Wereldmuziek-festival LOCO-LOCO
Japanse taiko drumgroep Feniks Taiko
Grete Moortgat is de drijvende kracht achter Feniks Taiko en is de aanvuurster van de lessen en workshops Taiko-drummen. Zij leerde Taiko in Japan en heeft sinds haar terugkeer naar BelgiŽ haar doel gemaakt van het verspeiden van deze kunst in ons Belgenlandje and far beyond. Ze vond gelijkgestemde zielen in Duitsland bij de professionele Taiko-Groep Wadokyo, waarmee ze heel Europa afreist voor optredens van allerlei aard.Ze is ook voordurend zelf bezig met het componeren van Taiko-stukken en is de persoon die allerlei samenwerkingen aanmoedigt met o.a. choreograaf Marc Bogaerts en zanger Jean Bosco Safari.
Letterlijk vertaald betekent taiko 'dikke trommel'. Ook voor het musiceren zelf, het japans trommelen, gebruiken we hetzelfde woord taiko. Iedereen kan op een trommel slaan, maar dat is geen taiko ... Echte taiko is een manier van zijn, van leven, een spirituele weg. Taiko spelen doe je met het ganse lichaam, geest en spirit inbegrepen.
Taiko is niet alleen muziek die je kan horen, het zijn eveneens krachtige lichaamsbewegingen die je kan zien, en de diepe klank van de taiko voel je doorheen je ganse zijn.
Wanneer taiko precies ontstaan is, is niet geweten, wel dat duizenden jaren oud is, dat het eeuwenlang een onmisbaar instrument geweest was - en nog steeds is - in het Japanse leven en de cultuur.
De taiko drum maakt zo'n ver dragend geluid, dat vroeger gezegd werd, dat de grenzen van een dorp bepaald werden door de reikwijdte van de klank van de dorps taiko. Niet te verwonderen dus dat taiko een centrale plaats inneemt in de gemeenschap, en niet alleen vanwege zijn muzikale eigenschappen.
17 Belgische Taiko-drummers zullen op het festival Loco-Loco het beste van zichzelf geven ! Een ervaring die u zeker niet mag missen...eventjes Japan aan de belgische kust !

Meer info over Feniks Taiko kan je vinden op www.fenikstaiko.be