Nathalie Delafontaine

recent werk (mixed media)

van 7 februari tot en met 1 maart 1998


Z.T. 1998, mixed media, 65 x 120 cm

Foto's: Nathalie Delafontaine


Nathalie Delafontaine

In februari toont de Slijperij recent werk van Nathalie Delafontaine. Van huis uit grafica, verwerkt zij sinds een paar jaar de druktechniek (houtsnede) in grote beschilderde ‘doeken’ van papier, die kraken onder het tedere geweld van een heel persoonlijk verhaal.

De eerste individuele tentoonstelling van Nathalie Delafontaine (°1966) was in december 1994 in de Slijperij. Dat was toen een ware hommage aan het hout, de houtsnede. Ze exploreerde de mogelijkheden van de grafische techniek, de kleurendruk, en ze deed dat virtuoos, schijnbaar moeiteloos. ...

...

Een paar jaar later, ook in de Slijperij op een groepstentoonstelling, bleek dat er een nieuwe en ingrijpende ontwikkeling had plaatsgevonden. Wat vroeger niet getoond mocht worden (het geschilderde ontwerp), was nu essentieel onderdeel van het werk geworden. Ze combineert verschillende technieken en materialen, ‘martelt’ soms het papier dat bedrukt wordt en opnieuw bedrukt, overschilderd, overplakt. Het papier kraakt, barst er bijna van. Het lijdt daar zichtbaar onder; zwaar en oud wordt het van de verf, dik als schilderslinnen.

...

Z.T. 1998, mixed media, 65 x 120 cm

...

Het unieke, aparte karakter van elk werk komt zo nog duidelijker tot uiting. Ver weg is de reproduceerbare, bedachte grafiek. Dit is niet na te vertellen. Elk ‘doek’ vertelt een eigen verhaal. Het ongebruikelijke formaat van het papier (brede stroken), suggereert dat dit verhaal moeizaam tot stand komt, eindeloos is. Maar altijd blijft het zwijgen overheersen, alsof zij bewust een grens trekt, het geheim niet prijs wil geven. Veel wordt weggeschilderd, toch maar niet gezegd. Er is veel wit, veel stilte, veelbetekenend. ...

...

Compositie, beeldvorming zijn nog maar eens een illustratie hiervan. Eén motief wordt meestal één keer duidelijk getoond, scherp gesneden uit het hout. Het keert terug, uitvergroot, gespiegeld, vervormd, verborgen onder weer een andere druk, overschilderd, alleen nog aanwezig als vermoeden, herinnering. Schilderen is hier ook ónleesbaar maken. Laten zien wat je wilt laten zien en niet meer, en toch meer.

tekst: Jef Kenis

Z.T. 1998, mixed media, 65 x 120 cm