SYNCHRONETTES

Synchronized Swimming

Geschiedenis

Synchroonzwemmen is nu een meestal vrouwelijke aangelegenheid maar het waren de heren die eigenlijk voor het eerst een wedstrijd waterballet, want zo noemde deze sport toen nog, organiseerden.

In 1907 geeft de Australische Annette Kellerman een demonstratie zwemmen met muziek op de achtergrond in een glazen cisterne in New York. Na deze succesvolle demonstratie verspreidt de sport zich snel in Noord-Amerika en Canada. Er worden verschillende clubs opgericht. De term synchroonzwemmen werd voor de eerste maal tijdens de Wereldtentoonstelling van Chicago in 1934 gebruikt. Tijdens deze Wereldtentoonstelling gaf de schoonspringster en ex-gymnaste Katherine Curtis een waterspektakel ten beste getiteld ‘De Moderne Zeemeerminnen’ en dit samen met zo’n 60 zwemsters. Het was een fantastisch succes.

In de jaren veertig werd de Amerikaanse Esther Williams een echte filmster dankzij haar filmmusicals waarin waterballet een grote rol speelde. De bekendste was zeker en vast die waarvan we de titel kunnen vertalen als ‘Zeemeermin van één miljoen dollar’, een hommage aan Annette Kellerman.

In de jaren 50 en 60 had het waterballet moeite om zijn weg te vinden. De sport kende enkele successen als demonstratiesport maar brak niet echt door tot het grote publiek. In het begin van de jaren 60 begon de sport aan zijn lange weg naar officiële erkenning. In 1973 werd dit werk eindelijk bekroond: voor het eerst stond waterballet op het programma van de Wereldkampioenschappen zwemmen.

In 1984 werd voor het eerst waterballet opgenomen in het programma van de Olympische Spelen in Los Angeles. Er werden enkel soli en duetten gezwommen. Aan deze Spelen nam ook een Belgische delegatie deel. Toen was het duidelijk dat de Noord-Amerikaanse zwemsters de sterksten waren in deze sportdiscipline. Alle gouden en zilveren medailles van 1984 tot 1998 werden steeds netjes verdeeld onder de Amerikanen en Canadezen. De situatie is nu compleet veranderd: Rusland is de absolute topper geworden, gevolgd door Japan en dan pas Canada en de VS. In Europa komt het betere werk, na Rusland wel te verstaan, van Spanje, Italië en Frankrijk. Synchroonzwemmen wordt nu over de hele wereld beoefend en wordt steeds populairder, niet alleen als sport maar ook als spektakel. Denken we maar aan videoclipjes zoals die van Aerosmith en onze eigenste Ozark Henry en het beginstukje van de eerste Austin Powers film. Cirque du Soleil, bij ons gekend van spektakels zoals Quidam en Saltimbanco heeft in Las Vegas een heus synchroonspektakel op poten gezet met de passende naam O. Een heleboel ex-kampioenen doen hieraan mee, o.a. Sylvie Fréchette. Dichter bij huis vinden we iets gelijkaardigs in de Moulin Rouge te Parijs. Murielle Herminne, eveneens oud-kampioene, heeft daar een aquashow opgericht die dagelijks veel toeschouwers lokt.

Oprichting van de club

De synchro-afdeling "Arduas Waternimfen" werd opgericht in 1995 door Babette Forsyth en Alex Baes, als deel van de Heistse zwemclub Arduas.

Beide oprichters, alsook Ann De Swaef, die er later bijkwam, zwommen in de jaren '70, '80 en '90 op Belgisch niveau en namen ook deel aan heel wat Internationale wedstrijden.

In 2011 verlieten ze Arduas en sloten ze zich aan bij de zwemclub van Landen, onder de naam "Synchronettes". Naast de afdeling in Antwerpen, werd ook in Landen zelf in januari 2012 een synchro-afdeling opgericht, met zeer veel succes.

Ze zijn mede-stichters van het master synchrozwemmen in België en hebben al een 6-tal WK Masters op hun palmares.

Babette zetelt momenteel in het Vlaams Sportbestuur Synchro.

Al onze trainsters werken op volledig vrijwilllige basis.

Zij worden niet vergoed voor de lessen, maar doen dit allen met hart en ziel, louter uit liefde voor de sport.