada
Doug Beck
United Kingdom
Paul Ferris
  United States
Gabriel Vistica
Canada
Jesse Mawson
Spain
Javier Marcelo
15 United States
James Keener
Germany
Walter Kissel
Germany
Andreas H
Spain
Edu Canals
Poland
Piotr Rokosz
Germany
Christian Siebert
  Germany
Max Murdoch
United Kingdom
Dan Goldsmith
Slovakia
Lubomir Nerad
16 Canada
Matthew Yaychuk
Switzerland
Simon Keller
Germany
Rainer Fleischmann
United States
Shawn Cook
United Kingdom
Sam Kennedy
Switzerland
Lopo Metello
  Germany
Frank Gawlik
United States
Thomas Ferguson
Netherlands
Frank Inklaar
17 Netherlands
Rick B
Czech Republic
Michael Kummer
Switzerland
Hansjörg Rorer
Netherlands
Simon de Vries
Netherlands
Erwin Jonkheijm
Denmark
Arne Munch
  Denmark
Viggo Worsaae
United States
Patrick Jennings
Spain
Rafael Padilla
18 Germany
Jorg Wandel
United Kingdom
Phil Taylor
Russia
George Samorodin
Netherlands
Hennie van de Vis
Argentina
Pablo Merighi
Canada
Jason From
  United States
Cory Friend
United States
Dave Morgan
Austria
Christian Fiedler
19 United States
John Drake
Poland
Sebastian Lazowski
United States
Steve Boothe
Netherlands
Harold Timmermans
Germany
Sven Röser
United Kingdom
Richard Stevens
  United Kingdom
Derek McRiner
Germany
Mattis Haase
Germany
Klaus Becker
20 United Kingdom
Graham Cotterill
France
Chris Koalateem
Slovakia
Julius Kompas
Netherlands
Richard van Duivenbode
Germany
Udo Schmidt
India
Abhinab Das
  United States
Ken Prescott
Austria
Daniel Bradley
Sweden
Martin Eklöf
21 United Kingdom
Jason Kirk
Greece
KMV
Poland
Leszek Jakubiak
Germany
Jan Jusseit
Switzerland
Tobias Zehnder
    Switzerland
Claudio Zanzi
Germany
Harro Nehlsen
United Kingdom
Jerry McCarthy
22 United States
Shin Hyun-Seong
Dominican Republic
Stephanie Gutiérrez
United States
Tebis Llobet
Germany
Fynn-Louis Osenberg
Brazil
Alexandre Mayerle
    Sweden
Peter Thörn
United Kingdom
Phil Burgin
Germany
Michael Kaiser
23 South Korea
Kim Jaehyun
South Korea
Park Geonhee
Czech Republic
Zbynek Zelenka
Belgium
Ivan Snoeckx
Poland
Marek Gajda
    Canada
Alex Jakov
United Kingdom
Roger Perry
Netherlands
Hans Nelisse
24 United States
Ronald Frank N3HI
United States
Henry Roberts
Netherlands
Willem 214
Netherlands
Stan Rooijackers
United States
Wally Merrin
    Austria
Ernst Genser
Belgium
Paul Martens
Netherlands
Gerrit van Woerkom
25 Indonesia
Yoga Raditya Nala
United States
Cameron Jenkins
Czech Republic
Jakub Knejp
  United States
Stephen Bopple
    Netherlands
Clemens van Santvoort
United Kingdom
Anthony W Bovill
Canada
Andy Ashworth
26 Belgium
Maxime Deryck
  Spain
Pau Pascual Nicolás Gonzalez
  United States
Joe Gavin
    United Kingdom
Paul Burridge
Netherlands
Bert Mulder
Netherlands
Peter Hendriks
27               Belgium
Tys van Sterkenburg
Australia
James Lyons
United States
Flynn Hancock
28               Denmark
K.T. Steinke
France
Jean-Luc Prual
Germany
Oliver Randschau
29               Germany
Harald Brumm
Germany
Anna Klamm
Denmark
Jens Joervad
30               Germany
Ingo Steinel
Czech Republic
Michal Bozon
Canada
Peter Hardie
31                 Belgium
Alexander Riskin
Spain
Julio Plaza
32                 Belgium
Luc Opstaele
Netherlands
deBart
33                 United Kingdom
John Pickles
United Kingdom
Simon Daniels
34                 Switzerland
Matthias Hoffmann
Netherlands
A.R.Bootsman
35                 Netherlands
Daimon Nomos
United States
Brian Neal
36                 United States
Mark Lemire
United States
Gary Knight
37                 Greece
Nikos Kyrloglou
Spain
Rafael Pascual
38                 Netherlands
Onno Kuijl
United States
William & Alice Thomas
39                 United Kingdom
Chris Dermer
Germany
Jan Beck
40                 Canada
Harry Brugmans
Switzerland
Urs B
41                 Netherlands
Henk Nieborg
Germany
Karsten Hansky
42                 Canada
Gina
Germany
Klaus Mohrmann
43                 South Afrika
Willie Viljoen
Canada
Christian Gauger-Cosgrove
44                 Germany
Ed Höcker
Israel
George Lasry
45                 Sweden
J-O Ahlm
Germany
Markus Fischer
46                 Switzerland
Rene Gnehm
Spain
Stefano Popovski
47                 Germany
David Kuehlwein
Germany
Rainer Boldhaus
48                 Belgium
Mr Herisson
United States
Luke Freck
49                 Switzerland
Rolf Schneider
Australia
Gavin Melville
50                 Romania
Ciprian Ionescu
Slovakia
Ivan Kralik
51                 Argentina
Ricardo Sagarzazu
France
Alain Mislin
52                 France
Gielev
Switzerland
Juerg Iselin
53                 Turkey
Savas Ikiz
Canada
Guy Beauchemin
54                 Russia
Alexey Albov (UEMJ)
Germany
Christoph & Dominic Behle
55                 Germany
Ralph Beckmann
Netherlands
Magne Groenhuis
56                 Netherlands
Ivana Belgers
United Kingdom
John Davies
57                 Netherlands
Marcel Lambrechts
Italy
Luigi Tomelli
58                 Sweden
Anders Delbom
Netherlands
Michiel Visser
59                 Luxembourg
Ralf Drückes
United States
Iko Knyphausen
60                 Germany
Robert Butler
Germany
Detlef Richter
61                   Netherlands
Jörgen van der Velde
62                   Switzerland
Peter Kohler
63                   United States
Madness
64                   Germany
Christian Crevecoeur
65                   Romania
Valentin-Daniel Popa
66                   Germany
Matthias Schoop
67                   Netherlands
Marten Hammann
68                   Argentina
Ivan Rolero
69                   Australia
Dave Raethel
70                   United States
Adam R. Castor
71                   Spain
García Larragan
72                   Canada
Steve VA7KH
73                    
74                    
75                    

Terug naar Challenge

Web Analytics Made Easy -
StatCounter

© Dirk Rijmenants 2004 - 2021. Last changes: 23 July 2021

Home Menu Eretabel Procedures Enigma Simulator