Ruim 100 pagina's Antwerps nieuws

 

 Toerisme
 in Antwerpen
   Toerisme en vrijetijd in en om de stadWerkt een link hiernaast niet?
Zit dan niet te sakkeren, maar
klik even hier!


Aankondigingen van uw Antwerpse toeristische activiteiten — bv. gegidste wandelingen, fiets- of wandel(zoek)tochten — op deze pagina zijn gratis, maar we moeten ze wel tijdig hebben: 8 werkdagen is onze deadline.
Kijk hier hoe.


 
Fietsen Rondleidingen Varen

---

Bezoek stadhuis
Zomerwandelingen
Kathedraaltoren
MAS anders
Haventoerisme
Bezoek de ruien

Flandriatochtjes
Tall Ships Races

Wandelen Zoektochten/Rally's Varia
Zomerwandelingen Masereelfonds
Alternatief voor voetbal
Zomerwandelingen
Gratis fietszoektocht
Wandelzoektocht Dwars door Edegem
ATV Wandelrally
Diamantbeleving Antwerpen
Antwerpen verwelkomt toerist
MAS anders
Fashion in Antwerp
Amerikaanse toeristen
Bezoekerscentrum
Provinciale Groendomeinen 2013
Haventoerisme
Toeristische bron
Tafelen Drinken Slapen

---

---

---
Tijdens Antweerpen kermisweek krijgt u weer de kans het stadhuis een bezoek te brengen.
(foto mt)

    Bezoek stadhuis
Gratis rondleidingen tijdens kermisweek
Traditiegetrouw worden elk jaar tijdens de Antwerpse kermisweek gratis rondleidingen gegeven in het stadhuis. Ook in 2014 krijgt het brede publiek weer de kans om het stadhuis te bezoeken.
Tijdens de kermisweek van maandag 11 tot zondag 17 augustus stelt het stadhuis zijn deuren open voor het publiek. Geïnteresseerden kunnen dan deelnemen aan een gratis rondleiding, waarbij onder meer de monumentale zalen op het Schoon Verdiep worden bezocht. Om de 15 minuten start aan de hoofdingang een nieuwe rondleiding. Elke rondgang duurt zowat 45 minuten.
Praktisch
Van maandag 11 tot zondag 17 augustus; zaterdag 16 augustus zijn er geen rondleidingen.
Start van de rondleidingen:
— aan de hoofdingang
— van maandag 11 tot donderdag 14 augustus: van 13 tot 15.45 uur
— vrijdag 15 augustus: van 13 tot 15.15 uur
— zondag 17 augustus: van 11 tot 15.45 uur
Gratis; vooraf inschrijven is niet nodig.

KC/pm 13.8.14De Gezinsbond organiseert een gratis fietszoektocht voor iedereen.
(foto mt)

    Gratis fietszoektocht
Gedurende heel de zomervakantie organiseert de Gezinsbond een gratis gezinsvriendelijke fietszoektocht (± 20 km), dit jaar een lus vanuit Deurne naar Berchem en Mortsel met onderweg vijf haltes om de vragen op te lossen. Ieder doet dit op zijn eigen ritme en kan zelf zijn dag(en) kiezen.
De wegbeschrijving en het antwoordformulier zijn digitaal te verkrijgen via e-mail.
Meer info op www.gezinsbonddeurnezuid.be. Deelname is volledig gratis voor iedereen.

KC/pm 27.6.14Chinese villa in… Edegem.
(foto mt)

 

 

 


Antwerpen in de Groote Oorlog.
(foto's Archief KC/Den Brabo)

    Zomerwandelingen Masereelfonds
Wandelzoektocht Dwars door Edegem
Tijdens de maanden juli en augustus kunt u Edegem (her)ontdekken. Zoek de antwoorden en zet de fotoreeks in de juiste volgorde. Deze ontspannende en gezellige wandelzoektocht is er voor iedereen en is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Voor de juiste antwoorden kunt u zaterdag 27 september om 20 uur naar Feestzaal Ons Huis in de Drie Eikenstraat gaan om tijdens een fijne avond misschien te drinken op uw overwinning. Voor de gouden, zilveren en bronzen medaille staat een lekkere wereldwinkelmand klaar, maar elke aanwezige deelnemer heeft recht op een prijs.
Praktisch
Dinsdag 1 juli tot zondag 31 augustus, vanaf 11 uur, Pita House Millennium, Strijdersstraat 53, Edegem. € 2,5; deelnameformulier verkrijgbaar bij de start.
De donkere geschiedenis van de stad
U wandelt met een gids van Ghostwalks door het oude Antwerpen en reizen mee door het verleden. Op diverse historische locaties houdt men halt voor verhalen en anekdotes. Spookverhalen, legenden en historische gebeurtenissen uit griezelige tijden passeren de revue. Men wandelt in de voetsporen van moordenaars en leeft mee met de spectaculaire en gruwelijke lotgevallen van heiligen en zondaars. Gaandeweg ontdekt u stukjes steen geworden geschiedenis die getuigen van een vaak ongelofelijke waarheid.
De gids van Ghostwalks brengt door middel van spookachtige locaties en vertellingen de huiveringwekkende sfeer tot leven. Maar wees gerust, gemaskerde Halloween-figuren komen er niet aan te pas. De wandeling duurt ongeveer een uur en half.
Praktisch
Donderdag 10 juli om 21.30 uur, bij het standbeeld van Lange Wapper, Steenplein, Antwerpen. € 8/10; inschrijven verplicht: e-mail.
>>> www.ghostwalk.be
Antwerpen in de Groote Oorlog
De wandeling begint aan de gerenoveerde Stadsfeestzaal op de Meir. Vandaar gaat het richting Steenplein. Onderweg vertelt de gids over talrijke historische gebouwen (of de plaats waar ze stonden) en personen die tijdens de Eerste Wereldoorlog een rol speelden. Ook andere aspecten komen aan bod: de houding van de Antwerpse Duitsers, een befaamde Antwerpse luchtvaartpionier, schrijvers en kunstenaars die in Antwerpen de oorlog meemaakten en het vluchtelingenprobleem. Het laatste aspect sluit aan bij het eindpunt van de wandeling: aan het Steen lag tijdens WO I een pontonbrug langs waar soldaten en burgers Antwerpen konden ontvluchten. In oktober 2014, 100 jaar later, zal er weer een pontonbrug gebouwd worden.
Praktisch
Dinsdag 15 juli om 19 uur, Stadsfeestzaal, Meir 78, Antwerpen. € 5/7; inschrijven verplicht: e-mail.
>>> www.radio2.be/regio/antwerpen/stadswandeling-groote-oorlog

KC/pm 27.6.14

De gekende Flandria rondvaarten zijn de perfecte manier om de stad Antwerpen vanop het water te ontdekken: een unieke ervaring!
(foto's © Flandria)

    Flandriatochtjes blijven hangen
Vaarplezier sinds 1922
De gekende Flandria rondvaarten zijn de perfecte manier om de stad Antwerpen vanop het water te ontdekken: een unieke ervaring!
Flandria is immers de enige Antwerpse rederij die elke dag toeristische vaarten doet, zowel in de haven van Antwerpen als op de Schelde. Ideaal om een van de grootste havens ter wereld te leren kennen.
U kunt ook genieten van de zonsondergang tijdens een Candlelight Cruise of een luie zondagmiddag doorbrengen tijdens een Brunch Cruise.
En er is nog meer: we bieden ook een Eendagscruise aan naar een van de pittoreske en historische stadjes van Zeeland. Een absolute aanrader!
Cruises
Een zalige zondagmiddag cruisen in de haven van Antwerpen. Ontspan lekker aan boord met een uitgebreide brunch.
Candlelight Cruise
Romantisch cruisen bij zonsondergang. Valavond tovert de Antwerpse haven om in een kleurrijk lichtspel. Tijdens dit sfeervolle spektakel staat er een gastronomisch buffet voor u klaar.
Eendagscruise
Een verrassend dagje uit naar charmant Zeeland: pittoreske haventjes, historische gebouwen en gulle gastvrijheid.
Bij de Lange Eendagscruise geniet u twee keer van een lekkere maaltijd aan boord, op de heen- en de terugweg. Bij de Korte eendagscruise aan een buffet op de heenreis en een dessertenbuffet op de terugreis.
Kids Cruise
Geniet samen met uw kinderen en hun favoriete Studio 100-figuren van een wonderlijk avontuur. Stap aan boord en smul van overheerlijke pannenkoeken!
Ontdek hier de cruises.
Vaarten
Ga uitgebreid op ontdekking in de Antwerpse haven. Ervaar de invloed van deze fascinerende waterwereld op uw leven.
Korte havenvaart
Maak op een unieke manier kennis met de haven van Antwerpen, de op een na grootste van Europa.
Lange havenvaart
Ga uitgebreid op ontdekking in de Antwerpse haven. Ervaar de invloed van deze fascinerende waterwereld op uw leven.
Scheldevaart
Geniet van de rust op het water en het prachtige uitzicht op de skyline van Antwerpen en de oevers van de Schelde.
Ontdek hier de vaarten.
>>> Alle info over vertrekdata en -uren, om te reserveren en nog veel meer kunt u vinden op www.flandria.nu.

KC/pm 11.6.14
    ATV Wandelrally
Wandel, speur en win met de ATV-Wandelrally
De zomer staat voor de deur. Hoog tijd dus voor een gloednieuwe ATV-Wandelrally.
ATV neemt u mee op ontdekkingstocht door de Koekenstad. Volg de route in uw eigen tempo, los de vragen op en maak kans op mooie prijzen.
Wandelroute
Na een laatste blik op Brabo, vertrekt u richting de binnenstad en misschien wel onbekende, maar zeker zo gezellige straatjes van onze metropool. Speurenderwijs leert u 't Stad beter kennen. Zeker weten dat u nieuwe plekjes ontdekt! Dorst gekregen van de wandeling? ATV trakteert u onderweg op een gratis Bolleke De Koninck in het Waagstuk.
Eens het antwoord gevonden op alle vragen, eindigt de zoektocht in café-restaurant De Kaai op 't Eilandje, nabij het MAS. Hier moogt u zich verwachten aan een welverdiende koffie.
Prijzen
En dat is nog niet alles. U maakt ook kans op mooie prijzen.
De winnaar wint een avondje uit met ATV en mag een voorstelling naar keuze bijwonen met vier personen in de Stadsschouwburg in onze ATV-loge.
De volgende vier winnaars krijgen een bon ter waarde van € 50 voor een etentje in café-restaurant De Kaai. De 30 daaropvolgende winnaars worden verwend met een geschenkpakket van De Koninck.
Brochure
De brochure is te koop voor maar € 4 bij:
— Bezoekerscentrum Antwerpen Toerisme & Congres, Grote Markt 11-13, Antwerpen;
— ATV nv, Rijnkaai 104 – Hangar 27, Antwerpen.
ATV wenst je veel succes en vooral veel wandelplezier!
En, beste lezer(es), deze redactie maakt een webmagazine: Den Brabo. De wandelrally wordt niet door ons maar door atv georganiseerd. Met uw jaarlijks steeds weerkerende vragen betreffende deze wandelrally bent u bij ons dus aan 't verkeerde adres. Wie zo begint, kan maar beter niet deelnemen!…
>>> atv.be/wandelrally_2014/

KC/med. 29.5.14

Antwerpen in de Groote Oorlog.
(foto's Archief KC/Den Brabo)

    Zomeravondwandelingen
Antwerpen in de Groote Oorlog
In juli en augustus staan er elke donderdag en zaterdag stadsgidsen klaar die liefhebbers meenemen op een boeiende ontdekkingstocht door een stukje Antwerpen. Er is keuze uit twee wandelingen: Antwerpen in de Groote Oorlog en de Scheldekaaien. Wie graag aan zo'n verrassende wandeling deelneemt, kan nu al kaarten reserveren.
Tijdens de wandelingen op donderdagen in juli en augustus gaan wandelaars op zoek naar sporen van de Eerste Wereldoorlog. Onderweg vertelt een gids over talrijke historische gebouwen en personen die tijdens de oorlog een rol speelden. Ook de houding van de 'Antwerpse' Duitsers, een befaamde Antwerpse luchtvaartpionier en de vele vluchtelingen komen aan bod. De wandeling eindigt aan het Steen waar tijdens de Eerste Wereldoorlog een pontonbrug werd gebouwd om soldaten en burgers Antwerpen te laten ontvluchten. In oktober, exact honderd jaar later, wordt er op dezelfde locatie weer een pontonbrug gebouwd en krijgt iedereen de kans om in de voetsporen van de vluchtelingen te treden.
Scheldekaaien
Tijdens de wandelingen op zaterdag staan dan weer de Scheldekaaien centraal. Bij de rechttrekking van de Schelde tussen 1877 en 1885 ondergingen de kaaien een ware gedaanteverwisseling. Honderd jaar later verdwenen de meeste maritieme activiteiten en was er een nieuwe metamorfose: pakhuizen werden hippe lofts omgeven door riante nieuwbouw. Tijdens de wandeling vertelt de gids over deze hedendaagse architectuur en over de geplande heraanleg tot een publieke ruimte tussen stad en stroom. De wandeling eindigt bij het imposante MAS | Museum aan de Stroom, ook een knap staaltje van stadsvernieuwing langs de waterkant.
Tijdig boeken is boodschap
Het aantal plaatsen per wandeling is beperkt, tijdig reserveren is dus de boodschap.
Praktisch
• donderdag: Antwerpen in de Groote Oorlog
— 3, 10, 17, 24, 31 juli en 7, 14, 21, 28 augustus
— telkens van 17 tot 19 uur
— plaats van afspraak: 16.55 uur - aan de Stadsfeestzaal op de Meir
• zaterdag: De Scheldekaaien
— op 5, 12, 19, 26 juli en 2, 9, 16, 23, 30 augustus
— telkens van 17 tot 19 uur
— plaats van afspraak: 16.55 uur - aan de ingang van de voetgangerstunnel op de Sint-Jansvliet
Prijs
— voorverkoop (tot twee dagen voor de wandeling): € 7;
— balie van Antwerpen Toerisme & Congres: Grote Markt 13, Antwerpen
— online boeken via deze link;
— dagverkoop (indien niet uitverkocht): € 9 bij de gids op de plaats van afspraak.
>>> Meer info is te vinden op www.visitantwerpen.be.

KC/pm 15.5.14De stad wil de unieke Antwerpse troef die diamant is beter uitspelen.
(foto © Antwerpen Toerisme & Congres)

    Concept Diamantbeleving Antwerpen
De stad wil de unieke Antwerpse troef die diamant is, beter uitspelen, zowel lokaal als internationaal en zowel op toeristisch als zakelijk vlak. Daarvoor wil de stad samenwerken met Toerisme Vlaanderen en de provincie Antwerpen. Ook de sector, vertegenwoordigd door het Antwerp World Diamond Centre, zal zijn expertise ter beschikking stellen. Doel is een 'Diamantbeleving Antwerpen' te ontwikkelen. Het college nam vandaag kennis van het concept. De stad zal vooral een rol spelen bij de uitbouw van concept naar businessplan. Na de lancering wordt het project overgelaten aan de privésector. Momenteel liggen alle mogelijke scenario's van publiek-private samenwerking nog open.
De stad is geïnteresseerd in een 'Diamantbeleving Antwerpen' vanuit toeristisch en economisch oogpunt. Sinds de sluiting van het provinciaal diamantmuseum zijn er nog weinig producten rond diamant voor het grote publiek. Nochtans is de Scheldestad net gekend en befaamd voor deze unieke troef: diamant. De stad wil deze troef dan ook uitspelen, zowel bij lokale en internationale bezoekers en bewoners als bij zakenlui.
Hoe verder de herkomstmarkt, hoe gekender Antwerpen is als wereldcentrum voor de diamant, dankzij merknamen als bijvoorbeeld Cut in Antwerp en Diamonds love Antwerp. De toeristische reisindustrie in de verre herkomstmarkten is erg geïnteresseerd om arrangementen te verkopen, geënt op de uitstekende reputatie van Antwerpen als diamantstad.
Daarnaast is het ook belangrijk dat het lokale publiek een van de speerpuntsectoren in de lokale economie beter leert kennen. Hiervoor is een aantrekkelijke, hedendaagse en laagdrempelige ontmoetingsplaats nodig waar ook gelegenheid is tot kopen.
Diamantbeleving heeft tot slot ook een zakelijk doel. Het is de plaats waar zakenlui elkaar kunnen ontmoeten en binnen- en buitenlandse delegaties elkaar kunnen treffen in een omgeving die diamant uitstraalt.
Uitbouw Diamantbeleving Antwerpen
Om een Diamantbeleving Antwerpen uit te bouwen, wil de stad samenwerken met Toerisme Vlaanderen en de provincie Antwerpen. Ook de sector wordt betrokken. Het Antwerp World Diamond Centre zal zijn expertise en inzichten wat betreft diamant op het vlak van Business to Business (professionele reisindustrie, stadsgidsen, zakenmensen) en Business to Government (diplomatie) ter beschikking stellen.
De rol van de stad Antwerpen blijft hierbij beperkt tot het begeleiden van het project van concept tot businessplan, het in de markt zetten van de diamantbeleving en het mee bewaken van de inhoud, communicatie en promotie ervan in de realisatiefase. Na de lancering wordt het project overgelaten aan de privésector en is daarmee per definitie een commercieel project.
Momenteel liggen alle mogelijke scenario's van publiek-private samenwerking nog open.
Concept
Het college keurt goed dat de marktverkenning en bevraging naar privé-investeerders aanvangt, onder voorbehoud van enkele uitgangspunten met betrekking tot het concept:
— middels een hefboominvestering wordt 'Diamantbeleving Antwerpen' in de markt gezet;
— de exploitatie wordt uit handen gegeven maar bij inhoud en communicatie blijft de stad betrokken;
— er wordt een innovatieve kaart getrokken;
— er wordt ingezet op B2C (Business to Customers - bewoners, toeristen, kinderen/jeugd), B2B (Business to Business - professionele reisindustrie, stadsgidsen, zakenmensen), B2G (Business To Government - diplomatie);
— alle doelgroepen worden online benaderd;
— 'diamantbeleving Antwerpen' is één exploitatie — daarom niet één exploitant — van drie delen, die conceptueel en financieel met elkaar verbonden zijn. Dit houdt in dat de projectdelen (experience, business space en retail) in theorie kunnen geëxploiteerd worden door drie verschillende investeerders/commerciële partners, maar dat die delen wel met elkaar verbonden zijn omwille van de rendabiliteit;
— de beleving staat centraal. De meest markante verhaallijnen waarin Antwerpen als diamantstad uitblinkt worden ontsloten als belevenis/ervaring;
— er is aandacht voor het zakelijke aspect. De zalen moeten multi-inzetbaar zijn en ook aan andere sectoren kunnen worden verhuurd, voor conferenties, recepties, nocturnes, congressen, meetings…
— verkoop wordt niet uit het oog verloren. Het moet gaan om een 'high end'-product met keuze-advies en om een kant-en-klare instapcollectie. Maatwerk ter plekke moet mogelijk zijn;
— als locatie wordt bij voorkeur gekozen voor een ligging die tegelijkertijd voldoet aan volgende criteria: toeristisch gebied, commerciële toplocatie, op wandelafstand van de diamantwijk.
Dit alles zal nu voort praktisch uitgewerkt worden.

KC/pm 9.4.14Een onvergetelijke klim bezorgt u een onvergeetelijk uitzicht.
(foto © Stad Antwerpen)

    Kathedraaltoren opnieuw open voor bezoek
Van april tot september is het opnieuw mogelijk om de kathedraaltoren te bezoeken. Elke vrijdag vindt er een torenbeklimming plaats, voorafgegaan door een gegidste rondleiding in het museum Vleeshuis. Sinds 2000 zijn de beklimmingen een groot succes. De voorbije twee jaar konden ze niet doorgaan omwille van ingrijpende restauratiewerken.
Na twee jaar is het opnieuw mogelijk om onder begeleiding de Antwerpse kathedraaltoren te bezoeken. Nu de restauratiewerken rond zijn, kunnen liefhebbers weer gaan genieten van de klanken in de toren en het adembenemende uitzicht.
Het bezoek aan de kathedraaltoren wordt voorafgegaan door een gegidste rondleiding in het museum Vleeshuis met zijn permanente opstelling Klank van de Stad: 500 jaar muziek, dans en muziektheater in Antwerpen. In het Vleeshuis maken bezoekers eerst kennis met torenmuziek en zien ze een reconstructie van de laatste ambachtelijke klokkengieterij. Daarbij zien ze fase per fase hoe een klok gemaakt wordt.
Na het bezoek aan het museum volgt de torenbeklimming. Trede na trede ontvouwt zich het verhaal van de klokkentoren, zijn veelzijdige belfortfunctie en de impact ervan op het dagelijkse leven van de Antwerpenaar door de eeuwen heen. Het sluitstuk is uiteraard het schitterende panorama vanuit de toren.
Sinds 2000 zijn de beklimmingen erg in trek. De allereerste beklimming vond plaats naar aanleiding van de Nationale Beiaarddag in mei. Toen werd besloten om de voor velen weinig of niet gekende betekenis van de 123 meter hoge kathedraaltoren als belfort nader toe te lichten.
Praktisch
Iedere vrijdag van april tot september om 13 en 14.15 uur. Groepen van maximaal 15 personen. Kinderen van 8 tot 16 jaar worden begeleid door een volwassene per kind. Een deelname kost € 20 per persoon. De rondleiding en de beklimming duren 2,5 uur. Bij slecht weer gaat de beklimming niet door omwille van veiligheid.
We moeten er geen tekening bijmaken dat de beklimming niet geschikt is voor zwangere vrouwen, mensen die slecht te been zijn, lijders aan hoogtevrees en hartpatënten.
>>> Meer info is te vinden op www.museumvleeshuis.be.

KC/pm 9.4.14Antwerpen en de andere Vlaamse kunststeden heten de toerist welkom op de Brusselse Luchthaven.
(foto © Kunsteden Vlaanderen)

    Antwerpen verwelkomt toerist in Brussel
Om eerlijk te zijn, zou er moeten staan: Vlaamse kunststeden verwelkomen…, maar dat werd net iets te lang als titel. En dus heeft onze redacteur van dienst even het snoeimes gehanteerd…
Onder de noemer 'you're almost in…' voeren de vijf diensten voor toerisme van Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen opnieuw gemeenschappelijk publiciteit op tien grote zuilen in de bagageruimte van Brussels Airport. Met grote foto's wordt er de diversiteit van de vijf kunststeden aangeprezen gedurende het voorjaar van 2014. Via een QR-code kunnen toeristen meteen informatie opvragen over de bereikbaarheid van de kunststeden en hun belangrijkste troeven. Deze informatie wordt ook in print aangeboden aan het bezoekersonthaal in de luchthaven.
De kunststeden zijn al langer op Brussels Airport aanwezig maar deze keer spelen ze nog meer hun troeven uit. Jaarlijks bedient Brussels Airport naar schatting 20 miljoen passagiers. Bijna de helft daarvan is afkomstig uit Europese en intercontinentale markten die interessant kunnen zijn voor het verblijfstoerisme in de kunststeden. Bijna 4 miljoen potentiële bezoekers halen bagage op in de ruimte waar de kunststeden publiciteit voeren.
De vijf Vlaamse kunststeden (Antweerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen) zorgen in ons land voor 5 miljoen overnachtingen en 2,75 miljoen aankomsten per jaar. Sinds enkele jaren bundelen de vijf diensten voor toerisme hun krachten in de vzw kunststeden Vlaanderen, initiatiefnemer van dit project.

KC/pm 18.2.14Picknicken met een picknickdekentje van het MAS.
(foto © Jelle Vermeersch)

    Het MAS anders
Met picknick of rondleiding
Wilt u op een bijzondere manier genieten van het prachtig uitzicht in het MAS? Romantisch met z'n tweeën, met de familie of een hele groep vrienden? In de wandelboulevard en op het dakterras kunt u picknicken. Picknickdekentjes zijn gratis te ontlenen aan de balie op het gelijkvloers.
Daarnaast zijn er elke donderdagavond en zondagochtend rondleidingen doorheen een van de themazalen, waarbij u zich kunt aansluiten. Vrijdag hebt u de Boulevardtour.
Gaat u met kinderen of kleinkinderen? Vraag dan het aanbod aan museumspelen aan de balie.
>>> Meer info

KC/pm 23.7.13

Kinderen - ToerismeDe
gratis modeplannen zijn beschikbaar in twee versies en in vier talen.
(foto © Antwerpen Toerisme & Congres)


De (betalende) Fashion in Antwerp-app is er voor Android en iOS, in vier talen…
(foto © Antwerpen Toerisme & Congres)


…en er werden zes routes uitgestippeld.
(foto © Antwerpen Toerisme & Congres)

    Fashion in Antwerp
Blik achter schermen van Antwerpse modescene
Antwerpen Toerisme & Congres lanceerde vrijdag 14 juni 'Fashion in Antwerp': een nieuwe thematische webstek, mobiele applicatie en twee stadsplannen over mode in Antwerpen. De webstek wil modeliefhebbers inspireren en informeren over het mode- en winkelaanbod in de stad. De app zorgt er dan weer voor dat internationale bezoekers het Antwerpse modeverhaal optimaal kunnen beleven aan de hand van onder meer exclusief beeldmateriaal en testimonials. De plannen, tot slot, bevatten telkens een selectie van vijftig adressen van gevestigde Antwerpse waarden tot luxeboetieks. Fashion in Antwerp kwam tot stand met de steun van Toerisme Vlaanderen, in nauwe samenwerking met het MoMu - ModeMuseum Provincie Antwerpen en dankzij de medewerking van musea, archieven, fotografen, nationale en internationale modeontwerpers en -professionals.
Antwerpen heeft op vlak van mode een uniek verhaal te vertellen. In de stad bevindt zich zowel een van de oudste academies, als een van de meest gerenommeerde modeopleidingen ter wereld. Heel wat alumni van de Antwerpse Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten behoren tot de top van de internationale modescene. Een keer per jaar, in juni, treden de huidige studenten van de Modeafdeling met hun creaties naar buiten tijdens de SHOW. Ook het MoMu, het Antwerpse ModeMuseum is een ware trekpleister voor modeliefhebbers uit binnen- en buitenland. Jaarlijks worden daar twee thematentoonstellingen georganiseerd die een ontwerper of een uniek aspect van mode in de kijker zetten. In de stad bevinden zich ateliers en winkels van modetalent uit Antwerpen en ver daarbuiten. Tot slot maken de trendy flagshipstores en exclusieve winkelconcepten het verhaal van mode in Antwerpen compleet. Antwerpen neemt dankzij al deze aspecten terecht een opmerkelijke plaats in als mode- en winkelstad.
Antwerpen Toerisme & Congres wil gedurende het hele jaar (potentiële) bezoekers in contact brengen met dit exclusieve modeverhaal, het aanbod, de Antwerpse creativiteit en het vakmanschap en lanceert daarom Fashion in Antwerp: een onlineplatform om te (blijven) inspireren en informeren, een mobiele applicatie om te beleven en twee modeplannen om te ontdekken.
Webstek
De webstek www.fashioninantwerp.be heeft als doel te inspireren en te informeren. Bezoekers worden wegwijs gemaakt in het winkelaanbod en de exposities in het MoMu maar leren ook Antwerpse designers, de Modeafdeling en de alumni kennen. Ook de laatste nieuwtjes, video's, evenementen en tips van modebloggers zijn er te vinden. Wie op de stek zijn laatste nieuwe looks wil delen, kan dat met #fashioninantwerp.
— Nederlands, Frans, Duits, Engels
— Mobiele webstek
— #fashioninantwerp
Fashion in Antwerp-app
Met de betalende mobiele app Fashion in Antwerp kunnen (inter)nationale modeliefhebbers het modeverhaal in Antwerpen echt beleven. Niet enkel historische feiten rond mode in Antwerpen worden belicht, ook het verhaal van de academie en verschillende ontwerpers wordt verteld aan de hand van exclusief beeldmateriaal en unieke testimonials van modeprofessionals uit de hele wereld.
Via vijf thematische routes en een route met de belangrijkste modehotspots worden gebruikers doorheen de stad geleid met een duidelijk doel: bijzondere kennis opdoen en weetjes over mode in Antwerpen ontdekken.
Testimonials van internationale modeprofessionals, exclusief beeldmateriaal uit de archieven van het MoMu en het Felixarchief en van verschillende fotoredacties, videomateriaal met een blik achter de schermen van enkele ateliers en tips van fantastische gidsen, onder wie Diane Von Furstenberg, Dirk Van Saene, A.F. Vandevorst, Diane Pernet, Kaat Debo en Tim Van Steenbergen, maken van deze app een absoluut hebbeding.
Routes
1. Geschiedenis, klederdracht en textiel
2. Opkomst van de Avant-Garde
3. Een levende modestad
4. Voorbij de mode
5. Style Hunter's gids
6. De essentie
€ 2,69; Nederlands, Frans, Duits en Engels. Beschikbaar voor Android en iOS.
Modeplannen
Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de Modeafdeling, brengt Antwerpen Toerisme & Congres twee modeplannen uit met telkens een selectie van vijftig adressen. Het plan 'De Antwerpse Selectie' geeft een lijst met gevestigde waarden, nieuwkomers en trendy concept stores. Het plan 'Deluxe' toont een selectie van exclusieve luxeboetieks.
Twee versies: De Antwerpse selectie en Deluxe selectie; gratis; viertalig.
Beschikbaar: www.fashioninantwerp.be, balies Antwerpen Toerisme & Congres, hotels,…
>>> Meer info staat op www.fashioninantwerp.be.

KC/pm 17.6.13

Genieten - ToerismeDe toerismebalie aan de Grote Markt vormt nu een geheel met de Stadswinkel en met Prospekta.
(foto mt)

    Bezoekerscentrum
Toerisme, Prospekta en Stadswinkel voortaan samen
Info Toerisme, de balie Info Cultuur van Prospekta en de Antwerpse Stadswinkel bevinden zich voortaan in een ruimte. Tussen de aanpalende panden Grote Markt 11 en 13 werd een doorgang gecreëerd zodat bezoekers voortaan makkelijker van de ene balie naar de andere kunnen voor stedelijke producten, toeristische informatie, kaartjes voor culturele evenementen en informatieverstrekking over de stedelijke dienstverlening. Om de bezoeker nog beter tegemoet te komen, zijn de openingsuren van de verschillende balies beter op elkaar afgestemd.
Bezoekers kunnen de Stadswinkel, Info Toerisme en de balie Info Cultuur van Prospekta voortaan in een ruimte bereiken. Dankzij een nieuw gemaakte doorgang tussen de aanpalende panden Grote Markt 11 en 13 is het nog makkelijker om van de ene balie naar de andere te gaan. Bezoekers kunnen er terecht voor stedelijke producten, toeristische info, kaartjes voor cultuurevenementen en info over de dienstverlening van de stad.
Openingsuren
Bovendien zijn nu ook de openingsuren van de verschillende balies beter op elkaar afgestemd. De openingsuren van de stadswinkel en de balie van Info Cultuur vallen samen. Iedereen kan er terecht van dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 17.45 uur. De openingsuren van de info toerisme blijven ongewijzigd: maandag tot en met zaterdag van 9 tot 17.45 uur en op zon- en feestdagen van 9 tot 16.45 uur.
Het vernieuwde 'bezoekerscentrum' belooft met zijn internationale uitstraling een professionele aanpak: elke balie heeft zijn eigen specialisatie en toeristen kunnen er in meerdere talen geholpen worden.
Als kers op de taart is de eengemaakte ruimte meteen ook grondig opgefrist. Zo kwam er nieuw meubilair en hedendaagse verlichting.
Burgemeester Bart De Wever, schepen Koen Kennis, schepen Philip Heylen en gedeputeerde Luk Lemmens stelden de nieuwe inrichting vrijdag 31 mei officieel voor.
>>> www.visitantwerpen.be
>>> Officieel stratenplan

KC/pm 31.5.13De nieuwe programmabrochure 2013 kunt u
gratis verkrijgen bij Provinciale Groendomeinen.
(foto © Provant)

    Provinciale Groendomeinen in 2013
Nieuwe programmabrochure
Wat doen we vandaag? Gaan we picknicken in het Rivierenhof of liever iets leren over de bijen op de Kesselse Heide? Gaan we ravotten in het Vrieselhof of kuieren op de plantenmarkt in het Pulhof? Of wat dacht je van een balletje trappen in het Hof van Leysen? Diertjes aaien of wegdromen bij een sprookje?
Haal eindeloos veel inspiratie voor plezierige activiteiten uit de gloednieuwe jaarbrochure van de Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen (PGRA).
Het Rivierenhof in Deurne, het groendomein Pulhof in Wijnegem, het Hof van Leysen in Antwerpen, het Vrieselhof in Ranst en de Kesselse Heide in Nijlen worden beheerd door de Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen (PGRA). Deze vijf groene domeinen verwelkomen kinderen en volwassenen, als individuele recreant en in gezinsverband, met de school of met de vereniging. Elk jaar vinden ruim een miljoen bezoekers hun weg naar de PGRA-domeinen waar de klemtoon ligt op natuurbeleving en milieueducatie maar ook op sport, spel, sprookjes en plezier voor iedereen. Daarnaast biedt de PGRA iedereen de kans om gratis deel te nemen aan de 'Leerrijke Zondagen' en aan talrijke populaire evenementen zoals de Valentijnrun, schaapscheren, het Rozenfeest, Vertelfestival 't Verhalenhof of Ecodroom.
Bruno Peeters, gedeputeerde voor Groendomeinen: "In 1921 kocht het Antwerps provinciebestuur op initiatief van provinciegriffier Jozef Schobbens het Hof Ter Rivieren aan om het te behoeden voor verkavelingsplannen. Negentig jaar geleden, op 7 mei 1923, werd het 'Rivierenhof' plechtig ingehuldigd als openbaar park. Het allereerste provinciaal domein van het land verwelkomde voortaan bezoekers uit alle lagen van de stadsbevolking, een grensverleggend staaltje van openbaar bestuur. Hierbij werd er resoluut gekozen voor een nieuw soort park: geen wandelpark voor de stedelijke burgerij, maar een plaats waar de arbeider uit de overbevolkte voorstad zich kon vermaken met sport en spel. Toch was het Rivierenhof toen, in vergelijking met nu, eerder een stijf wandelpark waar er enkel plaats was voor 'beschaafde' sporten zoals tennis. Stelselmatig werd het provinciaal park uitgebreid en verder ingericht met nieuwe toegangswegen, vijvers, een rozentuin, speeltuinen, arboretum, sportterreinen, Openluchttheater, Kinderboerderij, Sprookjeshuis,… In negentig jaren Rivierenhof is er veel veranderd maar ook veel hetzelfde gebleven. De grootste groene long van de Antwerpse metropool breidt nog steeds uit, maar is en blijft een ontmoetingsplaats voor mensen die willen sporten, spelen, iets bijleren of genieten in het groen".
Evergreens (her)ontdekken
De PGRA nodigt u uit om vijf groendomeinen met elk hun eigen karakter, uniek gelaat en bijzondere troeven te komen (her)ontdekken. Want ook in 2013 bent u van harte welkom om zowel zuurstof en energie, als kennis en levensvreugde te komen bijtanken in een van de domeinen. Daartoe is naar jaarlijkse gewoonte het nieuwe jaarprogramma gebundeld in een heerlijke brochure vol inspirerende informatie en met een handige kalender. Dit jaarprogramma kunt u gratis afhalen bij de domeinwachters.
Praktisch
Elke dag tussen zonsopgang en zonsondergang bij de domeinwachters van de vijf Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen:
— Provinciaal Groendomein Rivierenhof en Provinciaal Groendomein Hof van Leysen
Turnhoutsebaan 246, Deurne
— Provinciaal Groendomein Kesselse Heide
Vaerestraat 4, Nijlen
— Provinciaal Groendomein Vrieselhof
Schildesteenweg 95, Ranst
— Provinciaal Groendomein Pulhof
's-Gravenwezelsteenweg 59, Wijnegem

KC/pm 11.2.13Het duurt nog wel een hele poos en er zal nog veel water door de Schelde vloeien voor het zover is, maar de varende kathedralen komen weer op bezoek!
(foto © KC - Den Brabo)

    Antwerpen verwelkomt Tall Ships Races in 2016
The Tall Ships Races komen in 2016 opnieuw naar Antwerpen. Deze wedstrijd met 's werelds mooiste zeilschepen, was ook in 2010 te gast in 't stad. Honderdduizenden mensen zakten toen af naar de Scheldekaaien en het Eilandje om de Tall Ships van dichtbij te bewonderen.
Na een succesvolle editie in 2010 komen The Tall Ships Races opnieuw naar Antwerpen in 2016, dat bevestigde de organisatie Sail Training International aan de stad en het Gemeentelijk Havenbedijf Antwerpen.
Het zal in 2016 de zesde keer zijn dat The Tall Ships Races de stad aandoen.
Wat de precieze timing zal zijn en waar de schepen verder nog zullen aanleggen, is nog niet geweten.
In 2010 lokten de Tall Ships 750.000 bezoekers die op de Scheldekaaien en op het Eilandje de kathedralen van de zee kwamen bewonderen en bezoeken. Stad en haven hopen er in 2016 een zeker zo succesvolle editie van te kunnen maken.

KC/pm 3.12.12

Antwerpen - Toerisme


 
  Toeristische bron
De kleine bron is een vereniging die met de regelmaat van een klok toeristische rondleidingen en wandelingen, voordrachten, lezingen, workshops en cursussen organiseert in Antwerpen (ook in Lier, Mechelen en Turnhout).
De Antwerpse rondleidingen en de wandelingen verlaten de platgetreden paden. Onder de deskundige leiding van gidse Key Minnebo kunt u kennismaken met ongewone verschijnselen, raadselachtige voorvallen, middeleeuwse mystiek en dies meer.
Ook kunt u met De kleine bron af en toe een uitzonderlijk geleid bezoek brengen aan het nieuwe gerechtshof, het zg. vlinderpaleis. Een unieke gelegenheid. Het gerechtshof immers is vanzelfsprekend niet zomaar een leutige, toeristische attractie; advocaten noch rechters houden er souvenirstalletjes op na of baten er hotdogkraampjes uit…
Omdat de activiteitenlijst te uitgebreid is om hier weer te geven en regelmatig wordt aangevuld, kunt u best zelf een kijkje nemen op de webstek van de organisatie: www.dekleinebron.be, waar u zich gratis op een maandelijkse nieuwsbrief kunt abonneren.

KC 18.2.07


 VVV Antwerpen  Slapen in Antwerpen  Eten in Antwerpen  Caféplan Antwerpen
 Musea in Antwerpen  Kerken in Antwerpen  Stadswandeling  Culinaire wandeling
 Spokenwandeling  Openbaar vervoer  Parkeren in Antwerpen  Stratenplan

 Naar inhoud


Reageer


Vraagje?
Mail ons!


Help!


Het weer
in Antwerpen


Officieel stratenplan
Groot-Antwerpen


Zoek snel in


Geactiveerd door FreeFind

Zoek snel op het net
Google© 1995 TOT 2014 DEN BRABO: WEBBEHEERDER KOEN BRABO
Anti-Spam
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Free counter and web stats