Link ergens gebroken?
Zit dan niet te sakkeren, maar
klik even hier!

 

Antwerpse boeken

Fictie Non-Fictie Poëzie Strips
Het dode meisje
Cleo, 15 jaar, rood haar…
Het laatste bevel
Er zitten geen Goudvissen…
Voltaire en de van Goghcombine
Min 1
Schoenaerts
Verplegen. Over de drempel heen
Guido Stadsgids voor Studenten

  Het regime van Bart De Wever
Oude bossen van de Antwerpse Kempen
Berchem à la carte
Bourgondische vorsten
Graven van Vlaanderen
De Kalmthoutse Heide
Wij zingen Vlaanderen vrij
De taalgrens
Antwerpen door het oog van…
De Collectie Antwerpen
De Grote Oorlog voor kleine kinderen
Fighting in Flanders
Strijd om de stroom
Tranen over Mortsel
Herinneringen oorlogsjaren
Voor Vlaanderen Volk en Führer
Vergeten oorlogskinderen
In de stroom van de tijd
De mooiste verborgen plekjes…
Immigratrie-invasie
Doodgelukkig leven
Antwerpse uitdrukkingen
Distels & Doorns
Omwille van het bloed
Een doofpot is een…
Je ruist in mij
De Menhir van Eisterlee
duo gedichten
Naamvallen in het ontheemde
Jij bent de zon nu*
Sherman
Amoras
Grand Prix
Antwerpse kinder- en jeugdboeken (tot ± 18 jaar) | Antwerpse muziek

Terug van weggeweest
Wegens een zware en meervoudige heelkundige ingreep, nl. het verwijderen van twee kankertumoren in de hals/mondholte en het herstellen van een kaakfractuur als gevolg van mondkanker, verbleef onze hoofdredacteur/webmaster noodgedwongen gedurende enkele weken in het ziekenhuis.
Terug thuis drong zich vervolgens een langzame revalidatie op. Zijn gezondheidstoestand betert, zij het langzamerhand.
Hij neemt de draad, in de mate van het mogelijke weliswaar, weer op en hij zal dit magazine opnieuw enigszins regelmatig trachten bij te werken.
De redactie

* * *


 
Ruim 100 pagina's Antwerps nieuws

 

Duim Op

De redactie van Den Brabo kan een Duim Op-aanrader toekennen aan boeken, cd's, dvd's, video's… die ons ter bespreking toegezonden worden. De bedoeling is de aandacht te vestigen op uitgaven die er door hun kwaliteit bovenuit steken. Die kwaliteit kan zich op verschillende vlakken onderscheiden, en de redacteurs die het label, onze Duim Op-aanrader, toekennen, doen dat louter op eigen waarderingsgevoel. Er wordt over de toekenning geen overleg gepleegd binnen de redactie. De keuze is dus en hoe dan ook altijd enigszins subjectief. Het blijft uiteindelijk de lezer, luisteraar of kijker die zichzelf een waardeoordeel moet vormen.
Uitgaven die geen Duim Op-aanrader krijgen, zijn daarom niet minderwaardig aan of minder kwalitatief dan andere; ze hebben alleen dat tikkeltje meer zorg of aandacht die de auteurs, de muzikanten en/of uitgevers/producenten er aan besteedden net niet.

De redactie 

  

Schoenaerts
Stan Lauryssens

Februari 1970. In de Bourlaschouwburg staat Koning Jan naar Shakespeare op de affiche. In de titelrol: Julien Schoenaerts. Na de pauze richt hij zich tot het publiek.
"Schande! De mijnwerkers in onze steenkoolmijnen staken, rijkswachters schieten kompels dood en België valt op z'n gat. Kom in opstand!"
Tumult in de zaal.
"Wat doet ge nu? Zijt ge zot geworden?", roept de souffleuse. Schoenaerts wuift naar het publiek en verlaat het podium. Tussen zwarte vlaggen declameert hij met zijn mooiste theaterstem de Apologie van Socrates en laat zijn spaargeld als confetti over de stakende mijnwerkers dwarrelen.
Schoenaerts wordt voor de rechter geleid…
"Zal ik een liedje zingen?", vraagt hij. "Ziede gij mij gère? Kus me dan. Kus me dan."
…en opgesloten in de psychiatrie. Het is het begin van een lange lijdensweg.
Schoenaerts is geen volledige, noch een beknopte biografie van de bekende acteur. Het is wel een stukje van diens biografie, en het is een stukje sociale geschiedenis uit een zeer recent verleden van dit land.
Stan Lauryssens werd bekroond met de Hercule Poirotprijs voor het spannendste boek van het jaar. Hij is vertaald in dertig landen, de meeste vertalingen ooit voor een Vlaamse schrijver. Met Schoenaerts schreef hij een boek dat leest als een film: van elektroshocks achter gesloten deuren tot huizenhoge vlammen die vonkend en knetterend uit een oud variététheater slaan…
Stan Lauryssens
Stan Lauryssens (°1946) is een Vlaamse wereldreiziger. Als freelance journalist trok hij de hele wereld rond en interviewde hij talloze bekende personen zoals Andy Warhol, Leni Riefenstahl en Jack Higgins. In de jaren zeventig publiceerde hij zijn eerste nonfictieboeken, onder meer De man in de chacra (1977) over zijn zoektocht naar nazi-oorlogsmisdadigers Josef Mengele en Martin Bormann. Toen hij midden jaren tachtig naar Spanje verhuisde, werd hij de enige buur van de surrealist Salvador…
Praktisch
Schoenaerts, Stan Lauryssens, uitgeverij Manteau, hardcover, gebonden, 288 blz, 13,5 × 20,5 cm, geïllustreerd, ISBN: 978-90-223-3073-9. € 19,99.
>>> www.manteau.be - www.stanlauryssens.be

KC/pm 1.10.14

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

 

  

Verplegen.
Over de drempel heen

Diverse auteurs

Van 's ochtends tot 's avonds zie je ze rijden: de autootjes van het Wit-Gele Kruis van Antwerpen, meeglijdend in het verkeer op het ritme van de verpleegkundige zorgen voor hun patiënten. De verpleegkundigen komen maar zelden aan het woord en ook hun patiënten blijven meestal buiten beeld. Dit boek doet daar iets aan. In zestien verhalen worden we midden in even zoveel levens gekatapulteerd. Van Douwke, een enthousiast meisje dat gek is op Amika — de witte hengst in de gelijknamige televisieserie — en 'de professor', een gereserveerde weduwnaar met een zwak voor Duitse literatuur, tot Mia, een bescheiden vrouw die stiekem droomt van een kleinkind. Het zijn schetsen over lief en leed, over vallen en opstaan en samen drempels overwinnen: soms droevig, soms ontroerend, soms grappig, maar altijd uit het leven gegrepen en getuigend van professioneel inzicht en handelen en van onvoorwaardelijke solidariteit. Een liefdesverklaring aan een beroep.
Een vriendin van mij maakte het zelf mee: haar moeder en broer leden aan de ziekte die in het beklemmende en aangrijpende hoofdstuk 'Dagboek van een zwijgende jongen' ter sprake komt: de ziekte van Huntington. Het lijkt alsof de zieke vaak dronken of zwaar gedrogeerd is, maar de patiënt is broodnuchter. De ziekte tast de hersencellen onherstelbaar aan, is erfelijk en dodelijk (en ongeneeslijk), maar mijn vriendin én haar dochter zijn ervan gespaard gebleven. Haar moeder en haar broer zijn er aan overleden. Vakkundige thuisverpleging is broodnodig want de patiënt is niet in staat zichzelf te verzorgen.
Ikzelf onderging een heelkundige ingreep om een tumor te verwijderen en later nog een vanwege een gebroken kaaksbeen, als laat gevolg van de bestralingen ruim drie jaar eerder. Beide malen mocht ik een beroep doen op thuisverpleging. Goed, bij mij waren het verpleegsters (en een enkele verpleger) in anonieme wagens en dus niet van het Wit-Gele Kruis, maar voor de patiënt maakt dat weinig verschil uit. De dames en de heer waren telkens voorkomend en behulpzaam en ik was maar wat blij dat ze me konden en wilden bijstaan, hoewel ze maar voor wat kleinigheden bij me moesten zijn. Maar ik kon ze niet zelf doen en als alleenstaande sta je dan plotseling wel heel erg alleen! Ik ben het team dat mij verzorgde er dankbaar voor, hoe miniem hun hulp bij mij misschien ook was, hoe onbeduidend mijn mankementjes in vergelijking met anderen misschien wel leken.
Verplegen. Over de drempel heen is een boek met een lach en een traan, uit het leven gegrepen en zeer herkenbaar; soms geneest een patiënt en komt alles tot een goed einde, maar dat is lang niet altijd het geval. Mensen hebben een demente ouder in huis en willen graag zelf de zorg dragen voor va of moe, en dat kan meestal vrij goed maar de hulp van thuisverpleging is altijd welgekomen en onontbeerlijk. Omdat iedereen geheel onverwacht en plotseling, misschien straks nog, in een situatie verzeild kan geraken waarin hij of zij opgelucht is op de mensen van de thuisverpleging een beroep te kunnen doen, is dit boekje een absolute aanrader en moet iedereen dit pretentieloze kleinood kopen én lezen! Omdat de verzorgers (m/v) onze waardering en onze dank meer dan waard zijn!
Praktisch
Verplegen. Over de drempel heen, diverse auteurs, uitgeverij EPO & Wit-Gele Kruis van Antwerpen, paperback, 176 blz., geïllustreerd, 12,5 × 20 cm, ISBN 978-94-91297-70-0. € 12,90.
>>> www.wgkantwerpen.bewww.epo.be

Koen Brabo/med. 1.10.14

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.
 

Guido Stadsgids voor Studenten
Diverse auteurs

Antwerpen is, na Gent en nog voor Leuven, de grootste studentenstad van het land. Maar Antwerpen is ook de grootste stad van Vlaanderen met het grootste cultuuraanbod en een schat aan sport- en ontspanningsmogelijkheden. Om je weg te vinden in dit overweldigend aanbod is een gids geen luxe maar een handig hebbeding. De Guido Stadsgids voor studenten is zo'n gids.
Voor het vierentwintigste jaar op rij is de Guido Stadsgids van de persen gerold. In deze ultieme gids voor het studentenleven vinden studenten alle essentiële info terug voor een geslaagd academiejaar in hun studentenstad en ver daarbuiten. Nieuw is dat de populaire papieren stadsgids voortaan wordt aangevuld met een handige smartphone app, die gratis kan worden gedownload door al wie een Guido Stadsgids heeft aangekocht.
De beste adresjes in 20 studentensteden
Zowel voor wie zijn of haar eerste schuchtere stappen zet op de campus als voor doorgewinterde studenten valt er in de nieuwe Guido Stadsgids heel wat info te rapen. Woelige studentencafés, goedkope restaurants, zweterige sportgelegenheden, boeiende cultuur, erudiete boekenwinkels, de allerbeste adresjes in 20 studentensteden en nog veel meer, dat is wat u van de Guido Stadsgids kunt verwachten.
Essentiële info voor studenten + wegwijs in eigen stad
Maar dat is niet alles. GUIDO helpt u een studentenjob te vinden, richt uw kamer in, houdt uw calorieën onder controle, pakt uw reiskoffers en leert u uw lief verwennen. Bovendien verdwaalt u nooit meer in uw studentenstad dankzij het geactualiseerde stadsplan met stratenindex en de uitgebreide studentikoze stadswandelingen naar de leukste hoekjes van de studentenstad.
Voordelen, kortingen, gratis producten en mooie prijzen
Info verstrekken is één ding, maar de Guido Stadsgids doet meer: aan de hand van tientallen voordeelbonnen maken studenten supervoordelig kennis met de handelszaken in hun studentenstad. Het blijft trouwens niet bij kortingen: ze ontvangen ook gratis producten en maken kans op dikke prijzen.
Kortom, de Guido Stadsgids 2014-2015 is net zo essentieel als een goed lief: studenten willen 'm zo snel mogelijk bemachtigen en zolang mogelijk houden.
Edities, verkoopprijs en verkrijgbaarheid
Er bestaan Guido Stadsgidsen voor Aalst, Antwerpen, Brugge, Brussel, Geel, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Tielt, Torhout en de belangrijkste studentensteden in Franstalig België, samen goed voor 20 studentensteden. De officiële verkoopprijs van de Guido Stadsgids is € 9,95. De gidsen zijn te koop bij studentenverenigingen, op de campus en via www.guido.be/shop.
Gratis Guido Stadsgids App
In elke Guido Stadsgids zit een unieke code waarmee de gloednieuwe Guido Stadsgids App (ontwikkeld door het Gentse bedrijf lin.k) gratis kan worden gedownload en geactiveerd. Op die manier kunnen de info en kortingbonnen van alle 20 studentensteden altijd en overal worden geraadpleegd op de eigen Apple iPhone of Android smartphone.
Praktisch
Guido Stadsgids studenten Antwerpen, diverse auteurs, softcover, 376 blz, 12,5 × 21 cm, geïllustreerd, met talrijke kortingbonnen, geen ISBN-nummer. € 9,95.
>>> www.guido.be

KC/pm 1.10.14

Boeken - Jongeren


 

  

Het dode meisje
Stan Lauryssens

Het dode meisje draagt geen slipje, enkel een blauw jeansrokje, een wit gehaakt T-shirt met Je t'aimeje t'aime in grote letters en wollen sokken die te warm zijn voor de tijd van het jaar. Uit twee mooi ronde kogelgaten tussen haar donkere haar gulpt een geiser van bloed, niet rood als ketchup maar donker en smeuïg als Luikse siroop.
Zo begint 'Het dode meisje', waarin de Cel Vermiste Personen met de moed der wanhoop vermiste meisjes zoekt nabij een asielcentrum, tijdens een boksmatch ('Oep zijn bakkes! Oep zijn bakkes!') en in de Grotten van Han,…
Stan wordt oud. Er valt in dit boek maar een dode, het lijk is in redelijke staat en niet buitensporig gruwelijk verminkt en de darmen en andere ingewanden rollen niet van tussen de pagina's in uw schoot.
Maar laten ik u niet op het verkeerde been zetten! Er is nog altijd een lijk, en het slachtoffer is niet met een veertje doodgekitteld. Het lijk wordt vlakbij het asielcentrum gevonden, dus lijkt het voor de hand waar de dader(s) gezocht moeten worden. Maar in een politietrhriller is natuurlijk niet alles wat het lijkt. Wie is trouwens het slachtoffer, wat betekent haar merkwaardige tatoeage en waarom is de directeur-geneaal van de Federale Gerechtelijke Poltie er zo op gebrand de dader(s) spoedig te ontmaskeren? Wat een routineklus lijkt, wordt een ingewikkeld kluwen van vragen die alleen maar naar nog meer vragen leiden; een oplossing van het raadsel lijkt op nog maar enkele bladzijden van het einde verder dan ooit, met als dramatische finale een even onverwachte als aangrijpende gebeurtenis in de politiekazerne.
Het verhaal leest dan ook als een trein en zal menig kezer een nachtje slaap kosten!
Een boek in de beste Lauryssens-traditie: je krijgt amper tijd om te ademen.
Stan Lauryssens
Stan Lauryssens (1946) is ex-journalist, ex-avonturier, ex-kunsthandelaar en ex-gevangenisklant. Hij woonde in Barcelona en Londen. Voor zijn eerste thriller ontving hij de Hercule Poirot-prijs voor het spannendste boek van het jaar. 'Origineel, vol branie en spanning, met een meeslepende plot', schreef de jury. Zijn boeken worden vertaald in dertig talen, de meeste vertalingen ooit voor een Vlaamse schrijver.
Praktisch
Het dode meisje, Stan Lauryssens, uitgeverij Manteau, paperback, 274 blz, 14 × 21,5 cm, ISBN 978 90 223 29641. € 21,99.
>>> www.manteau.be - www.stanlauryssens.be

Koen Brabo/med. 22.9.14

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

 


Bart De Wever schenkt zijn volledige honorarium van 'Het regime van Bart De Wever' aan het goede doel.
(foto © Davidsfonds Uitgeverij)


Met een bedrag van € 17.500 steunt hij Zeepreventorium De Haan in hun strijd tegen obesitas bij jongeren.
(foto © Davidsfonds Uitgeverij) 

Het regime van Bart De Wever
Carl Huybrechts

Bart De Wever schenkt opbrengst boek
aan Zeepreventorium

In september 2012 verscheen Het regime van Bart De Wever. Naar aanleiding van de aanhoudende belangstelling voor zijn dieet, besloot Bart De Wever om zijn verhaal te doen in een boek en zo komaf te maken met alle foutieve informatie die over zijn dieet de wereld werd ingestuurd.
Maar de belangrijkste reden om het boek te schreven, was het goede doel. Door alle belangstelling voor zijn dieet rijpte het idee om die aandacht te gebruiken voor iets positiefs. Bart De Wever besloot daarom om zijn opbrengst te schenken aan Zeepreventorium De Haan, een revalidatiecentrum voor kinderen, jongeren en volwassenen met chronische aandoeningen, waaronder obesitas. De Wever wil daarmee ook een belangrijk signaal geven. Over obesitas wordt nog te veel gedacht in termen als 'eigen schuld, dikke bult' en dat staat de solidariteit in de weg die mensen, en zeker kinderen, nodig hebben. Obesitas is dé ziekte van deze tijd, maar er wordt nog te weinig aandacht aan besteed en er bestaan nog te veel misverstanden rond.
Bijna een jaar na de publicatie kan Bart De Wever de mooie som van € 17.500 overmaken aan het Zeepreventorium. Het geld zal in eerste instantie gebruikt worden voor de ondersteuning van de patiënten die het financieel moeilijk hebben om hun therapie te blijven betalen. Voorts zal het bedrag ook aangewend worden voor het bekostigen van kosten voor buitenactiviteiten (uitstappen, externe verblijven,sport…). Deze activiteiten zijn een belangrijk onderdeel van het zorgpad voor de betrokken patiënten.

KC/pm 7.7.13

Bart De Wever vertelt zijn culinaire levensverhaal aan Carl Huybrechts waarbij de grafiek van zijn lichaamsgewicht de leidraad is. Genetisch bezwaard door zijn voorvaderen, was de jonge Bart voorbestemd om een zwaargewicht te worden. Het studentenleven en zijn politieke carrière stuwden hem naar een ongekende omvang.
Op het toppunt van zijn culinaire curve zorgden enkele confrontrerende reality checks ervoor dat hij besloot zijn lichaam tot acceptabele proporties te herleiden. Enkele toevallige ontmoetingen en een Catalaans dieet zetten hem op weg naar een spectaculaire metamorfose. Bart De Wever verloor niet alleen meer dan vijftig kilo, maar de man die Winston Churchills adagium 'First of all: no sports' hoog in het vaandel droeg, verbaasde vriend en vijand door in april 2012 de Antwerp 10 Miles uit te lopen.
'Het regime van Bart De Wever. Het geestigste dieetboek ter wereld' brengt het verhaal, het dieet en de recepten in woord en beeld. Overgoten met de beste saus waar je niet dikker van wordt: humor. Bart De Wever schenkt de opbrengst van dit boek aan het Zeepreventorium in De Haan en steunt daarmee hun strijd tegen obesitas bij kinderen.
Praktisch
Het regime van Bart De Wever, Carl Huybrechts, Davidsfonds Uitgeverij, softcover, 16,5 × 24 cm, 176 blz., geïllustreerd, met recepten, ISBN 978 90 5826 900 3. € 24,95.
>>> www.davidsfondsuitgeverij.be

KC/med. 30.10.12

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

 

 


Het Sluiske in het Peerdsbos. Een 18e-eeuwse stuw op de Laarse Beek om het waterpeil in het bos te controleren.
(foto © © Sara Adriaenssens)

 

Oude bossen
van de Antwerpse Kempen

Sara Adriaenssens - Kris Verheyen

De Antwerpse Kempen is een regio die vooral bekend staat om zijn duinen, heides en dennenbossen. Maar is dat altijd en overal zo geweest? En hoe zag de streek er in het verleden dan wel uit? Welke eeuwenlange natuurlijke en culturele processen hebben dit landschap gekneed tot wat het vandaag is?
Drie uitzonderlijke oude bosgebieden helpen deze vragen te beantwoorden. Een interdisciplinaire studie van het Zoerselbos, Grotenhout en Peerdsbos levert belangrijke inzichten op in het bosverleden van de Antwerpse Kempen. Telkens wordt nagegaan hoe de bossen doorheen de eeuwen gebruikt en beheerd werden en welke invloed de mens op het bos had. Bovendien vertellen deze gebieden, in het verleden beheerd door monniken, kloosterzusters of edele heren, ons meer over de levenswijze en de denkwereld van de mensen in deze regio.
Peerdsbos
Wat de Antwerpenaar mogelijk het meest zal interesseren, want het dichtst bij huis, is natuurlijk de geschiedenis van het Peerdsbos. Menigeen kent het van vakantiekolonies, anderen van sportvakanties, weer anderen van een fijne boswandeling in een lommerijk bos in onze eigen achtertuin. De 50-plussers zullen zich allicht nog de geslaagde protestacties tegen het doorsnijden van het bos door een autosnelweg, de E19, herinneren, eind jaren '60 van de vorige eeuw. De Antwerpenaar was toen zo boos, dat 'Brussel' de E19 wel moest hertekenen en de snelweg naast het bos kwam te liggen, zoals wij hem nu kennen. En dat was pakweg een halve eeuw voor de recente, nogal georchestreerde protestacties tegen de Lange Wapper-brug, en zónder referendum. Het komt allemaal aan bod in dit boek (niet de troebelen rond Lange Wapper-brug, natuurlijk).
In samenwerking met Kris Verheyen snuisterde Sara Adriaenssens in oude archieven. Ze trok het veld in, op zoek naar getuigenissen, kaarten, oude foto's en zichtbare overblijfselen van menselijke activiteiten in het bos. Het boek levert ook inzichten voor het hedendaagse bos- en landschapsbeheer en is bijgevolg een onmisbaar werk voor beheerders en beleidsmakers. Bovendien is dit een interessant kijk- en leesboek voor iedereen met een hart voor historische landschappen.
Davidsfonds Uitgeverij heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een uitgeverij van erg verzorgde kijkboeken, die ook nog vlot leesbaar geschreven zijn. Beide zijn criteria om een Duim Op toe te kennen. Dat wordt welhaast een automatische toekenning bij Davidsfonds-boeken, maar wie zijn uitgaven goed verzorgd, verdient dan ook alle lof. Als er dan eens een wat slordige miskleun (nu ja, miskleun…) tussenzit zoals Antwerpen door het oog van…, dan bevestigt dat alleen maar de regel, nietwaar?
Kabouterkes
Ook dit boek mag dus gerust uw salontafel sieren, maar u zult u het ongetwijfeld zelf meermaals ter hand nemen. Om bijvoorbeeld tijdens de komende zomervakantie op een vrije dag met een onverwacht mooi en zomers zonnetje een gezonde en ontspannende boswandeling of picknick met de (klein)kinderen, niet ver uit de buurt, te plannen. En misschien, wie weet?, zitten er in zulke oude bossen nog wel wat kabouterkes!
Extra wandelgids
Op www.davidsfonds.be kunt u gratis een extra wandelgids downloaden, die bij het boek hoort.
Praktisch
Oude bossen van de Antwerpse Kempen, Sara Adriaenssens - Kris Verheyen, Davidsfonds Uitgeverij, hardcover, 252 blz., 22,5 × 28,5 cm, rijk geïllustreerd in kleur, ISBN 978-90-5826-865-5. € 39,95.
>>> www.davidsfonds.be

Koen Brabo/med. 29.5.13

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

 

  

Distels & Doorns
Hooglied van Jacobus Capitein

Vitalski

Jacobus Elisa Johannes Capitein (1717-1747) was 's werelds eerste zwarte predikant en waarschijnlijk de eerste gepromoveerde zwarte Afrikaan. Hoewel zelf ex-slaaf verdedigde hij in een academische verhandeling dat christenen in slavernij mochten worden gehouden.
Hierdoor geïnspireerd componeerde schrijver-performer Vitalski (1971) dit zeer lange, tragische, visionaire gedicht, eenvoudig van woordgebruik, maar onnavolgbaar muzikaal. Hardop voorgelezen, duurt deze tekst ongeveer twintig minuten.
Distels & Doorns heeft een kale, bijna prozaïsche vorm, in afwisseling met meer verhevigde stijlen van rijm, binnenrijm, bijbelse figuren en wat dies rneer zij. Heel soms wordt het gedicht ook letterlijk tot een gezang. Dit meanderen van de ene zegstijl naar de andere maakt dat het gedicht zich, in zijn geheel, aan de lezer voordoet als een bevaren rivier, één vloeiende beweging van het begin naar het einde.
Praktisch
Distels & Doorns, Hooglied van Jacobus Capitein, Vitalski, Uitgeverij Xtra, softcover, 32 blz., 15 × 21 cm, ISBN 978-94-90759-48-3. € 9,90.
>>> www.uitgeverijxtra.nl

KC/pm 29.5.13

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

Berchem à la carte
Bram Bernolet (eindredactie)

De liefde gaat door de maag, dat weet iedereen. En Vlamingen weten geen betere manier om buren te leren kennen, dan samen te tafelen. Samen eten, samen keukentips delen, samen verlekkerd zijn op dat ene dessert. Het is een ervaring die onze samenleving carameliseert.
Toch is Berchem à la carte geen kookboek. Het is wel het (kook)boek met waarschijnlijk het lelijkste en saaiste omslag dat ik ooit zag, maar een boek moet je ten slotte niet eten. Je leest hier wel een reeks recepten, maar de klemtoon ligt elders. Wat volgt, is een verzameling persoonlijke en volkse verhalen. Want achter iedere deur schudt steeds een ander leven met een eigen geschiedenis. Men klopte overal aan met de vaste openingszin "Wat eet u graag?" Het antwoord kon vervolgens over alles en niets gaan. Het werd een bundel van 33 verhalen die lezen als een uitgebreide menukaart. Geen vast menu, maar verhalen à la carte. Je proeft van alles wat.
En wat je proeft, is een momentopname: de vragenstellers op een stoel aan de keukentafel, luisterend naar wat mensen te vertellen hebben op dat moment in hun leven.
Soms werd voornamelijk gekeuveld over koken, soms ook helemaal niet.
En dan de recepten. De ondervragers zagen het als hun plicht de gevonden culinaire wijsheden op te schrijven en over te leveren, van Berchem voor u. De een schreef zijn geheim recept minutieus op, de ander gaf hen een vergeeld papiertje met drie handgeschreven regels van zijn grootmoeder. Sommigen hadden zelfs helemaal geen recept.
Blader door het boek en u vliegt doorheen het verhaal van echte mensen.
Mankementen
Het boek werd opgesplitst in vijf delen: Aperitief, Voorgerecht, Hoofdgerecht, Nagerecht en Digestief. Handig, maar toch is het jammer dat er geen inhoudstafel in het boek staat. Dat maakt van het opsnorren van een receptje hoe dan ook weer een enigszins tijdrovende blader- en zoekpartij en dat is vervelend. Want u leest het boek vandaag, maar later op het jaar wilt u bv. kip bastilla bereiden, of spruitjespuree met zalm uitproberen. Herinnert u zich dan nog bij welk verhaal dat recept stond? Allicht niet.
Anderzijds werd er wel rekening gehouden met de verkrijgbaarheid van de soms nogal exotische ingrediënten; de samenstellers beloven alleszins dat alles bij plaatselijke, Berchemse handelaars verkrijgbaar is.
Het boek heeft blijkbaar ook geen ISBN-nummer — het staat er alleszins niet in — en dat maakt bestellen via de boekhandel nogal moeilijk; ook de prijs werd niet meegedeeld. Waarschijnlijk is het verkrijgbaar in de Stadswinkel en in cc Berchem, want het is een gezamenlijke uitgave van de stad en Cultuurcentrum Berchem.
Praktisch
Berchem à la carte, Bram Bernolet (eindredactie), uitgave Stad Antwerpen i.s.m. cc Berchem, hardcover, 224 blz., 15,5 × 21,5 cm, geïllustreerd in kleur, ISBN onbekend, prijs onbekend.
>>> Op Berchem-a-la-carte krijgt u al een klein voorsmaakje.

Koen Brabo/med. 15.5.13

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

 
 

Sherman
Griffo/Desberg

Sherman is een spannende politiethriller, maar in beelden dan. Het hele opzet doet erg filmisch aan; het lijkt wel of ik naar een rolprent met Humphrey Bogart zit te kijken in plaats van een strip te lezen. Casablanca is niet ver af…
Misdaadepos
Sherman is een zesdelig misdaadepos geworden waarvan alle delen nu in de stripwinkel op kopers wachten. Het verhaal brengt ons naar het New York in de eerste helft van vorige eeuw tot begin jaren '50.
In het Amerika van de jaren 1950 belichaamt Jay Sherman de American dream. Als zoon van een armoezaaier maakte hij een steile klim op de maatschappelijke ladder. De selfmade man is nu een big shot in de zakenwereld. Zijn zoon Robert is zelfs in de running om de nieuwe Amerikaanse president te worden. Het gaat de Shermans duidelijk voor de wind. Tot Robert in volle verkiezingscampagne wordt neergeknald. Terwijl zijn zoon vecht voor zijn leven krijgt Jay een anoniem telefoontje: hij zal boeten voor wat hij gedaan heeft! Na zijn zoon zullen ook zijn fortuin en zijn dochter voor de bijl gaan…
Wat vrat een zo gerespecteerd man in hemelsnaam uit om zich zo'n haat op de hals te halen? Daar komt de lezer achter in flashbacks, die, een beetje voorspelbaar, een nostalgisch bruin achtergrondtintje meekregen.
Stephen Desberg en Griffo gaan terug in de tijd en duiken zes albums lang in de duistere levenswandel van golden boy Jay Sherman.
De reeks is met zes delen eindelijk volledig. In elk deel zit er wel een aparte intrige, naast de algemene verhaallijn, en die zit ook al vol intriges. Alle problemen en raadselen komen tot een oplossing, maar niet voordat u aan deel VI begint. En zoals het in een goeie, ouderwetse detective gaat, komt de oplossing van het grootste raadsel, namelijk de geheimzinnige figuur die toch zo meedogenloos en hardnekkig op de hielen zit van Sherman en zijn familie en daarbij geen geweld, bomaanslagen en moorden schuwt, pas op de laatste pagina's aan het licht. En het is een verrassing van formaat!
Erotiek
Hoe dan ook, Sherman is een strip voor volwassenen en zeker niet geschikt voor kinderen. Niet alleen vanwege de softseks — erotiek wordt niet geschuwd — maar ook en vooral vanwege het geweld. Het gaat ten slotte om een misdaadepos, en dat is geen bollenwinkel.
Sherman is een verhaal van Stephen Desberg met prenten van tekenaar Griffo.
Griffo, pseudoniem van de naar Tenerife uitgeweken Antwerpenaar Werner Goelen, is geen broekje in de stripwereld. Rode draad door zijn carrière is dat hij zich niet in hokjes laat duwen. Zo maakte hij zijn debuut in het weekblad Kuifje waarin hij een tijdlang 'Ton en Tinneke' voor zijn rekening nam. Later werkte hij samen met diverse topscenaristen zoals Jean Van Hamme (S.O.S. Geluk), Jean Dufaux (Mister Black) en Yves Swolfs ('Vlad').
Praktisch
Sherman, Griffo/Desberg, De Lombard Uitgaven, softcover, full colour, 21,7 × 28,7 cm, elk deel 48 blz.
— Deel I, De belofte, New York, ISBN 978-90-5581-727-6;
— Deel II, De opkomst, Wall Street, ISBN 978-90-5581-728-3;
— Deel III, De hartstocht, Lana, ISBN 978-90-5581-759-7;
— Deel IV, De valstrik, Bayreuth, ISBN 978-90-5581-765-8;
— Deel V, De puinhopen, Berlijn, ISBN 978-90-5581-784-9;
— Deel VI, De vergeving, Jeannie, ISBN 978-90-5581-798-6;
€ 6,50/deel. De reeks is ook verkrijgbaar met hardcover, € 11,95/deel.
>>> www.lelombard.com

Koen Brabo/med. 15.9.11/14.5.13

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

 

Edward De Maesschalck.
(foto mt)

 

Bourgondische vorsten
Edward De Maesschalck

Dit kleurrijke en samenhangende synthesewerk toont de Bourgondische vorsten tegen de achtergrond van hun tijd en heeft oog voor alle facetten van hun samenleving. Je leert meer over de politieke en maatschappelijke context, maar ook over de pracht en praal van het hofleven en tal van artistieke exploten. Je maakt kennis met het dagelijkse leven, maar ook met grote, soms spectaculaire gebeurtenissen zoals de pest, de honderdjarige oorlog, de kruistochten, huwelijken en begrafenissen, tornooien en moordpartijen.
Edward De Maesschalck
Edward De Maesschalck is doctor in de middeleeuwse geschiedenis. Hij weet een van de markantste perioden uit ons verleden tot leven te wekken alsof je er zelf bij was. Hij vertelt tal van frappante anekdotes, maar slaagt erin het brede overzicht te behouden over een periode van meer dan tweehonderd jaar. De eminente rol van het machtige en rijke Vlaanderen krijgt speciale aandacht.
Schitterende illustraties van miniaturen, schilderijen, beeldhouwwerk en sieraden brengen de rijkdom van een van de meest hoogstaande periodes uit ons cultureel erfgoed in beeld. Overzichtelijke stambomen en kaarten vullen aan. Een pracht van een cadeauboek dat kunst- en geschiedenisliefhebbers niet mogen missen.
Edward De Maesschalck heeft met Bourgondische vorsten (1315-1530) een vlot leesbare geschiedenis van een belangrijke periode in de Europese op een boeiende wijze geschreven. Hij bewijst hiermee dat gechiedenis helemaal niet saai is, als het verhaal maar op de juiste manier verteld wordt.
Praktisch
Bourgondische vorsten (1315-1530), Edward De Maesschalck, Davidsfonds uitgeverij, hardcover, 248 blz., 25,5 × 29,5 cm, rijk geïllustreerd in kleur, ISBN 978-90-5826-551-7. € 59,95.
>>> www.davidsfonds.be

Koen Brabo/med. 14.5.13

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

Graven van Vlaanderen
Edward De Maesschalck

Boudewijn de IJzeren schaakte een koningsdochter, Judith, en werd zo de eerste graaf van het drassige Vlaanderen aan de Noordzee. Het zou meer dan 500 jaar duren vooraleer het graafschap overging in Bourgondische handen. In die lange periode ontwikkelde Vlaanderen zich tot een van de rijkste en dichtstbevolkte gebieden van West-Europa, overdekt met een dicht netwerk van kloosters, jaarmarkten en steden, waar handel en nijverheid hoge toppen scheerden en Brugge uitgroeide tot de grootste handelsstad ten noorden van de Alpen.
Lees over de 25 opeenvolgende graven en gravinnen die Vlaanderen bestuurden en maak kennis met een wereld van hartstocht, heerszucht en wraak, maar tegelijk van rechtvaardigheid, beschaving en commerciële flair. Reis mee naar de Artesische heuvels of het verre Jeruzalem en beleef van op de eerste rij de spectaculaire toernooien, de Guldensporenslag of de moord op Artevelde. Voel mee met de gravinnen, die dikwijls als gewonde leeuwinnen moesten vechten voor het behoud van hun kroost en van hun vaderland.
Edward De Maesschalck
Edward De Maesschalck is doctor in de middeleeuwse geschiedenis. In een doorlopend, chronologisch opgebouwd verhaal vertelt hij voor het eerst de complete geschiedenis van de Vlaamse graven en gravinnen. Een waar huzarenstuk. De vele vertaalde fragmenten uit kronieken, brieven en andere historische documenten verlenen aan het werk een bijzondere authentieke toets en geven je het gevoel alsof je er zelf bij was. De Maesschalck schreef eerder al het succesvolle De Bourgondische vorsten 1315-1530, in feite een vervolg op dit werk.
Graven van Vlaanderen (861-1384) is een absoluut onmisbaar standaardwerk voor wie het ontstaan van Vlaanderen en de geschiedenis van ons volk beter wil leren kennen dan alleen maar via De Leeuw van Vlaanderen. En eindeloos veel beter geschreven!
Praktisch
Graven van Vlaanderen (861-1384), Edward De Maesschalck, Davidsfonds uitgeverij, hardcover, 354 blz., 25,5 × 29,5 cm, rijk geïllustreerd in kleur, ISBN 978-90-5826-901-0. € 69,95.
>>> www.davidsfonds.be

Koen Brabo/med. 14.5.13

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

De Kalmthoutse Heide
Hedwig Lauriks - Marc Slootmaekers

Op de grens van België en Nederland ligt een uitgestrekt natuurgebied met weidse en ongerepte landschappen, het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. Het strekt zich uit van Kalmthout tot de polders bij de Schelde. Al jaren is het de favoriete bestemming van duizenden wandelaars en fietsers omwille van de rust en kleurenpracht. Heide, duinen, vennen, bossen en weilanden bieden er een thuis aan zonnedauw, klokjesgentiaan, mierenleeuw, heikikker, nachtzwaluw en tal van andere planten en dieren.
Fotograaf Marc Slootmaekers brengt dit grensoverschrijdend natuurgebied in beeld, met aandacht voor al wat er leeft en groeit. Zijn foto's tonen de enorme ecologische en cultuurhistorische waarde van de regio. Hedwig Lauriks vult de beelden aan met informatie over fauna en flora, het mysterieuze landgoed Mont Noir, het schilderachtige Stappersven, kasteelpark Ravenhof-Moretusbos, natuurparel Groote Meer, de opkomst van het toerisme…
Marc Slootmaekers is een gerenommeerde natuurfotograaf die al vele jaren de mooiste beelden maakt van de Belgische en buitenlandse natuur. Hedwig Lauriks is al meer dan twintig jaar gids in het gebied. Van De Kalmthoutse Heide, groots en grenzeloos maakten ze een prachtig boek voor een breed publiek van natuur- en cultuurliefhebbers.
Praktisch
De Kalmthoutse Heide - Groots en grenzeloos, Hedwig Lauriks, Marc Slootmaekers (fotografie), Davidsfonds uitgeverij, hardcover, 144 blz., 29 × 26 cm (oblong), met wandelkaartje, ISBN 978-90-5826-863-1. € 39,95.
>>> www.davidsfonds.be

KC/med. 14.5.13

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

Omwille van het bloed
Suzanne Binnemans

Omwille van het bloed is een indrukwekkende dichtbundel bestaande uit drie delen waarin de relatie van een dochter met haar door drank getormenteerde vader wordt beschreven. Dat dit meer dan verdriet veroorzaakt lezen we af aan de gedichten. Het drieluik begint met De verzoeking, het tweede deel heet Belofte en schuld en de bundel besluit met De verzoening. Dat verzoeking en verzoening maar een letter scheelt en dat beide afdelingen het begin en einde vormen is niet toevallig. Juist de tot op het bot gereduceerde taal zorgt ervoor dat iedere vaagheid verdwijnt. Je kunt niet om de woorden heen. Ze komen dan ook als hamerslagen aan. Suzanne Binnemans gaat voor de waarheid, ook als die uiterst pijnlijk is.
Ik kan niet zijn dochter zijn
niet van zijn lichaam denkt ze
hij was wellicht bij mij gebleven
al was het maar omwille van het bloed.

Duidelijker en poëtischer dan met deze regels kun je het niet zeggen. Toch komt het besef dat er ook een ander leven mogelijk zou zijn geweest. De dochter komt tot vergeving. Dat vergeven houdt ook verzwijgen in. Wat telt is de liefde voor hem, niet langer de waarheid. Je zou de bundel het verhaal van een loutering kunnen noemen. Bijzonder is dat het nergens larmoyant wordt. De gedichten zijn op het scherp van de snede geschreven, als uit graniet gehakt. Daarmee passen ze perfect in het oeuvre van Suzanne Binnemans.
Omwille van het bloed kreeg de Aanmoedigingsprijs door het separtement Cultuur van de Provincie Antwerpen.
Suzanne Binnemans
Suzanne Binnemans was redactielid van Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift en jarenlang bestuurslid van PEN-Vlaanderen. Zij debuteerde in 1988 met de korte roman De woorden van Elisabeth. Daarna volgden nog vijf romans, de laatste, Prooi, in 2008. Suzanne Binnemans doceert proza aan de Antwerpse Schrijvers-Academie en autobiografisch schrijven bij Creatief Schrijven in Antwerpen. Omwille van het bloed is haar eerste dichtbundel en markeert het 25-jarig schrijverschap van een volkomen eigen en hecht oeuvre.
Praktisch
Omwille van het bloed, Suzanne Binnemans, uitgeverij In de Knipscheer, softcover met flappen, 40 blz., 14,5 × 20 cm, ISBN 978-90-6265-810-7. € 15.
>>> www.indeknipscheer.com

KC/med. 14.5.13

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

Wij zingen Vlaanderen vrij
Paul Cordy

9 juli 1933. De Antwerpse Handelsbeurs loopt vol met 6.000 mensen en op de tonen van het Wilhelmus gaat onder leiding van dirigent-componist Jef Van Hoof het eerste Vlaams Nationaal Zangfeest van start. De initiatiefnemers van toen konden wellicht niet vermoeden dat ze daarmee het startsein gaven voor een vaste jaarlijkse traditie.
Van 1933 tot 2012 organiseerden het Vlaams Nationaal Zangverbond en opvolger het Algemeen Nederlands Zangverbond 75 zangfeesten. Het Vlaams Nationaal Zangfeest groeide, samen met de IJzerbedevaarten en de 11-julivieringen, uit tot een van de jaarlijkse 'hoogmissen' van de Vlaamse Beweging.
Historicus Paul Cordy gaat op zoek naar het bewogen verleden van een uniek, weerbarstig en soms ook controversieel fenomeen. Hij belicht daarbij niet alleen het zangfeest als 'politieke' massamanifestatie, maar bekijkt ook welke rol het wilde spelen in de Vlaamse culturele ontvoogding. Als regisseur van de jongste 11 zangfeesten geeft hij daarbij een kijk van binnenuit op de vele generaties medewerkers en trouwe bezoekers die de afgelopen 80 jaar de geschiedenis van het Vlaams Nationaal Zangfeest schreven.
Praktisch
Wij zingen Vlaanderen vrij. Het verhaal achter 75 Vlaams Nationale Zangfeesten, Paul Cordy, Davidsfonds Uitgeverij, softcover, 256 blz., 16,5 × 24 cm, geïllustreerd (zwartwit en kleur), ISBN 978-90-5826-919-5. € 29,95.
>>> www.davidsfonds.be

KC/med. 14.5.13

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

 

 


Marc Pairon.
(foto © KC - Den Brabo)

 

Een doofpot
is een Belgisch streekgerecht

Marc Pairon

Gebrek aan humor is lachwekkend - Marc Pairon.
In het zakboekje 'Een doofpot is een Belgisch streekgerecht' brengt de Wilrijkse volksdichter Mark Pairon een hele resem citaten en aforismen samen. Nu is dat op zich niet zo'n enorme verdienste; er zijn wel meer dergelijke boeken. Maar alles wat in dit werkje staat zijn bedenkingen van Marc Pairon zelf. Hij bracht ze bijeen in een 17 hoofdstukken, zoals Erotiek, Het Huwelijk, De Echtscheiding, Relaties, maar ook c(ondermeer) Geloof, Politiek, Monarchie ontsnappen niet aan zijn puntige bedenksels. Achteraan heeft de auteur het werkje voorzien van een register, zodat u op trefwoorden kunt zoeken.
Geert Hoste: "Na de aforismen zijn er nu eindelijk de Paironismen".
Specialist en verzamelaar bij uitstek Gerd De Ley: "Om met een paar woorden een spanning te creëren, intelligente, zinvolle dingen met een ironische ondertoon of een knipoog te zeggen en toch meteen tot mediteren aan te zetten, daar moet je méér voor hebben dan adem alleen, daar is o.a. talent voor nodig.
Dat Marc Pairon talent bezit blijkt duidelijk na een tweede lezing van zijn aforismen: zij verbeteren in plaats van te verbleken of door de mand te vallen. (…)
De enorme hoeveelheid aforismen die laatbloeier Pairon op korte termijn schreef geeft de indruk dat hij die paddenstoeltjes losjesweg en schijnbaar achteloos uit de mouw schudt. Mocht dit het geval zijn, dan beschikt hij over een verdraaid stevige jas, want aforismen lijken alleen maar zo bedrieglijk eenvoudig om schrijven. Het is heel wat eenvoudiger om achter hoogdravende fraseologie, hol geleuter en moeilijke drukdoenerij je gebrek aan gedachten te verbergen.
De aforismen van Pairon doen sterk denken aan deze van de Poolse grootmeester Stanislaw Jerzy Lee. Vooral de uiterst gecomprimeerde vorm — meestal slechts een paar woorden — en de vaak ironische inhoud heeft hij met Lee gemeen.
Dat Pairon ook dichter is hoeft ons niet te verwonderen, nagenoeg alle productieve aforisten schrijven of schreven poëzie: Eric van der Steen, C. Buddingh, Jan Greshoff, Karel Jonckheere en Fernand Lambrecht. Aforismen hebben trouwens vrij veel met verzen gemeen: de cadans, de spanning, de met economie gekozen woorden die meestal meer suggereren dan zij schijnbaar inhouden".
Marc Pairon
Marc Pairon (°1959, Wilrijk) is sinds februari 2009 de 'meest gelezen dichter van Vlaanderen'. Er gingen van zijn verzenbundels meer dan 60.000 exemplaren over de toonbank, wat voor Nederlandstalige poëzie een absoluut record is. De vier titels van de inmiddels uitverkochte cyclus De liefste liefdesverzen aller tijden! stonden drie weken lang hoog in de top-100 van bestverkopende boeken in Vlaanderen genoteerd, net als Top 50 intiemste liefdesverzen! De bundel Fanmail was op een week uitverkocht en klom tot de achtste plaats van de boekentop-10 van Standaard Boekhandel (april 2010).
Pairons poëzie wordt door een groot publiek gesmaakt. De toegankelijkheid van de gedichten, de herkenbaarheid van de onderwerpen en de — omwille van de hoge oplagen — correcte verkoopsprijzen van de verzenbundels zijn daar niet vreemd aan.
Sedert eind 2010 legt hij zich toe op het schrijven van aforismen, pakkende spreuken en treffende oneliners.
Praktisch
Een doofpot is een Belgisch streekgerecht, Marc Pairon, uitgeverij Stichting Charles Catteau, hardcover, 256 blz., 10,5 × 15 cm, met leeslint, ISBN 978-94-9121-804-0. € 5 (jaja, slechts vijf euro!).
>>> www.marcpairon.com

Koen Brabo/med. 14.5.13

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

De taalgrens
Brigitte Raskin

De geschiedenis brengt verrassende wendingen met zich mee en dit is er zo een: uitgerekend de Franken die hun naam gaven aan Frankrijk en al wat Frans is, zijn de oervaders van het Nederlands en de grondleggers van de taalgrens die het Belgisch grondgebied doormidden snijdt. Hoe kwam die Germaans-Romaanse taalgrens tot stand? Was ze van belang in de Belgische geschiedenis vóór 1830? Waarom was de sociale taalgrens tussen de elite en het volk een grotere hindernis dan de regionale taalgrens tussen Vlamingen en Walen?
In antwoord op die en andere vragen doorkruist historica en taalgrensbewoner Brigitte Raskin de Europese en Belgische geschiedenis vanaf de Keltische volksverhuizing omstreeks 500 v.Chr. tot de Belgische staatshervorming omstreeks 2000. Ze voert zowel koning Clovis als fruitboer Happart ten tonele, ze doorgrondt zowel de taalwetgeving van Maria van Bourgondië als die van de Belgische bestuurders en ze belicht het BHV-probleem van de Napoleontische tijd tot in de 21e eeuw.
De taalgrens is een heldere, complete en vlot leesbare studie, onmisbaar voor wie meer inzicht wil krijgen in onze Belgische geschiedenis en in de politieke actualiteit.
Brigitte Raskin
Brigitte Raskin kreeg in 1989 de AKO Literatuurprijs voor haar debuut Het Koekoeksjong. In haar werk vermengt ze geschiedenis met persoonlijke belevenissen.
Praktisch
De taalgrens, Brigitte Raskin, Davidsfonds Uitgeverij, softcover, 336 blz., 16,5 × 24 cm, geïllustreerd met kaartjes, ISBN 978-90-5826-740-5. € 27,50.
>>> www.davidsfonds.be - www.brigitteraskin.be

KC/med. 14.5.13

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

 

  

Cleo, 15 jaar, rood haar,
vader onbekend

Stan Lauryssens

Opsporingsbericht Federale Politie en Chïld Focus: Vermissing (minderjarigen). Omstreeks 8.30 uur verliet Cleo Pastoors het ouderlijk huis (Tea-Room Vivaldi) op weg naar schoof. Sindsdien ontbreekt van haar elk spoor. Heeft u het meisje gezien of weet u waar zij verblijft, neem dan contact op met de politie in uw buurt. De telefoon rinkelt. 'Wat hebben Cleopatra en Vivaldï gemeen, behalve rood haar? Ze zijn dood, DÓÓÓÓÓD, hahaha!' Boven de E34 hangt een dynamisch infobord met de tekst: CHILD ALERT Adam Decoster, 13 jaar, rood haar. BEL 0800-30 300. Dan verdwijnt ook Nikka, een meisje van zestien met vuurrood haar. Eddy Thielemans van de Cel Vermiste Personen ontdekt dat Cleo, Adam en Nikka verwekt zijn met sperma van een Brusselse spermabank. Brusselse spruiten, denkt Thielemans, Brussels witloof, Brusselse stoemp, tot daar aan toe, maar Brussels sperma?
Cleo, 15 jaar, rood haar, vader onbekend speelt zich af in de lokalen van de Cel Vermiste Personen, in de stille Kempen, op Linkeroever, aan de Leie en in het AZ Brusselse Ring, met een grandioze finale in Brugge die scone, de mooie.
De ontknoping van het drama heeft dus plaats in Brugge. En dan vraag je je natuurlijk af waar commissaris Van In blijft, maar die zat samen met Pieter Aspe op de Queen Elisabeth (Het laatste bevel)…
Cleo, 15 jaar, rood haar, vader onbekend is een bloedstollende thriller, met een compleet onverwacht plot, die je in een adem uitleest!
Stan Lauryssens
Stan Lauryssens kreeg de Hercule Poirotprijs voor het spannendste boek van het jaar. 'Origineel, vol branie en spanning, met een meeslepende plot,' schreef de jury. Zijn boeken zijn vertaald in dertig falen, de meeste vertalingen ooit voor een Vlaamse schrijver. Met 250.000 exemplaren is hij ook de Vlaamse auteur met de hoogste oplage in een druk.
Praktisch
Cleo, 15 jaar, rood haar, vader onbekend, Stan Lauryssens, uitgeverij Manteau, paperback, 288 blz., 14 × 21,5 cm, ISBN 978-90-223-2831-6, € 21,95. Ook beschikbaar als e-boek.
>>> www.wpg.be - www.manteau.bewww.stanlauryssens.be

Koen Brabo/med. 14.5.13

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

 

  

Antwerpen
door het oog van de stadsgidsen

Koninklijke Gidsenvereniging van Antwerpen

Niemand kent Antwerpen beter dan de stadsgidsen. Onder de koepel van de KGvA (Koninklijke Gidsenvereniging van Antwerpen vzw) leiden de Antwerpse stadsgidsen jaarlijks meer dan 150.000 mensen rond in 't Stad. Voor het eerst is al deze kennis nu gebundeld in een boek.
Als lezer krijg je het antwoord op vragen zoals:
— wat had de veelwijverij van koning Leopold II te maken met Antwerpen-Centraal?;
— waar staat 'Jef Verkeerd' en wie brengt hem regelmatig een eresaluut?;
— wie kwam op het idee om diamant te slijpen met diamant?;
— waar werd de tijger neergeschoten die ontsnapt was uit de Zoo?;
— welk Antwerps politiebureau werd 'Het Bloedkot' genoemd en waarom?;
Enzovoort!
De stad werd onderverdeeld in twaalf 'wijken' en in elke wijk wordt de lezer rondgeleid door een specialist. Het geheel wordt gelardeerd met een massa sappige verhalen, plezierige anekdotes en meer dan duizend (!) foto's van het Antwerpen van toen en nu.
Onpraktisch
Er is toch een probleem van formaat met dit boek. Ondanks de forse afmetingen en het grote aantal pagina's staat het boek zo boordevol volgepropt met teksten en afbeeldingen, dat men het veel beter in twee delen had uitgegeven. Een ei is niet zo gevuld als dit boek. Want 'Antwerpen, door het oog van de stadsgidsen' mag dan wel een bron van wetenswaardigheden en anekdoten zijn, het is te groot, te zwaar en de teksten zijn bijna onleesbaar klein. Sommige foto's lijken meer op een postzegeltje waar men, zoals een echte filatelist, een loep bij nodig heeft. Bovendien weegt dit drukwerk maar liefst 1,200 kg! Dat is niet prettig of handig meer om te lezen of zelfs maar om in te bladeren. Jammer voor het vele en jarenlange werk dat voor deze uitgave verzameld en verzet werd, maar om die redenen kunnen we er geen Duim Op-aanrader voor geven.
Praktisch
Antwerpen, door het oog van de stadsgidsen, Koninklijke Gidsenvereniging van Antwerpen i.s.m. Davidsfonds Uitgeverij, softcover, 304 blz., 21 × 28,5 cm, rijk geïllustreerd in kleur, ISBN 978-90-5826-908-9. € 29,95.
>>> www.davidsfonds.be

Koen Brabo/med. 12.5.13

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

De Collectie Antwerpen
Ivo Adriaenssens & Patrick De Rynck (red.)

Sinds een paar jaar werkt het MAS samen met de collega-erfgoedzorgers die het erfgoed van de stad bewaren en die verspreid over de stad actief zijn. Het MAS wil immers samen met hen de stad proberen te vatten en te vertellen. Om die variëteit van het Antwerps erfgoed in beeld te brengen, werd het portretboek De Collectie Antwerpen, een portret samengesteld: een kennismaking met het Antwerps erfgoed. De veelheid en de verscheidenheid van de Collectie Antwerpen blijkt in het boek uit het rijke beeldmateriaal en de meestal korte tekstjes die sterk variëren.
Het boek behandelt vier grote domeinen: wat bestaat er zoal aan Antwerps erfgoed? Hoe zijn de Antwerpse collecties ontstaan en gegroeid? Wat gebeurt er achter de schermen? Wat doen we er mee? Erfgoed omringt ons, is overal aanwezig, is van alle tijden en evolueert onophoudelijk.
De Collectie Antwerpen?
Antwerpen is een rijke cultuur- en erfgoedstad: meer dan 150 organisaties verspreid over de negen districten hebben een collectie of gaan er mee aan de slag. Het gaat om musea en heemkringen, archieven en bewaarbibliotheken, kerken en andere geloofstempels en allerlei erfgoedorganisaties.
Het zijn heel verscheiden organisaties: sommige groot en andere klein van omvang, sommige internationaal en andere lokaal van belang. Er werken zowel professionals als vrijwilligers.
Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze een collectie hebben en dat deze onlosmakelijk verbonden is met Antwerpen. De naam om deze gevarieerde en grote groep van erfgoedzorgers te benoemen — de Collectie Antwerpen — is dan ook de juiste vlag voor de juiste lading.
De Collectie Antwerpen is geen formele organisatie. Het is een naam die duidt op een gemeenschappelijkheid: erfgoedcollecties in Antwerpen.
Participatie
Het MAS beoogt als stadsmuseum een samenwerking met de stad Antwerpen. Het wil de vele Antwerpse verhalen vertellen en streeft hiervoor naar een samenwerking met de vele Antwerpse erfgoedorganisaties: elke erfgoedcollectie in Antwerpen is immers 'houder' van de Antwerpse verhalen, want bewaarder van erfgoedcollecties.
Het MAS heeft de ambitie om de kennis, de collectie en de expertise van elke erfgoedzorger in te zetten om dat Antwerpse verhaal gezamenlijk te vertellen aan de Antwerpenaar en aan de Antwerpse bezoeker.
Collectie Antwerpen, een portret portretteert het erfgoed in Antwerpen en brengt het in beeld, schetst de contouren van wat er allemaal bewaard wordt in Antwerpen.
Gevarieerd erfgoedportret
Spitssnuitdolfijnen en papkommen, partituren van Peter Benoit en altaarstukken van Rubens, de oudste Antwerpenaar en knikkers in gebakken klei, art-decoglasramen en Elixir d'Anvers, de Poesje en de Reuzen van Deurne, titsen en havenkranen, Mariagevelbeelden en De Leeuw van Vlaanderen, cimbalen en klavecimbels, De Dulle Griet en Ai Weiwei, tram 9 en het lichtschip West-Hinder, meettoestellen van de douane en zilveren theepotten van Wolfers, portretten van Cornelis de Vos en politiehandboeien, het Walvisboeck en het Breviarium Mayer van den Bergh, plannen van Napoleon en de jurk van prinses Astrid…
In het portretboek wordt een variëteit aan onderwerpen aangesneden die de lezer aanzetten tot nieuwsgierigheid naar de erfgoedorganisaties waar dit gevarieerde erfgoedaanbod wordt bewaard.
Wat zit er in het boek… en wat niet?
De publicatie is geen 'inventaris' van erfgoed en van erfgoedorganisaties. Het boek streeft geen volledigheid na of legt eens en voor altijd vast wat Antwerps erfgoed is.
Het is wel een 'snuisterboek': een kennismaking met het Antwerps erfgoed.
Daarom is het opgevat als een portret, een momentopname, een variatie van eindeloos mogelijke portretten. Het raakt onderwerpen zonder ze als volwaardige thema's uit te werken.
Het boek behandelt vier grote domeinen: wat bestaat er aan Antwerps erfgoed? Hoe zijn de Antwerpse collecties ontstaan en gegroeid? Wat gebeurt er achter de schermen? Wat doen we ermee?
De veelheid en verscheidenheid van de Collectie Antwerpen blijkt in het boek uit het rijke beeldmateriaal, en uit de meestal korte teksten die sterk variëren. Deze worden gelardeerd met korte portretjes van mensen die dagelijks met dit erfgoed in de weer zijn.
De publicatie De Collectie Antwerpen, een portret schetst een beeld van het bijzonder gevarieerd Antwerps cultureel erfgoed en van de organisaties die er zorg voor dragen. Het boek is een uitnodiging om de erfgoed rijkdom van de Scheldestad te ontdekken.
Praktisch
De Collectie Antwerpen, een portret, Ivo Adriaenssens & Patrick De Rynck (red.), uitgave MAS Books, paperback, 272 blz., 17 × 21 cm, rijk geïllustreerd in kleur, ISBN 978-90-8582613-8. € 24,50.

KC/pm 12.5.13

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

 

  

De Grote Oorlog
voor kleine kinderen

Anthony & Nicky Langley

Nu de Eerste Wereldoorlog, de Grote Oorlog, straks 100 jaar geleden uitbrak, zullen er naast heel wat herdenkingen en historische tentoonstellingen ongetwijfeld een stapel boeken van de persen rollen. Een aantal ervan verscheen reeds recent en er zijn zowel verhalende boeken voor kinderen als meer historische werken voor volwassenen bij. 'De Grote Oorlog voor kleine kinderen' is er een van, maar laat u vooral niet misleiden door de titel van dit uitermate rijk geïllustreerde werk. Het is op zich geen boek voor maar wel over kinderen, hoewel er niet het minste bezwaar is kinderen eveneens met dit boek kennis te laten maken. Het is wel een werk over hoe men tijdens (en kort na) de Grote Oorlog met informatie voor kinderen en jongeren omsprong, hoe men het oorlogsgegeven in jeugdmagazines allerhande in binnen- en buitenland, en dus ook in Duitsland, verwerkte en hoe beide partijen, bezetters en geallieerden, hun informatie aan jongen én meisje brachten. En dat kan soms tot verrassende of bizarre vaststellingen leiden.
Van 1914 tot 1918 werd het dagelijkse leven volledig beheerst door de oorlog. Ook kinderen ontsnapten er niet aan het. Zo sloop de Grote Oorlog binnen in de literatuur voor kinderen. School en leesboeken bevatten oorlogsverhalen, schriften kregen oorlogsillustraties op het omslag, strips, tijdschriften, en zelfs kleurboeken toonden de oorlog in woord en vooral in beeld.
Van kindvriendelijke prenten over dappere dieren die ingezet werden in de gevechten tot gruwelijke taferelen over kinderen die met de bajonet de vijand te lijf gaan. Tekeningen van jonge kinderen die zelf geëxecuteerd werden tot heroïsche afbeeldingen van vechtende soldaten. Gevarieerd en kleurrijk spraken deze afbeeldingen ongetwijfeld tot de verbeelding van kinderen.
Anthony & Nicky Langley
Anthony Langley heeft een immense verzameling tijdschriften en boeken uit de periode van de Grote Oorlog. Hij is socioloog en redacteur van enkele online tijdschriften over WO I en heeft meerdere publicaties van beeldmateriaal voorzien. In dit boek gaat hij na waarin de uitgaven voor kinderen verschillen in België, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk, welk onderliggend gedachtegoed ze meegeven en welke invloed ze uitoefenden op kinderen na het einde van de oorlog. Een originele en verrassende kijk op de Eerste Wereldoorlog.
Actrice en auteur Nicky Langley schreef al eerder non-fictie boeken (o.a. Elfde Gebod) en schreef in samenwerking met broer Anthony aan dit werk. Ook voor de recente vertaling van Fighting in Flanders tekenden broer en zus.
Praktisch
De Grote Oorlog voor kleine kinderen. Heldenmoed in beeld, Anthony & Nicky Langley, Davidsfonds uitgeverij, softcover, 152 blz, 19,5 × 25 cm, rijk geïllustreerd in kleur, ISBN 978-90-5826-872-3. € 27,50.
>>> www.davidsfonds.be

Koen Brabo/med. 12.5.13

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

 

 
Scenarist Marc Legendre en tekenaar Charel Cambré.
(foto © KC - Den Brabo)

 

Amoras
Suske en Wiske, The saga unfold
Willy Vandersteen - Marc Legendre - Charel Cambré

— Ja, hallo! Ben jij op je hoofd gevallen of wat?! Ik sta hier in mijn blote kont!
— Godverde-godverdomme!
— FUUUUUUCK!
— SHIT!
— FUCK! FUCK! FUCK!

Dit zijn enkele dialoog-flarden uit het nieuwe Suske & Wiske-album Amoras, het eerste deel in de nieuwe reeks 'Suske en Wiske, The saga unfold' (ondanks die voor niks nodige Engelse ondertitel, is het verhaal wel degelijk in het Nederlands). Om maar te zeggen dat deze serie in niets te vergelijken is met de ons alombekende strip, en absoluut niet geschikt is voor kinderen. Inderdaad, de uitgever en de stripmakers mikken op een nieuw lezerspubliek van (jong)volwassenen, en dat steken ze ook niet onder stoelen of banken.
Amoras is een bepaald brutale en zelfs gewelddadige strip, met veel bloed, doodslag en moord en een portie (suggestieve) erotiek, die zich deels in het heden en deels in de toekomst — 2047 meer bepaald, precies 100 jaar na de ontdekking van het eiland Amoras — afspeelt. Door een stommiteit van Lambik (natuurlijk) geraken S&W in dat momenteel nog ver verwijderde jaar en op het Amoras van dan verzeild. Daar blijkt aloude vijand Dr. Krimson de plak te zwaaien. Hij heeft er een diamantmijn waar de oorspronkelijke Amorasbevolking als slaven tewerkgesteld is. Nee, dat weten we nog niet echt aan de hand van dit verhaal, maar het laat zich al wel raden. Krimson is er ook (niet helemaal) in geslaagd de teletijdmachine van professor Barabas te kopiëren. Zo kan hij vrijelijk door de tijd reizen en heeft hij vrij spel om de geschiedenis te manipuleren.
Op Amoras maakt Suske ook kennis met een verre van onaardige jongedame: Jérusalem. Raar maar waar: Wiske heeft haar eeuwige jaloezie blijkbaar aan de kant kunnen zetten. Er is in dit verhaal alleszins geen spoor van te vinden. Jérusalem is niet alleen sexy, ze is ook doof en Suske moet haar dus aankijken als hij haar iets wil zeggen, maar als zij en Suske op motoren een vrachtwagen achtervolgen, kan ze hem, gemaskerd en in al dat motorengebrul, wel moeiteloos verstaan… Héla, scenaristen, hoe zit dat?
Verwoeste beschaving
Ik heb het nooit zo erg gehad met SF-verhalen die zich in een halfvergane wereld, in een teloorgegane maatschappij en in een verwoeste beschaving afspelen. 1984 van Georges Orwell, Soilent Green, zelfs het toekomstdeel uit De Valstrik van Blake en Mortimer zijn niet echt aan mij besteed. Sommige SF-auteurs blijken een bepaald zwartgallig beeld van de toekomst te hebben. Ook in dit verhaal worden zowel het heden als de toekomst niet bepaald rooskleurig afgeschilderd. Ik word er een beetje depressief van.
Het zal wel aan mijn opvoeding liggen, want ik hou doorgaans ook niet zo van realistisch getekende strips. S&W (heel) oude stijl, Nero, Guust Flater, Asterix en Obelix, Lucky Luck, Kuifje, kortom, de cartoonstrips zeg maar, zijn veel meer mijn meug. Toch ben ik een fan van Blake en Mortimer van E.P. Jacobs en zo zie je maar dat alles relatief is…
Ik val dus niet echt op deze S&W, maar waarschijnlijk reflecteer ik deze nieuwe personages — S&W zijn ouder, (bijna) volwassen tieners en Wiske is een jongedame met borsten, Lambik, Jerom en Barabas zijn veel ouder geworden — nog te veel op de klassieke personages. Maar maak u niet ongerust: die blijven wel bestaan. Deze nieuwe reeks is geen vervanger van de bestaande, het is een beperkte reeks voor volwassenen naast de aloude jeugdstrips van S&W die natuurlijk de eeuwigheid hebben.
Nu, het genre mag dan niet altijd direct mijn persoonlijke voorkeur hebben, Amoras is verdraaid goed getekend. En het verhaal is goed opgebouwd, hoewel ik het tweemaal moest lezen voor ik een paar flashbacks (hoe noem je een uitstap naar de toekomst eigenlijk? Flashforward?) begreep. Omdat het einde niet het einde is, maar een afsluiter van het eerste deel, kijk ik — toch wel! — nu al vol ongeduld uit naar het tweede deel dat Jérusalem zal heten.
Praktisch
Amoras, Marc Legendre (scenario), Charel Cambré (tekeningen), Standaard Uitgeverij, softcover, vierkleuren, 56 blz., 21 × 29,7 cm, ISBN 978-90-0225-437-6. € 6,95.
>>> www.amoras2047.com

Koen Brabo 7.5.13

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

 

 
Generaal van Boehn en Mr Powell.
(foto © Donald Thompson/Davidsfonds)

 

Ooggetuigen uit de Grote Oorlog
Fighting in Flanders
Edward Alexander Powell/Anthony & Nicky Langley

Straks is het een eeuw geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Getuigen zijn er niet meer. Getuigenissen echter nog wel. Zo was er de Amerikaanse journalist Edward Alexander Powell die ten tijde van de Duitse inval in België was, en meer bepaald in Antwerpen verbleef. Antwerpen was toen immers gedurende korte tijd de hoofdstad van België: het hof en de regering resideerden in onze stad.
Hij maakte zonder overdrijven talrijke veldslagen mee. En dat niet alleen: ook zijn persfotograaf Donald Thompson, was erbij. De laatste raakte wat vergeten; wellicht omdat hij niet, zoals gebruikelijk, geposeerde foto's nam, maar echte actiefoto's op het terrein. Powell stuurde zijn bevindingen dagelijks, en soms in uiterst moeilijke omstandigheden, naar zijn Amerikaanse krant. Omdat hij VS-burger was en dat land pas in 1917 betrokken partij werd, kon hij zich (redelijk) vrij bewegen op beide fronten. Powell schreef over zijn bevindingen, nog tijdens de oorlog, een opmerkelijk boek, destijds een ware bestseller, 'Fighting in Flanders', dat om een of andere redenen nooit in het Nederlands werd vertaald. Nu dus — eindelijk — wel.
Het boek is in meer dan een opzicht opmerkelijk. Powell schrijft zijn relaas neer in een heldere en hedendaagse stijl, niet in de bombastische retoriek vol tranerige tremelo's die toen mode was. Zijn verhaal is voor de lezer van vandaag zeer vlot leesbaar. Bovendien is Powell bewonderenswaardig objectief. Hoewel hij een boontje heeft voor het 'arme, kleine België' aarzelt hij niet om onwaarheden over de Duitsers recht te zetten. Maar het belet hem ook niet de Duitsers af en toe scherp van antwoord te dienen met betrekking tot oorlogsmisdaden en andere wandaden tegen de weerloze burgerbevolking waaraan ze zich wel bezondigden. Zo maakt hij zich tegen de Duitse generaal van Boehn behoorlijk boos over de vernietiging en plundering van bv. Aarschot en Leuven; hij interpelleert de man rechtstreeks en leest hem de levieten. Het ontbrak Powell niet aan lef! Af en toe veroorlooft hij zich ook een droge maar frisse, komische noot.
Powell maakte het allereerste luchtbombardement uit de geschiedenis mee. Antwerpen geniet de twijfelachtige eer hiermee te gaan strijken. Iedereen heeft al wel platen gezien van de bommen die op en rond de Stadswaag vielen. Powell was erbij en zag de eerste bommen vallen.
Enkele weken later namen de Duitsers met hun ongeziene vuurkracht de oninneembaar geachte fortengordel rond Antwerpen onder vuur. Ze sneden erdoor als een mes door boter. Het lot van Antwerpen — en bij uitbreiding heel België — was bezegeld. Een lot dat vermeden had kunnen worden, als de hovaardige generaals van dat 'arme, kleine België' het oppermachtige Duitse Negende Leger, in opmars naar Frankrijk en niet geïnteresseerd in het niet bezette deel van België, waaronder Antwerpen, niet voortdurend hadden lastigvallen met speldenprikken, uitgevoerd door een antiek operettelegertje van tinnen soldaatjes. Speldenprikken, want meer kon dat legertje niet uitvoeren. Maar iedereen slaat een vervelende en lastige mug van zich af, en zo deed de Duitse keizer dus ook. Koning Albert I en de hele Belgische regering (maar ook bv. de nog jonge Winston Churchill, ook in Antwerpen en die zich danig misrekende) konden amper ternauwernood uit Antwerpen ontsnappen…
Originele en unieke foto's
Achteraan het boek staan een aantal originele en unieke foto's van fotograaf Donald Thompson. Thompson verbleef ook in Antwerpen; het is niet ondenkbaar dat het FoMu van deze uitstekende oorlogsfotograaf (maar ook fantast), zijn tijd ver vooruit, platen bezit. Een tentoonstelling in het kader van zou dan wel passend zijn. In jullie archieven duiken, mensen!
Een absoluut onmisbaar boek voor wie ook de meer recente geschiedenis van Antwerpen wil kennen.
Nieuwe reeks
Met dit boek start uitgeverij Davidsfonds een nieuwe reeks op: Ooggetuigen uit de Grote Oorlog. In een eerste deel van dit boek wordt o.m. een korte biografie van zowel Edward Alexander Powell als Donald Thompson geschetst. Daarna volgt de integrale vertaling van Fighting in Flanders. De vertaling is van de hand van Anthony en Nicky Langley. Die laatste kennen we in Antwerpen als auteur en actrice; de eerste is mederedacteur van verschillende Amerikaanse online tijdschriften over de Grote Oorlog.
Praktisch
Ooggetuigen uit de Grote Oorlog, deel I: Een Amerikaanse reporter beleeft en beschrijft de strijd in Vlaanderen in 1914, Fighting in Flanders, Edward Alexander Powel, vertaling Anthony en Nicky Langley, originele foto's van Donald Thompson; Davidsfonds uitgeverij, hardcover, 238 blz., 14 × 20,5 cm, ISBN 978-90-5826-943-0. € 24,95 (op de webstek van de uitgever staat € 27,50, maar het blijkt € 24,95 te zijn).
>>> www.davidsfonds.be

Koen Brabo 15.4.13

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

 

  

Strijd om de stroom
Een politieke geschiedenis van de Schelde
Eric Van Hooydonck

De Schelde is een van de grote wereldrivieren, niet in lengte, maar wel wegens haar economisch en historisch belang. In het Scheldegebied liggen vijf zeehavens, waaronder Antwerpen, de tweede haven van Europa. Het politieke verhaal van de vrije vaart op de Schelde, die meer dan twee eeuwen was gesloten voor het zeeverkeer, is uniek. De geschiedenis van het Scheldestatuut is verweven in die van de Europese handel en diplomatie. Zij vormt ook een rode draad in het samenleven van de Nederlanden. Naar aanleiding van de 150e verjaardag van de afkoop van de Scheldetol belicht dit rijk geïllustreerde boek de 150 sleuteljaren in de Scheldegeschiedenis en de wederwaardigheden van de scheepvaart op de Schelde vanuit een breed internationaal, politiek, economisch en cultureel perpectief.
De auteur vat zijn verhaal aan in 57 voor Chr., met de inval van Julius Caesar. Bijna jaar na jaar — zeker met belangrijke data, en er zijn er nog al wat — wordt de geschiedenis van de rivier uit de doeken gedaan. Maar de gechiedenis houdt niet op bij gisteren. Daarom blikt de auteur ook vooruit: het boek eindigt met het jaar 2113, bij de 250e verjaardag van de afkooptol.
Over de auteur
Prof. dr. Eric Van Hooydonk is advocaat aan de balie in Antwerpen en leidt er een advocatenkantoor dat zich toelegt op scheepvaart- en havenzaken en algemeen economisch bestuursrecht. Hij is onderzoeksprofessor aan de Universiteit Gent en zit de Commissie Maritiem Recht van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit voor, alsook het internationaal en Europees havenrechtcentrum Portius, dat wordt gesteund door de Universiteit Gent, het Europacollege en de havenbesturen van Antwerpen, Zeebrugge en Gent. Hij adviseerde talrijke publieke en private instanties, behandelde geschillendossiers, publiceerde juridische studies en organiseerde academische evenementen in verband met de Scheldeproblematiek. Voor Vlaanderen onderhandelde hij over de Scheldeverdragen van Middelburg van 2005.
>>> www.ericvanhooydonk.be
Een monumentaal boek voor een monument van een rivier!
Praktisch
Strijd om de stroom, Een politieke geschiedenis van de Schelde, Eric Van Hooydonck, Davidsfonds uitgeverij i.s.m. Pandora Publishers, softcover, 392 blz, 19,5 × 25 cm, rijk geïllustreerd, ISBN 978-90-5826-950-8. € 34,95.
>>> www.davidsfonds.be

KC/med. 15.4.13

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

Het laatste bevel
Pieter Aspe

Bruggeling Pieter Aspe heeft een poosje geleden zijn rijenstad Brugge geruild voor de ruienstad Antwerpen. Sinds brouwerij Moortgat (Duvel; Aspes en Van Ins lievelingsbiertje) brouwerij De Koninck overnam, proeft hij ook al eens van ons plaatselijke gerstenat. En zo werd Pieter een beetje eentje van ons.
Bovendien werd Vlaanderens meest gelezen misdaadauteur zopas 60 (www.pieteraspetrakteert.be). Ik verdenk hem ervan dat hij zichzelf ter gelegenheid daarvan op een cruise met de Queen Elisabeth, een Engels monument, trakteerde. Daar is natuurlijk niks mis mee; ik gun het hem van harte. Maar ik heb een beetje de indruk dat hij zich aan boord van dat drijvend luxe-hotel vol oersaaie, Engelse parvenu's die hele dagen alleen maar thee drinken en bridge spelen, wat verveelde en dan maar met de gauwte een misdaadverhaal aan boord van dat schip uit zijn mouw schudde. Omdat een moord op een schip een beetje lijkt op een gesloten-kamer-mysterie, knipoogt hij meteen, en zeer bewust, naar Agatha Christie. Ook een Engels monument, nietwaar?
Een eerste moord vindt echter in het Kortrijkse plaats. Wat later verzeilt Pieter Aspe — excuus; ik behoor te zeggen: commissaris Pieter Van In, zijn egaa en procureur Hannelore Martens en zijn rechercheur Guido Versavel op een vakantiecruise. Een aantal hoofdstukken lang lijkt het wel of Aspe een uitgebreid toeristisch opstel over een cruise met de Queen Elisabeth schrijft, wat hij er at en dronk en zag en deed (of juist niet). En net als dat begint te vervelen, schiet het verhaal opnieuw op gang. We zijn dan wel al halfweg.
Naast het wat langdradige reisverhaal moet het me van het hart dat Van In in dit boek veel en veel te veel rookt (en nee, ik heb niks tegen roken, ik doe het ook). Dat kettingroken van is me in voorgaande Van In-histories toch nooit opgevallen. En er komt, naar mijn mening, wat te veel seks in. En precies zoals met dat roken: ik heb niks tegen seks, ik, jawel, maar Aspe overdrijft hier. Als Van In de helft minder zou gaan roken, en er de helft minder seks in dit verhaal kwam, telde het boek ook maar half zoveel pagina's en zou er nog altijd aardig wat afgepaft en een stevig potje gevreeën worden… Behalve de arme Guido. Hij is homo, en in Engeland zijn er blijkbaar geen homo's…
Hoe dan ook, op het luxeschip verdwijnt een dubieuze zakenman en playboy spoorloos. Moord? Maar wie is de dader, en hoe heeft hij het in 's hemelsnaam klaargespeeld? En niet alleen is er de wievraag, maar ook het waarom. Is de Russische maffia zo stom een grote schuldenaar uit de weg te ruimen en zo het fortuin voorgoed te verspelen? Of speelt er iemand anders mee, en waarom? Het motief lijkt wel zoek. Of niet?
Schoonheidsfoutjes
O ja, op pagina 115 beweert Versavel dat hij met z'n digitale camera duizenden foto's kan nemen. Hij heeft er immers een kaartje van 8 megabyte inzitten. "Spreek alsjeblief mensentaal" zegt Van In. "Hoeveel megadinges je hebt, enz." Tja. Dat zal dan wel gigabyte moeten zijn zeker? Op een kaartje van 8 megabyte (zou dat wel bestaan?) geraken met een beetje geluk misschien hooguit 10 foto's. Iets minder dan duizenden, nietwaar?
Wat niet verklaard wordt — maar nu moet ik opletten of ik verraad het plot — is hoe 'de koe' uiteindelijk verplaatst werd. Er zit me eigenlijk nog iets dwars, maar als ik nog meer schrijf, kan je net zo goed onmiddellijk achteraan het boek naar de oplossing van het mysterie gaan kijken…
Maar afgezien daarvan: Het laatste bevel is al bij al een spannende thriller met een onverwachte plot, die je weer eens een avondje van voor die eeuwige treurbuis kan houden.
Praktisch
Het laatste bevel, Pieter Aspe, uitgeverij Manteau, paperback, 320 blz., 14 × 21,5 cm, ISBN 978-90-223-2825-5. € 21,95.
>>> www.manteau.be

Koen Brabo 15.4.13

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

Tranen over Mortsel
Pieter Serrien

In 2008 verscheen Tranen over Mortsel, een historisch interviewboek van historicus Pieter Serrien, over het mislukte Erlabombardement op Mortsel, maandag 5 april 1943. Zopas kwam een tweede, volledig herziene en uitgebreide herdruk op de markt. In 416 rijk geïllustreerde pagina's vertellen ooggetuigen aan de auteur en aan jongelui van vandaag uit diverse Mortselse en Antwerpse scholen hun wedervaren van toen. Want de Mortselse (over)grootouders van nu zijn de overlevende kinderen van toen, die het vreselijke bombardement aan den lijve ondervonden en die vaak, als bij wonder, op het nippertje aan de dood ontsnapten. Ze worden ook een dagje ouder en weldra zijn er geen getuigen meer om hun verhaal te doen. Nu zijn de verhalen, hoe vreselijk ook, doorverteld en voor het nageslacht bewaard.
Op 5 april 1943 droppen Amerikaanse bommenwerpers hun ijzeren tranen boven Mortsel. De vliegtuigfabriek Erla is het doelwit, maar wordt amper getroffen. De dichtbevolkte woonkern in de wijk Oude God en een aantal scholen krijgen de volle laag. Balans: 1.259 vernielde of zwaar beschadigde woningen, 1.342 gewonden en niet minder dan 936 doden, onder wie 209 kinderen. Het zwaarste bombardement ooit in België.
Zeventig jaar later is de herdenking van de luchtaanval symbool geworden voor alle oorlogsslachtoffers. Deze herwerkte editie met tientallen extra getuigenissen bundelt bijzonder aangrijpende verhalen over het bombardement. Tranen over Mortsel gaat niet over grote oorlogspolitiek of militaire strategieën, maar vertelt het verhaal van de mensen die het bombardement meemaakten.
Pieter Serrien
Pieter Serrien (Kontich, 1985) is historicus en specialist mondelinge geschiedenis. Hij is vooral geïnteresseerd in verhalen van gewone mensen in extreme situaties en doet onderzoek naar de herinneringen aan de twee wereldoorlogen. In 2009 richtte hij het historisch onderzoeksbureau Geheugen Collectief op. Als publiekshistoricus vertelt hij bijzondere verhalen van gewone mensen.
Met een voorwoord van historicus Bruno De Wever, een uitgebreide lijst met slachtoffers (met foto's) en een bibliografie.
Een lezenswaardig en vooral een historisch belangrijk boek dat, na lezing, op geen enkele Mortselse en Antwerpse boekenplank mag ontbreken!
Praktisch
Tranen over Mortsel, Pieter Serrien, uitgeverij Manteau, paperback, 416 blz., 17 × 24 cm, rijk geïllustreerd, ISBN 978-90-223-2835-4. € 24,95.

Koen Brabo/med. 6.4.13

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

 
Dirk Terryn.
(foto mt)

 

Je ruist in mij
Dirk Terryn - Sabien Clement

Eigenlijk ontvingen we dit boek een klein beetje te laat, want Je ruist in mij is een bundel liefdesgedichten. En dat is natuurlijk een uitstekend cadeautje voor Valentijn. Maar ach, verliefd zijn doe je niet alleen op 14 februari, en dus kan zo'n presentje het wel altijd doen. De uitgever quoteert dit album voor 15+, maar ook volwassen kunnen er veel genoegen aan beleven.
In deze dichtbundel verzamelde Dirk Terryn de mooiste gedichten en songteksten over de liefde. Poëtische parels over verliefdheid, erotiek, verlangen, hunkering, tederheid,… van artiesten als Spinvis en Eva Deroovere, en bekroonde auteurs als Toon Tellegen, Geert De Kockere, Bart Moeyaert en Stijn Vranken. Sabien Clement verbeeldt de gedichten en voegt elementen toe met haar bruisende illustraties die de lezer prikkelen en vertederen.
Mooi vormgegeven dichtbundel met meer dan 50 poëziepareltjes. Een bijzondere combinatie van moderne en klassieke teksten. Het ideale Valentijns/verliefdengeschenk.
Dirk Terryn
Dirk Terryn is geboren in Deurne in 1963. Hij studeerde voor regent Nederlands-Engels-Godsdient. Hij gaf een tijdlang les en combineerde die job met vormingswerk bij Spelewei (Koning Kevin vanaf 2006).
Daarnaast was hij actief bij Tmuzertje, een theateratelier voor kinderen en jongeren, waar hij verschillende producties met de oudste groep begeleidde. Literatuur was voor hem steeds een grote inspiratiebron en de ontdekking van Aidan Chambers sprak tot de (theater)verbeelding.
Dirk richtte samen met Robby Cleiren IBYCUSop en maakte in 1998 samen met hem een bewerking van Chambers De tolbrug. De voorstelling sloeg in als een bom, kende een groot succes en werd in 2000 bekroond met de Hans Snoek prijs, de belangrijkste toneelprijs van de lage landen.
In 1999 werd het drukke vrijgezellenleventje ingeruild voor een gezinsbestaan. Boekenrekken werden tegen elkaar gezet en verhalen gedeeld.
Sinds 2001 werkt Dirk bij Canon Cultuurcel, waar hij de beleidsthema's literatuur en media opvolgt. Dirk heeft een grote collectie poëzie, en brengt gedichten graag dichter bij jongeren.
Praktisch
Je ruist in mij, Dirk Terryn, met illustraties van Sabien Clement, uitgeverij De Eenhoorn, hardcover, 112 blz., 19,5 × 26,5 cm, fullcolor, 15+. ISBN 978-90-5838-821-6. € 24,95.
>>> www.eenhoorn.be

KC/med. 11.3.13

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

Herinneringen oorlogsjaren
Achiel Van Acker

Soms gebeurt het wel eens dat ik me vergis van auteur en een boek aanvraag dat weinig of niets met Antwerpen te maken heeft. Dat was het geval met dit boek: de Brugse politicus Achiel Van Acker was immers niet van Antwerpen. Om helemaal eerlijk te zijn: ik had een heel andere Achiel op het oog, niet Van Acker… Maar goed, als de uitgever zo vriendelijk is me het boek te bezorgen, dan mag ik het niet nalaten er alsnog enige aandacht aan te besteden.
Het was 14 oktober 1914, toen wij, een groepje jonge mannen, door de Stadspoort trokken om aan de naderende Duitsers te ontsnappen. Het leek ons aangenaam.
Vele anderen, die we kenden of niet, waren met pakken en draagzakken op de baan, maar we waren slechts om onszelf bekommerd. We zouden iets buitengewoons beleven. We waren jong, goed te been en wat ons wachtte leek een wonderbaarlijk avontuur…

Amper zestien jaar oud was Achiel Van Acker — de volksjongen die later premier werd — toen hij vanuit 'zijn Brugge' met enkele kameraden te voet op de vlucht ging voor de naderende oorlog, die de geschiedenis zou ingaan als de Eerste Wereldoorlog.
Wat volgde was een barre tocht vol honger, kou en ontbering, maar ook vol mooie, ontroerende en soms grappige verhalen. Geboren verteller Van Acker pende zijn wedervaren op onnavolgbare manier in dit boek neer. Herinneringen - Jeugd in Oorlogstijd is zonder meer een uniek document, een ooggetuigenverslag dat een indringende kijk biedt op de impact van de Eerste Wereldoorlog op het leven van de gewone man.
Herinneringen oorlogsjaren is een heruitgave van het in 1967 voor het eerst verschenen maar al lang onvindbare boek.
Praktisch
Herinneringen oorlogsjaren, Jeugd in oorlogstijd 1914-1918, Achiel Van Acker, Uitgeverij Tempus, paperback, 168 blz., 12,5 × 19,5 cm, ISBN 978 90 1 84588 663 9. € 19,90.
>>> www.uitgeverijtempus.bewww.agorabooks.com

KC/med. 1.11.12

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

 

  

Er zitten geen Goudvissen
meer in het Ven

Robin Hannelore

Er was eens een diamantslijpersdorp dat Pallaard heette. In de gouden tijd van 'het steentje' kende dit onooglijke dorp in de Kempen een ongelofelijke bloei. En toch kleefde er een smet op deze tijd: na een al te brutale ontgroening vluchtte een meisje uit een van de diamantslijperijen weg. Nooit hoorde nog iemand van haar. En nu, veertig jaar later, nu het geheim van haar verdwijning gewoon een brokje dubieuze geschiedenis geworden is en de Pallaardse jeugd zelfs niet meer weet wat een briljant is, komt het dorp weer in de belangstelling (zelfs van CNN!): onder een gekantelde grafsteen op het kerkhof werd een halfnaakte vrouw gevonden… Pallaard kampt trouwens nog met een ander mysterie: wie is de rare notaris die de mooiste gedeelten van dit paradijsachtige dorp opkoopt, en waarom doet hij dat?
Anachronisme
'Er zitten geen Goudvissen meer in het Ven' is een wat merkwaardig verhaal. De streekromans van Robin Hannelore getuigen voortdurend van een nostalgie naar vervlogen tijden, maar of het harde en arme boerenleven toen zoveel beter was in onze Antwerpse Kempen… Ook dit boek is er weer zo eentje, hoewel Hannelore ditmaal zijn eigen nostalgie blijkbaar wel wat in vraag schijnt te stellen.
Hannelore schrijft het ook in de ik-vorm, en hijzelf speelt er ook een niet onbelangrijke rol in. Het hele verhaal komt op die manier als waargebeurd over, maar het is pure fantasie. Hannelore schreef bijvoorbeeld echt wel meer dan één boek (in dit verhaal alleen maar 'Het achtenvijftigste facet') en de Pallaardse boerenfamilie Breugelmans wijkt eind jaren '60 (vermoedelijk 1967*) uit naar Canada. Dat doet ze met… de Red Star Line. Die rederij was toen reeds zowat 30 jaar ter ziele gegaan. Goed, de auteur had zijn sleutelfiguur Marie-Thérèse dan op een heel andere manier haar wedervaren moeten laten beleven, maar dat is dan wel zijn probleem. Daar moet hij maar fantasie genoeg voor kunnen opbrengen, nietwaar?
* Het boek werd in 2009 gepubliceerd; het verhaal werd in de lente van 2008 beëindigd. De zomer waarover het gaat, is dus die van 2007. Een aantal feiten dateren op dat moment 'van 40 jaar geleden'. Dat was dus in 1967. Daar leid ik uit af dat de familie Breugelmans in 1967 vertrok. Fantasie of niet: dat toen nog laten gebeuren met de Red Star Line is een anachronisme dat kan tellen!
Robin Hannelore
Robin Hannelore (pseudoniem van Gust Obbels, Pulle, 1937) was gedurende 38 jaar leraar Germaanse talen in Herentals en in Antwerpen. In 1965 richtte hij samen met Frans Depeuter en Walter van den Broeck het literaire tijdschrift Heibel op. Van 1981 tot 1997 was hij vast medewerker van De Standaard. Driemaal kreeg hij de Prijs voor Letterkunde van de Provincie Antwerpen; in 1968 en 1977 voor de poëzie en in 1995 voor het proza.
Er zitten geen Goudvissen meer in het Ven verscheen reeds in 2009 maar vermoedelijk onder het motto 'beter laat dan nooit' belandde het boek nu pas op onze redactietafel.
Praktisch
Er zitten geen Goudvissen meer in het Ven, Robin Hannelore, Berghmans Uitgevers, softcover, 14,8 × 21 cm, 96 blz., ISBN 978 90 7095 983 8. € 16,95.
>>> www.berghmans-uitgevers.be

Koen Brabo/med. 1.11.12

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe. 

Grand Prix
Marvano

in het Duitsland van de jaren 1930 beleeft de Grand Prix gouden tijden. De raceteams van Mercedes en Auto Union behalen zege na zege en slepen het hele land mee in de roes van de overwinning. Adolf Hitler wil die herwonnen trots maar wat graag plooien naar zijn nationaalsocialistische ideaal. De Führer wil van de racepiloten de vaandeldragers maken van zijn fiere Derde rijk. Met of zonder tegensputteren…
Grand Prix is een grandioze striptrilogie, die zich afspeelt in een tijdvak dat al te snel uit het collectieve geheugen werd gewist. Een historisch fresco met vele gezichten, zoals alleen Marvano dat kan.
1. Renaissance
De obscure Oostenrijkse volksmenner Adolf Hitler is gek van racewagens, ook al kan hij zelf niet autorijden. In 1925 leert hij een van Duitslands topcoureurs kennen, een ontmoeting die niet enkel de geschiedenis van de Grand Prix racerij zal veranderen. Met voorwoord van Jacky Ickx.
2. Rosemeyer!
Het Duitsland van de jaren 30 volgt met enthousiasme zijn Führer, Adolf Hitler. De Grand Prix teams van Mercedes en Auto Union geven het land zijn trots terug. De meesten sluiten graag de ogen voor ongemakkelijk nieuws. Trouwens: de soep wordt zelden zo heet gegeten als ze wordt opgediend! Met een nawoord van Ever Meulen.
3. Adieu
De zomer van 1939 is er een om in te lijsten.
Op 3 september, twee dagen na de Duitse inval in Polen, wordt de laatste 'vooroorlogse' Grand Prix verreden in Belgrado.
Marvano
Striptekenaar Marvano (pseudoniem voor Mark van Oppen, Zolder, 1953) woont en werkt in het Antwerpse.
Praktisch
Grand Prix, deel 1 'Renaissance', deel 2 ' Rosemeyer!', deel 3 'Adieu', Marvano, Dargaud Benelux, verdeeld door Ballon Media, hardcover, 23,5 × 31 cm, 56 blz., fullcolor. ISBN 978 90 8558 170 3, 978 90 8558 201 4 en 978 90 5885 239 7. € 13,95 per deel.
>>> www.dargaud.com - www.ballonmedia.com

KC/med. 31.10.12

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

De Menhir van Eisterlee
Robin Hannelore

Robin Hannelore wordt door velen in hoge mate als dichter gewaardeerd. Bundels als 'De Kempense Brandbrieven', 'De Heksenvlecht', 'Vaarwel Gele schrijver', 'De Zandfluiter' en 'De laatste Mispels' bekleden een ereplaats in menige bibliotheek.
Het leek erop dat hij in 2007 afscheid nam van de poëzie. Publicaties in diverse tijdschriften, bloemlezingen én talloze gelegenheidsgedichten verraadden echter dat dit vaarwel voorbarig was. Ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag verzocht Berghmans Uitgevers hem een selectie te maken uit deze gedichten.
Het resultaat daarvan is 'De Menhir van Eisterlee', een bundeling van honderd nieuwe gedichten, met zestien pentekeningen van Adrienne Michielsen, die net zoals de auteur in Pulle geboren en getogen is.
Robin Hannelore ("Pulle, 21 maart 1937) is een literaire duizendpoot die in de loop der jaren ettelijke romans, verhalenbundels, novellen, kinderboeken en dichtbundels heeft gepubliceerd.
Uit zijn omvangrijk oeuvre blijken een diepgeworteld rechtvaardigheidsgevoel en een bijzonder sterke binding met zijn heimat, de (Antwerpse) Kempen.
De auteur is samen met Frans Depeuter de bezieler van het literaire tijdschrift Heibel.
Praktisch
De Menhir van Eisterlee, Robin Hannelore, Berghmans Uitgevers, softcover, 14,8 × 21 cm, 124 blz., geillustreerd met pentekeningen van Adrienne Michielsen, ISBN 978 90 7095 992 0. € 18.
>>> www.berghmans-uitgevers.be

KC/med. 31.10.12

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

duo gedichten
Rudy Witse & Tony Rombouts

'duo gedichten' is een gezamenlijke publicatie van Rudy Witse (pseudoniem van Willem Houbrechts) en Tony Rombouts. Beide dichters hebben telkens om de beurt een gedicht geschreven en onbewust maar speels resulteerde deze manier van werken in het zoeken naar de essentie bij het schrijven van poëzie.
Wat startte met een vragende terugblik op de eerste poëtische resultaten groeide spontaan uit tot een treffend verwoorde ars poetica.
De oplage is beperkt tot 200 exemplaren, die met de hand werden genummerd. Poëzie-liefhebbers zijn er dus als de kippen bij!
Praktisch
duo gedichten, Rudy Witse en Tony Rombouts, Berghmans Uitgevers, softcover, 14,8 × 21 cm, 40 blz., met de hand genummerd, ISBN 978 90 7095 994 >. € 15.
>>> www.berghmans-uitgevers.be

KC/med. 31.10.12

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

Naamvallen in het ontheemde
Frank De Vos

Dichteres Lucienne Stassaert zegt over Naamvallen in het ontheemde: "Ingetoomd en niettemin van een barokke meerduidigheid. Afgemeten en toch even onthullend als een spreekkoor met een dichter als voorzanger…
Zo dubbelzinnig komt de zegging van Frank De Vos op mij over. Ik heb dan ook zelden poëzie in handen gehad waarin de tweespalt van de eenling zo intens wordt verbonden met een gevoel van nietsontziende solidariteit — een solidariteit die hem verplicht om getuigenis af te leggen".
Frank De Vos (°Antwerpen, 1956) is historicus (KULeuven, 1978) en bachelor in de Wijsbegeerte (KULeuven 1979).
Hij is begeesterd door taal, schrijft proza en poëzie. Zijn creativiteit beperkt zich niet tot het woord: Frank zingt en musiceert, zijn liederenreeks 'Quirilian' is daar getuige van. Zijn creaties zijn een poging tot uitdrukking van de grote thema's van het leven, als daar zijn onrecht, vergankelijkheid, eenzaamheid, verwerping en liefde.
Praktisch
Naamvallen in het ontheemde, Frank De Vos, Berghmans Uitgevers, softcover, 14,8 × 21 cm, 64 blz., geïllustreerd, ISBN 978 90 7095 995 1. € 16.
>>> www.berghmans-uitgevers.be - www.frankdevos.be

KC/med. 31.10.12

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

Voltaire en de van Goghcombine
Hubert Van Lier

Wanneer geruchten de ronde doen dat studies van Van Gogh in Frankrijk te koop zijn, groeit vanuit verschillende hoeken belangstelling. Wanneer deze werken als echt erkend worden, staan er enorme bedragen op het speL Een bestuurder van de Halewijnbank ziet samen met een 'vriend' de kans om hierdoor hun beider rekeningen nog gevoelig aan te dikken en tegelijkertijd een andere kwalijke zaak van de bank op te lossen. Wanneer winkeldetective Jef Tergo iemand in supermarkt Struys onterecht van diefstal beticht en ehen stelt, begint de zaak uit de hand te lopen. Commissaris Van Velthoven en zijn adjunct Wleme met onderzoeksrechter Petra 'Voltaire' Van Geninden stoten algauw op hebzucht, geweld en moord.
Deze spannende, misdaadroman werpt een ontnuchterende blik achter de schermen van de banksector.
Voltaire en de van Goghcombine is de zevende misdaadroman van Hubert van Lier, die op ware feiten gebaseerd is. Hij is medestichter oprichter van de Schrijversacademie, gewezen voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen en van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs.
Praktisch
Voltaire en de van Goghcombine, Hubert Van Lier, Artus Uitgevers, paperback, 14 × 21 cm, 272 blz., ISBN 978 90 7904 830 4. € 17,95.
>>> www.artus.be

KC/med. 31.10.12

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

Voor Vlaanderen Volk en Führer
Aline Sax

Historica Aline Sax legt de ziel van de Vlaamse collaborateur bloot. De naoorlogse beeldvorming over de collaboratie werd steeds gedomineerd door stereotypen als de Vlaamse idealist of de katholieke oostfrontstrijder die geen ideologische verwantschap had met de Duitse bezetter en het nationaalsocialisme. Deze beeldvorming houdt echter niet langer stand wanneer ze getoetst wordt aan egodocumenten van tijdens de Tweede Wereldoorlog, zo blijkt uit dit onthullend boek.
Aan de hand van repressiedossiers, brieven en dagboeken gaat Aline Sax na waarom deze mensen collaboreerden, wat hen dreef en in welke ideologie ze hun collaboratie inpasten. Een onthutsend beeld van binnenuit, dat laat zien hoe persoonlijke en ideologische motieven mensen tot het uiterste kunnen drijven.
Aline Sax
Aline Sax (Antwerpen, 1984) is auteur en historica. Ze schrijft historische jeugdromans en promoveerde met dit boek tot doctor in de geschiedenis. Momenteel is zij verbonden aan het historisch onderzoeksbureau Geheugen Collectief en het Instituut voor Publieksgeschiedenis van de Universiteit Gent.
Praktisch
Voor Vlaanderen Volk en Führer, Aline Sax, uitgeverij Manteau, paperback, 432 blz., 15 × 23 cm, geïllustreerd, ISBN 978 90 223 2751 7. € 24,95.
>>> www.manteau.be

KC/med. 30.10.12

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

Vergeten oorlogskinderen
Paul De Keulenaer

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog wonen naar schatting 70.000 Joden in België. Tussen 1942 en 1944 zullen velen van hen in 28 konvooien worden getransporteerd vanuit het SS-Sammellager Mecheln (de Dossinkazerne). Maar anderen konden dankzij de hulp van organisaties en privépersonen onderduiken in de clandestiniteit en ontsnappen aan hun vreselijke lot.
Vergeten oorlogskinderen is het verhaal van Regina Sluszny en haar (latere) echtgenoot Georges Suchowolski: twee van die ondergedoken Joodse kinderen die gedurende vele jaren geen aandacht hebben gekregen. Zij hadden het immers overleefd, zij hadden 'geluk' gehad in vergelijking met diegenen die omkwamen in de concentratie- en vernietigingskampen.
Het duurde tot 1991, met de oprichting van de First International Gathering of Children Hidden During World War II (New York), dat de vergeten kinderen van toen langzamerhand een stem en een gezicht kregen en er een publiek forum ontstond dat het mogelijk maakte de trauma's te beginnen verwerken.
Ook Regina en Georges hebben er lange jaren van moeizaam zwijgen en pijnlijk verwerken over gedaan om met hun verhaal naar buiten te komen en om (eindelijk) op zoek te gaan naar een verloren identiteit.
Vergeten oorlogskinderen is de neerslag van talrijke ontmoetingen, gesprekken en reflecties, van een dialoog met de auteur die zich met veel empathie heeft verdiept in een verleden dat zijn geheimen soms moeilijk prijsgaf.
Paul De Keulenaer is leerkracht op rust (GO! - Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap). Hij is momenteel docent aan de Europese school Brussel II en beheerder van de Stichting Auschwitz/Auschwitz in Gedachtenis Brussel. Hij publiceerde eerder o.m. Regine Beer. KZA 5148 en Regine Mijn leven als KZA 5148. Hij werkte ook mee aan piblicaties zoals De laatste getuigen uit concentratie- en vernietigingskampen (ASP, 2010).
In de reeks De getuigenissen publiceert Uitgeverij ASP de verhalen van de 'laatste getuigen' van de verschrikkingen van Wereldoorlog II.
Praktisch
Vergeten oorlogskinderen, Het levensverhaal van de ondergedoken Joodse kinderen Regina en Georges, Paul De Keulenaer, uitgeverij ASP, paperback, 280 blz., 15 × 21 cm, geïllustreerd, ISBN 978 90 5487 992 3. € 22,5.
>>> www.aspeditions.be

KC/med. 30.10.12

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

Min 1
Pieter Aspe

Hubert Snoy et d'Oppeurs wist dat hij binnen luttele seconden zou sterven. In tegenstelling met de twee mannen die hem onder schot hielden, wist hij bovendien waarom. Wie is Snoy et d'Oppeurs en waarom wordt hij op een bijna rituele manier vermoord? Het spoor leidt naar Alecto, een Griekse terreurorganisatie en naar Frederique Collignon, voorzitter van de raad van bestuur van de Bilderberggroep. Bij het onderzoek krijgen ze de hulp van Claus Zandvliet, majoor bij de militaire inlichtingendienst. Maar kunnen ze hem vertrouwen?
De verdachte dood van een hoertje geeft de zaak een nieuwe wending. Van In en Versavel belanden in een web van intriges en worden de speelbal van duistere machten. Toch slagen ze erin een aanslag op de jaarlijkse bijeenkomst van de Bilderberggroep te verijdelen en de Griekse terroristen onschadelijk te maken, maar dat is pas het begin van een nachtmerrie.
Pieter Aspe, meestgelezen misdaadauteur in Vlaanderen en Nederland, debuteerde in 1995 met Het vierkant van de wraak, zijn allereerste 'Van In'. Het was de start van zijn indrukwekkende en hartveroverende reeks. Pieter Aspe woont en werkt tegenwoordig in Antwerpen.
Praktisch
Min 1, Pieter Aspe, uitgeverij Manteau, paperback, 320 blz. 14 × 21,5 cm, ISBN 978 90 223 2788 3; € 21,95; gebonden ISBN 978 90 223 2789 0; € 24,95.
>>> www.manteau.be

KC/med. 30.10.12

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

In de stroom van de tijd
(4)50 jaar bisdom Antwerpen

In de stroom van de tijd vertelt de bewogen geschiedenis van het bisdom Antwerpen in drie bedrijven.
1559 tot 1801: de stichting van het bisdom Antwerpen vindt plaats in de dynamiek van het Concilie van Trente en in de context van de contrareformatie. Deze eerste periode wordt gekenmerkt door godsdiensttwisten en vreemde overheersers. Maar het is ook de tijd van Rubens en de uitbundige barok, van vindingrijke bisschoppen en verrassend moderne pastorale projecten.
1802 tot 1961: de Franse overheersers ontbinden het bisdom Antwerpen. Het grondgebied behoort in deze periode tot het aartsbisdom Mechelen. Vanuit een ogenschijnlijk verloren positie verrijst de kerk uit haar as. Binnen de jonge Belgische staat groeit ze uit tot een instituut dat het leven in al zijn aspecten beïnvloedt.
1961 tot heden: in de aanloop naar het Tweede Vaticaans Concilie wordt het bisdom Antwerpen opnieuw opgericht. In een snel veranderende wereld waarin de Vlaamse Kerk haar invloedrijke positie verliest, zoekt het jonge bisdom zijn weg.
Onder de eindredactie van Leo Kenis hebben Marcel Gielis, Guido Marnef en Karim Schelkens, specialisten in de kerkgeschiedenis, de handen in elkaar geslagen met historici en kunsthistorici om de rijke geschiedenis van het bisdom Antwerpen te reconstrueren. Het resultaat is een doorlopend en meeslepend verhaal dat garant staat voor een boeiend leesavontuur.
Wandelbox
In de stroom van de tijd, (4)50 jaar bisdom Antwerpen, diverse auteurs, Davidsfonds Uitgeverij, softcover, 294 blz., 25 × 29 cm, rijk geïllustreerd, ISBN 978 90 5826 891 4. € 49.
>>> www.davidsfondsuitgeverij.be

KC/med. 30.10.12

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

 

  

De mooiste verborgen plekjes
in Vlaanderen

Robert Declerck - Margit Sarbogardi - Jan Crab

Er is meer in Gent dan het Gravensteen en de Graslei. Antwerpen heeft meer te bieden dan de Zoo, de Grote Markt en de Schelde. Brugge toont graag zijn Begijnhof, het Minnewater en de kantwerksters, maar heeft nog heel wat andere troeven.
De toeristische trekpleisters van onze Vlaamse steden zijn goed bekend. Maar in elke stad vind je tal van verborgen, zelfs geheime plekjes, die de bezoeker verrassen, inspireren, plezieren… Een kapel die dienstdoet als kledingwinkel, een brug die een vreselijk geheim meedraagt, de meest noordelijke wijngaard, het terrein van de laatste veldslag van de Boerenkrijg, een Romeinse begraafplaats annex spookhuis, verborgen binnenplaatsen, pittoreske straatjes en lieflijke tuintjes…
Wandelbox
De mooiste verborgen plekjes in Vlaanderen is geen boek, maar een doosje met losse bladen, een zogenaamde wandelbox. U hoeft op uw ontdekkingstochten dus geen zwaar of onhandig boek mee tre zeulen, maar alleen de losse bladen van de wandeling(en) die u wenst te maken. De losse bladen leiden u in veertig wandelingen door Vlaamse steden zoals Antwerpen, Mechelen, Oostende, Leuven, Oudenaarde, Tongeren. Elke wandeling start aan een station en de route wordt op een heldere manier beschreven in tekst en beeld. Onderweg ontdekt u bijzondere, romantische, verborgen en geheime plekjes. Telkens krijgt u tips om te eten, te slapen en te winkelen. Want proeven en genieten zijn belangrijk onderweg!
Praktisch
De mooiste verborgen plekjes in Vlaanderen, Robert Declerck en Margit Sarbogardi, foto's Jan Crab, Davidsfonds Uitgeverij, doosje met losse bladen, 22 × 16 cm, geïllustreerd, ISBN 978 90 5826 845 7. € 24,95.
>>> www.davidsfondsuitgeverij.be

KC/med. 30.10.12

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

Immigratie-invasie
Filip Dewinter

De immigratie-invasie groeit Europa in sneltempo boven het hoofd. Het Europese continent multiculturaliseert en islamiseert. De immigratie-tsunami zorgt voor een omgekeerde kolonisatie. Filip Dewinter beschrijft hoe allochtonen over enkele jaren de meerderheid van de bevolking van verschillende steden zullen uitmaken. De massa-immigratie zorgt trouwens voor meer criminaliteit, meer armoede en meer werkloosheid. De immigratievloedgolf kost de Vlamingen handenvol geld: 1.500 euro per jaar per Vlaams gezin. De immigratie-invasie kan echter gestopt worden! Filip Dewinter legt in 'Immigratie-invasie: de nieuwe kolonisatie' zonder politiekcorrecte taboes uit hoe en waarom…
Filip Dewinter (49 jaar) zetelt sinds 1987 namens het Vlaams Blok/Vlaams Belang in het parlement.
Eerst in de Kamer van volksvertegenwoordigers, daarna in het Vlaams parlement. Tot voor kort was Filip Dewinter fractievoorzitter voor het Vlaams Belang in het Vlaams parlement. Momenteel is hij ondervoorzitter van het Vlaams parlement. Filip Dewinter is tevens partij bestuurslid van het Vlaams Belang en fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad. Sinds 2008 is Filip Dewinter voorzitter van de Europese organisatie 'Steden Tegen Islamisering' (STI).
Praktisch
Immigratie-invasie: de nieuwe kolonisatie, Filip Dewinter, Uitgeverij Egmont, softcover, 13 × 18 cm, met dvd 30', ISBN 978 90 78898 32 0. € 10.
>>> www.uitgeverijegmont.be

KC/med. 30.10.12

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

Doodgelukkig leven
Jan De Cock

Doodgetukkig leven is een ode aan het leven en een handreiking om niet bang te zijn voor ziekte, nog minder voor de dood.
Jan De Cock neemt de lezer mee door het ziekenhuis, van bed naar bed. Een jaar lang loop je mee langs mannen die naar adem happen, langs vrouwen die voor hun schoothond van de trap zijn gevallen, kinderen die zich verslikken in kerstomaatjes of balletdansers die sterven als zwanen. En dan is er Chris. Wordt hij weer gezond als een vis of gaat hij echt dood? Appelflauwtes, hartinfarcten, vroeggeboortes en fulminante kankers… Voor alles is er een verhaal.
Tussen materniteit en palliatieve zorgen flaneert Jan als patiëntenbegeleider en pastoraal medewerker. Zijn ontroerende en vaak grappige verhalen brengen steun, troost en bemoediging voor elke patiënt en voor iedereen die met zieke of stervende mensen in aanraking komt.
Jan De Cock is ziekenhuispastor in Antwerpen. Hij werd bekend om zijn engagement voor de gevangenen in de wereld. Hij trok wereldwijd langs 160 gevangenissen en liet zich vrijwillig opsluiten om 'van binnenuit' de polsslag te voelen van mannen en vrouwen achter de tralies. Hij schreef daarover de bestsellers Hotel Prison en De kelders van Congo.
Prijs voor het Spirituele Boek
Woensdag 17 oktober ontving Jan De Cock voor zijn boek Doodgelukkig leven in Gent de jaarlijkse Prijs voor het Spirituele Boek, uitgereikt door de Vereniging der Uitgevers van de Katholieke Periodieke Pers. De Prijs voor het Spirituele Boek bekroont een boek waarin op een toegankelijke wijze wordt bijgedragen tot de zoektocht naar zin, bezinning en bezieling in de huidige samenleving.
Praktisch
Doodgelukkig leven, Jan De Cock, uitgeverij Lannoo, softcover, 248 blz., 14,5 × 18,5 cm, ISBN 978 94 014 0256 9. € 17,99.
>>> www.lannoo.com

KC/med. 30.10.12

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

Jij bent de zon nu*
Guillaume Van der Stighelen

Een openhartige en troostvolle bundel die — in woord, beeld en muziek — een tastbare steun wil zijn voor iedereen die met een groot verlies geconfronteerd wordt.
In de vroege ochtend van de eerste zonnige dag in maart wordt het gezin Van der Stighelen gewekt met de melding dat zoon Mattias in een onbeveiligd keldergat is gevallen. Hij heeft het niet overleefd.
Tijdens de weken daarop schrijft vader Guillaume gedichten. "Registraties", zo noemt hij ze zelf, "van de verwarrende gevoelens die je overvallen".
Dit cd-boek bundelt de zinnen waarmee hij wakker werd en die hem niet meer loslieten toen hij ronddwaalde in zijn huis "als een ramptoerist in eigen hoofd". Maar ze geven ook weer hoe het voelde wanneer een van Matti's jonge vrienden hem in de armen nam en woorden van troost sprak.
Speciaal voor dit boek zette Jean Bosco Safari, vriend van de familie, samen met Guillaume twaalf gedichten op muziek.
Antwerpenaar Guillaume Van der Stighelen is bekend in binnen- en buitenland als reclameschrijver.
Antwerpenaar Jean Bosco Safari is zanger, songwriter en performer.
Praktisch
Jij bent de zon nu*, Guillaume Van der Stighelen, uitgeverij Lannoo, hardcover, 80 blz., oblong 21,5 × 15,5 cm, geïllustreerd, met cd Jean Bosco Safari, ISBN 978 90 209 3051 1. € 19,99.
>>> www.lannoo.com

KC/med. 30.10.12

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.


 

  

Antwerpse uitdrukkingen
Freddy Michiels

Meer dan 2.000 Antwerpse uitdrukkingen en gezegden
Na 'Het Groot Sinjorenboek' over de Antwerpse taal en Het Antwerps zakwoordenboek, heeft auteur Freddy Michiels nu ook een zakwoordenboek Antwerpse uitdrukkingen samengesteld.
Uitdrukkingen en gezegden worden vandaag ook wel eens 'oneliners' genoemd. Zij ontstaan vaak impulsief, tijdens een gesprek, tijdens een hoogoplopende ruzie, als een reactie op wat iemand anders zegt. Uitdrukkingen oplijsten is daarom geen vastomlijnde wetenschap. Elke dag ontstaan er spontaan er nieuwe, vaak grappige formuleringen.
Een 2.000-tal Antwerpse uitdrukkingen en gezegden worden in dit Antwerps zakwoordenboek gegroepeerd. Ze werden gerangschikt per onderwerp. Onder 'Kop' vind je uitdrukkingen die betrekking hebben op dit lichaamsdeel. Alle gezegden worden in het fonetisch Antwerps voorgesteld en vergezeld van een Nederlandse vertaling en/of betekenis.
Geen enkele taal is zo kleurrijk, grappig en werelds als het Antwerps dialect. Dat illustreren bijzonder veel woorden, maar ook uitdrukkingen en gezegden, die nog altijd tot het dagelijks jargon van de Sinjoren behoren en die via radio, televisie en film alsmaar verder verspreid worden in ons Nederlands taalgebied. Zij hebben mee voor het succes van films of tv-series gezorgd zoals De Matroesjka's, Frots en Freddy, Zot van A en zovele theaterstukken van het Echt Antwerps Theater bijvoorbeeld. Veel volk in de staosse, Mee hiel Aantwaarpe mor ni mee maai, Zot van A of Mee alle Chineeze mor ni mee maai of nog Da kan maanen broine ni trekke, zijn uitdrukkingen die in Antwerpen ontstaan zijn maar ondertussen gemeengoed geworden zijn in een groot deel van ons Nederlands taalgebied.
Vele woorden en uitdrukkingen hebben de Antwerpenaren ontleend aan de inbreng van de talrijke bezetters die de havenstad ooit gekend heeft en die zo vriendelijk waren onze woordenschat met hun taalgebruik te inspireren en te verrijken. Uitdrukkingen als Comment qa flodder of Portemennee voe bjain horen tot deze categorie van gezegden.
Freddy Michiels
Freddy Michiels (1942) is geboren in Heist-op-den-Berg en getogen in Antwerpen. Hij is journalist, publicist, bladenmaker en auteur van naslagwerken zoals o.a. De Mémoires van Fred De Bruyne, 40 jaar De Strangers, Hawaii in het voetspoor van pater Damiaan, Voorbeeldbrieven voor alle doeleinden, 85 jaar Flandria e.v.a.
In 2004 debuteerde hij als misdaadauteur met 'Het Hollywood Complot', waarmee hij in Amsterdam de Schaduwprijs won voor het beste debuut van een misdaadverhaal in de Nederlandse taal.
In 2006 verscheen Deel 1 van Het Groot Sinjorenboek (Woordenlijst van de Antwerpse taal). Tn 2008 verscheen Deel 2 (Antwerpse uitdrukkingen en gezegden) en in 2009 het sluitstuk van dit driedelige naslagwerk, Deel 3 (Antwerpenaren die we nooit mogen vergeten). In mei 2012 werd hij door het stadsbestuur en uitgeverij Artus gehuldigd naar aanleiding van het 50.000e exemplaar dat van Het Groot Sinjorenboek werd verkocht.
Ondertussen werd in 2011 ook Het Antwerps zakwoordenboek (Beknopt Antwerps woordenboek) en nu dus Antwerpse uitdrukkingen als zakwoordenboek uitgebracht.
Rudy Mannaerts
Rudy Mannaerts, pastoor van de Sint-Andriesparochie, die jaarlijks zijn eredienst met Sinksen (Pinksteren) in het Antwerps brengt, heeft voor een treffend voorwoord gezorgd. "Op Pinksteren vieren we dat de apostelen in vuur en vlam alle talen spraken om de blijde boodschap aan alle culturen uit te dragen. Hadden ze de Sinjoren gekend, dan 'adde die apostele zeker oek Aantwaarps geklapt'", aldus pastoor Rudi Mannaerts.
Praktisch
Antwerpse uitdrukkingen, Freddy Michiels, Uitgeverij Artus, hardcover met leeslint, 210 blz., 12,5 × 21,5 cm, ISBN 978 90 7904 818 2. € 15,95.
>>> www.artus.be

KC/med. 27.10.12

Uw uitgave ook op deze pagina's? Dat kan! Lees hier hoe.Naar inhoud


Reageer


Vraagje?
Mail ons!


Help!


Het weer
in Antwerpen


Officieel stratenplan
Groot-Antwerpen


Zoek snel in


Geactiveerd door FreeFind

Zoek snel op het net
Google© 1995 TOT 2013 DEN BRABO: WEBBEHEERDER KOEN BRABO
Anti-Spam
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Free counter and web stats