Ruim 100 pagina's Antwerps nieuws

  Cultuur in Antwerpen
Diversen
• Beste paginaweergave in Google Chrome •Werkt een link hiernaast niet?
Zit dan niet te sakkeren, maar
klik even hier!


Aankondigingen van uw Antwerpse evenementen op onze cultuurpagina's zijn gratis, maar we moeten ze wel tijdig hebben: 8 werkdagen is onze deadline. Wie ons helemaal niks laat weten, komt er ook niet in. We schrijven ook geen affiches her en der over.
Kijk hier hoe.


 
Allerlei Dans Film/Foto/TV/Video
Schone Rubens
Zeeslag op de Schelde
ATV-Vertellingen
Cultuurmarkt van Vlaanderen
Zwoele Zomeravond
Cornelis Floris schenkt archief
OpenNoord
Zomer van Antwerpen
Antwerpse quiz
Caravaggio
Minerant 2014
FelixArchief krijgt familiearchief
Designregio Antwerpen
Antwerpen Exclusief
China Arts College
Kunstcampus
Plasmareiniging
Sterrenkijkavonden
Jarige Academie
Amateurkunsten op straatfeest
Tekeningen Willy Vandersteen
Free Comic Book Day
Meer punten met A-kaart
Fierlants erkend als topstuk
Olympische vlag 1920
***
Gratis In Antwerpen
Aanbod jongensdans Safety First
Vermist
Professor T
Geschiedenis/Historisch In memoriam Prijzen

  Antwerpen herdenkt WO I
Dienst Archeologie verhuist
Archief Plantin-Moretus

---

Zilver voor Antwerpse dansers
Themamarkten Thematische rondleidingen Voordrachten (niet literair)

---

---

---

Literaire lezingen vindt u op de pagina
Cultuur Literair.


Meer cultuur in Antwerpen op:
Cultuur ExpoCultuur FolkoreCultuur LiterairCultuur MonumentenCultuur MuziekCultuur Theater
***
Nuttige links
Openbaar vervoer in Antwerpen Parkeren in AntwerpenOfficieel stratenplan
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Historisch militair defilè.
(foto mt)

 

 

 

 


Bouw van de pontonbrug over de Schelde, 2 augustus 1914.
(foto © Archief Den Brabo)


De pontonbrug over de Schelde in 1914.
(foto © Archief Den Brabo)

    Antwerpen herdenkt Eerste Wereldoorlog
In 1914 was Antwerpen voor even hoofdstad van België. Een laatste baken van hoop voor een bevolking op de vlucht en een land op voet van oorlog.
100 jaar later zet het Vredescentrum met meer dan 50 partners een actueel herdenkingsprogramma met internationale uitstraling op.
Een uniek en menselijk verhaal van vluchtelingen, kunst en een pontonbrug over de Schelde.
Het Infopunt Antwerpen '14-'18 in het stadhuis, Grote Markt 1, Antwerpen, is geopend van woensdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur.
>>> www.antwerpen14-18.be

KC/med. 3.10.14

Capaciteitsroblemen pontonbrug
Omwille van veiligheids- en capaciteitsredenen heeft de organisatie in overleg met de betrokken partners en autoriteiten beslist een aantal tijdslots te annuleren. Zaterdag 4 oktober worden de tijdslots van 10.30 uur gedeeltelijk en 11, 17.30 en 18 uur volledig geannuleerd. Zondag 5 oktober zullen de slots van 11, 11.30, 20 en 20.30 uur volledig worden geannuleerd.
Om de vlotte uitstroom van de pontonbrug te garanderen zijn er vannacht extra veiligheids- en organisatorische maatregelen door Defensie genomen. De praktische tekortkomingen bij het verlaten van de pontonbrug ter hoogte van de valreep die gisterenavond voor langere wachttijden hebben gezorgd, waren daardoor vanmorgen opgelost.
Vanmorgen zijn de wachttijden in de wachtzones op het Steenplein echter opnieuw hoger opgelopen dan oorspronkelijk gepland. Bij de oversteek van de pontonbrug is immers gebleken dat er een foutieve inschatting is gemaakt van het aantal bezoekers per tijdslot van 30 minuten. De gemiddelde overtocht verloopt trager dan voorzien.
Om de doorstroom op de pontonbrug optimaal te laten verlopen en uw eigen veiligheid te garanderen en die van alle andere bezoeken, vraagt men u om steeds strikt de instructies te volgen van de ordediensten, de vrijwilligers en stewards op Rechter- en Linkeroever en de militairen op de pontonbrug.
Terugbetaling en vrij bezoek aan musea
Alle kaartjes van de geannuleerde slots worden terugbetaald. Alle bezoekers die via de webstek een kaartje hebben gekocht, zullen via de externe partner Paylogic een mail ontvangen met de procedure over de terugbetaling. Meer informatie volgt voor personen die in het Infopunt Antwerpen '14-'18 in het stadhuis een kaartje hebben gekocht.
Als extra compensatie kunnen personen met een geannuleerd kaartje zaterdag en zondag met hun brugkaartje gratis ieder stedelijke en provinciaal museum in de stad bezoeken behoudens capaciteitsproblemen. Alle musea die opgenomen zijn in het herdenkingsproject Antwerpen '14-'18 zijn voor personen met een geannuleerd kaartje dit weekeinde ook gratis.
De organisatoren vragen u begrip en wensen u een vredevolle en veilige overtocht over de Schelde.
>>> www.antwerpen14-18.be

KC/ pm 4.10.14

Militair defilè
Zondag 5 oktober trekt een uitgebreide historische militaire colonne door de stad die symbool staat voor de terugtocht van de Belgische troepen uit Antwerpen in oktober 1914. Die parade zal bestaan uit infanteristen, ruiters, een mitrailleur-hondenkar met twee Belgische honden, een zesspan met kanon, een tweespan met een veldkeuken en een zesspan met een militaire huifwagen.
Het defilé start om 11.30 uur aan het stadspark en gaat vervolgens naar de Rubenslei, Quellinstraat, Rooseveltplaats, Jezusstraat, Meir, Schoenmarkt, Groenplaats, Oude Koornmarkt en eindigt op de Suikerrui.Tussen 12.30 en 13.30 uur is er een static show van alle voertuigen, dieren, militairen en een veldkeuken. Daarna vertrekt het militair defilé terug naar het stadspark.
Vanaf 10 uur is er op de Suikerrui al een static show van een Minerva-pantserauto van het type dat in 1914 in Antwerpen gebouwd werd, met een infostand van het Koninklijk Legermuseum.
>>> www.antwerpen14-18.be
>>> Officieel stratenplan Antwerpen

KC/med. 3.10.14

De Groote Oversteek
Wie zaterdag 20 september Gazet van Antwerpen koopt, vindt daarbij een bon om in het weekeinde van 4 en 5 oktober mee te wandelen over de Schelde. De pontonbrug die dan tijdelijk Linker- en Rechteroever verbindt, is een kopie van een soortgelijke brug die in 1914 werd gebouwd. De Antwerpenaren vluchtten daarover voor de intocht van de Duitsers.
Het kaartje geeft recht op een wandeling over de zogenaamde Vredesbrug, toegang tot het cultureel programma op Linkeroever en toegang — of reductie — tot verschillende tentoonstellingen die het evenement ondersteunen. Onder andere in het MAS, het Middelheimmuseum en het Red Star Line Museum zijn thematentoonstellingen uitgewerkt.
De aanleg van de brug is hét moment waarop Antwerpen de Eerste Wereldoorlog herdenkt. De stad had in de Groote Oorlog een bijzondere rol: ze was, toen Brussel was ingenomen, een tijd hoofdstad van België en zetel van de regering. Toen ook hier het oorlogsgeweld dreigde, kwam een enorme vluchtelingenstroom op gang, onder andere via de brug.
Het Belgisch en Nederlands leger slaan, onder leiding van het 11e Genie van Burcht, de handen in elkaar voor de aanleg. Een staaltje van technisch kunnen waarvoor in september 2013 al een keer werd geoefend.
• Meer informatie het verloop van het evenement: www.gva.be/pontonbrug.
• Spotje: Wandelen over pontonbrug Schelde.
• Kaartjes bestellen: www.antwerpen14-18.be

KC/med. 17.9.14

Antwerpen - Cultuur DiversPieter Pauwel Rubens, zelfportret.
(foto © Antwerpen Rubenshuis Collectiebeleid)

    Schone Rubens
Tot 9 september kon u het 'Zelfportret' van Rubens bewonderen in het Rubenshuis. Daarna vertrok het naar de National Gallery in Londen voor een restauratiebeurt. In maart 2015 keert het portret terug naar Antwerpen voor de tentoonstelling 'Rubens privé'. Het 'Zelfportret' van Rubens is een van de blikvangers van het Rubenshuis. Het heeft een iconische waarde voor Antwerpen en verlaat zelden het museum. Binnenkort wordt het schilderij in de National Gallery in Londen gerestaureerd voor de tentoonstelling 'Rubens privé. Lees meer over deze expo.
Restauratie
Eerst start een uitgebreid materiaal-technisch onderzoek. De resultaten geven inzicht in Rubens' schildertechniek en de constructie van het paneel.
Rubens was op alle vlakken een uiterst zorgvuldig vakman. Voor zijn opdrachtgevers gebruikte hij panelen uit een stuk. Maar hij had de gewoonte om de panelen van schilderijen die hij voor zichzelf maakte — zoals landschappen en familieportretten — te construeren uit verschillende planken. Daardoor zijn die werken extra fragiel. Dat heeft gevolgen voor de conservatie. Zo is het lastig om deze werken te transporteren. Elke voeg vormt namelijk een potentieel risico. Ook het 'Zelfportret' is samengesteld uit meerdere panelen. Het onderzoek zal hier meer duidelijkheid over brengen. Daarnaast worden oude retouches verwijderd en krijgt het werk een nieuwe vernislaag.
Het Conservation Department van de National Gallery geniet wereldfaam. Eerder restaureerde het atelier ook al het portret van Margaretha van Eyck uit het Brugse Groeningemuseum.
Onderweg naar Londen
Op 10 september verliet het bekende zelfportret van Rubens zijn thuis, namelijk het Rubenshuis op de Wapper. Het kostbare portret werd erg behoedzaam ingepakt voor zijn reis naar The National Gallery in Londen. Daar wordt het gerestaureerd in een van de meest befaamde ateliers ter wereld.
Eens die klus achter de rug is, komt het portret terug 'naar huis' en krijgt het een nieuwe plek in het Rubenshuis. Op dat moment start de tentoonstelling 'Rubens Privé ' over de portretten die de meester maakte van zijn gezins- en familieleden. Deze behoren tot zijn absolute topwerken.
Standbeeld
Ook het standbeeld van Rubens op de Groenplaats wordt onder handen genomen. Kijk hier.
• Volg de restauratie op www.rubenshuis.be.

KC/med. 17.9.14Voor u in de pen kruipt: nee, die vlag is niet fout. De eerste Belgische vlag was horizontaal gestreept.
(foto mt)


Enkele sfeerbeelden van Lillo Waterdorp van vorig jaar.
(foto's mt)

    Zeeslag op de Schelde
Verjaag mee laatste Hollanders uit Lillo
Zondag 10 augustus brengt Watererfgoed Vlaanderen op en aan de Schelde in Lillo de tijd van de Belgische revolutie tot leven met een eenmalige evocatie van de Belgische revolutie in Lillo met re-enactmentgroepen en historische schepen.
Dit jaar is het precies 175 jaar geleden dat het Belgisch-Nederlands Scheidingsverdrag van 1839 werd ondertekend. Pas toen — bijna tien jaar na de Belgische onafhankelijkheid — evacueerde het Nederlandse leger het strategisch belangrijke fort van Lillo, waarmee de Nederlandse Republiek de Schelde meer dan twee eeuwen potdicht had gehouden voor de internationale zeescheepvaart (wat een ramp was voor Antwerpen en de Zuidelijke Nederlanden). Enkele latere, kleinere grenscorrecties buiten beschouwing gelaten, is Lillo-Fort dus het jongste stukje België. Het Scheidingsverdrag garandeert tot vandaag de vrije vaart tussen Antwerpen en de zee. Het verdrag is het fundament van de economische bloei van de haven, de tweede grootste van Europa.
Maritiem evenement
De vierde editie van het jaarlijkse en steeds populairdere havenfeest Lillo Waterdorp staat helemaal in het teken van de periode 1830-1839. Met historische schepen op de Schelde, de re-enactmentgroepen Napoleontische Vereniging 7de Linie (groep 1830) (België) en de Halve Kompagnie Artillerie der Dienstdoende Schutterij uit 's-Hertogenbosch (Nederland) en de nodige kanonnen en musketten zorgen we voor een spetterend maar meteen educatief interessant spektakel voor jong en oud, met oorlogstaferelen, een verdragsceremonie met België, Nederland en de garanten Frankrijk, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Pruisen en Rusland, een officiële vlagwissel en de aftocht van de Hollanders. Een onvergetelijke familie-uitstap tegen het unieke decor van de machtige Zeeschelde en van het erfgoed en het groen van Lillo-Fort!
Lillo Waterdorp is een van de aantrekkelijkste, meest relaxte maar ook meest succesrijke maritieme evenementen van het land. Er nemen watererfgoedverenigingen uit heel Vlaanderen aan deel. Vorig jaar lokte Lillo Waterdorp een kleine 10.000 bezoekers en haalde het ruim de nationale en lokale media in België en Nederland.
Op het programma staan dit jaar ook:
— de jaarlijkse watererfgoedmarkt aan het haventje;
— Schelde- en zeemansliederen en maritiem straattoneel;
— rondvaarten op de Schelde met historische boten;
— maritieme lekkernijen;
— kinderanimatie.
De vierde editie van Lillo Waterdorp wordt gesteund door het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo en loopt gelijktijdig met Lillo Boekendorp, de grootste openluchtboekenmarkt van Vlaanderen, en met de Scheldewijding in Doel.
>>> Meer details over het programma volgen op www.watererfgoed.be en via de gratis nieuwsbrief Getijden waarvoor u op de webstek kunt inschrijven.
 Belangrijk: anders dan sommige media foutief vermelden gaat Lillo Waterdorp niet door op 13 juli, maar op zondag 10 augustus!

KC/pm 12.7.14

Cultuur Divers - PolderATV-Vertellingen. Breng uw eigen zitje mee!
(foto © ATV)

    ATV-Vertellingen
Elke maandagavond vanaf 30 juni om 20 uur is ATV te gast in een ander(e) gemeente of district met de Vertellingen. Boeiende vertellers met straffe verhalen en gratis Bollekes De Koninck op een prachtige locatie. Ideaal voor een zomers avondje uit!
Dit jaar is het vrouwen aan de macht. An Nelissen, Nele Bauwens en Nele Goossens bewijzen dat vrouwen wél grappig zijn. Steven Goegebeur zorgt als enige man voor het nodige 'tegenwicht'. Gratis, maar eigen stoeltje meebrengen; ATV zorgt voor de rest.
>>> Programma: www.atv.be

KC/pm 27.6.14
    Cultuurmarkt van Vlaanderen
Startschot cultuurseizoen
Zondag 31 augustus geeft de 19e editie van de Cultuurmarkt het startschot van het nieuwe cultuurseizoen. Van in het station tot aan de Schelde. En dat allemaal gratis. Liefhebbers van theater, literatuur, dans, muziek, circus… iedereen komt aan zijn trekken tijdens de Cultuurmarkt van Vlaanderen.
Overal in de Antwerpse binnenstad vindt u informatie om uw culturele agenda te vullen. De hele dag zijn er optredens die een voorsmaakje geven van wat u in de Vlaamse theaters, cultuurhuizen en concertzalen moogt verwachten.
Ruime culturele infomarkt
Op de infomarkt presenteren meer dan 150 organisaties uit de Vlaamse kunst- en cultuursector hun nieuwe programma. Muziekorganisaties vindt u op de Grote Markt, musea presenteren zich op de Meir en theaterhuizen spelen op de Groenplaats. Het vormingsaanbod beleeft u op het Steenplein en het circusaanbod vindt u op de Suikerrui. Op de Sint-Andriesplaats slaat camping coStA de tenten op en maakt u kennis met het cultuuraanbod in Antwerpen.
Optredens op 20 locaties
Op een 20-tal binnen- en buitenlocaties zijn er gratis optredens. Zo kunt u de sfeer opsnuiven van het stevige theaterwerk in de Zwarte zaal van het Fakkelteater en HetPaleis. In Theater aan de Stroom op Linkeroever en de Rode Zaal van het Fakkelteater geven bekende acteurs en cabaretiers u alvast zin om kaartjes te bestellen voor hun nieuwe voorstellingen.
Amateurtheater vindt u onder meer op de Sint-Nicolaasplaats en in het Huis voor de Amateurkunsten. Het straffe aanbod van de sociaalartistieke sector kunt u bekijken bij Tutti Fratelli.
Muziekliefhebbers komen volop aan hun trekken op de Grote Markt. Jazzmuzikanten hebben een eigen podium op de Meir en brassbands laten hun koper blinken op de Groenplaats. Voor straffe Nederlandstalige muziek moet u in de KBC-Toren zijn en genieten van klassieke muziek kan bij AMUZ.
Kinderaanbod in de kijker
Nog meer dan voorgaande jaren is er aandacht voor het kinderaanbod. Onder meer in HetPaleis, DE Studio en het Fakkelteater staan voorstellingen voor kinderen op het programma. Op camping coStA kunt u meedoen met de activiteiten of even gezellig verpozen. Families met kinderen kunnen ook de Vliegroute volgen. Deze loodst de kleinste Cultuurmarktbezoekers langs de infostands en laat kinderen actief proeven van kunsten en kunstjes.
Meer info
www.cultuurmarkt.be (responsive site, perfect leesbaar met computer, tablet of smartphone)
— Info Cultuur: Wisselstraat 12 (hoek Grote Markt), Antwerpen
— Blijf op de hoogte via www.facebook.com/Cultuurmarkt
>>> Officieel stratenplan Antwerpen

KC/pm 19.6.14
    Zwoele Zomeravond
Philip Heylen is tien jaar schepen van Cultuur van onze mooie stad en dat viert hij met een zwoele zomeravond. Neem uw agenda erbij en noteer uw afspraak met het plezantste zomerfeest van 't stad: de Zwoele Zomeravond vindt dit jaar plaats woensdag 25 juni, in het FelixPakhuis, in de schaduw van het MAS.
De Zwoele Zomeravond is in al die jaren uitgegroeid tot een bruisend feest voor meer dan 2.000 Antwerpenaren — en deze keer is er dat extra tintje: Philip Heylen viert zijn tiende verjaardag als schepen voor Cultuur van de stad Antwerpen, en dat, zo meldt hij ons, vindt hij nog elke dag een hele eer!
De ingrediënten van onze zomerse cocktail zijn bekend: straattheater aan het Water, pianobar in de Living, culinaire proeverijen in De Markt, muziek en woord in het Salon, sfeer en gezelligheid in de Lichtstraat van het FelixPakhuis. Op de affiche staan bekende namen als deFilharmonie, Stadsdichter Stijn Vranken, Axl Peleman, Ensemble Bart Borremans feat. Ewout Pierreux & Fré Madou, Sara Raes kwartet, Ludovic & Band en dj Dimitri d'Anvers — samen met nog enkele spetterende verrassingsacts!
Nog een belangrijk agendapunt die avond: de toegang is gratis.
Kortom, een combinatie die ieder van u zal smaken!
Praktisch
Philip Heylens Zwoele Zomeravond, woensdag 25 juni vanaf 19 uur in het FelixPakhuis. Toegang gratis.

KC/pm 11.6.14

Cultuur Divers - Genieten in AntwerpenOndermeer het godshuis Lantschoot werd door de vereniging Cornelis Floris vzw van het verval gered.
(foto mt)

    Vereniging Cornelis Floris vzw schenkt archief aan stad
De Vereniging Cornelis Floris vzw draagt binnenkort haar archief over aan de stad Antwerpen. Deze vereniging werd opgericht voor de bescherming van het cultureel en historisch patrimonium in Vlaanderen. Ze stimuleerde eigenaars om hun eigendommen in stand te houden, te onderhouden en te restaureren en stond hen met raad en daad bij door bij de bevoegde instanties in bepaalde gevallen informatie en subsidies aan te vragen.
De vereniging Cornelis Floris vzw kan de archieven niet in de juiste omstandigheden bewaren. Omdat dit archief van groot belang is en ook waardevol, heeft de vereniging de stad gecontacteerd om haar volledige archief te schenken aan het stadsarchief. Zo kan het ter beschikking gesteld worden van geïnteresseerde Antwerpenaars en onderzoekers.
De archieven (dossiers, plannen en foto's) hebben betrekking op de jarenlange werking voor het behoud van vele Antwerpse monumenten en erfgoed die dankzij de inzet van de Vereniging Cornelis Floris vzw van verval en ondergang konden werden gered. Enkele voorbeelden van zulk erfgoed zijn de kapel van het godshuis Lantschoot (aan de Falconrui 47) en de kloosterkeuken van het Elzenveld. Dankzij de vereniging werden in aanloop naar het Van Dijckjaar ook drie schilderijen van Antoon Van Dijck gerestaureerd.
Het archief geeft een algemeen beeld van het rijke Antwerpse cultureel en historisch patrimonium en is een meerwaarde voor archiefbezoekers die onderzoek doen naar cultureel erfgoed, historische panden en monumentenzorg in Antwerpen.

KC/pm 6.6.14

Cultuur Divers - Cultuur Monumenten
    OpenNoord
Ontdek cultuur in Antwerpen-Noord
Zondag 15 juni gooien de culturele organisaties van KunstenNoord hun deuren open voor de vijfde editie van OpenNoord. Bezoekers ontdekken die dag dat Antwerpen-Noord bruist van culturele en creatieve initiatieven. Op het programma staan gegidste fiets- en wandeltochten, samen met bekende Noord-Antwerpenaars. Iedereen kan gratis komen proeven van theater, film, dans, muziek, beeldende kunst en een kijkje achter de schermen ervaren.
Antwerpen-Noord is een wijk vol creatievelingen en kunstzinnige organisaties, verenigd onder de vlag van KunstenNoord. Op 15 juni kunnen nieuwsgierigen al die creativiteit ontdekken tijdens OpenNoord.
Wie wil, kan zelf een route uitstippelen en op verkenning gaan langs de verschillende locaties. Bezoekers kunnen zich echter ook aansluiten bij een wandeling of fietstocht begeleid door gidsen van AntwerpenAverechts/cityLabo. Tijdens deze feesteditie wandelt en fietst er ook telkens een bekende Noord-Antwerpenaar mee. Nachtburgemeester Vitalski, stadsdichter Stijn Vranken, beeldend kunstenares Ria Pacquée, acteur/zanger Filip Jordens, politica Yasmine Kherbache en theatermaker/kunstenaar Benjamin Verdonck vertellen onderweg over hún Antwerpen-Noord. Inschrijven voor de gegidste rondleidingen kan nog tot 11 juni.
Bovendien kan iedereen deelnemen aan de TOMBOLArt! Bij elke organisatie die u tijdens OpenNoord bezoekt, krijgt u een tombolabiljet waarmee u kans maakt op een van vijf kunstprijzen. De winnaars worden de dag nadien bekend gemaakt op www.kunstennoord.net.
Praktisch
OpenNoord, zondag 15 juni van 10 tot 18 uur op verschillende locaties in Antwerpen-Noord. Gratis.
• Deelnemers: Rataplan, Jan Fabre/Troubleyn, Lokaal 01, Theater Vonk, LLS387, Salon 2060, Red Fish Factory, Permeke, Fabriek Noord, Filmhuis Klappei, Het Bos, Het Oude Badhuis, Designcenter De Winkelhaak, kunstenwerkplaats wpZimmer en AIR Antwerpen.
• Fietstochten (op eigen fiets) om 12, 14 en 16 uur. Wandelingen om 11 (met picknick aan het Oude Badhuis), 13 en 15 uur. Vertrek en aankomst aan Café Kiebooms, De Coninckplein 18. Duur: ca. 2 uur. Inschrijven voor 12 juni via e-mail (met vermelding van het uur waarvoor u inschrijft).
>>> Het volledige programma staat op www.kunstennoord.net.

KC/pm 6.6.14

Cultuur Divers - Noord

20 jaar Zomer van Antwerpen.
(Foto © Raymond Clement)


Tijdens wat een gezellige en drukke picknick moest worden, konden de circus-, theater- en muziekartiesten zichzelf aan het publiek voorstellen, maar een guur herfstweertje was een lelijke spelbreker.
(Foto © Stefan Lambrechts)

    Zomer van Antwerpen
De Zomer van Antwerpen bestaat 20 jaar en om dat te vieren werd het zomerpubliek uitgenodigd (*) op het Theaterplein om het programma van komende feesteditie te ontdekken. De artiesten sloegen er letterlijk hun tenten op om hun voorstellingen aan de aanwezige zomerfans te presenteren. Het plein werd een gezellige picknick-plek. Het publiek kreeg de kans om samen met de gezelschappen te klinken én te lunchen op 20 jaar Zomer.
Afgelopen edities zette Zomer van Antwerpen steeds meer in op een gratis programma om het festival zo toegankelijk mogelijk te maken en iedereen een fijne zomer in eigen stad of land te kunnen bezorgen. Op de komende editie zijn meer dan de helft van de activiteiten gratis.
Het festival start op 18 juni, wanneer de kaartverkoop van start gaat, en eindigt op 31 augustus en is daarmee veruit het langste van het land.
Grijze hemel
De Zomer van Antwerpen gaf dinsdag 27 mei het startschot van zijn twintigste editie. Een grijze hemel en regenweer waren evenwel spelbreker. En toch. "Het festival toont het enthousiasme, de sfeer en de goesting die leeft in Antwerpen."
Ondanks het grauwe weer tijdens de kick-off belooft de Zomer van Antwerpen een kleurrijk festival te worden. De twintigste editie brengt meer gratis voorstellingen en zorgt voor een grotere capaciteit. Schepen van Cultuur Philip Heylen omschrijft de Zomer als een vaste waarde in de stad. "Het festival toont het enthousiasme, de sfeer en de goesting die leeft in Antwerpen", stelt hij.
Tijdens de kick-off kreeg men een idee van de gezelligheid die deze zomer in petto heeft, met een sfeervolle picknick, zuiderse muziek en kinderen die een kar vol cupcakes plunderen. Het 75 dagen durende feest in de stad mikt met deze editie op maar liefst 300.000 bezoekers, waarvan een derde jongeren. Zo zijn er ook activiteiten voor de allerkleinsten en zullen enkele voorstellingen in kindercrèches opgevoerd worden.
Bekenden en nieuwkomers
Met een mengeling van oude bekenden en nieuwkomers, heeft het festival weer voor elk wat wils. Op het programma o.m. De Roovers met hun voorstelling 'Van de brug af gezien'. Zij brachten dit politiek drama over Italiaanse migranten al eens in 2004. Nu, tien jaar later, doen ze het fijntjes over. Ook Comp. Marius is een oude bekende tijdens de Zomer van Antwerpen, en brengt een eigenzinnige bewerking van de klassieke operastukken 'De barbier van Sevilla' en 'De bruiloft van Figaro'.
Tussen de nieuwkomers zitten onder andere Lampekap & Villanella met hun 'Re: Fresco', waar men liggend op een grote ronde zetel naar boven staart om een film te kunnen zien. Ondertussen geniet men van de muzikale kunsten van Mauro Pawlowski. Andere opvallende acts zijn bijvoorbeeld 'L'homme cirque', het spectaculaire eenmanscircus van David Dimitri.
Ik ben iemand
Voorts stond er tijdens de kick-off een man in een boksring de hele tijd te schreeuwen 'dat hij iemand is'. Het is een voorproefje van 'Rumble in da jungle' van het Sincollectief, een opzwepende performance met video, muziek en woord. Het belooft een broeierig warme zomer te worden in Antwerpen.
(*) Omdat we jaren geleden eens — beleefd! — vroegen ons tijdig op de hoogte te willen brengen en niet steeds slechts een paar uur op voorhand omdat ook wij een agenda hebben, is deze redactie tot persona non grata verklaard. De persverantwoordelijke van Zomer van Antwerpen is aanklager en rechter tegelijk — en ze handelt buiten het medeweten van haar oversten. Wij werden dus voor het zesde jaar op rij niet uitgenodigd op het persmoment.
www.zva.be.

Koen Brabo/ Emily Van Campenhout/pm 28.5.14Marc Fransen, presentator van de quiz (en atv-nieuwslezer, toneelspeler en Grungblaver).
(Foto mt)

    De Plizaantste Antwaarpse Kwis
Het is zover ! De eerste echte Antwerpse quiz. De Plizaantste Antwaarpse Kwis, met allemaal vragen over Antwerpen en ook gepresenteerd in het Antwerps dialect.
Het idee is al jaren oud, maar binnenkort is het dan zover. Quizmaster is Marc Fransen, atv-presentator, Grungblaver, toneelspeler en aanhanger van al wat Antwerps is.
De eerste editie werd bewust kleinschalig gehouden, met slechts 20 ploegen (van maximum zes deelnemers) die kunnen deelnemen. Daarom is inschrijven op voorhand noodzakelijk. Dat kan enkel en alleen via dit mailadres, met vermelding van ploegnaam en gsm-nr. Deelnameprijs per ploeg is € 30.
Prijzen
De deelnemers kunnen allemaal Antwerpse prijzen winnen: streekproducten, flessen wijn, etentjes, met een totale waarde van meer dan € 1.000 euro, dus gemiddeld krijgt iedereen een prijs mee die meer waard is dan de inleg.
Toeschouwers zijn niet echt gebruikelijk bij een quiz — het is geen tv-programma. Het is ook niet de bedoeling dat er meer dan zes mensen aan een tafel zitten of zich er tussen bewegen. Eventuele supporters kunnen dus aan de bar iets drinken, maar moeten zich voorts rustig houden. Tot 23 uur…
Er zijn 64 vragen en enkele tussenronden en men mikt erop om omstreeks 23 uur te eindigen. De antwoorden op de quiz mogen gewoon in het algemeen Nederlands.
De quiz krijgt de steun van Kom-Insider en Lekker Antwerpen.
Praktisch
De Plizaantste Antwaarpse Kwis, zaterdag 7 juni om 19.30 uur in zaal 't Spant, Boomsesteenweg 335 in Wilrijk. Auto's vinden allicht een plaatsje onder het viaduct.

KC/pm 28.5.14Caravaggio, De Madonna van Loreto, 1605.
(foto mt)

    Caravaggio naar Antwerpen
Voor het eerst sinds eeuwen komt er een een Caravaggio naar Antwerpen.
Voor de prestigieuze najaarstentoonstelling 'Heilige Plaatsen - Heilige Boeken' verhuist De Madonna van Loreto (1605) van de Italiaanse barok-schilder Caravaggio vanuit Rome naar het MAS. Dat dit kunstwerk zijn vertrouwde plek in de kerk van Sant'Agostino in Rome verlaat is een hoogst uitzonderlijke gebeurtenis. Bovendien is het 400 jaar geleden dat door bemiddeling van Rubens een Caravaggio naar Antwerpen werd gehaald. Ook uit de Sint-Pietersbasiliek komen enkele topstukken speciaal voor de expo naar het Museum aan de Stroom.
Het schilderij staat bekend als "het kunstwerk met de vuilste voeten in de geschiedenis", omdat de knielende pelgrim voor de Madonna met kind hele vuile voeten heeft. Het is het allereerste werk waarop pelgrims centraal staan. Hun geloof zorgt ervoor dat de Madonna aan hen verschijnt.
"Caravaggio toont in dit werk de essentie van de christelijke bedevaart", zegt curator Guus Van den Hout in De Standaard. "Het gaat over nederige mensen die na een tocht vol ontberingen het goddelijke ontmoeten."
Het was een huzarenstuk om het kunstwerk naar Antwerpen te halen. "Er ging heel wat diplomatie aan vooraf, gesprekken met de Italiaanse president en het Vaticaan bijvoorbeeld. Bovendien is het schilderij verzekerd voor 100 miljoen", zegt schepen van Cultuur Philip Heylen.
Iconisch werk over christelijke pelgrimage
De tentoonstelling "Heilige plaatsen - heilige boeken" presenteert het christendom, het jodendom en de islam met hun verschillen en overeenkomsten, onder meer op het vlak van pelgrimstochten. En daarin mocht het iconische werk van Caravaggio niet ontbreken. "Als je een tentoonstelling maakt met daarin een ingrediënt van de christelijke pelgrimage, dan heb je maar een droom: dat schilderij erbij hebben", zegt kunstkenner Bert Treffers.
Naast het werk van Caravaggio worden ook andere topstukken overgevlogen uit het Vaticaan, Jeruzalem en Istanbul. Het wordt het eerste grote tentoonstellingsproject van het MAS, sinds het museum in 2011 de deuren opende.
Expo in najaar 2014
Vanaf 19 september loopt in het MAS en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience 'Heilige Plaatsen - Heilige Boeken': een fascinerende tentoonstelling over de drie wereldgodsdiensten: jodendom, christendom en islam. Ze verschillen van elkaar, maar er zijn ook opvallende gelijkenissen. Bezoekers gaan op ontdekkingsreis naar wat de heilige boeken en heilige plaatsen in onze tijd betekenen. Meer nieuws volgt te gepasten tijde én als de MAS-directie het ook aan de Antwerpse pers wil laten weten weten, iets waarin ze niet bepaald uittblinkt!
www.facebook.com/philipheylen
www.deredactie.be/cultuur
www.deredactie.be/videozone/

KC/med. 23.5.14

Cultuur Divers - Cultuur ExpoDe ploeg van Safety First komt de stad onveilig maken…
(Foto © VTM)

    Safety First filmt weer in Antwerpen
Ook voor het tweede seizoen van de populaire televisieserie Safety First zullen er opnames in Antwerpen plaatsvinden. De opnames gaan van start op 12 mei en worden afgerond op 1 augustus. De uitzendingen zullen vanaf oktober 2014 te zien zijn op VTM.
Safety First is een komische reeks over een securityfirma met vier bewakingsagenten die uitblinken in onbekwaamheid maar overleven door vriendschap. De vaste hoofdcast bestaat uit: Bruno Vanden Broecke, Ben Segers, Matteo Simoni en Ruth Beeckmans. Voor elke aflevering worden ook gastacteurs uitgenodigd.
Het eerste seizoen kende een groot succes. Op 15 maart ontving de serie dan ook een Vlaamse Televisiester in de categorie humor en comedy.
De opnameperiode loopt van 12 mei tot 1 augustus. De totale productie omvat een twintigtal draaidagen. Er zal drie dagen gedraaid worden in Den Bell, het administratieve gebouw van de stad. Er worden in totaal acht afleveringen van 24 minuten opgenomen. De filmcel van de stad Antwerpen verleent logistieke ondersteuning.
De reeks zal uitgezonden worden op VTM vanaf oktober 2014.
Filmcel stad Antwerpen
In 2000 startte de stad Antwerpen met het initiatief voor een 'meld- en begeleidingspunt voor film en tv-ploegen'. In 2001 keurde het college officieel de oprichting goed van de filmcel. Dit zorgde ervoor dat enerzijds de binnenkomende vragen om te filmen op het grondgebied van de stad Antwerpen beter gecoördineerd werden en anderzijds dat er een actieve promotie voor Antwerpen als filmlocatie werd uitgewerkt.
Sinds de oprichting van de filmcel blijft het aantal aanvragen en draaidagen jaarlijks stijgen. Naast de toenemende populariteit voor lokale producties hebben ook buitenlandse filmploegen hun weg naar Antwerpen gevonden.
Meer informatie vinden geïnteresseerden op de webstek www.antwerpen.be/filmcel.

KC/pm 9.4.14


    Dienst Archeologie naar Sint-Felixpakhuis
De stad wil archeologie in Antwerpen dichter bij het publiek te brengen en meer in de kijker plaatsen. In dat kader keurde het college vrijdag 28 maart de verhuis van de Dienst Archeologie naar het Sint-Felixpakhuis goed.
Momenteel is de atelierwerking van de Dienst Archeologie ondergebracht in de Havanastraat. Om archeologie meer in de kijker te plaatsen, besliste het college vrijdag 28 maart om het atelier tegen 2015 onder te brengen in de exporuimte op het gelijkvloers van het Sint-Felixpakhuis. Zo kan de publiekswerking beter uitgebouwd worden én is er een synergie mogelijk met het stadsarchief, dat op die locatie is gehuisvest.
Het Felixpakhuis is nu al het historische archief van de stad. Dit maakt het de ideale locatie om ook het archeologisch geheugen van Antwerpen in onder te brengen en te ontsluiten. De stad wil het atelier een open karakter geven, toegankelijk voor vorsers en andere geïnteresseerden. Het wordt een ruimte waar archeologische vondsten niet alleen zullen worden bestudeerd, maar ook stukken zullen worden getoond. Een selectie van topstukken uit de archeologische collectie, resultaat van meer dan 60 jaar opgraven in de stad, wordt zo zichtbaarder bij het publiek.

KC/pm 9.4.14De opnames voor een zesde reeks Vermist zijn gestart.
(Foto © SBS Belgium)

    Vermist
Ook zesde seizoen wordt opgenomen in Antwerpen
Het zesde seizoen van de succesvolle politieserie Vermist wordt opnieuw deels in Antwerpen gefilmd. De opnames gingen van start op 1 april en worden afgerond op 3 oktober. Van de 75 draaidagen op locatie vinden er 60 plaats in Antwerpen. Vermist is ook in het buitenland een hit. De reeks wordt al in 92 landen uitgezonden. Het zesde seizoen zal in ons land te zien zijn op VIER.
Vermist is een politieserie voor een breed publiek met in de hoofrollen Koen De Bouw, Marijke Dilles, Joke Devynck, Stan Van Samang en Kevin Janssen. De serie vertelt fictieve verhalen van de cel vermiste personen van de federale politie. Die heeft als belangrijkste taak verdwenen mensen op te sporen in heel België. In deze serie wordt dus niet gezocht naar de dader, wel naar het slachtoffer.
Voor de opnames van dit zesde seizoen doet de filmploeg ook Antwerpen aan. In totaal wordt er 75 dagen op verschillende locaties gefilmd, 60 van die draaidagen vinden plaats in Antwerpen. De opnames startten op 1 april en eindigen op 3 oktober.
Vermist blijft een succesvolle serie, ook internationaal. De reeks is al te zien in maar liefst 92 landen, waaronder Nederland, Frankrijk, Duitsland, Rusland, Saoudi-Arabië en Tsjechië. Het is daarmee de best verkochte Vlaamse serie over de landsgrenzen heen. In 2013 werd de vierde reeks genomineerd voor het prestigieuze televisiefestival van Monte Carlo.
Het zesde seizoen zal te zien zijn op VIER.

KC/pm 9.4.14Koen De Bouw.
(Foto mt)

    Professor T
Nieuwe Eén-reeks tegen Antwerps decor
Antwerpen verwelkomt opnieuw een filmploeg die de stad als decor zal gebruiken. Er worden opnames gemaakt voor de nieuwe Eén-reeks Professor T met Koen De Bouw in de hoofdrol. De reeks is pas eind 2015 te zien.
Professor T is de werktitel van een nieuwe Eén-reeks die het verhaal vertelt van een eigenzinnige maar briljante professor criminologie, gespeeld door Koen De Bouw, die zich van consultant bij de recherche ontpopt tot meester-speurder. Daarmee trapt hij onvermijdelijk op de tenen van zijn collega's.
Voor het eerste seizoen worden er 13 afleveringen opgenomen. In totaal zijn er 104 draaidagen waarvan ongeveer de helft exterieur zal gedraaid worden in Antwerpen. De interieuropnames gebeuren ook in een tijdelijke studio in Antwerpen.
Wie benieuwd is, moet nog even geduldig zijn want de reeks is pas eind 2015 te zien.

KC/pm 9.4.14

Sfeerbeeld van vorige Minerant — ook voor de jeugd!
(foto mt)

    Minerant 2014
Beurs voor mineralen, edelstenen, fossielen en schelpen
De Mineralogische Kring Antwerpen organiseert zaterdag 10 en zondag 11 mei voor de 39e maal de jaarlijkse beurs voor mineralen, edelstenen, fossielen en schelpen 'Minerant' in Antwerp Expo aan de Jan Van Rijswijcklaan 191 in Antwerpen.
Kristallografie
Alle gesteenten op aarde zijn opgebouwd uit mineralen. Veelal zijn dit kleine weinig opvallende korrels. Als er echter holten of spleten in het gesteente voorkomen, kunnen de kristallen uitgroeien tot aantrekkelijke kleurrijke vormen en dáár is de mineralenverzamelaar naar op zoek. Iedereen kent wel amethyst en pyriet, maar in de natuur komen er meer dan 4.000 verschillende mineralen voor. Tijdens Minerant stellen de exposanten mineralen, edelstenen, fossielen en schelpen afkomstig uit alle hoeken van de wereld tentoon. Op de ruim 400 lopende meter tafels vinden we ook boeken, microscopen, gereedschap, enz.
2014 is door Unesco uitgeroepen tot het 'Internationaal jaar van de kristallografie'. In dit kader wordt tijdens Minerant een tentoonstelling opgesteld met als thema 'Mineralen en kristalmodellen'. Mooi gekristalliseerde mineralen worden getoond in combinatie met kristalmodellen die aansluiten bij de morfologie van de getoonde exemplaren en verder aangevuld met historische instrumenten, modellen en oude boeken uit een privéverzameling. Permanent wordt ook een demonstratie gegeven 'Zélf kristallen groeien'.
In een pikdonkere ruimte schijnbaar zonder enige verlichting de mineralen in alle kleuren van de regenboog zien oplichten ? Iedereen is er van onder de indruk! Op de tentoonstelling 'Fluorescentie' wordt het verschijnsel uitgelegd en gedemonstreerd met verschillende UV-belichtingen die voor dezelfde mineralen andere kleuren laten verschijnen.
Waardevol of waardeloos
Echte edelsteen of waardeloos glas? Dat is een vraag voor de edelstenenwerkgroep. Zij beschikken over de nodige apparatuur om uw edelstenen op echtheid te controleren.
Er zal dus weer veel te doen zijn op Minerant, dus: zeker weer niet te missen! Voor álle leeftijden.
Programma
—Tentoonstelling 'Mineralen en kristalmodellen'
— Demonstratie zélf kristallen groeien
— Tentoonstelling 'Fluorescentie, spektakel in het donker'
— Identificatie edelstenen, aanwezigheidslottrekking,…
— Gratis mineralen voor beginnende verzamelaars
Praktisch
Minerant 2014, zaterdag 10 en zondag 11 mei van 10 tot 18 uur in zaal 3 van Antwerp Expo, Jan Van Rijswijcklaan 191, Antwerpen.
Toegang: € 4, -12 jaar gratis
 Zeer weinig parkeergelegenheid (blauwe zone!); parkerern op wandelafstand kan op de Desguinlei (over de PIVA); trams 2 (Hoboken-Merksem) en 6 (Olympiade-Luchtbal) stoppen voor de deur - www.delijn.be.
>>> Info: www.minerant.org - e-mail

KC/pm 8.4.14

Beurzen - Cultuur DiversFragment uit De goede doodt van Alexander.
(foto mt)


    FelixArchief krijgt familiearchief
Het Archief Van der Straelen-Moons-Van Lerius is een uitzonderlijk familiearchief uit de periode 16e eeuw tot 1880. Het geeft een algemeen beeld van het leven van enkele vooraanstaande Antwerpse families. Eigenares Van Cuyck-Peten schenkt het archief nu aan het FelixArchief dat het veilig zal bewaren en ter beschikking zal stellen van onderzoekers en geïnteresseerde Antwerpenaars.
Het Antwerpse stadsarchief heeft de eer het archief Van der Straelen-Moons-Van Lerius te mogen ontvangen. Deze families brachten een adjunct-burgemeester en een aantal belangrijke kunstenaars voort en maken dus deel uit van de Antwerpse geschiedenis.
Het archief bevat naast aktes, handschriften, rekeningen en briefwisseling ook het theaterstuk met bijgevoegde muziek 'De goede doodt van Alexander' uit 1706. Dit stuk is een zeer uitzonderlijke bron voor de kennis van het Nederlandstalig muziektheater in de Zuidelijke Nederlanden. Zelfs internationaal zijn er weinig volledige teksten van theaterspelen uit die tijd terug te vinden, zeker niet met toegevoegde muziek. Omdat het om zulk een uitzonderlijk stuk gaat, besliste Vlaanderen een dossier op te starten voor de erkenning als topstuk in het kader van het Topstukkendecreet.
Gezien de waarde van dit archief kiest de schenker, mevrouw van Cuyck-Peten, ervoor deze kwetsbare stukken in veilige en ideale omstandigheden te laten bewaren. Het FelixArchief neemt de stukken met dank aan en belooft ze duurzaam te bewaren en ter beschikking te stellen van geïnteresseerde Antwerpenaren en van onderzoekers.
Het stadsarchief Antwerpen spant zich blijvend in om belangrijke particuliere archieven met betrekking tot de stad Antwerpen te verwerven. Zo gaan de stukken niet verloren en blijven ze deel uitmaken van het geheugen van de stad.

KC/pm 10.1.14Ondermeer Designcenter de Winkelhaak ondersteunt vanzelfsprekend designregio Antwerpen.
(foto © Toon Grobet)


    Oprichting designregio Antwerpen
De komende jaren zal Antwerpen extra inzetten op design. De stad wil een beleid voeren dat de sector sterker kan positioneren in de markt. De oprichting van de designregio Antwerpen, samen met een aantal belangrijke actoren uit het veld, moet dit mogelijk maken.
De stad Antwerpen en POM Antwerpen/provincie Antwerpen engageren zich de komende drie jaar om telkens € 50.000 per jaar vrij te maken en elk een halftijdse medewerker in te zetten voor de verdere uitbouw van een designregio Antwerpen. Een samenwerkingsovereenkomst tussen verschillende actoren zal begin volgend jaar geformaliseerd worden zodat het platform snel van start kan gaan. Het wordt geen nieuwe structuur, maar een samenwerkingsverband vertrekkend vanuit Antwerp. Powered by Creatives. Naast de stad Antwerpen en POM Antwerpen/provincie Antwerpen zullen ook het Designcentrum De Winkelhaak, de Antwerp Management School en de Universiteit Antwerpen met haar opleiding productontwikkeling de samenwerkingsovereenkomst mee ondertekenen. Creatieve ondernemers op regionaal niveau stimuleren in hun ondernemerschap, Antwerpen verankeren als creatieve hotspot en het uitbouwen van een sterke nationale en internationale identiteit… vormen enkele van de uitdagingen.
Voorts wil designregio Antwerpen toetreden tot het Design Platform Vlaanderen. Dit platform is opgericht door drie Vlaamse organisaties (Design Vlaanderen, Flanders InShape, Flanders Fashion Institute) en twee regionale organisaties (Designregio Kortrijk en Design Hub Limburg). De visie van het Design Platform Vlaanderen is het inzetten van design als essentieel middel om de transformatie te realiseren van Vlaanderen tot een creatieve, competitieve, polyvalente en menselijke kenniseconomie.
Designregio Antwerpen gelooft dat er een synergie is met dit platform. Zo hebben veel designbedrijven in de regio Antwerpen een internationaal klantenbestand en leveren diverse Antwerpse onderwijsinstellingen jaarlijks talentvolle creatieve studenten af waarbij design de grondstof bij uitstek is bij de opstart van hun eigen onderneming.
De oprichting van de designregio Antwerpen en toetreding tot het Designplatform Vlaanderen moeten ervoor zorgen dat de sector verankerd wordt in de regio en alle kansen krijgt om te blijven groeien. De designsector kent een breed spectrum van diverse specialisaties en expertiseniveaus, van ambacht tot industrie, van creatief uitvoerend tot managementondersteunend. Ontwerpers vormen de hoeksteen van de creatieve economie.

KC/pm 22.11.13Beleef met het Davidsfonds-arrangement cultuur in 't Stad aks vip.

    Antwerpen Exclusief
Beleef als vip cultuur in 't Stad
Zaterdag 2 november start de tweede editie van het succesvolle Antwerpen Exclusief, een super-de-luxe initiatief van Davidsfonds Evenementen. Op het programma staan opera, architectuur, muziek en kunst, maar dan wel op zo'n manier die u niet snel elders zal meemaken. Het gaat namelijk telkens om unieke vipformules bij vier niet te missen Antwerpse culturele topevenementen.
Antwerpen Exclusief — dat vorig jaar in anderhalve week tijd was uitverkocht — programmeert ook dit cultuurseizoen vier viparrangementen in 't Stad. In het najaar van 2013 en het voorjaar van 2014 kunt u opnieuw kiezen uit vipformules bij vier culturele topevenementen in Antwerpen, met zowel voor als na het evenement exclusieve extra's. Bekende personen leiden de activiteiten in. Deelnemers krijgen — naast fantastische plaatsen — ook unieke voordelen, zoals een brunch, uitgebreide hapjesreceptie of een meet-and-greet. Antwerpen Exclusief is dus niet vlug wat cultuur opsnuiven, het is tijd maken om samen cultuur te beleven.
Antwerpen Exclusief trapt in november af met Tosca, een topepera van Puccini, in Vlaamse Opera. Vooraf is er een inleiding met regisseur Frans Willem de Haas, achteraf een receptie.
In december is er een avondvullend programma over de restauratie van het Centraalstation, met een inleiding van werfleider Stan Wagemans, rondleidingen en het fotoboek Centraalstation, spoorwegkathedraal.
In januari 2014 staat er een topconcert van cellist Roel Dieltiens en pianist Andreas Staier op het programma, in AMUZ. Vooraf is er een brunch en een inleiding, achteraf een nagesprek met receptie.
Eindigen gebeurt in april met een exclusief expobezoek aan de kunstcollectie van Fernand Huts van Katoen Natie, met uitleiding van hoofd kunstcollectie Caroline Dekyndt en uitgebreide hapjesreceptie.
De plaatsen zijn erg beperkt. Er snel bij zijn is dus de boodschap!
Programma
• Tosca, zaterdag 2 november, 13 uur, Vlaamse Opera; € 55 (€ 50 met Davidsfonds Cultuurkaart), incl. inleiding, opera, programmaboekje en receptie. Slechts 70 plaatsen (2e balkon) beschikbaar.
• Centraalstation, spoorwegkathedraal, woensdag 11 december, 19.30 uur, Centraalstation; € 50 (€ 45 met Davidsfonds Cultuurkaart), incl. inleiding, rondleiding, boek Centraalstation, spoorwegkathedraal en receptie. Wie liever geen boek wil, betaalt € 25 (€ 20 met Davidsfonds Cultuurkaart). Slechts 160 plaatsen beschikbaar.
• Beethovens zingende cello (met Roel Dieltiens en Andreas Staier), zondag 26 januari 2014, 11.30 uur, AMUZ, € 55 (€ 50 met Davidsfonds Cultuurkaart), incl. brunch, inleiding, concert, nagesprek en receptie. Slechts 100 plaatsen beschikbaar.
• 3.500 jaar textielkunst, donderdag 3 april 2014, starten kan tussen 18.30 en 19.30 uur, HeadquARTers Katoen Natie, € 50 (€ 45 met Davidsfonds Cultuurkaart), incl. bezoek, uitleiding, catalogus en uitgebreide hapjesreceptie. Slechts 150 plaatsen beschikbaar.
Praktisch
Info & inschrijven: e-mail of www.davidsfonds.be/evenementen.
Inschrijven is aangeraden, het aantal plaatsen is beperkt!

KC/pm 22.8.13Ontwerptekening van het drukkersmerk — zeg maar logo — van Plantin, door P.P. Rubens, rond 1630.
(foto © Museum Plantin-Moretus)

    Online ontsluiting archief Plantin-Moretus
Het familie- en drukkerijarchief van Plantin-Moretus herbergt een schat aan informatie en prachtige documenten. Met een omvang van 113 strekkende meter vormt het de neerslag van drie eeuwen druk- en familiegeschiedenis.
Lange tijd was de Inventaris op het Plantijnsch archief van Jan Denucé uit 1926 de belangrijkste toegang op het archief. Die archiefbeschrijvingen zijn niet overeenkomstig de archivistische standaarden, maar volgens de toenmalige beschrijvingsnormen voor oude boeken en manuscripten. Daarom wordt de oude inventaris door het Museum Plantin-Moretus, dat de archieven in situ beheert, nu geleidelijk vervangen door een online toegang volgens de huidige internationale normen.
Dat gebeurt met behulp van de module voor archiefbeheer binnen Anet, de wetenschappelijke netwerkcatalogus waarbij de erfgoedinstellingen van de stad Antwerpen zijn aangesloten. De archiefbeschrijvingen zijn te raadplegen via een publiekscatalogus. Links naar de beschrijvingen worden ook opgenomen in Archiefbank Vlaanderen, de online databank van private archieven.
Onderzoeksmogelijkheden
De unieke collecties van het Museum Plantin-Moretus geven een buitengewoon gedetailleerde inkijk in het vroegmoderne boekbedrijf. Het archief van de Officina Plantiniana documenteert het volledige proces van het uitgeven over het drukken tot het verkopen van een publicatie. Behalve voor de geschiedenis van de boekdrukkunst is het archief een voortreffelijke bron voor de sociaal-economische en politieke geschiedenis van de Nederlanden. Het archief is ook zeer relevant voor de studie van het humanisme en de contrareformatie, de verspreiding van kennis, en de geschiedenis van de wetenschap. UNESCO erkent het bedrijfsarchief terecht als 'Memory of the World' en de Vlaamse overheid plaatste het op de Topstukkenlijst.
>>> www.museumplantinmoretus.be

David Coppoolse/KC 6.8.13
    China Arts College
Opendeurdag
China Arts College/Taoist Alchemical Studies Center TASC zet zijn deuren in Ballaarstraat 114, Antwerpen, zaterdag 31 augustus van 13 tot 17 uur open voor het publiek. Op het programma: een tentoonstelling met kunstwerken van fotografe Wu An en Fei Lingbi, een boekenstand met publicaties en voorstellingen van videoclips van de trainingen. Daarnaast staat men ter beschikking voor vragen over cursussen en opleidingen en kunnen cursisten en studenten zich inschrijven voor het nieuwe academiejaar. Men biedt u ook graag een kopje Chinese thee aan!
>>> www.taoiststudies.org

KC/pm 6.8.13


    Kunstcampus
Op voorstel van minister Joke Schauvliege keurt de Vlaamse Regering de beheersovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de vzw Beheerscommissie Kunstcampus goed. De Beheerscommissie Kunstcampus werd als afzonderlijke vzw opgericht door de bestuurders van deSingel Kunstcampus vzw om te zorgen voor een afzonderlijk beheer van het gebouw dat niet alleen wordt gebruikt voor de werking van deSingel vzw, maar ook door de Hogeschool Antwerpen en Radio 2 Antwerpen.

KC/pm 29.7.13De plasmatoorts in actie tijdens de reiniging van een achttiende-eeuws Russisch icoon.
(foto © Universiteit Antwerpen)

    Plasmareiniging verzekert toekomst cultureel erfgoed
Universiteit en ChemStream spelen belangrijke rol
Het reinigen en conserveren van cultureel erfgoed is al heel lang een uitdaging voor wetenschappers. Met de bestaande technieken kunnen mooie resultaten geboekt worden, maar er is absoluut ruimte voor verbetering. Al te vaak lopen voorwerpen immers het risico om beschadigd te geraken tijdens een reinigingproces. De Universiteit Antwerpen en het Antwerpse bedrijf ChemStream werken mee aan een nieuwe techniek: de plasmareiniging.
Onder de vlag van PANNA, een Europees samenwerkingsproject, buigen de Universiteit Antwerpen en ChemStream zich samen met partners uit Bulgarije, Duitsland en Italië drie jaar lang over een nieuw protocol voor de conservering van cultureel erfgoed. PANNA staat voor Plasma And Nano for New Age 'soft' conservation en houdt de ontwikkeling van een aantal innovatieve coatings en technieken in. Kennisinstellingen en industriële partners slaan op die manier de handen in elkaar. Tijdens een symposium onlangs op de Universiteit Antwerpen werden de resultaten van het project voorgesteld.
Die zijn spraakmakend: de PANNA-onderzoekers ontwikkelden bijvoorbeeld een draagbare plasmatoorts voor het reinigen van cultureel erfgoed. "De techniek heeft het grote voordeel dat de reiniging contactloos kan gebeuren", vertelt Patrick Storme (Departement Conservatie en Restauratie, Universiteit Antwerpen). "Het risico op beschadiging van het historische voorwerp is zo veel kleiner. De nieuwe methode werd al met succes toegepast op onder meer de kalksteen van het wereldberoemde Dogenpaleis in Venetië. Daar werd de zwarte aanslag op de stenen verwijderd. Met deze nieuwe methode kunnen ook oude glasnegatieven en verzilverde daguerreotypies behandeld worden."
Het Antwerpse ChemStream, gevestigd op het Universitair Bedrijvencentrum Antwerpen (UBCA), ontwikkelde een beschermcoating voor steen, metaal en muurschilderingen. Die coating is 'superhydrofoob' en combineert een aantal merkwaardige eigenschappen. "Ze is extreem waterafstotend, waarbij neervallende waterdruppels als biljartballetjes worden weggekaatst", legt Veerle Goossens van ChemStream uit. "Bovendien blijft ze toch voldoende ademend voor waterdamp en is ze verwijderbaar via een plasmabehandeling."
>>> www.uantwerpen.be - www.panna-project.eu

KC/pm 26.7.13Veel te zien tijdens de sterrekijkavonden op het dak van het MAS.
(foto © Urania)

    Sterrenkijkavonden
Tijdens de zomervakantie organiseert Volkssterrenwacht Urania iedere donderdagavond van 21 tot 23 uur een kijkmoment met sterrenkijker op het dakterras van het MAS.
Als het weer goed is, kunnen de zon, de maan en de planeten Venus en Saturnus met de telescoop worden bekeken. Medewerkers van Urania geven daarbij uitleg. Opgelet: de kijkavonden vinden enkel plaats bij opklaringen en helder weer. Via de webstek van Urania blijft u op de hoogte of het kijkmoment plaatsheeft of niet.
>>> Meer info

KC/pm 23.7.13
    Jarige Academie
Op 6 juli was het exact 350 jaar geleden dat David Teniers de Jonge van Filips IV van Spanje de toelating kreeg om een Academie op te richten in Antwerpen.
Binnen de muren van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen ontstond 300 jaar later de ondertussen wereldberoemde Modeafdeling.
Voor dit dubbel verjaardagsfeest slaan de Academie, Antwerpen Open, het MAS, het ModeMuseum, het M HKA en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen de handen in elkaar en veroveren ze vanaf zondag 8 september de Antwerpse binnenstad met tentoonstellingen, performances, wandelingen en feestelijke publieksevenementen.
Happy Birthday Dear Academie
Binnen enkele weken vangt het totaalproject 'Happy Birthday Dear Academie' aan. Het veelzijdig en multidisciplinair programma gaat zondag 8 september van start en wil met tentoonstellingen, performances, lezingen, muziek en happenings het publiek blijven boeien tot minstens 26 januari 2014.
Tijdens het openingsfeest zaterdagavond 7 september wordt het startschot gegeven.
Wie tijdens juli en augustus al een voorsmaakje wil krijgen van de ontstaansgeschiedenis van de Academie en wil ontdekken welke sporen de Academie in de stad heeft achtergelaten, kan iedere donderdag aansluiten bij een zomeravondwandeling 'Sporen van de Academie'. Wie zeker het gewenste kaartje wil bemachtigen voor de tentoonstellingen in het MAS en het MoMu, kan deze sinds maandag 8 juli reeds bestellen.
>>> www.happybirthdaydearacademie.be - www.facebook.com/happybirthdaydearacademie - www.instragram.com/happybirthdaydearacademie

KC/pm 22.7.13LJM Band.


Fata murgana.
(foto's © Opsinjoren)

    Amateurkunstenaars op straatfeest
Antwerpenaren kunnen vanaf deze zomer voor een kleine prijs een artiest uitnodigen voor een optreden op hun straatfeest. Opsinjoren, dat is de stedelijke dienst die bewonersinitiatieven ondersteunt, en amateurkunstenvereniging Fameus slaan de handen in elkaar voor een uniek animatie-aanbod.
Op de webstek van Opsinjoren staan veertien verschillende acts die Antwerpenaren kunnen reserveren. Amateurkunstenvereniging Fameus zocht, speciaal voor Opsinjoren, enthousiaste artiesten. Niet enkel de typische muziekband, maar ook een verteller, enkele dichters of danseressen, cabaret, een theateract, een koor… staan op de lijst. Opsinjoren en Fameus hopen met dit initiatief bewoners warm te maken voor cultuur en ook nieuwe buren te overtuigen om deel te nemen aan het straatfeest.
Luxe-straatfeest
Om de Antwerpenaren kennis te laten maken met het aanbod kunnen bewoners een luxe-straatfeest met enkele artiesten winnen. Het feest vindt plaats zaterdag 14 september. Die keer hoeven de straatbewoners zich niets aan te trekken van de organisatie van hun eigen straatfeest. Genieten is de boodschap want Opsinjoren en Fameus verzorgen de bar, de maaltijd, de artiesten en de volledige opbouw en afbraak. Schepen Liesbeth Homans komt de winnaars persoonlijk feliciteren.
Wie wil winnen, neemt een creatieve foto met minstens 15 buren in zijn straat. Die foto sturen ze voor 15 juli naar dit mailadres. Opsinjoren zet de foto vanaf 16 juli op haar webstek. Daar kunnen mensen gaan stemmen. Wie de meeste stemmen verzameld heeft op 28 juli krijgt het straatfeest cadeau. Op 29 juli maakt Opsinjoren de winnaar bekend.
Meer informatie over de acts en de fotowedstrijd is te vinden via deze link.

KC/pm 17.6.13

Cultuur Diversen - SamenlevingEen originele pagina uit de Texas Rakkers bracht € 2.500 op.
(foto © Willy Vandersteen)

    Tekeningen Willy Vandersteen geveild
Originele pagina's brengen € 50.000 op
Een veiling met originele tekeningen van de Antwerpse striptekenaar Willy Vandersteen die dinsdag 14 mei eindigde heeft 50.000 euro opgebracht. De online veiling (www.catawiki.be/vandersteen) vond plaats bij Catawiki, veilinghuis voor verzamelaars. Een tekening uit het Suske en Wiske verhaal 'De Texas-rakkers' ging voor € 2.500 weg. Twee originele stroken uit het allereerste verhaal van de Rode Ridder uit 1950 zijn voor € 1.700 verkocht. Pagina's uit Robert en Bertrand, die zelden worden aangeboden, brachten rond de € 1.500 per stuk op. Er werden ook veel tekeningen geveild van medewerkers van Willy Vandersteen, die onder de naam 'Studio Vandersteen' werkten aan series als Jerom, Bessy, Pats en Karl May. Ook deze tekeningen brachten honderden euro's per stuk op.
Stripverhalen worden steeds meer als interessante belegging gezien. Dinsdag 14 mei presenteerde Catawiki een onderzoek dat door studenten van de Rijksuniversiteit Groningen is uitgevoerd. Daaruit bleek dat stripverhalen de afgelopen 30 jaar een hoger redendement opleverden dan het beleggen in aandelen of goud. Zo werd bijvoorbeeld eerder deze week een eerste druk van het album Rikki en Wiske, de eerste Suske en Wiske, op Catawiki geveild voor € 3.500. Dertig jaar geleden ging dit album in deze staat omgerekend voor 'slechts' enkele honderden euro's weg.
"We zijn zeer tevreden met de interesse voor de Vandersteen-tekeningen. Vooral ook omdat er niet alleen belangstelling uit Nederland en België was maar er ook veel verzamelaars uit andere landen meeboden. Vooral uit Duitsland en Oostenrijk waar series als Bessy en Jerom nog veel langer hebben gelopen dan in het Nederlandse taalgebied", zegt René Schoenmakers, oprichter van Catawiki.
>>> www.catawiki.be

Belga/KC 15.5.13Arlekino@MA'GO sleepte in Biarritz deze zilveren trofee in de wacht…
(foto mt)


…en de zeven Antwerpse meisjes sprongen een gat in de lucht!
(foto mt)

    Zilver voor Antwerpse dansers
Arlekino@MA'GO stunt in Biarritz
De jonge dansers Lore De Marteau, Floor Ivo, Lize Mussche, Hanne Schoepen, Sarah Scohy, Yoni Van Looy en Angie Verleysen van de groep Vooropleiding Intermediate/MG3 van Arlekino@MA'GO (Antwerpen/Hove) behaalden een uitzonderlijke prijs op een internationale danswedstrijd in Biarritz, Frankrijk.
Het 'Concours International de Danse Contemporain' is een internationale wedstrijd van zeer hoog niveau waar elk jaar dansers van over de hele wereld het beste van zichzelf laten zien. Zij tonen zich als solist, in duo of in groep aan een internationale jury die wordt voorgezeten door Thierry Malandain, een van de belangrijkste hedendaagse choreografen van Frankrijk.
De dansers van Arlekino@MA'GO brachten de choreografie 'Exit in E minor' van Cathy Baelemans, choreografe en artistiek leider van Arlekino. Deze breekbare en ontroerende choreografie brachten zij met uitzonderlijke inleving, emotie en technische kwaliteit. Zij behaalden hiermee een zilveren medaille en de eerste plaats in de categorie 'groepen met dansers van 14 tot 18 jaar'. In deze categorie waren ze ook de enige finalist die een medaille in ontvangst mocht nemen.
Praktisch
• Dansstudio Arlekino vzw, Boomgaardstraat 211-215, Antwerpen
www.dansstudio-arlekino.be - e-mail
• MA'GO! Academie voor muziek, woord en dans
Mechelsesteenweg 125, Antwerpen
www.ma-go.be - e-mail

KC/pm 9.5.13Met de A-kaart kunt u sparen voor allerlei interessante voordelen.
(foto © Stad Antwerpen)

    Meer punten met A-kaart
De A-kaart, de vrijetijdskaart van de stad die inwoners stimuleert om mee te doen aan culturele, sportieve en andere activiteiten in de vrije tijd, doet de naam van Antwerpen Europese Sporthoofdstad alle eer aan. Binnenkort kunnen immers ook punten gespaard worden bij DHW Antwerpen (dameshandbal), FTA (Futsal Topsport Antwerpen), SASJA en Topvolley Antwerpen. Daarnaast besliste het college vrijdag 19 april de overeenkomst met Port of Antwerp Giants, Zoo Antwerpen en de Badboot te verlengen.
Sinds 20 december 2010 biedt de stad de A-kaart aan voor iedereen die houdt van wat Antwerpen te bieden heeft. Met deze voordelenkaart kunnen liefhebbers punten sparen door deel te nemen aan culturele en sportieve activiteiten of te genieten van het vrijetijdsaanbod in stedelijke bibliotheken, zwembaden, musea en cultuurcentra. De gespaarde punten kunnen ze omruilen voor interessante voordelen.
De A-kaart was van in het begin geldig op verschillende locaties: de stedelijke musea, bibliotheken, cultuurcentra, zwembaden en de stadswinkel. In een latere fase kwamen daar AMUZ, ZOO Antwerpen, het ModeMuseum van de provincie Antwerpen, het EcoHuis, de Zomer van Antwerpen, de Antwerpse ontmoetingscentra, de Badboot en Port of Antwerp Giants bij.
Nu zijn er weer vier nieuwe partners: DHW Antwerpen, SASJA, FTA en Topvolley Antwerpen. De clubs sporten in sportcentrum Sorghvliedt in Hoboken, sportcentrum Het Rooi in Berchem en sporthal Arena in Deurne. Deze zaalsportclubs hebben zich onlangs samen met de Port of Antwerp Giants verenigd in 'United'.
Met hun toetreding wordt de sportbeleving in het A-kaartprogramma verder uitgebreid. A-kaarthouders die voor een van de clubs gaan supporteren kunnen immers bij elke wedstrijd een punt sparen door hun A-kaart te houden tegen de mobiele A-kaartzuil (met een maximum van een punt per dag). Op dit moment zijn er meer dan 150.000 A-kaarthouders.
>>> Op de webstek www.antwerpen.be/a-kaart vinden geïnteresseerden alle info over de A-kaart.

KC/pm 20.4.13Edmond Fierlants, de kathedraal vanuit de Korte Nieuwstraat.
(foto © Erfgoedbibliotheek Handrik Conscience)

    Fierlants erkend als topstuk
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het FelixArchief kregen sinds kort een nieuwe vermelding in de Topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap met de archieven van Edmond Fierlants. Door een officiële erkenning krijgt een topstuk, zeldzaam en onmisbaar in zijn soort, de aandacht en bescherming die het nodig heeft.
De originele albuminefoto's van Edmond Fierlants kunt u deels in het FelixArchief, deels in de Erfgoedbibliotheek terugvinden. Ze werden immers in de loop der jaren verdeeld over de twee stadsdiensten. Van een aantal foto's bezit het FelixArchief ook nog negatieven op glasplaat.
In 1860 kreeg de fotograaf Edmond Fierlants (1819-1869) van de Antwerpse gemeenteraad de opdracht om opmerkelijke gebouwen en zichten in Antwerpen te fotograferen. Hij legde daarmee een stad vast net voor ingrijpende veranderingen zoals het rechttrekken van de Scheldekaaien waarbij het oudste stadsgedeelte onherkenbaar zou veranderen.
De fotocollectie is een van de zeldzame bewaarde collecties uit de pioniersjaren van de fotografie. Ze is in een uitstekende staat en ze is uitvoerig gedocumenteerd door uitgebreid archiefonderzoek. Ze telt in totaal 158 verschillende opnamen en 79 glasplaten. Fierlants zelf staat bekend als een meester in de compositie.

KC/pm 10.4.13Aan meisjes geen gebrek, maar waar zitten de danslustige jongens?
(foto © Veerle Ploegaerts)

    Dansstudio Arlekino en MA'GO
Nieuw aanbod jongensdans
Nu het nieuwe schooljaar opnieuw begonnen is, starten ook de naschoolse activiteiten stilaan op. Steeds meer en meer kinderen en jongeren leggen hun hart, ziel en heel veel energie in buitenschoolse kunsteducatie waaronder dans. Heel bijzonder bij Dansstudio Arlekino & MA'GO is het vernieuwde aanbod jongensdans dat in het schooljaar 2012-2013 op het programma staat.
In de week van 10 september geven Dansstudio Arlekino vzw en MA'GO de aftrap van een nieuw dansjaar. Heel bijzonder is het vernieuwde aanbod jongensdans dat bestaat uit dynamische, krachtige en actieve danslessen waarin enkel jongens toegelaten worden. Voor de 6 en 7-jarigen wordt een speciale les jongensdans georganiseerd (1 uur per week). Voor de 8-jarigen jongens bestaat de opleiding uit 2 uur dans per week. Er wordt voldoende aandacht besteed aan techniek zodat een stevige basis verworven wordt om later verschillende dansstijlen aan te leren en te beheersen. Alle jongens die een proefles willen bijwonen, zijn van harte welkom.
In mei 2012 voerde Dansstudio Arlekino met al haar leden de grootse dansvoorstelling 'Ca d'Oro, dansen in een huis vol dromen' op in de studio's Alfacam-Mediacenter. Meer dan 5.000 toeschouwers konden van dit spektakel genieten. Jurgen Delnaet (Aanrijding in Moscou, Dubbelleven, Domino, Tg De Tijd,…) en Laurien Poelemans (Amika, De Ijsprinses,…) voerden het publiek, met hun meeslepend verhaal, doorheen een gevarieerde dansvoorstelling vol dromen met dansende graselfjes, limonadebubbels, bloemenfeeën, klokken, games, boeken,… Het geheel stond onder de artistieke leiding van Cathy Baelemans en was voorzien van een prachtig lichtontwerp van Mark Van Denesse (Het Toneelhuis, KVS,…) uitgevoerd door EML/PRG. Kortom een spektakel waarover iedereen nog steeds spreekt!
Dansstudio Arlekino
Arlekino vzw groeide de afgelopen 7 jaar uit tot een bekende en door de dansers geliefde dansschool in het hartje van Antwerpen, Hove en Wilrijk. Zij bieden lessen voor kinderen (vanaf 3 jaar), jongeren en volwassenen. Op het programma staan kleuterdans, prédans, jongensdans, klassiek ballet, moderne dans, jazz dans, hip hop, breakdance en een 'vooropleiding' voor dansers die willen doorstromen naar een professionele opleiding of een hoog niveau willen behalen.
Arlekino werkt samen met MA'GO Academie voor muziek, woord en dans waardoor een groot deel van de lessen binnen het deeltijds kunstonderwijs wordt aangeboden. Met meer dan 1.250 leerlingen is Dansstudio Arlekino een van de grootste dansscholen van Vlaanderen en met meer dan 675 leerlingen binnen MA'GO is men de grootste dansafdeling van het Deeltijds Kunst Onderwijs in Vlaanderen.
Praktisch
Dansstudio Arlekino vzw, Pruynenstraat 15, Antwerpen
>>> www.dansstudio-arlekino.be - e-mail

KC/pm 5.9.12

Cultuur Diversen - Kinderen

    Gratis In Antwerpen
Gratis In Antwerpen (www.gratisinantwerpen.be) is een webstek en een nieuwsbrief die een wekelijks overzicht geeft van het gratis culturele aanbod in de stad Antwerpen en de verschillende districten.
De nieuwsbrief wordt ondersteund door de Dienst Toerisme van de Stad Antwerpen en werd bedacht door Use It, de toeristische dienst voor jongeren (www.use-it.be). Sinds oktober 2007 wordt de redactie en het beheer verzorgd door vzw Guerilla (zie ook Guerillaland/Straatlaweit, de Johnny Cash tribute in Hof Ter Lo, Buurtverhalen, Nacht van de Musea,…).
Gratis In Antwerpen wordt ondersteund door de stad Antwerpen en is volledig reclamevrij.
Al het gratis cultureel geweld elke maandag in je mailbox of online op www.gratisinantwerpen.be.
Je vindt Gratis In Antwerpen ook op Facebook.

KC/pm 26.1.10/21.2.12

Cultuur Divers - JongerenNaar inhoud


Reageer


Vraagje?
Mail ons!


Help!


Het weer
in Antwerpen


Officieel stratenplan
Groot-Antwerpen


Zoek snel in


Geactiveerd door FreeFind

Zoek snel op het net
Google© 1995 TOT 2014 DEN BRABO: WEBBEHEERDER KOEN BRABO
Anti-Spam
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Free counter and web stats