Home

Wie zijn wij?

Fotogalerij

Buurtnieuws

Burentips

Burenhobby's

Archief

ContactHet Oost-Vlaams Kamerorkest op 6 oktober in concertMet enkelen uit de buurt hebben we van deze gelegenheid gebruik gemaakt om buurman Willem Muylaert op de viool aan het werk te zien... Wat volgt is een verslagje van onze buren Ilse en Joris..

Het regende en waaide vrijdagavond meer dan behoorlijk maar na 10 minuten flink doorstappen werden we al warm onthaald in de feestzaal van het Aalsterse stadhuis. In deze zaal - op zich alleen al de moeite van een bezoekje waard - zou het Oost-Vlaams Kamerorkest die avond het beste van zichzelf laten zien. Uiteraard waren we vooral benieuwd naar de 'performance' van buurman Willem. Uit het programmaboekje leren we dat Willem al op elfjarige leeftijd zijn eerste vioollessen kreeg aan de muziekacademie in Aalst. Zijn leven als altviolist begon hij als autodidact en later volgde hij nog 4 jaar les aan het Conservatorium van Mechelen, een studie die hij beëindigde als laureaat voor de Medaille van de Vlaamse Gemeenschap.

Willem is eveneens lid van het ensemble Arc-en-Ciel maar vrijdag 6 oktober hebben we hem aan het werk zien als eerste altviolist. Bovendien gaf hij op de charmante en joviale manier die we van hem gewoon zijn een korte toelichting bij elk nummer. Zoals beloofd in het programma kregen we een mix te horen van barok en klassiek, romantisch en hedendaags. Voor de kenners: Joplin, Rachmaninov, Haendel, Telemann, Villa-Lobos en Jenkins passeerden allemaal de revue. Het mag gezegd, alles klinkt even professioneel en wordt met evenveel enthousiasme gespeeld.

Allicht heeft dit ook te maken met de vakkundige leiding van Bruno de Schaepdrijver, dirigent bij het Oost-Vlaams Kamerorkest sinds april 2005. Eveneens uit het programmaboekje vernemen we dat Bruno reeds een indrukwekkende carrière in de muziekwereld heeft opgebouwd en momenteel leraar viool en altviool is aan de muziekacademies van Gooik en Ninove, en altviolist in het Symfonieorkest Vlaanderen en het ensemble Grupetto.

In totaal hebben we ruim 2 uur lang van een zeer fijn concert genoten en - uiteraard, het zouden de geburen niet zijn - hebben we na afloop nog even onze dorstige kelen gesmeerd samen met andere opgedaagde buurtbewoners Kris, Herman, Hilde, Zjo en Jan.

Bekijk ook eens het videofragment opgenomen tijdens het concert.


We geven u graag wat extra informatie over het kamerorkest waar Willem één van de enthousiaste bezielers is.

Het Oost-Vlaams Kamerorkest werd twintig jaar geleden opgericht onder de naam Kamerorkest van Jeugd en Muziek Aalst en de jeugdige leden, allemaal strijkers, hadden toen net hun sporen verdiend in de muziekacademie. Toen het orkest niet meer in aanmerking kon komen als jeugdorkest, is het Oost-Vlaams Kamerorkest een meer onafhankelijke koers gaan varen.

De twintig jonge en enthousiaste strijkers van toen zijn samen gebleven. Ze vormen nu een hechte groep, voelen elkaar muzikaal uitstekend aan en hebben in die twintig jaar, onder de bezielende en kundige leiding van de vorige dirigenten François Schollaert, Tom Deneckere, Dirk Lippens en de huidige dirigent Bruno De Schaepdrijver, een stevige orkestervaring opgebouwd.

In zijn basisbezetting is het Oost-Vlaams Kamerorkest een strijkorkest. Het heel specifieke oeuvre voor strijkorkest, dat zeker bij niet-professionele ensembles weinig aan bod komt, is dus het basisrepertoire van het ensemble. Daarnaast heeft het Oost-Vlaams Kamerorkest een jarenlange ervaring opgebouwd in het iets uitgebreidere kamer-orkest-repertoire, waarbij de strijkers worden aangevuld met een beperkte groep blazers en eventueel slagwerk.

Bij de keuze van de stukken beperkt het orkest zich niet in de tijd: barok en klassiek, romantisch en hedendaags, het wordt allemaal met evenveel zorg voor stijl en met hetzelfde enthousiasme aangepakt.

(uit het programmaboekje van het concert van 6 oktober)


[ Terug naar Archief ]