Temst Info

Onze webmaster Davy heeft onze website in een nieuw en modern kleedje gestoken.

De site is nu ook te bekijken via tablet.

Verder zorgen wij voor meer redactionele teksten en foto- reportages

 

 Online aanmelden op school – Nu ook in Temse!

De tijden van het kamperen aan de schoolpoort zijn voorbij. Ook Temse schakelt over op een online aanmeldsystem voor de inschrijving van leerlingen op school. De nieuwe regelgeving heeft alle scholen overtuigd. Meteen wordt ook een tijdlijn vastgelegd.

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over het online aanmelden: ‘Scholen met capaciteitsproblemen zullen voortaan verplicht digitaal aanmelden. Er komt in heel Vlaanderen en Brussel één tijdlijn voor aanmeldende basisscholen en één voor secundaire scholen. In het secundair onderwijs zullen ook scholen die niet digitaal aanmelden, deze tijdlijn moeten respecteren.’

In Temse beslisten de basisscholen unaniem zich achter het voorstel van de regering te zetten. Er zijn immers 2 scholen waar gekampeerd werd en enkele scholen met volle klassen in het lager onderwijs. Om te kunnen weigeren, moeten ze instappen in het systeem van online aanmelden.


Aanmelden gebeurt in het basisonderwijs vanaf 1 maart 2019 en uiterlijk op 29 maart 2019. De volgorde van aanmelden is niet belangrijk. De toewijzing gebeurt immers op basis van de vooropgestelde criteria (voorkeur en afstand). Kamperen is dus niet nodig.


De
inschrijvingen in de school, gebeuren voor het basisonderwijs tussen 6 en 24 mei 2019. Daardoor hebben ouders en leerlingen bij de effectieve inschrijving al een goed zicht op de mogelijkheden en krijgen zij meer tijd om verschillende scholen te bezoeken. Door met één startdatum te werken voor de inschrijvingen en die centraal te registreren worden ook dubbele inschrijvingen vermeden.
Let op: je moet eerst aanmelden en daarna nog inschrijven.

Heel deze procedure (aanmelden en inschrijven) geldt voor nieuwe inschrijvingen: kleuters geboortejaar 2017 en leerlingen die van school willen veranderen.

Voor broers en zussen is er zoals steeds een voorrangsregeling. Deze schrijven -in de school- in tussen 1 en 20 februari.

Alle informatie is terug te vinden op de website www.naarschoolintemse.be, waarop ook alle gegevens van de verschillende scholen staan.

Om alles vlot te laten verlopen, heeft het college i.s.m. het LOP, de keuze gemaakt voor het online-inschrijvingsplatform van v-ICT-or. Aanmelden kan enkel op een vaste computer, niet via een smartphone. Als gemeente willen we onze inwoners hierin ondersteunen en helpen bij het aanmelden. Daarom worden enkele aanmeldsessies voorzien. Concrete data zijn te vinden in de informatiebrochure en op de website.

Zoals de voorbije jaren worden ook nu de ouders van kleuters van geboortejaar 2017 uitvoerig ingelicht via een informatiefolder, scholenmarkt en openklasdagen. De folder mag je verwachten in januari.

De procedure voor het secundair onderwijs is gelijkaardig met als startdatum 1 april 2019. Meer informatie wordt verspreid via de secundaire scholen van Temse.
Meer info over het online aanmelden kan u vinden in de LOP-folder. Voor vragen en ondersteuning kan u terecht bij de dienst Onderwijs (Frans Boelplein 1 – onderwijs@temse.be).
Heel wat ouders waren vorig jaar vragende partij voor online inschrijven. Wij zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe manier van inschrijven vlot verloop. Kamperen is alvast niet meer nodig”

----------------------------------------------------------------------------


WoonAnker Waas investeert ruim 20 miljoen euro in de renovatie van 455 woningen.

WoonAnker Waas, de nieuwe socile huisvestingsmaatschappij uit een fusie van WoonAnker in Temse en Gewestelijke Maatschappij voor Volkswoningen uit Sint-Gillis-Waas (actief in Sint-Gillis-Waas, Stekene en Nieuwkerken-Waas) gaat fors investeren in de renovatie van haar patrimonium.

WoonAnker Waas investeerde het laatste decennium ook al fors in de renovatie en het energievriendelijk maken van het patrimonium in Temse. Zo was de huisvestingsmaatschappij in Temse de eerste in Vlaanderen die voldeed aan de energetische vereisten 2020. In 2015 was WoonAnker Waas daar reeds mee klaar.

Voortgaande op de ervaring en expertise opgedaan in Temse zal WoonAnker Waas nu ook ruim 20 miljoen euro investeren om het patrimonium in Sint-Gillis-Waas, Stekene en Nieuwkerken-Waas grondig aan te pakken. De 455 te renoveren woningen zijn opgedeeld in vier groepen. Voor elk van deze groepen werd een architectenbureau aangesteld.

De renovatieprojecten zijn gepland op volgende locaties :

De ontwerpers zijn gestart met de voorbereiding en hebben de verschillende types van woningen bezocht om zo de renovatiebehoefte in kaart te brengen.

De bewoners werden schriftelijk geïnformeerd over de geplande renovaties. Er zal de nodige aandacht besteed worden aan de communicatie met onze huurders zodat zij op de hoogte blijven van de plannen en de planning.

Doelstelling is om de dossiers in de loop van 2019 uit te werken en de aanbesteding van de werken voor te bereiden.

De uitvoering van de werken wordt voorzien vanaf 2020.

Naast deze grote renovatie-inspanning aan het patrimonium in Sint-Gillis-Waas, Stekene en Nieuwkerken-Waas, zullen ook in Temse verdere verbeteringen aan de woningen en appartementen worden gepland.

Hiermee zet WoonAnker Waas belangrijke stappen om de realisatie van haar missie als sociale huisvestingsmaatschappij te volbrengen.

Deze missie geeft o.a. aan dat we blijvend willen investeren in kwalitatieve, energievriendelijke en betaalbare woongelegenheden.


--------------------------------------------------------------------------------------------

 

H. HARTKERK TEMSE

KERSTCONCERT OP 26 DECEMBER

 

Ondanks alle perikelen omtrent het voortbestaan van de kerken in Temse en het stopzetten van de eucharistieviering in de H. Hartkerk op zaterdag, blijft er

ÉÉN vaste waarde: HET KERSTCONCERT op de 2de kerstdag.

Dit jaar reeds voor de 5de keer.

In 2014 gaf WILLEM VERMANDERE een gesmaakt kerstconcert. Wie er toen bij was, herinnert zich nog dat Willem van de pastoor wilde weten waarom er in de kerstallen in de kerken nooit een os en een ezel staan.

Het concert in 2015 was niet alleen voor de organisatoren een geweldig gebeuren, maar vooral heel Temse: niemand minder dan de gebroeders KOLACNY BROTHERS met hun wereldberoemd SCALA-koor waren te gast! Van deze geweldige show spreekt men in Temse nog.

De volgende in het rijtje was een waardige opvolger: in 2016 stalen FREE SOUFFRIAU en echtgenoot MIGUEL WIELS de show. De fluwelen stem van FREE en het muzikale talent van MIGUEL samen in een kerstconcert… fantastisch! Dat vonden ook de aanwezige BV’s Peter Van De Veire en Kris Wauters (Clouseau).

2017 bracht een talent eigen bodem op het podium: GARRY HAGGER. Hij zong zich de ziel uit het lijf en wie Garry kent of gehoord heeft, weet wat dit betekent: EEN STEM ALS EEN KLOK!

 

EN NU… NIEUW IN 2018

Voor de eerste maal in Temse

Voor de eerste maal samen op het podium

Voor de eerste maal samen in kerstconcert

 

BARBARA DEX   EN   SANDRINE

IN KERSTCONCERT

 

Barbara Dex, dochter van Mark Dex, kreeg muziek met de paplepel ingegeven.

Sandrine van Langenhove, afkomstig uit St.-Niklaas, treedt meestal op in musicals. Wat een stem!

 

Kaarten zijn vanaf 1 oktober te koop (20 euro) op volgende adressen: