De ondersteuning voor Ubuntu 11.10 is gestopt op 9 mei 2013

Er worden dus geen veiligheidspatches en kritsche updates meer uitgebracht.
Als je deze versie gebruikt kun je beter upgraden naar de 14.04 LTS versie.
Je kan ook een geheel nieuwe installatie doen.
Zorg er wel voor dat je steeds een backup hebt van uw persoonlijke gegevens.

Deze webpagina wordt dus niet meer aangepast


Ubuntu 12.04 LTS is sinds 26 april 2012 hier te downloaden. Voor meer informatie, zie hier.

Hier vind je een verslag over wat er allemaal nieuw is in Ubuntu 11.10

Bekijk hieronder de video over Ubuntu 11.10

 

Na een half jaar ontwikkeltijd is er dus weer een nieuwe versie van het gratis Windows-alternatief Ubuntu verschenen. Ubuntu 11.10 gaat door op de ingeslagen weg van eerder dit jaar met de revolutionaire nieuwe Unity-interface.
Voor meer uitleg over versienummering, ontwikkeltijd en ondersteuning van Ubuntu, zie hier.

Deze nieuwe interface van het besturingssysteem is geschikt voor pc, laptop en netbook en is ook op tablets (en misschien smartphones?) makkelijk te gebruiken vanwege de grote knoppen die ook voor touchscreens geschikt zijn.

Ubuntu 11.10 verfijnt de Unity-interface doordat de 'Dash' (het Ubuntu-icoon waarmee applicaties op te roepen zijn en bestanden doorzocht kunnen worden) nu op de inklapbare zijbalk staan in plaats van op de systeembalk bovenaan. Dit om te benadrukken dat Dash een soort applicatie is waarmee programma's gestart kunnen worden en documenten, foto's en muziek doorzocht, via de vele verschillende 'zoeklenzen'.

de DASH

De "Dash" van Ubuntu 11.10 (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Alle communicatie-toepassingen (mail, chat en sociale media als Twitter en Facebook) zijn direct raadpleegbaar vanuit de systeembalk rechtsboven. Binnenkomende nieuwe berichten worden hier ook weergegeven.

het Me menu

Alle communicatie bij elkaar: mail, chat en sociale media (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Ook is hier de online opslagruimte Ubuntu One - die is uitgebreid naar 5 GB gratis opslag - toegankelijk. Deze gratis cloud-service van Ubuntu maakt het (net als DropBox) mogelijk om bestanden, contacten en notities te synchroniseren tussen verschillende pc's.

Verder valt op in Ubuntu 11.10 dat de systeeminstellingen veel gestroomlijnder zijn. Het beheer van je pc is overzichtelijker en makkelijker geworden.

systeeminstellingen

Beheer van systeem instellingen is duidelijker (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Het nieuwe Ubuntu Software Center valt bij ons ook in de smaak. Deze applicatie waarmee duizenden gratis programma's te installeren zijn heeft een geheel nieuw uiterlijk gekregen en is veel overzichtelijker. Het ziet er bovendien veel professioneler uit dan bijvoorbeeld het oude Synaptic (dat ook nog steeds kan gebruikt worden).

Ubuntu-gebruikers moeten altijd eerst in het Software Center kijken als ze software zoeken. Want in tegenstelling tot Windows is alle software in Ubuntu centraal te verkrijgen. Vergelijk het met de App Store van Apple en de Android Market. Voordeel is dat alle applicaties uit het Ubuntu Software Center automatisch up-to-date worden gehouden. Klik op de 'oranje tas' in de zijbalk en het Software Center gaat open.

softwarecentrum

De "Oranje boodschappeltas" opent Ubuntu Software Center (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Ubuntu 11.10 kent ook een nieuwe standaardapplicatie. Mailprogramma Evolution is vervangen door Thunderbird. Dit zusje van browser Firefox is inmiddels goed geïntegreerd in Ubuntu. Een agenda is toe te voegen door middel van de Lightning-extensie.

Verder brengt Ubuntu 11.10 browser Firefox 7.01, kantoorpakket LibreOffice 3.4.3, mediaspeler Banshee 2.2.0, fotobewerker Shotwell 0.11.2 en chat-client Empathy 3.2.0. Daarmee is Ubuntu's software line-up van enkele jaren terug drastisch veranderd. Evolution, OpenOffice.org, Rhythmbox, F-Spot en Pidgin zijn vervangen door bovengenoemde applicaties. Alleen browser Firefox houdt, voorlopig, nog stand - alhoewel browser Chromium op het vinkeslag zit.

Ubuntu 11.10 is weer een verdere verbetering van de populairste Linux-distributie. De Unity-interface zal even wennen zijn voor oude Ubuntu-gebruikers en overstappers van Windows, maar is zeker de moeite waard. Mac OS X-gebruikers zullen misschien nog het snelste hun weg vinden in Ubuntu 11.10 aangezien enkele onderdelen van de interface duidelijk geleend zijn van Apple.

Nog enkele handige tips voor de navigatie. Met de Alt+Tab toetsencombinatie kun je wisselen tussen openstaande applicaties. En de Super-toets (toets met Windows-logo) opent de Dash van waaruit je programma's kunt zoeken en starten en bestanden kunt vinden.

Ubuntu 11.10 met Unity oogt zeer volwassen en heeft veel te bieden. Met zo'n mooie interface en de uitstekende en gebruikersvriendelijke software die standaard aangeboden wordt is Ubuntu een 'winner'. Zeker gezien de prijs: Ubuntu is gratis.

Naar boven

sitemap
Home Linux Ubuntu Gratis software Windows Links Contact Datums
Nieuws Ubuntu 14.04 Firefox Nieuws      
  Algemene info Ubuntu 13.10 Libre Office Algemene info      
    Ubuntu 13.04 Gimp        
Ubuntu 12.10 Scribus        
    Ubuntu 12.04 LTS CCleaner        
    Ubuntu 11.10          
    Ubuntu 10.04 LTS        
    Ubuntu Nieuws          

Laatst bijgewerkt op: 20 Juni, 2014 - © Decompress computerclub Heist-op-den-Berg