CODEERMACHINES EN CRYPTOGRAFIE
Frequently Asked Questions
Home Menu Enigma Simulator

Op deze pagina zal ik enkele FAQ's, veel gestelde vragen, beantwoorden over de Enigma machine. Ik hoop dat u hier enkel antwoorden of oplossingen vind. Als u toch nog vragen hebt kunt u altijd een mail sturen.

Vraag: Ik heb een Enigma bericht, maar niet de instellingen om dit bericht te ontcijferen. Kunt u helpen?
Antwoord: Nee! U heeft de sleutelinstellingen voor de rotors, hun volgorde en ringinstelling, de startpositie van de rotors, het type reflector en de gebruikte stekkers nodig. Er zijn 107.458.687.327.250.619.360.000 mogelijke combinaties! Meer over de berekening
op deze pagina. Eén enkel klein bericht ontcijferen is vrijwel een onmogelijke taak. Indien je echter over een enorm computervermogen, de juiste cryptanalyse-technieken en een beetje geluk beschikt, zou het kunnen lukken. Een voorbeeld is Stefan Krah's M4 Project.

Vraag: Kan ik ergens een echte Enigma machine kopen?
Antwoord: Ja! De overlevende Enigma's zijn nu fel begeerde collector items. Je kan mensen zoals David Hamer, Tom Perera of John Alexander contacteren om er een te kopen (kijk maar op mijn
Links pagina), of je gratis inschrijven op de CryptoCollectors Yahoo groep, een forum voor verzamelaars van cryptomachines. De prijzen van een Enigma in goede staat liggen tussen de 20.000 en 40.000 Euro. En nee, je kan er bij mij geen kopen. Je kan ook een Do-It-Yourself Electronische Enigma-E kopen bij het Crypto Museum voor ongeveer 150 Euro.

Vraag: Ik heb problemen om uw berichten te ontcijferen op een andere simulator, of omgekeerd.
Antwoord: Controleer nogmaals de instellingen van de machine. Mijn Enigma simulator is volledig compatibel met de echte machine. Als je geen fout maakte bij het instellen of bij ontcijfering, dan moet de andere simulator wel verkeerd werken. Er zijn genoeg slechte voorbeelden te vinden op het net. Enkele correct werkende simulators, ook volledig compatibel, vind je op Frode Weierud's of Paul Reuvers websites, of je kan Andy Carlsons online Enigma Applet gebruiken. Deze werken allemaal zoals de echte machine. Nogmaals, controleer zorgvuldig de rotors, hun volgorde en ringinstelling, de startpositie, de reflector en de stekkers. Veel Enigma newbies vergeten één van deze dingen bij vercijferen of ontcijferen.

Vraag: Ik heb het deksel van de Enigma simulator geopend, om enkele rotors te wijzigen of in te stellen, en ik kan de machine niet terug sluiten
Antwoord: Er is geen probleem met het programma. Heb je op de hendel links boven geklikt? Als je dit deed, en het deksel sluit nog steeds niet, dan ontbreken er rotors in de machine. Alle drie (Wehrmacht) of vier (Kriegsmarine) rotors moeten aanwezig zijn alvoren je het deksel kunt sluiten. De rotors, gebruikt in de Enigma, bevinden zicht bovenaan, niet te verwarren met de box met reserve rotors, onderaan de machine. Eens je alle nodige rotors hebt gekozen kan je het deksel sluiten door op de hendel te klikken.

Vraag: Zitten er virussen, spyware, troyans of andere rommel in je software?
Antwoord: Nee! Er zijn veel eenvoudiger manieren om deze ondingen op iemands computer te krijgen. Ik heb jaren gespendeerd aan research over codeermachines, en maanden om goeie simulators te schrijven. De broncode is vrij beschikbaar op
Planet Source Code. Dus, waarom al die moeite om jou enkel een virus te sturen? Opgelet! Aangezien de broncode vrij is, zou je elders een gevaarlijke namaak van mijn software kunnen tegenkomen. De enige officiële downloads en meest recente versies zijn enkel beschikbaar op mijn website.

Vraag: Kan ik ergens een echte Enigma bezichtigen?
Antwoord: Ja! Een lijst van museums en plaatsen waar Enigma's staan vind je op Matt's
Wiki Crypto Tourisme site.

Vraag: Je moet wel heel slim zijn. Werk je voor NSA? (Engelstalige vraag)
Antwoord: Haha, nee! Oude codeermachines zijn gewoon een hobby voor mij, net als software schrijven. De meeste codeermachines zijn echt niet zo moeilijk te begrijpen, en vrij eenvoudig van constructie. Iedereen die zich erin verdiept, en er genoeg tijd aan verspilt, raakt er wel uit wijs. Gecodeerde berichten ontcijferen is een ander verhaal. Trouwens, als ik bij het NSA werkte zou ik wel wat meer verdienen.

Vraag: Ik wil een enigma bericht naar mijn vriend sturen. Hoe stel ik mijn machine in?
Antwoord: Om te communiceren met anderen moet je allebei dezelfde instellingen gebruiken. Je zult dus een sleutel moeten overeen komen of een codebook verdelen onder de gebruikers. Je kan mijn
Enigma Codebook Tool gebruiken om codeboeken te genereren.

Vraag: Mijn vriend en ik hebben allebei uw Codeboek Tool. Als we dezelfde datum kiezen genereert die toch verschillende sleutels.
Antwoord: Natuurlijk. Elk gegenereerde codeboek is uniek. Als iemand dezelfde sleutelinstellingen opnieuw zou kunnen genereren zou het codeblad niet geheim zijn. Het programma is zelf geen codeboek, het genereert willekeurige codeboeken. Eens zo'n codeboek aangemaakt, dient men het codeboek-tekstbestand of een uitgeprinte versie te verdelen onder de gebruikers.

Vraag: Ik heb problemen sinds ik een nieuwere versie van uw programma installeerde.
Antwoord: Hebt u de vorige versie verwijderd? Beter dit te doen! Ga via Start/Instellingen naar uw configuratiescherm en kies Software. Zoek in de lijst naar Enigma en klik de Toevoegen/Verwijderen knop. Installeer dan de nieuwe versie.

Vraag: Ik denk dat er een probleem is met de tweede rotor. Die stapt soms twee maal na elkaar.
Antwoord: Dat is normaal! Dit is de fameuze Dubbele Stap, het gevolg van het gebruikt systeems van pallen, nokken en tanden. De pallen bewegen alle drie bij elke toetsaanslag, maar duwen enkel in de tanden van de volgende rotor als de pal in de nok gevallen is van de vorige rotor. Dit gebeurt elke 26 stappen. Maar bij deze situatie zit de pal dus in de nok, waardoor die niet alleen in de tanden van de volgende rotor grijpt, maar ook in de nok duwt en zodoende de vorige rotor ook voortbeweegt. Dit gebeurt natuurlijk alleen bij de tweede rotor. De eerste (van rechts) stapt altijd, en de derde heeft geen pal om een volgende rotor te bewegen.

Vraag: Waar kan ik meer authentieke Enigma berichten vinden?
Antwoord: Originele Duitse berichten zijn zéér zeldzaam! CSG, de Crypto Simulation Group, is bezig met het breken van meer dan 500 originele berichten die de oorlog overleefden. Sommige zijn beschikbaar op
Frode's website, en anderen zullen in Cryptologia gepubliceerd worden. Twee authentieke Kriegsmarine M4 berichten zijn ontcijfert dank zij Stefan Krah's M4 message breaking project.

Vraag: Hoe kwam je op het idee de Enigma sim te maken?
Antwoord: Op een morgen werd ik wakker en besliste er een te maken. Nee, serieus, ik ben al jaren gepassioneerd door codeermachines en cryptografie, en de Enigma machine is het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld in de geschiedenis. Ik vond nergens een realistische simulator, met authentieke manipulatie voor het gebruik en instellen van de Enigma, dus schreef ik er zelf een.

Vraag: Waarom is het zo moeilijk om de Enigma simulator in te stellen. Deksel openen, rotors wisselen, stekkers etc.
Antwoord: Omdat de Duitsers geen computers, Windows of gemakkelijke programmamenu's hadden. Zij hadden enkel die machine in die houten kist. Je wou toch een echte Enigma simulator, nee?

Vraag: Als ik de vier rotor Enigma gebruik, beweegt de vierde rotor niet. Is er een probleem?
Antwoord: Nee! Het antwoord is vij simpel. De vier-rotor Enigma is afgeleid van de drie-rotor versie. De enige veranderingen aan de machine zijn een smalle reflector en vierde rotor, die evenveel ruimte innemen als de brede reflector, en een venstertje voor de vierde rotor. Da's alles! Het stappenmechanisme werd nooit aangepast en er is geen vierde pal toegevoegd. Ze vonden dit niet belangrijk omdat de vierde rotor toch maar om de 15.576 toetsaanslagen één stap zou zetten. Voor de cryptoanalist gaf de vierde rotor 26 keer meer mogelijke instellingen, dat is het aantal mogelijke posities, manueel gezet.

Vraag: Wat is de bedoeling van de 'Kenngruppen' in de Enigma berichten?
Antwoord: Kenngruppen dienen om de gebruikte sleutel te identificeren. OP mijn
Enigma Procedure pagina en in het helpbestand van de Enigma Simulator vind je enkele voorbeelden van het gebruik van Kenngruppen.

Vraag: Waarom kan men met de Codebook Tool maar 10, en geen 13 stekkers gebruiken? Je kan met het alfabet toch 13 paren maken?
Antwoord: Het antwoord is simpel. De Duitsers leverden slechts 10 kabeltjes bij een Enigma machine (en enkele reserve stekkers in het deksel).

Vraag: Hoe veilig is mijn bericht, vercijferd met Enigma, vandaag de dag?
Antwoord: Dat hangt ervan af. Als je slechts één enkel kort bericht codeert, en je de Enigma instellingen slechts één maal gebruikt, dan is dat zelfs vandaag nog redelijk veilig. Vergeet niet dat er een astronomisch aantal mogelijke instellingen zijn. Al deze instellingen doorlopen is zelfs vandaag onrealistisch. Maar... lange of meerdere berichten met dezelfde instellingen zullen een cryptanalytische aanval nooit doorstaan. Zo deden ze het meer dan 60 jaar geleden in Bletchley Park ook, en toen zonder supersnelle computers. De CSG, de Crypto Simulation Group, is momenteel bezig om een groot aantal authentieke Duitse Enigma berichten de breken. Meer info op
Frode Weierud's website. Tegenwoordig is de Enigma dus echt niet meer veilig en ik raad je aan om nooit gevoelige informatie te vercijferen met de Enigma!

Vraag: Heb je misschien nog met de Enigma gewerkt tijdens de oorlog?
Antwoord: Haha, nee! Ik ben zo oud niet en heb nooit in het Duitse leger gezeten, ik ben Belg. Ik was ook niet tewerkgesteld in Bletchley Park, daarvoor ben ik niet slim genoeg.

Vraag: Ik wil mijn eigen Enigma simulator schrijven. Kan je mij helpen?
Antwoord: Ja! De broncode van mijn simulator is vrij beschikbaar op
Planet Source Code. Om veiligheidsredenen bevat de zip enkel broncode en geen exe bestand. Het programma is geschreven in Visual Basic. Als je geen VB hebt, kan je Module1.bas openen met een notepad. Er staan veel commentaren tussen de code om alles te verduidelijken. Mail me als je nog vragen hebt over het programma, of de broncode zelf wilt gebruiken. Vergeet de credits niet!

Vraag: Wat doe je als job?
Antwoord: Geld verdienen om vrouw en kinderen te voeden. Punt (een hele job al je het mij vraagt).

Vraag: Ik krijg de Enigma sim niet gedownload of geïnstalleerd.
Antwoord: Het zou moeten werken. Anderen hebben geen problemen. Heb je de readme in de zipfile gelezen? De sim werkt enkel op Windows, en enkelen hebben mij gemeld dat hij ook goed draait onder Linux via WINE. Als je problemen hebt met de download kun je proberen via
mijn dropbox of via Frode Weierud's of Tom Perera's website, maar dat zijn oudere versies. De laatste versies zijn enkel hier te krijgen.

Vraag: Ben je rijk geworden door software te schrijven van codeermachines?
Antwoord: Haha, nee! Er zijn genoeg goeie freeware simulators op het internet, dus waarom er geld voor vragen.

Vraag: Je moet veel tijd in deze simulator gestoken hebben.
Antwoord: Begin er niet over tegen mijn vrouw! De technische info heb ik over de jaren bijeengesprokkeld. Vergeet niet dat info over de Enigma zeer schaars was voor mensen als David Kahn, Frode Weierud of Cryptologia hierover publiceerden. De simulator schrijven duurde ongeveer een maand, maar had een simpele gebruikersinterface. Er gingen nog eens twee maand voorbij om een grafisch correcte machine en een leesbare helpfile te schrijven (ja, in het Engels hé). Tenslotte heeft hij een jaartje gedraaid, waarbij ondertussen enkele bugs eruit gevlooid werden, om uiteindelijk tot versie 7.0 te komen. Dit alles met gewaardeerde hulp van mensen als Tom en Frode.

Vraag: Heb je nog andere hobby's?
Antwoord: Begin er niet over tegen mijn vrouw!

Vraag: Kan ik je website promoten?
Antwoord: Ja! Er is echter geen financieel voordeel aan. Niet voor mij, en niet voor jou. Ik ben altijd blij als ik mijn passie kan delen met anderen. Dat is waarom ik de simulator geschreven heb! Je kan mijn main pagina aan je vrienden zenden, of een banner op je eigen webpagina zetten. Meer info over de banner helemaal onderaan mijn
Links pagina.

Vraag: Waar kan ik meer leren over codeermachines?
Antwoord: Je kan meer over deze wonderlijke machines lezen in de
rotormachines sectie van de Engelse Wikipedia. Heb je trouwens mijn Amerikaanse M-209 Convertor en de Hagelin BC-52 al gevonden?

Vraag: Hoe kan ik je blij maken?
Antwoord: Als je genoten hebt van mijn website of programma's, laat iets achter in mijn
gastenboek, of lees de volgende vraag ;-)

Vraag: Ik heb nog altijd een vraag, Wat doe ik nu?
Antwoord: Aarzel niet om
mij te mailen! Uw vragen en feedback zijn zeer welkom!

Home Menu Enigma Simulato