SYNCHRONETTES

Synchronized Swimming

Pers

 

 


 

BABETTE (48) WINT GOUD OP WK MASTERS SYNCHROONZWEMMEN

"Behandeld als echte sterren"

Alexandra Baes (links) en Babette Forsyth (rechts) met hun gouden medailles. - Foto Kos

Zwemsters Babette Forsyth (48) uit Berchem en haar Limburgse collega Alexandra Baes (52) hebben een gouden medaille gewonnen op het WK Masters Syncro in het Russische Kazan. "We worden hier nu behandeld als echte sterren", reageert Babette.

Het Laatste Nieuws - 8/08/2015 door Filip Spoelders

Niet alleen de professionele zwemmers strijden op de wereldkampioenschappen in Kazan, ook de masters zijn er op medaillejacht. België viel meteen in de prijzen dankzij Babette en Alexandra.

"Het eerste deel, de technische oefening, verliep perfect. We stonden meteen twee punten voor op onze Engelse concurrenten. De vrije oefening verliep echter moeizamer omdat onze onderwatermuziek werd verstoord door gekraak. Die muziek is heel belangrijk voor ons ritme. Door de muziek ook onder water te horen, kunnen we in de maat blijven. We moesten een tiental seconden zoeken, maar we hebben doorgezet en het is gelukt. Uiteraard kunnen we niet anders dan uitermate gelukkig zijn. We klopten de Engelsen, waar we het trouwens heel goed mee kunnen vinden, nadat zij ons op een vorig toernooi versloegen", zegt Babette.

Scherpe beveiliging

De dames worden er behandeld als profs. "Het is de eerste keer dat ons WK samenvalt met het gewone. We zitten hier mee in het atletendorp tussen die jonge sporters. Alles is tot in de puntjes geregeld met een warme ontvangst. De beveiliging is dan weer uitermate scherp. Onze Belgische supporters mogen het atletendorp niet in. We worden ook als echte sterren behandeld. Na onze wedstrijd waren we helemaal opgemaakt en mochten we aan het grote bad de finale van Pieter Timmers bekijken. Toen de mensen ons zagen, zeker omdat we opgemaakt waren, moesten we steeds stoppen om op de foto te gaan."

Babette en Alexandra zijn al lang goede vriendinnen. Ze zwemmen al verschillende jaren samen, maar sinds vorige zomer hebben ze hun nummers als duet in elkaar gestoken op muziek van het Bryan Ferry Orchestra.

"We zijn aangesloten bij zwemclub Atlandis in Landen, waar we ons eigen synchroonclubje hebben: de Synchronettes. We oefenen afwisselend in Landen en in Antwerpen. We hebben vaak getraind in Kontich, maar dat zwembad is gesloten. Daarom gingen we ook enkele malen naar Mortsel. Zeker vanaf januari probeerden we zoveel mogelijk te trainen. Meestal al om 8 uur 's morgens, want het is moeilijk voor ons om gewoon tussen de andere zwemmers te trainen."

De nieuwe wereldkampioenen blijven nog tot dinsdag in Rusland om na te genieten en om de omgeving van Kazan te ontdekken. Ondertussen kijken ze al vooruit. "Ons duo zal nog twee jaar doorgaan. Volgend jaar zijn er de Europese kampioenschappen in het Olympisch bad van Londen en in 2017 zijn de nieuwe wereldkampioenschappen in Boedapest. Daar doen we zeker nog aan mee", besluit Babette.

 

 


 

WATERBALLETGROEP DE SYNCHRONETTES

Eerste wedstrijd voor synchroon zwemmen

Het Belang van Limburg - 19/05/2015 door Dirk Lambrechts

LANDEN - Zopas organiseerde de waterballetgroep de Synchronettes uit Landen een recreatieve wedstrijd. Dat synchroon zwemmen was meteen een primeur voor Landen.

In België worden synchro-wedstrijden georganiseerd voor recreatieve zwemsters. In Vlaanderen worden dit 'Recreatieve Synchro-meetings' genoemd.

De routines of zwemnummers, staan voor de choreografie die op muziek uitgevoerd worden, waarbij er zowel artistiek als technisch beoordeeld wordt door een jury. Het artistieke gehalte wordt bepaald door de presentatie, de manier waarop er synchroon wordt gezwommen en de uitstraling ervan.

Bij het technische aspect kijkt de jury naar de manier waarop de figuren worden uitgevoerd. 'Synchroonzwemmen kan je vergelijken met kunstschaatsen waar eveneens een technisch en artistiek gedeelte wordt beoordeeld.'

Synchroon zwemmen is een heel veelzijdige en creatieve watersport waarin zwemmen, dans, muziek en show vlot gecombineerd worden. De technische uitvoering van figuren in het water staat centraal, uiteraard mooi afgestemd met de muziek. Synchroon zwemmen vereist lenigheid, kracht, uithoudingsvermogen, gevoel voor ritme en teamspirit!

 

Info: Alexandra Baes: 0476/84.15.99