Nieuws uit de parochie

 

Stilte en klanken – Open Kerkendagen 2016

Op 4 en 5 juni 2016 organiseert  'Stichting Open Kerken' een 'open kerkendag 2016' met als thema "klanken en stilte". Het belooft een luisterrijk weekend te worden met heel wat verrassende activiteiten. Het volledig programma is te vinden op www.openkerken.eu. Bijna 600 gebedshuizen nemen deel aan de 9de editie van de Open Kerkendagen 2016. De Sint-Stefanuskerk van Melsen is de enige kerk in Merelbeke die dit jaar van de partij is. Deze 'open kerkendag 2016' is een goede gelegenheid dus om dit mooi pas gerestaureerd 17e eeuws dorpskerkje (oudste delen uit de 12e eeuw) in onze gemeente te leren kennen. Het kerkje van Melsen zal die 2 dagen open zijn van 10.00 u tot 17.00 u. De bezoekers zullen vergast worden met orgelmuziek op het historisch Van Peteghem-orgel van 1834. Het orgel werd in 1997-1998 gerestaureerd in oorspronkelijke staat door de firma Pels-Dhondt uit Herselt. Het is een één-klavierig orgel met aangehangen pedaal. Het telt 8 registers (bourdon, fluit, doublette, nazart, cornette, prestant, fourniture en trompet), een tremblant en een rosignol. 

De orgelist van Sint-Baafs, Edward De Geest, zal op het orgel van Melsen spelen op zaterdag 4 juni 2016 om 14.00 u.

Zijn zoon, Michael De Geest, orgelist van de Sint-Niklaaskerk, zal spelen om 15.00 u.

Daarnaast hebben nog 5 andere orgelisten al toegezegd om te komen spelen.

Mochten er nog orgelisten geïnteresseerd zijn het orgel tijdens die open kerkendagen ook eens te bespelen, kunnen ze vooraf contact opnemen met Jo ByttebierJoBeBy@gmail.com, 0470 37 41 26. Voor iedere orgelist is er een originele verrassing als bedanking.

Jo Byttebier

Misvieringen in vroegere Latijnse ritus in onze parochie?

Parochies kunnen, ingevolge een door de vorige paus gegeven toestemming,                         

de H.Eucharistie ook vieren en opdragen in de vroegere Latijnse ritus. De mis zoals ze

gebeden en opgedragen werd tot kort na het laatste concilie.

We zouden dus ook in onze parochie op deze wijze de H.mis kunnen vieren, niet op zondag, 

maar bijvoorbeeld eenmaal in de maand op een vaste dag en uur.

Daarom vraag ik : “Als er onder jullie, mensen zijn die graag de mis op deze wijze

willen bijwonen, laat mij dit a.u.b. weten, hetzij mondeling of schriftelijk (brievenbus van de pastorie), 

dan weet ik of er belangstellenden zijn en kunnen er verdere afspraken gemaakt worden.”

A.Dhooghe, pastoor

 

GEZINSBOND – Schelderode-Melsen

Wekelijkse fietstocht

Zoals op 30 juni 2015 is er steeds begeleiding.

 

Hierbij nodigen wij u uit tot deelname aan de wekelijkse fietstocht van de Gezinsbond en dit telkens op dinsdagavond vanaf 19 uur tijdens de maanden juni, juli en augustus 2016.

 

Wij fietsen aan een gezinsvriendelijk tempo langs rustige wegen in onze streek. Ook kinderen en oudere fietsers kunnen gerust mee rijden.

 

Om een deel van onze grootste kosten, zijnde de verzekering en de begeleidingswagens, een beetje te drukken, vragen wij net zoals vorig jaar 1 euro per fietstocht en per deelnemer. Betaling ervan gebeurt bij aftekening van de rittenkaart en houdt in dat men verzekerd is.

 

De start van de eerste tocht is op dinsdag 7 juni 2016 om 19.00 u. stipt op het Schelderodeplein. Op dinsdag 19 juli is er een daguitstap met de fiets. ’s Avonds is er dan geen fietstocht.  Hou deze datum vrij in uw agenda !

 

Tot dan !!  

 

Het bestuur.