MALEISIň MET HET OPENBAAR VERVOER


Maandag 5/8 & Dinsdag 6/8

Vanuit Brussel vertrekken we via Londen met Malaysian Airlines naar MaleisiŽ.
Na een vlucht van ongeveer 12.30 uur, met een goede service aan boord, zet het vliegtuig zich neer op het tarmac van de luchthaven in Kuala Lumpur.
Met een ultramoderne trein rijden wij naar ťťn van de kleurrijkste buurten in Kuala Lumpur: Chinatown. We logeren in het Backpackers Travel Lodge en betalen 60 ringett, omgerekend is dit Ä 15.
In de namiddag bezoeken wij nog de Lake Gardens. Deze tuinen, met zijn ontelbare orchideeŽn, een vogelpark en rondhuppelende apen, is een oase van groen in deze moderne stad.

Woensdag 7/8

De fameuze jetlag speelt ons waarschijnlijk parten want wij slapen deze morgen tot 10 uur. Met de LRT(bovengrondse metro) gaan we dan naar de Petronas Towers. Met een hoogte van 452 meter is dit het hoogste gebouw ter wereld. In de buurt staan hier nog meerdere hoge en moderne gebouwen.
Na ons bezoek aan de Towers maken we nog een wandeling door het koloniale district Sultan Abdul. We verwonderen ons aan de moskee, het gerechtsgebouw en het station.
In de namiddag gaan we naar de Batu Caves. Om in dit Hindoe heiligdom te geraken moeten wij 200 treden beklimmen.

Donderdag 8/8

Vandaag reizen we met de bus naar Melaka. Melaka is een koloniale stad op 170 km van Kuala Lumpur. In Kampung Morten vind je heel mooie Melaka huizen. We bezoeken er Villa Sentosa en krijgen er een boeiende uitleg van de sympathieke vrouw des huizes. Ook het bezoeken waard is: het stadthuys, de Christ Church en Chinatown met zijn vele mooie gevels.
's Avonds flaneren wij nog even op de nepmarkt en laten wij ons verleiden tot enkele aankopen.

Vrijdag 9/8

Om 10u30 staat onze bus klaar om een rit van 4u30 aan te vangen richting Cameron Highlands. We rijden door een prachtig groen landschap waarvan de heuvels vol palmbomen staan. Het laatste stuk van 17 km is bergopwaarts met vele bochten. Van hieruit zien we reeds enkele dorpen van de Oran Asli liggen. Dit zijn de oorspronkelijke bewoners van Maleisië.
In het dorp Tanah Rata logeren we in Daniels Lodge. Het is hier zeer aangenaam. We zijn hier op 1500m hoogte en de temperatuur klimt hier nooit boven de 22 graden. De mooie wandelingen die je hier in de buurt kan maken zijn goed aangeduid.

Zaterdag 10/8

Met een bus van 40 jaar maken wij vandaag een standaarduitstap.
We bezoeken eerst de enige Bhoedistische tempel van de Highlands: de Sam Boh tempel. Het milde klimaat maakt het mogelijk om hier in de buurt aardbeien te telen.
Daarna volgt een bezoek aan het Rose Centrum met zijn 4000 soorten planten en orchideeën. In het prachtige landschap ontwaren we ook de 600 ha grote BOH theeplantage. Tijdens een rondleiding op de plantage wordt het proces van de theeteelt uit de doeken gedaan. Natuurlijk wordt dit bezoek afgerond met het proeven van de thee. Lekker!
Als afsluiter van de dag bezoeken wij nog een vlinderfarm. Hier vergapen wij ons aan meest verschillende en met prachtige kleuren uitgedoste vlinders. Vandaag beleefden wij een echt mooi uitstapje.

Zondag 11/8

De zondag staat beschreven als een rustdag en dus slapen wij wat langer.
Na een stevig ontbijt zijn we klaar om een jungletocht aan te vatten. De zoetzure kip laten wij ons, na het soms zware klimwerk, dan ook heel goed smaken.
Rond 15u15 vertrekt onze bus richting Ipoh. Het laatste stuk moesten wij met een taxi afleggen want onze andere bus was in de verste verte niet te bespeuren.
Omstreeks 22.00 uur stond er dan toch een bus klaar om de lange rit van 420 km aan te vangen, richting Kota Bahru.
Kota Bahru ligt dicht bij de grens met Thailand en is ook gekend als de stad met de best bewaarde tradities van Maleisië.

Maandag 12/8

Kota Bahru, 4u45 in de morgen. Het is nog donker en op straat is er niemand te zien. We moeten dus op zoek naar onze overnachtingplaats: Ideal Guesthouse.
Na een korte slaap in het Guesthouse gaan we de stad verkennen. We belanden op een kleurrijke markt met lekker exotisch fruit oa. rambutan.
In het handwerkmuseum worden vele zaken gemaakt met palmbladeren en bamboe.
Op de vismarkt bemerken we dat ze er schildpadeieren verkopen. De lederschildpad is dan wel beschermd maar tegen geldgewin is er niet veel te beginnen!
In de namiddag bezoeken we het Cultureel Centrum en aanhoren er de klanken van een mooi instrument: de drum.
De nationale sport hier is: Top Spinning. Een metalen schijf moet zo lang als mogelijk op een houten kegel blijven draaien. Natuurlijk moeten wij ook onze bedrevenheid in deze sport demonstreren. We zullen de uitslag maar niet bekend maken!

Dinsdag 13/8

Na een fikse wandeling belanden we in de buurt waar de zilversmeden aan het werk zijn. Vol bewondering kijken we toe hoe deze mensen prachtige zilveren voorwerpen ontwerpen.
Om 13u45 nemen we de bus tot Marang. Dit is een mooi plaatsje aan de oostkust. In de vissershaven van Marang zijn grote werken aan de gang maar toch kun je nog het oude, pittoreske vissersdorp bekijken. Voor Ä 4 logeren wij in de Mango Inn: een prachtig oud huis. Het comfort is er wat minder maar het is er toch zo gezellig. Een Zwitser zorgt er voor het onderhoud.
's Avonds maken wij nog een mooie wandeling langs het brede strand. Zalig!

Woensdag 14/8

Met een gehuurde boot maken wij een 2 uur durende tocht op de Sungai rivier.
Onderweg zien we iguanen(grote, goedaardige reptielen), apen en een visarend. We meren aan in het mooie dorp Kampung Jenang. In de buurt staan er veel palmbomen. Van de bladeren weven de dorpelingen matten om dan te gebruiken als dakbedekking. Van de palmsuiker moeten wij natuurlijk ook even proeven.
Onze namiddag vullen we heel rustig in door nog even naar de vissershaven te lopen en daar de talloze kleurrijke boten te aanschouwen.

Donderdag 15/8

Met wat heimwee in het hart verlaten we de Mango Inn. Ons doel is, voor enkele dagen, Kapas Island.
Kapas Island is een paradijselijk eilandje en ligt zo'n 6 kilometer van de kust. Op de zalig mooie stranden vind je er mooie schelpen in alle maten en kleuren.
Verder bestaat het eiland alleen nog maar uit jungle. Er is welgeteld 1 wandeling door het eiland.
We nemen onze intrek in een mooi chaletje en krijgen er heel lekker eten voorgeschoteld. Bij ons ontbijt krijgen we zowaar het gezelschap van enkele Iguanen.
In de namiddag gaan we snorkelen. Er komt echter wel wat klimwerk aan te pas om ter plaatse te geraken. Boven de ongeschonden riffen ontwaren we de prachtigste soorten vissen. Een bonte mengeling van gekleurde vissen die tussen de mooiste koralen laveren maakt dit stukje aarde tot een paradijs!

Vrijdag 16/8

Zalig niks doen aan het strand, zwemmen in het warme water van de Zuid-Chinese zee. Wat kan het leven mooi zijn!
In de namiddag maken wij de jungletocht naar de andere kant van het eiland. Voor een gratis sauna ben je hier op je plaats. Op onze tocht kruisen een schildpad en een reuze duizendpoot ons pad. Hier is de kust rotsachtiger, maar ook heel mooi om te snorkelen. Als we na de wandeling in het Lighthouse toekomen zeggen we niet nee tegen een fris biertje. Wat doet dit deugd!
We besluiten onze dag met een gratis klank- en lichtspel boven onze hoofden.

Zaterdag 17/8

Om 10.00 uur verlaten wij dit stukje paradijs. Wat later doen wij ons tegoed aan een lekkere maaltijd in het Marang Guesthouse.
Op de bus richting Cherating ontmoeten we een Fransman uit Parijs. In Cherating zijn terug mooie pensions te vinden. We nemen onze intrek, voor 1 nacht, in het Cherating Cottage. Alles is hier zo rustig en je hebt hier ook een breed strand.
In Cherating kan je ook de kunst van het Batikken aanleren.

Zondag 18/8

We ontmoeten terug de Fransman die we gisteren op de bus gezien hebben en die vertelt ons dat hij een juweeltje van een pension gevonden heeft. Het stond beschreven in zijn "Guide du Routard". We gaan persoonlijk zijn verhaal verifiëren en moeten constateren dat hij inderdaad niet gelogen heeft. Binnen enkele minuten besluiten we om onze spullen in te pakken en te verhuizen (voor 2 nachten) naar: Tanjung Inn.
Voor Ä 11,20 logeren we in een mooi ingericht chalet met een prachtige tuin en vijver. We maken dan nog een mooie strandwandeling.
We schrijven ons dan ook nog in om vannacht aan Turtle watching mee te doen. Dit is bij nacht de lederschildpad opzoeken die haar eieren op het strand komt leggen. Maar jammer genoeg vinden wij geen enkele schildpad, spijtig.

Maandag 19/8

Vandaag vertrekken we met een minibusje en een gids naar Tasik Chini. Dit is een mooi natuurgebied met 12 meren die met elkaar verbonden zijn. Hier aanschouwen we de bloei van de lotusbloem.
Met een boot varen we door talloze kanalen met prachtige plantengroei. De slangen en iguanen zijn ook weer van de partij!
We bezoeken dan ook nog een dorp van de Orang Asli. In dit dorp maken de bewoners de typische blaaspijpen waarmee ze op apen jagen. Wat wonen deze mensen hier toch vredig.

Dinsdag 20/8

Met spijt in het hart verlaten we deze mooie plaats. We nemen een taxi tot Kuantan. Van hieruit vertrekken we met onze bus nar Kuala Lumpur. Tijdens de 5 uur durende busrit aanschouwen we het steeds afwisselende landschap. Vanachter het raam zien we talloze liefelijke dorpjes, verscholen in een decor van bergen en groen.
In Kuala Lumpur overnachten we voor Ä 8 in Anuya Backpackers.
We gaan dan nog wat shoppen en laten onze talloze filmrolletjes ontwikkelen.

Woensdag 21/8

Omstreeks 6u45 rinkelt onze wekker. Na een lekker ontbijt van gevulde pannenkoek met banaan, brengt de LRT en de trein ons vlot naar de luchthaven.
Om 10u45 maken de wielen van het vliegtuig zich los van de Maleisische bodem. De neus van het vliegtuig wijst richting Londen en dan Brussel.
Bye, bye MaleisiŽ, het was prachtig!


FOTO'S

AROUND THE GLOBE