Temse viert zijn kampioenen

 

 


Voetbal
VK Velle

Op 8 juni 1975 werd VK Velle in café E3 boven de doopvont gehouden. Bijna gelijklopend met de oprichting van deze liefhebbersclub werd achter de kerk van Velle het toen nieuwe sportterrein officieel ingehuldigd. De kerkfabriek Velle stelde gronden ter beschikking waarop het gemeentebestuur een voetbalveld, een basket- en een volleybalveld aanlegde.

Van een kantine- en kleedkamergebouw was toen nog geen sprake. Dat kwam pas 4 jaar later toen een oud schoolgebouwtje in Puurs werd afgebroken en heropgebouwd langs het voetbalveld. Dit gebouw doet nu nog steeds dienst als kantine.

VK Velle speelde het eerste jaar meteen kampioen in het STEVRA verbond en was verliezend bekerfinalist. De wedstrijden, die op zondagnamiddag werden betwist, konden regelmatig rekenen op 100 à 150 toeschouwers.

Zes jaar na de start werd een tweede ploeg, de zaterdagploeg, opgestart en werd er ook een zaalvoetbalploeg opgericht.

VK Velle was gekend om zijn klein voetbalveld, dat amper 80 meter lang was.
In 2008 werd het kleine terrein heraangelegd en vergroot tot 97m bij 55m. Vervolgens werden ook de kleedkamers aangepakt en vernieuwd. Deze werken realiseerde VK Velle op eigen initiatief en met eigen middelen en mankracht.

De vernieuwing van de infrastructuur bracht het bestuur op het idee om te starten met jeugdvoetbal, onder de vlag van de KBVB. VK Velle is hiermee één van de weinige amateurclubs met een officiële KBVB jeugdwerking onder stamnummer 9700. Momenteel telt VK Velle 55 jeugdspelertjes bij de U6, U7, U8 en U9. Voor elk ploegje worden 2 coaches ingezet die de woensdagnamiddagtraining en de wedstrijden in goede banen leiden.

Een goed werkend feestcomité zorgt voor een Halloween happening, een sinterklaas- en kerstfeest, een paasactie en een seizoen afsluitende barbecue. Deze jeugdwerking heeft nieuw leven en dynamiek in de club gebracht en de ambitie leeft om die nog uit te breiden. Er worden al plannen gesmeed voor de aanleg van een tweede terrein, bijkomende kleedaccommodatie enz. VK Velle is ambitieus.

Omwille van de oprichting van een jeugdafdeling en het aanbieden van voetbal voor de allerkleinsten en dit naast het reeds bestaande voetbalaanbod in Temse wordt VK Velle gehuldigd als Jeugdsportclub van het jaar 2019.


Turnkring Willen Is Kunnen

Al sinds september 1948 heeft WIK bij heel wat jonge mensen de passie aangewakkerd voor het turnen.

Vandaag kan je al als 3-jarige kleuter je eerste stappen zetten op onze turnmatten.

We besteden aandacht aan de motorische ontwikkeling van de jonge kinderen en brengen hen de eerste beginselen van de sport aan.

Al snel kan je ook proeven van toestelturnen en acrogym.

Onze lesgevers? Die zijn zelf zot van gymnastiek en zetten hun enthousiasme graag over op de turners en turnsters.

Neem een kijkje in ons fotoarchief en je zal zelf merken dat WIK een fijne turnclub is waar jongeren zich thuis voelen.

Welkom bij turnkring 'Willen Is Kunnen'!

Deze tekst staat te lezen op de openingspagina van de website van turnkring Willen Is Kunnen. Vorig jaar vierde de club haar 70-jarig jubileum.

Opgericht kort na de tweede wereldoorlog, eind 1948, begon de club in 1949 pas echt te boomen. Willen Is Kunnen was één van de oprichtende turnclubs van de Katholieke Oost-Vlaamse Turngouw voor Meisjes, samen met 4 andere clubs uit Sint-Niklaas, Kruibeke, Dendermonde en Eeklo.

Daarna ging het steeds crescendo met Willen Is Kunnen Meisjes dat op de jaarlijkse gouwfeesten zeer vele eerste prijzen behaalde. De respectievelijke voorzitsters van de turnclub hadden bijzondere aandacht voor de présence van hun turnvereniging. Bij uitstappen, in stoeten en op gouwfeesten waren de meisjes allemaal piekfijn uitgedost in hun blauwe maillots en witte plooirokjes.

De tijden van de gouwfeesten liggen helaas reeds geruime tijd achter ons. De club paste zich aan de nieuwe interesses van de jeugd aan en sloeg de weg van de recreatieve turnsport in. Het new-look Willen Is Kunnen werkt met kinderen en jongeren van 3 tot 21 jaar, van kleuters tot en met beloften. Naast het aanbieden van kwalitatieve turnlessen streven de trainers er ook naar om de gymnasten zowel op fysiek, motorisch, sociaal-emotioneel als mentaal vlak in topvorm te krijgen en te houden.

Door het inrichten van extra activiteiten kneden het bestuur en de trainers van WIK hun turners tot een hechte vriendengroep, op en naast de turnvloer. Omwille van het 70-jarig bestaan en het doorzettingsvermogen van de bestuursploegen door de jaren heen, wordt Willen Is Kunnen uitgeroepen tot Sportclub van het jaar 2019.


  


Young Divers
Hugo Godts

Onze laureaat van de Trofee voor sportverdienste is sinds 1978 lid van zijn club, de Koninklijke Temse Watersport Vereniging. Zijn passie voor alle watersporten en in het bijzonder het duiken, heeft hij met vele Temsenaren gedeeld.

Hij inspireerde velen om de waterwereld te verkennen. Tot voor kort zetelde hij in de raad van bestuur van KTWV, waar hij meehielp aan de uitbouw van de watersportclub.

Jarenlang was hij zowel op maandag- als vrijdagavond in het Scheldebad te vinden.
Hij begeleidde op zijn eigen, onnavolgbare manier vele beginnende duikers bij hun eerste trainingen. Hij maakte de nieuwkomers wegwijs in het labyrint van veiligheidsregels, duikmaterialen en duiktechnieken.

Hij blijft zich – ook nu nog – bijscholen en draagt zijn kennis over op begeleiders en instructeurs. Hij motiveert zijn leerlingen voor het behalen van een volgend diploma.

In 2000 startte Hugo Godts met specifieke trainingen voor jeugdduikers. Een jaar later werd een aparte afdeling, de Young Divers opgericht. Hugo was de drijvende kracht en samen met zijn echtgenote Gerda en de andere instructeurs leerde hij vele kinderen op een verantwoorde manier genieten van de onderwaterwereld.

Hugo hecht veel belang aan de veiligheid en leerde de jongeren CPR aan en hoe te werken met een AED. Ook ouders en grootouders die mee waren op duikweekend, leerden mondjesmaat de technieken van de reanimatie.

Hugo bezit de gave om complexe dingen op een aanschouwelijke en heldere manier uit te leggen, steeds doorspekt van zijn eigen, unieke Hugo Godts-humor. Hierdoor wordt de uitgelegde materie goed onthouden door de jeugd. Hugo is ook expert in het vervaardigen van aanschouwelijk lesmateriaal.

Gedurende al die jaren heeft Hugo het duikmateriaal vakkundig en nauwgezet onderhouden en vernieuwd. Samen met Gerda ging hij op zoek naar een nog kleiner jacket, een comfortabeler wetsuit, en zo veel meer.

Buiten de club engageerde Hugo zich bij de organisatie van surfkampen in Corsica en de waterskiclub van het leger. Hij was lid van de raad van bestuur van de Sportraad en werkte mee aan de gemeentelijke sportkampen. Hugo ademt sport, zelfs onder water.

Nu hij als stichter van de jeugdduikers Young Divers de fakkel overgeeft aan zijn opvolger Wim Peeters, willen wij Hugo Godts uit dankbaarheid en als teken van waardering de trofee voor sportverdienste overhandigen.


  


Wielrennen
Frank Suys

Onze sportman van het jaar 2019 is geboren in Hingene. Sinds juli vorig jaar is hij inwoner van Temse. Reeds van bij zijn jeugd doet Frank Suys aan wielrennen. Hij begon te koersen van zodra hij hiervoor oud genoeg was, 15 jaar. Daarna doorliep hij alle leeftijdsreeksen.

Hij won regelmatig: zo’n 4 à 5 koersen per jaar. Hij werd hierin gesteund en aangemoedigd door zijn ouders, die zelf intens hielden van de koers. Van kleins af namen zij kleine Frank mee naar alle soorten van wielerwedstrijden.

Omdat een overstap naar de professionele wielrennerij er niet inzat, engageerde Frank Suys zich als ploegleider bij een wielerclub. Tien jaar konden de renners van de Rupelspurters op zijn engagement en inzet rekenen. Steeds passioneel en gedreven bezig met zijn vak en zijn coureurs.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en het competitiebeest in Frank lokte hem terug naar de actieve wielrennerij. Frank ging terug koersen bij de liefhebbersbonden, waar hij al vlug prijzen pakte.

Het afgelopen seizoen was een jaar van vele wielersuccessen. Frank reed 84 wedstrijden en behaalde 55 podiumplaatsen, waarvan 23 overwinningen. Zijn belangrijkste uitslagen:

European Masters in Turijn (Italië):

  • Goud in de Tijdrit (55+)

  • Goud in het Criterium (55+)

  • Zilver in de Wegrit (55+)

Wereldkampioenschappen en Wereldbeker in Sankt Johann in Tirol (Oostenrijk):

  • 4de plaats WK Tijdrijden

  • 7e plaats WK op de Weg

  • 3de plaats Wereldbeker op de Weg

  • 4de plaats Wereldbeker in de Sprint

Weltradsportwoche in Hartberg (Oostenrijk): Eindzege + 5 ritoverwinningen

Belgisch kampioen WAOD

Kampioen van de Vlaamse Ardennen WAOD

In eigen land behaalde Frank nog een 2de plaats op het Kampioenschap van Vlaanderen WAOD, hij werd 2de op het Provinciaal Kampioenschap WAOD, 2de op het Provinciaal Kampioenschap VWF en 3de op het Europees Kampioenschap VWV.

Omwille van deze uitmuntende prestaties die hij dit jaar leverde wordt Frank Suys uitgeroepen tot sportman van het jaar 2019.  


Met dedeze  laatste foto werd de viering van de Sportkampioenen 2019 besloten.

Jeugdxportclub van het jaar was VK Velle.
Sportclub van het jaar, Turndring Willen is kunnen.
Trofee voor sportverdienste werd uitgereikt aan Hugo Godts.
Sportman an het jaar werd Frank Suys.