ROLLENSPELLEN

Definitie

    Een rollenspel is een interactief verhaal. Een spelleider schrijft dat verhaal, dat een scenario wordt genoemd, zonder een vaststaande verhaallijn of een voorbestemd einde. De spelers spelen dan de rollen van de hoofdpersonages in dat verhaal, vandaar de term "rollenspel". De acties van deze spelers, de Personages (dikwijls afgekort als PC van het Engelstalige Player Character) bepalen dan de verloop en de afloop van het verhaal.

    Bovenal is een rollenspel zoals elk gezelschapsspel een sociaal gebeuren. Het is een middel om met wat vrienden samen te komen om plezier te maken.

    Wat je nodig hebt voor dit soort spel is: een verzameling dobbelstenen (4-zijdig, 6-zijdig, 8-zijdig, 10-zijdig, 12-zijdig, 20-zijdig, ...), pen en papier, spelregelboeken, zo'n 4 tot 6 spelers (meer of minder kan, maar is minder ideaal), snacks en drank, en vooral een gezonde dosis verbeeldingskracht.

Personages

    Op een speciaal daarvoor voorzien document noteer je de attributen van je personage. Deze attributen worden meestal uitgedrukt in getallen: hoe hoger, hoe beter. Deze attributen zijn fysieke en mentale capaciteiten, vaardigheden, ervaring, enz. Sommige personages zijn sterk. Sommigen zijn intelligent. Sommigen zijn beide. Sommigen zijn geen van beide. Sommigen kunnen vechten. Sommigen kunnen toveren. Sommige hebben paranormale gaven. Enzovoorts.

    Door ervaring te verzamelen, in de vorm van door de spelleider toegekende punten, kunnen de spelers hun personages laten evolueren. Het is niet ongewoon dat een personage jarenlang gespeeld wordt, evoluerend van een simpele dorpeling tot een epische held, voortdurend grotere uitdaging aangaand in steeds wisselende scenarios.

Spelleider

    De spelleider is een combinatie van een schrijver, een regisseur, een acteur, en een scheidsrechter. Hij schrijft het verhaal (of gebruikt een voorgepubliceerd verhaal) en leidt de spelers daar doorheen door hen de wereld rondom hun personages te beschrijven, door hen te vertellen wat de gevolgen van hun acties zijn (soms daarbij geholpen door een rol van de dobbelstenen), en door de rol aan te nemen van alle personen, monsters, buitenaardse wezens, enz. waarmee de personages omgaan op hun avonturen.

Lijst van Spellen

    De lijst van spellen die ik op deze website voorstel is in geen enkel geval bedoeld als een volledige lijst van alle bestaande rollenspellen. Het zijn enkel die spellen die ik persoonlijk bezit en/of speel. Er zijn er nog veel meer - heel erg veel meer - op de markt dan in mijn bescheiden verzameling terug is te vinden. Zoveel rollenspellen, zo weinig tijd (en zo weinig geld).

Meer Informatie

    Indien je meer informatie wenst over rollenspellen, kan je me altijd vragen stellen per e-mail.

v5.00 © 2002-2005 by David Boucherie (david.boucherie@telenet.be)