Frituur Bengie’s begint nieuw leven in Kasteelstraat

 


 Frituur Bengie is een begrip in Temse. Van start gegaan op het Conscienceplein begin jaren 1980, verhuisde de zaak naar de Kasteelstraat, waar voorheen kledingzaak New Look gevestigd was.

De frituur wordt uitgebreid met een broodjeszaak, omvat 84 zitplaatsen en is voortaan ook op de middag open.
 

Op de officiële opening, bijgewoond door een 100-tal genodigden, belichtte zaakvoerder-eigenaar Bengie Stuer de totstandkoming van de nieuwe huisvesting, met vermelding van allen die daartoe hadden bijgedragen. Burgemeester Luc De Ryck schetste een beknopte historiek van de ‘frietkramen’ in Temse, waarbij hij o.m. verwees naar de markante figuur die het Temse van de jaren 1950 tot 1980 kleurde: George Verest, met zijn rake reclameslogan ‘Frieten Verest smaken het best’. Diens frietkraam op het Conscienceplein werd begin jaren 1980 overgenomen door Marc Stuer, die de basis legde van de succesrijke nieuwe zaak. Nadat hij vanaf zijn 15de had meegewerkt, werd zoon Bengie in 1995 de nieuwe eigenaar-zaakvoerder, samen met zijn echtgenote Wendy Verdonck.


Met deze verhuizing verdwijnt het laatste frietkraam in de kerngemeente Temse. Het kraam op het Conscienceplein zal verdwijnen. Op die plaats en omgeving zijn plannen voor een nieuw project, dat o.m. het (behoud van het) markante gebouw Temsica omvat.


Een brokje geschiedenis

In mei 1954 kochten George en Rosa een mobiel frietkraam met standplaats in Steendorp.  Het uitbaten van de frituur was vooral de taak van Rosa: George hielp haar daarbij in het weekend en 's avonds.  Enkele maanden na de aankoop verliet Rosa de standplaats in Steendorp en stelde ze het kraam op in Temse, rechtover het kasteel van Janssensde Varebeke.
In de jaren '50 namen ze café Olympia over in de August Wautersstraat.
Naast het café was een inrijpoort, waarin ze een frietkraam installeerden.
Rosa baatte het café uit en 's avonds hield George de frituur open.
Begin jaren '60 kochten ze ook een frietkraam over van Temsenaar Jef Caris, en ze baatten het uit op de parking aan de oprit van de Scheldebrug (Consciencestraat), in het weekend en tijdens kermissen en jaarmarkten verkochten ze ook friet in het kraam aan de Consciencestraat.
Hun slogan was: Frieten Verelst smaken het best.
Door de bouw van de IMWO Gaanderij moesten ze het café en de frituur aan de A. Wauterssgtraat sluiten en verhuisden ze in 1976 naar de Philemon Haumanstraat.  Van dan af baatten ze enkel nog hun frituur aan de Scheldebrug uit.
In de beginperiode lokte ze cinemabezoekers met een gratis pakje friet.
Kopers van een pakje kregen dan wel enkele frietjes minder.
Na meer dan 27 jaar frieten te hebben verkocht, gingen ze op 1 januari 1982 met pensioen.
Bengie's vader Marc, nam  de frituur over.
In 1995 stopte Marc met bakken en kocht Bengie een frietkraam  met zijn echtgenote Wendy.
Na rijp beraad, besloten ze te verhuizen naar de Kasteelstraat.