Ruim 100 pagina's Antwerps nieuws

  Cultuur in Antwerpen
Literair
• Beste paginaweergave in Google Chrome •Werkt een link hiernaast niet?
Zit dan niet te sakkeren, maar
klik even hier!

 

Op deze pagina:
Muzeval met vakantie | Strip- & Boekenplein | Boekenfestijn | Evy Van Eynde | Valentina | Zomerboekenplank | Lillo Boekendorp | Antwerpse dichters
• • •
Recente Antwerpse boeken

Meer cultuur op:
Cultuur Divers
Cultuur Expo
Cultuur Folkore
Cultuur Monumenten
Cultuur Muziek & Podium
Cultuur Theater
***
Nuttige links
Adressen en openingsuren bibliotheken
Openbaar vervoer
 Parkeren in Antwerpen
Officieel stratenplan

Acht
Auteurs en publicisten allerhande zoals schrijvers, dichters, journalisten, illustratoren,… en uitgevers en drukkers zijn voorzeker niet geheel onbekend met het woord deadline. Acht dagen is onze deadline. Onze jarenlange ervaring leert ons dat organisatoren daarentegen het wellicht in Keulen horen donderen.
Wel kijk: bij ons staat alles in het teken van acht. De naam van dit magazine is acht letters lang: Den Brabo. Ook deadline heeft acht letters. En wij hebben acht werkdagen nodig om uw mededelingen te verwerken. Aankondigingen van uw Antwerpse literaire evenementen op deze pagina zijn gratis, maar we moeten ze wel tijdig hebben: acht werkdagen is onze deadline. Sla daar dus acht op! Wie ons veronachtzaamt en helemaal niks laat weten, komt er niet in. En affiches her en der schrijven we niet over.
Neem onze wensen dus a.u.b. in acht; kijk hier hoe.
Met waarachtige dank bij voorbaat, de redactie

***De Muzeval gaat met vakantie.
(foto mt)

    De Muzeval gaat met vakantie
Na ruim 15 jaar elke tweede donderdag van de maand trouw op post te zijn geweest, zonder een keer over te slaan, is De Muzeval dringend aan vakantie toe.
Daarom is men er in juli en augustus even niet, om er vanaf september weer met volle kracht en goeie moed tegenaan te gaan.
Donderdag 12 juni is het podium tijdens het Vrij Vakantie Podium nog even vrij toegankelijk voor iedereen die zijn/haar schrijfselen of die van een ander met het publiek wil delen. Daarna worden de boeken voor eventjes opgeborgen.
De Muzeval vindt plaats elke tweede donderdag van de maand in Artistiek literair Café Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24 in Antwerpen. De toegang is, zoals steeds, gratis en de poëzieavond gaat van start om 20 uur.
Bart Van Peer is de presentator van dienst.
>>> www.muzeval.be

KC/pm 11.6.14Strip- & Boekenplein.
(foto mt)

    Strip- & Boekenplein
8 uur lang pianomuziek op De Coninckplein
Zondag 18 mei kan iedereen genieten van een gratis pianoconcert op het De Coninckplein. Verschillende pianisten geven er 8 uur lang een concert. Tegelijkertijd kunnen bezoekers snuisteren in de kraampjes van het maandelijkse Strip- & Boekenplein.
Zondag 18 mei vindt op het De Coninckplein de negende editie plaats van de Pianomarathon. Van 10 tot 18 uur geven zowel amateurs en professionele pianisten het beste van zichzelf. Elke pianist speelt maximaal 30 minuten.
Strip- & Boekenplein
Tijdens de Pianomarathon vindt van 10 tot 16 uur ook het Strip- & Boekenplein plaats. Bezoekers kunnen er snuisteren in een rijk aanbod aan boeken en strips.
Praktisch
Zondag 18 mei, De Coninckplein, Antwerpen; gratis.
— Pianomarathon van 10 tot 18 uur
— Strip- & Boekenplein van 10 tot 16 uur
>>> Meer info: www.permeke.org/pianomarathon

KC/pm 15.5.14

Ruim een miljoen nieuwe boeken wachten voor de 25e keer op een nieuw baasje…
(foto's mt)

    Boekenfestijn
Voor 25e keer in Antwerp Expo
Het Boekenfestijn viert alweer zijn 25e editie in de Antwerp Expo. Voor iedereen die van een boek houdt of geïnteresseerd is in hobby-artikelen, loont het de moeite om van donderdag 22 tot zondag 25 mei langs te komen. Elk jaar halen tienduizenden bezoekers hier hun boeken-, hobby- en cadeauvoordeel. Even rondsnuffelen kost niets; de toegang is namelijk gratis.
Keuze te over
Op rijen tafels liggen weer een miljoen gunstig geprijsde nieuwe boeken en hobby-artikelen uitgestald. Alles is per categorie terug te vinden; Nederlandse en Engelse romans, strips, sprookjes en jeugdboeken, maar ook boeken over koken, reizen, kunst, geschiedenis, natuur, computers, films en muziek. Op het Boekenfestijn is tevens heel veel voor hobby en creatieve activiteiten aanwezig: zoals decoratie-artikelen, hobbyboeken, kleurboeken, stickers, schrijfgerei, puzzels, spellen en nog veel meer.
Vriendelijk voor de portemonnee
Vorig jaar verwoordde een bezoeker het zo mooi: "Met andere en meer boeken en hobby-artikelen thuiskomen dan gepland, dat overkomt mij nagenoeg altijd op het Boekenfestijn. Je hebt in je hoofd waar je naar op zoek bent, maar terwijl je aan het zoeken bent, stoot je op zoveel andere interessante dingen dat je plots met heel veel meer in je hand staat. Zelfs voor een paar tientjes kom je hier met stapels boeken en cadeaus thuis".
Mis deze 25e editie niet!
Om dit jubileum te vieren zijn er verschillende speciale acties tijdens de beurs. Mis deze niet en kom dus langs in de Antwerp Expo donderdag 22, vrijdag 23 en zaterdag 24 mei van 10 tot 21 uur of zondag 25 mei tot 18 uur.
Parkeren (blauwe zone!) is er moeilijk, maar Antwerp Expo aan de Jan Van Rijswijcklaan is op loopafstand van het openbaar vervoer (www.delijn.be). De toegang is alle dagen gratis.
>>> Voor meer informatie kijk op www.boekenfestijn.com.

KC/pm 15.4.14

Beurzen - Cultuur LiterairEvy Van Eynde.
(foto mt)

    Evy Van Eynde
De 177e Muzeval, donderdag 8 augustus, heeft als gastdichter Evy Van Eynde.
Evy Van Eynde (1978) is schrijver, dichter en theatermaakster. Met 'Wanneer kom je buiten spelen' maakt zij een opmerkelijk debuut. Dit artistieke tweeluik bestaat uit een geïllustreerde gedichtenbundel en een theatervoorstelling.
In de dichtbundel vinden gevoelige thema's een lyrisch schuiloord. De verzen en tekeningen lijken op het eerste zicht uit een sprookjesboek te komen. Maar kijk je wat dieper tussen de regels, dan verschijnen taalparels aan het oppervlak. Ze zoeken een thuis, een familie. Waar mam de gedichten voorleest aan haar kroost. Waar kindjes de tekeningen opslurpen. Waar pap stiekem de bundel leest als iedereen slaapt…
In de theatervoorstelling komen de verzen tot leven in liedjes, sprookjesfragmenten en absurde dialogen met fictieve vriendjes.
Evy Van Eynde: "Met 'Wanneer kom je buiten spelen?' heb ik een familie-snoepje gemaakt. Een beetje gelijk een blozend rode peper. Mam & pap vinden het overheerlijk, de kindjes mogen proeven op eigen risico".
Praktisch
Donderdag 8 augustus om 20 uur stelt Evy Van Eynde haar bundel voor tijdens De Muzeval in Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24 in Antwerpen. Gratis toegang.
Na afloop is er het vertrouwde Vrij Podium.
Inleiding en presentatie: Bart Van Peer.
>>> www.demuzeval.be - evyvaneynde.wordpress.com - www.denhopsack.be

KC/pm 5.8.13Renée Van Hekken.
(foto mt)

    Valentina
Renée Van Hekken streeft ze nobel doel na. Ze is van oordeel dat poëzie en muziek onder de mensen gebracht moet worden. Daarom nodigt ze onze lezers graag uit voor een poëtisch-muzikaal concert rondom haar nieuwe dichtbundel 'Valentina', portret van een migrante.
De swingende dichter Roger Nupie zorgt voor een welkomstwoord. Jan van Poyer, klarinettist, en Ramsey Irani, gitarist, brengen samen met Renée rondom 'Valentina' de zeven Spaanse liederen van Manuel De Falla, een arrangement voor klarinet en gitaar.
Na afloop kunt u voor slecht € 1 proeven van een glaasje Argentijnse wijn. De nieuwe bundel kunt u ter plaatse door de dichteres laten signeren als u er eerst € 17 aan spendeert.
Praktisch
Valentina, vrijdag 13 september van 20 tot 22 uur in de leeszaal op de eerste verdieping van Bibliotheek Park, Van Heybeeckstraat 28, Merksem. Er is parkergelegenheid onder het gebouw.
Reservaties: deze e-mail of deze e-mail
>>> www.hetstillepand.be/reneevanhekken

Koen Brabo 31.7.13Wat lezen Bekende Lezers deze zomer?
(foto © Boek.be)

    Zomerboekenplank
Bekende Lezers en wedstrijd
De webstek van Boek.be heeft een volledige make-over gekregen en pakt uit met de zomerboekenplank van tien Bekende Lezers en een verrijkte boekendatabase. Met de Boekenplankwedstrijd kunt u van 29 juli tot eind augustus tien boekencheques van € 25 winnen.
www.boek.be, de publieke webstek van vakvereniging Boek.be die ondermeer de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerp Expo organiseert, heeft een complete make-over gekregen. Dat betekent: frisse kleuren, verbeterde gebruiksvriendelijkheid, en vooral veel boekeninfo. De webstek haalt nu zijn boekeninformatie uit een verrijkte boekendatabase. Nieuw is dat u nu — met name bij de meest recente boeken — kunt grasduinen in heel wat extra info: naast de flaptekst vindt u immers ook auteursinfo, foto's, leesfragmenten en filmpjes.
Wat lezen Bekende Lezers deze zomer?
Tien Bekende Lezers laten in hun boeken kijken en geven u inspiratie voor de zomervakantie. Welke boeken zou Guy Mortier mee op vakantie nemen? En wat leest iemand als nieuwsanker Stef Wauters of striptekenaar Kim Duchateau graag? Ontdek de boekenplanken van deze bekende lezers op www.boek.be.
Win boekencheques
Om de nieuwe stek feestelijk te lanceren, geeft Boek.be van 29 juli tot eind augustus tien boekencheques van € 25 weg in de Boekenplankwedstrijd.
>>> www.boek.be

KC/pm 29.7.13

Een paar sfeerbeelden van Lillo Boekendorp.
(foto's mt)

    Lillo Boekendorp
Lillo Boekendorp wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd. Langs de wandelpaden van het Kazerneplein vindt u tal van boekenkraampjes om naar hartenlust uw lievelingsboeken te zoeken. Het doel van Lillo Boekendorp is de aandacht voor boeken en lezen te stimuleren.
Schrijverswedstrijd
De wedstrijd is bedoeld voor aankomend talent en niet voor auteurs die reeds enige bekendheid genieten, ook niet onder een pseudoniem.
Wat mag u verwachten als schrijver in spe?
Uw werk wordt beoordeeld door een team van professionele journalisten en medewerkers van de vzw Lillo Boekendorp.
Men voorziet per categorie in een gepaste prijs.
De winnende titel zal zijn/haar werk gepubliceerd zien, digitaal weliswaar.
Het aantal categorieën hangt af van wat wordt ingezonden, pas daarna gaat er een verdeling gebeuren.
Ruilbibliotheek
Lillo heeft een ruilbibliotheek die in het seizoen open is op zaterdag- en zondagnamiddag. Het principe is: u brengt een boek en u neemt er een ander mee. Een uniek idee.
Tijdens Lillo Boekendorp in de Tolhuisstraat 15 open van 10 tot 17 uur.
Bereikbaarheid
 Lillo is bereikbaar per auto, taxi en natuurlijk met de fiets. Lillo is helaas niet bereikbaar met het openbaar vervoer. U kunt wel de bus naar Doel nemen en daar de overzetboot naar Lillo. De veerdienst vaart alle zaterdagen, zondagen, feest- en brugdagen van Pasen tot het laatste volle weekeinde van september.
>>> Veerdienst Lillo
Praktisch
Lillo Boekendorp, openlucht boekenmarkt, zondag 11 augustus en zondag 8 september van 10 tot 18 uur, in 'heel' het dorp, maar dat is slechts drie straten groot…
>>> www.lilloboekendorp.be

KC/pm 23.7.13

Cultuur Literair - Polder

***


    Antwerpse dichters
Wilfried Adams, Michel Bartosik, Maris Bayar, Jan Berghmans, Bobb Bern, Toon Brouwers, Liane Bruylants, Imelda Buckinx, Marc Bungeneers, Johan Clymans, Herman J. Claeys, Guy Commerman, Patrick Conrad, Sven Cooremans, Adriaan De Roover, Ferre Denis, Aleidis Dierick, Jan Gloudemans, Mark Insingel, Henri-Floris Jespers, Yves Joris, Ben Klein, Wilbert Lambrechts, Xtine Mässer, Elisabeth Moyson, Sonja Nys, Maja Panajotova, Bert Popelier, Nana Ramael, Tony Rombouts, Annmarie Sauer, Werner Spillemaeckers, Marc Tritsmans , Rose Vandewalle, Marcel van Maele, Erik van Malder, Ugo Verbeke, Rein-Hilde Verbruggen, François Vermeulen, Emiel Willekens, Rudy Witse, Jan Wyn, Chris Yperman…
Dit is een wellicht onvolledige greep uit het scala der (hedendaagse, levende of onlangs overleden) Antwerpse dichters, maar u kunt er meer over vinden op de nieuwe webstek antwerpsedichters.skynetblogs.be/. U vindt er beknopte bio's, fragmenten uit literair werk, links naar eigen webstekken.
Toch jammer dat Antwerpse dichters blijkbaar niet erg fotogevoelig zijn, want er staan op de stek wel een handvol nietszeggende foto's die dus niets met dichters te maken hebben, maar van de poëten in kwestie is er geen enkele afbeelding te vinden…
antwerpsedichters.skynetblogs.be/

Koen Brabo 13.6.10Naar inhoud


Reageer


Vraagje?
Mail ons!


Help!


Het weer
in Antwerpen


Officieel stratenplan
Groot-Antwerpen


Zoek snel in


Geactiveerd door FreeFind

Zoek snel op het net
Google© 1995 TOT 2014 DEN BRABO: WEBBEHEERDER KOEN BRABO
Anti-Spam
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Free counter and web stats