Ruim 100 pagina's Antwerps nieuws

 

 De Zoo
van Antwerpen
Werkt een link hiernaast niet?
Zit dan niet te sakkeren, maar
klik even hier!

 

 

Op deze pagina:
Nieuwe Reptielenjungle |  Zwartvoetpinguïns |  Koningin Elisabethzaal | Wintertuin wordt Vlindertuin | Zoo van Morgen begint vandaag | 50e okapi-jong | Kogelgordeldiertje | Bruijnpademelons | Steppeslurfhond |  Geen honden
ZOO Antwerpen | • Aquatopia
(foto © Zoo Antwerpen/Jonas Verhulst)


Sta oog in oog met vervaarlijke (hmmm) reptielen in de vernieuwde Reptielenjungle.
(foto © Zoo Antwerpen/Jonas Verhulst)

 

 


De dieren voederen is meestal verboden (en terecht), maar misschien maakt u wel kans om de dromedarissen een worteltje te geven.
(foto © Zoo Antwerpen/Jonas Verhulst)

    Nieuwe Reptielenjungle
Zoo Antwerpen brengt u dichter bij de dieren: sta vanaf nu oog in oog met groene leguanen, vogels en schildpadden.
De Reptielenjungle in Zoo Antwerpen vormt de nieuwe apotheose van een bezoek aan het Reptielengebouw. Elf groene leguanen hebben vrij spel in dit stukje oerwoud. Ze vertoeven in het goede gezelschap van 13 sporenschildpadden en een twintigtal vrijvliegende vogels waaronder toerako's. Een plus voor de dieren, de planten, het gebouw en de bezoekers die hier oog in oog met elkaar komen te staan.
Aparte ervaring
In het Reptielengebouw begint u bij de kaaimannen en de Chinese krokodilhagedissen. U ontmoet er verschillende gifkikkers, slangen, spinnen, gekko's en een bijzonder koppel komodovaranen om dan te eindigen in een nieuw stukje jungle.
Respect voor erfgoed
Dankzij de vergroting van deze ruimte kunt u de oorspronkelijke gevel in zandsteen nog beter bekijken. Het Reptielengebouw werd in 1908 gebouwd naar een plan van de Antwerps architect Emile Thielens. Het is een mooie imitatie van een Griekse tempel bovenop een 20 meter hoge rots. Zoo Antwerpen vernieuwt met respect voor het architecturale erfgoed.
Zoo daagt u uit
Talrijke zitstokken, boomtakken, bladeren, kunstbomen, planten en rotsformaties zorgen voor achtergrondcamouflage. De groene leguanen maken er een spelletje van en wij spelen mee: zoek de elf dieren in hun warme habitat. De stoerdere dieren gunnen je een blik in hun ogen, maar enkele verschuilen zich. Vindt u ze allemaal?
Ook de vogels doen graag mee. Negen verschillende soorten leven in deze Reptielenjungle: van shamalijsters, gestreepte muisvogels, roodstaartgaailijsters, madagascarwevers, Bartletts dolksteekduiven, driekleurglansspreeuwen, groene boomhoppen tot witkuif- en fishertoerako's.
Bulldozers
Aan uw voeten bewondert u 13 sporenschildpadden die onder het wandelpad door kunnen stappen. Sporenschildpadden zijn heel zwaar, groot en sterk; ze wegen tot 100 kilo. Ze zijn kwetsbaar in hun natuurlijke habitat, de droge gebieden van de Sahel in Afrika. Dit verklaart mee het warme klimaat in de Reptielenjungle.
Ananas enzo
Vergeet in uw speurtocht de planten niet. Men heeft drie sierananassen in de jungle geplant. Vindt u ze? Bromelia's, michelia (een soort magnolia) en flamingoplanten zorgen voor kleur. Palmen in alle maten en gewichten (ficus, pleomele, phoenix, areca, dracena, calathea…) maken het tropische junglegevoel compleet.
Oog in oog
Kijk de leguanen in de ogen, maar blijf er met uw vingers af want ze hebben scherpe tanden, sterke poten met puntige nagels en een staart waarmee ze serieuze klappen kunnen uitdelen ter defensie. Wist u dat hun bijnaam boomkip is? In Zuid-Amerika wordt de groene leguaan gegeten en hij zou smaken naar… kip.
Tip
Zoo Antwerpen biedt nog meer oogcontact: dicht bij de dromedarissen.
Vlakbij het Reptielengebouw, achter de leeuwen, staan de drie dromedarissen te popelen om kennis te maken. Alle vakantiedagen en weekends kunt u samen met de verzorger om 15 uur dicht bij de dromedarissen. Luister naar het interessante praatje van de verzorger, aai de zachte dromedarisvacht en wie weet moogt u wel een wortel geven!

KC/pm 12.6.14Een kolonie van 30 zwartvoetpinguïns nam onlangs haar intrek in een nagelnieuw pinguïnverblijf in het historische Rotondegebouw van de Zoo.
(foto © Zoo Antwerpen)


Hun gerestaureerde verblijf uit 1878 lijkt nu op een luxe-resort met een openluchtzwembad inclusief jetstreams.
(foto © Zoo Antwerpen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De zwartvoetpinguïns zijn vanaf het Pasen 2014 nieuwe gasten in de Zoo.
(foto © Zoo Antwerpen)

    Zwartvoetpinguïns

Oog in oog met koddige vetgansjes
Een kolonie van 30 zwartvoetpinguïns nam onlangs haar intrek in een nagelnieuw pinguïnverblijf in het historische Rotondegebouw van de Zoo. Hun verblijf lijkt op een luxe-resort met een openluchtzwembad inclusief jetstreams, handige broedholen in de heuvels, 150 m² zandstrand en een verwarmd terrasje. We dragen niet alleen de dieren een warm hart toe, ook de bezoekers krijgen een unieke ontmoeting. Enkel een korte glazen wand staat er tussen u en de pinguïns. U staat letterlijk oog in oog!
Levendige kolonie
Vijftien mannetjes en vijftien poppen kwamen uit dierentuinen in Duitsland en Frankrijk om zich in Antwerpen te settelen. De diertjes variëren in leeftijd en zorgen voor een divers en actief gezelschap. In een kolonie valt er altijd wat te beleven en bovendien hoopt men op kweeksucces. De pinguïns kunnen hiervoor kiezen uit 20 verschillende nestboxen ingeplant in de heuvels aan beide zijden van het verblijf.
Zuidelijke kust
Deze vogels leven niet op de Zuidpool zelf, maar in de warmere kuststreken van Zuid-Afrika en Namibië. Hun natuurlijke habitat aan de Afrikaanse kust bootste men na in hun verblijf: 150 m² land met rotsen, zandstrand, duingrassen en 75 m² water, tot 1,50 m diep. Uitloopzones zorgen voor vlot verkeer in en uit het water. Zes sproeikoppen geven stroming aan het water wat de dieren zelf bijzonder fijn vinden en tegelijkertijd is het een oplossing tegen de vrieskou straks. Het watercircuit leidt via de naburige waadvogels tot bij de pinguïns naar de membraanfilter voor de natuurlijke, bacteriologische waterzuivering door ultraviolet licht.
Neus aan neus
Een glazen wand tot 1,20 m hoogte is de enige afscheiding tussen de bezoekers en de pinguïns. Volwassenen kijken er zo overheen en kinderen hebben een perfecte doorkijk. Soms staan ze letterlijk neus aan neus met de nieuwsgierige vogels. De diertjes verkennen momenteel uitgebreid hun nieuwe woonst. De zwartvoetjes krijgen dagelijks om 11 en 16 uur hun visjes en ondertussen babbelen de verzorgers je vlijtig bij.
Rotondegebouw
Aan het historische Rotondegebouw, vlakbij het kioskplein en de ingang, kunt u de nieuwe woonst vinden. Aan het andere uiterste wonen de Cubaanse flamingo's, die tijdelijk in Planckendael verbleven tijdens de werkzaamheden. Het gebouw dateert uit 1878 en werd ontworpen door architect Servais. Een grondige renovatie van schrijnwerk, boordstenen, zandstenen profielen, muren en ramen, originele kroonlijsten… werd uitgevoerd om nu te schitteren als nooit tevoren. Ook waadvogels en neushoornvogels vinden hier hun nieuwe thuis. Zij kregen een volière met een flexibel nylonnet aan de gietijzeren structuur waarin de boogvormen van de ramen terugkeren.

Voedermomenten
Elke dag om 11 en om 16 uur krijgen de dertig zwartvoetpinguïns hun visjes. Tijdens deze voedermomenten vertellen hun verzorgers u alles wat u wilt weten over deze subtropische pinguïnsoort.

Weetjes
— Het verblijf heeft een verwarmd terrasje dat hen beschermt en toelaat langer buiten te vertoeven. Zwartvoetpinguïns gaan enkel naar binnen bij langdurige, lage temperaturen (-10°C) overdag. Nachtvorst deert hen niet.
— De binnenverblijven en de quarantaine in het gebouw zijn multifunctioneel en voor verschillende vogelsoorten beschikbaar.
— Zwartvoetjes hebben minder roze aan hun snavel dan humboldtpinguïns, de soort die in Planckendael de show steelt. De tekening aan hun kopje is donkerder, ze zijn iets kleiner en hebben ook banden op hun borst met meer stippeltjes. Die tekening is uniek per dier, net als de okapipoep en de giraffenvlekken. Zij komen voor in Zuid-Afrika, Namibië, Angola en Mozambique terwijl de humboldtpinguïns oorspronkelijk in Chili en Peru wonen.
— Het aantal zwartvoetjes in de natuur is de afgelopen decennia sterk gedaald, van 1 miljoen tot ongeveer 80.000. Dat komt onder meer door overbevissing en watervervuiling met olie en giftige stoffen.
— In de Zoo nestelen nog andere pinguïns: de konings-, gentoo- en macaronipinguïns van het subantarctische gebied. U vindt ze in het koude Vriesland.

KC/med. 29.5.14

Tegen het voorjaar van 2014 verwelkomt de Zoo een groep zwartvoetpinguins. De Zoo werkt aan de Zoo van Morgen, met respect voor haar unieke, rijke geschiedenis en deze uitbreiding past in die visie. Op de kop van de rotondevolière, aan het andere uiterste van de flamingo's, krijgen zowat dertig zwartvoetpinguïns hun nieuwe verblijf heel dicht bij de bezoekers.
De werkzaamheden startten half december 2013 om tegen het voorjaar een drukbevolkt pinguïnverblijf met zwembad te kunnen presenteren. De pinguïns zullen van over heel Europa afzakken naar de Zoo om er een nieuwe kolonie te vormen en nieuwe gezinnetjes te stichten. De zwartvoetjes krijgen een openluchtzwembad met broedholen in heuvels. Omringd door glas krijgen onze grote en vooral kleinere bezoekers een mooie inkijk.
Zwarte voeten, maar niet altijd
Deze zwartvoetpinguïns komen voor in Zuid-Afrika en aan de kusten van Namibië en hebben, jawel, zwarte pootjes. Of toch de meeste van hen. Net als de humboldtpinguïns die uit Chili en Peru komen en binnenkort te bewonderen zijn in Planckendael, zijn ze dus een warme omgeving gewoon. Geen gekoeld huis voor hen, zoals de konings-, gentoo- en macaronipinguïns in Vriesland hier in de Zoo, maar heerlijk buiten.
Er bestaan zeventien pinguïnsoorten op aarde, waarvan de meeste kwetsbaar of bedreigd zijn. Overbevissing en olievlekken zijn de grootste boosdoeners.

KC/pm 14.1.14
 

 

 

 


De historische zlane met o.a. de Marmeren Zaal…
(foto © Zoo Antwerpen)


…en de Verlatzaal.
(foto © Zoo Antwerpen)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De Grote Feestzaal in 1935.
(foto © Zoo Antwerpen)


De Koningin Elisabethzaal in recente tijden…
(foto © Zoo Antwerpen)


…en vanaf 2016.
(foto © Ian Simpson Architects Ltd)


Vlaams minister-president Kris Peeters en minister Geert Bourgeois, geflankeerd door de voorzitter van de KMDA, de directeur van de Zoo en de intendant van deFilharmonie, heffen het glas op de nieuwe zaal.
(foto © KC - Den Brabo)


Maquette van het geheel…
(foto © Ian Simpson Architects Ltd)


…zijde Astridplein…
(foto © KC - Den Brabo)


…zijde Marmeren Zaal in de Zoo…
(foto © KC - Den Brabo)


…en langs de Carnotstraat.
(foto © KC - Den Brabo)

    Nieuwe Koningin Elisabethzaal

Elisabeth Center Antwerp
De Koningin Elisabethzaal in Antwerpen; wie kent ze niet? Grote sterren als Bruce Springsteen, Jacques Brel, Bryan Ferry, Hooverphonic en vele anderen, gaven er het beste van zichzelf. Binnenkort start de bouw van de nieuwe topzaal met internationale allure op dezelfde plaats, in het hartje van de stad. De sloop is definitief achter de rug (zie spectaculair filmpje op de link hieronder) en het geheel krijgt ook een nieuwe naam: Elisabeth Center Antwerp.
De afbraak is nu helemaal afgerond en de aannemer is toegewezen: de opbouw kan nu effectief starten. Ondertussen is de naam van het nieuwe concert- en congrescentrum gekend: Elisabeth Center Antwerp met in het hart de prachtige Koningin Elisabethzaal. Vanaf nu bouwt men aan het Elisabeth Center Antwerp, een complex met de modernste faciliteiten en technische voorzieningen, midden in de stad, vlak bij het Centraal Station en in harmonie met het fantastische, 19e eeuwse monument de Zoo. De Zoo (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen) bouwt hiermee aan een internationale trekpleister in hartje Antwerpen met unieke troeven en een prachtige uitwerking. Concerten, congressen, theater en feestelijkheden krijgen allemaal een plaats in dit prestigieuze complex. Oude glorie wordt gecombineerd met moderne techniek en efficiëntie. Het beste van twee werelden bij mekaar.
Rijke historiek
Met dit prestigieuze project schrijft Zoo Antwerpen een nieuwe bladzijde in de roemrijke geschiedenis van deze koninklijke concertzaal. Samen met de historisch waardevolle Marmeren Zaal (met twintig imposante zuilen in Breche rosée marmer uit Noorwegen), de Darwinzaal (met het skelet van een baleinwalvis aan het plafond), de Verlatzaal (met indrukwekkende marmeren trap) en de Wintertuin (waar de combinatie van ijzer en glazen koepels uniek is) maakte de Koningin Elisabethzaal deel uit van de 'zalen van de Zoo', die op hun beurt aansluiting vinden bij de dierentuin zelf.
Verschillende partners werken samen
Het Britse architectenbureau Ian Simpson ontwierp het complexe en unieke concept en ging hiervoor een verregaande samenwerking aan met Kirkegaard Associates uit Chicago en studie- en adviesbureau Bureau Bouwtechniek uit Antwerpen. Kirkegaard is een wereldautoriteit op het vlak van akoestiek.
'De technische uitdaging van het dossier zit zonder twijfel in de akoestiek. Akoestiek is een problematiek die moeilijk te isoleren is. Het komt terug in alle disciplines van de bouw, gaande van de hoofdstructuren tot in de kleinste details van deuren en technieken. Een perfect resultaat kan enkel bereikt worden als elke medewerker op de werf de grootste nauwkeurigheid aan de dag legt.' Eén fout boorgaatje of één slecht geïsoleerde wand kan het eindresultaat hypothekeren.
Bureau Bouwtechniek staat in voor de volledige bouwtechnische ondersteuning van het Britse architectenbureau Ian Simpson. BB stapte aan boord in de wedstrijdfase en is verantwoordelijk voor de technische assistentie tijdens het ontwerpproces, de opmaak van de uitvoeringsplannen, de uitwerking van technische details, de opmaak van het bouwkundige bestek en de raming. BB zal de controle op de uitvoering leiden.
Voor de eigenlijke bouw en afwerking selecteerden we de tijdelijke handelsvennootschap 'Elisabeth', die bestaat uit de firma's Willemen General Contractor en Heijmans en de firma Verstraeten & Vanhecke voor de renovatie. Willemen General Contractor uit de Willemen Groep is hoofdaannemer en heeft ervaring met de bouw van de meest complexe gebouwen. Het MAS in Antwerpen is een van hun referenties. Willemen Groep werd in 2013 als eerste bouwbedrijf verkozen tot 'Onderneming van het Jaar'.
Mix van troeven
• Extra uitbreiding

De nieuwe concert- en congreszaal — uniek in zijn soort — maakt deel uit van een volwaardig complex met de modernste faciliteiten en kan gecombineerd worden met de bestaande zalen van de Zoo en met de dierentuin zelf. Afhankelijk van de opstelling (theater, concert, congres) varieert de capaciteit tussen de 1.825 en 2.000 plaatsen. Het congrescentrum krijgt er twee grote zalen bij, 550 m² op het gelijkvloers en 450 m² op de eerste verdieping. Deze kunnen opgedeeld worden in verschillende compartimenten. Het eventuele hotel dat een onafhankelijke projectontwikkelaar op zich nam, komt er uiteindelijk niet. Dit gedeelte werd door de KMDA bijgekocht zodat het congresgedeelte nog kan worden uitgebreid en de synergie tussen concert- en congreszaal nog zal kunnen worden geoptimaliseerd.
• Multifunctionaliteit en rotatiesnelheid als sleutelwoorden
De turnovertijd (opbouw en afbraak van een productie) zal miniem zijn omdat de setting snel en automatisch van de ene naar elke andere gewenste opstelling kan veranderd worden. In de ruimte boven het plafond van de concertzaal kunnen zowel belichting als decors voorbereid worden. Zo kunnen er 's middags klassieke concerten plaatsvinden en 's avonds bijvoorbeeld rock- of kleinkunstoptredens.
Kortom, het Elisabeth Center Antwerp wordt een ideale omgeving voor klassieke muziek, maar ook kwaliteitsvolle rock, pop, wereldmuziek, musicals en jeugdvoorstellingen krijgen hun plaats in de vernieuwde zaal. Nationale en internationale congressen zullen er hun deelnemers op een kwalitatieve en hedendaagse manier kunnen verwelkomen.
Thuishaven van deFilharmonie
Het Elisabeth Center Antwerp wordt de thuishaven van de Filharmonie (Royal Flemish Philharmonic), het grootste en meest vooraanstaande symfonieorkest van Vlaanderen. Een droom die het orkest al jaren koestert, wordt daarmee werkelijkheid. Zowel haar concerten, opnames als repetities zullen in deze topzaal met internationale allure plaatsvinden. Er staan vijfenveertig concertdagen en honderd repetitiedagen op de agenda. Tweeduizend vierkante meter verspreid over vier verdiepingen huisvesten een repetitiezaal, kantoren voor de administratieve en logistieke diensten, een VIP-loge, cafetaria's en acht geluidsdichte inspeelruimtes.
"We zijn onlangs gestart met de programmatie van ons eerste seizoen in onze nieuwe residentie en het ziet er veelbelovend uit. Bovendien valt de opening van de nieuwe zaal samen met ons 60-jarige bestaan. Een mooier cadeau om dit jubileum te vieren, kunnen we ons niet wensen. Wat ons betreft, kan het niet snel genoeg 2016 zijn!", aldus Hans Verbugt, intendant van deFilharmonie.
Duurzaamheid
Alles wordt gerealiseerd met duurzame materialen en moet energiezuinig in gebruik zijn. Zo wordt het dak van het volledige complex uitgevoerd als een groendak. Vegetatie zal ervoor zorgen dat de warmte bijgehouden wordt en er geen reflectie ontstaat. Het isolerend vermogen zal hierdoor verhogen. Ook de rest van het gebouw zal perfect geïsoleerd worden volgens de nieuwste normen, om warmteverlies te vermijden. Het nieuwe verwarmings- en verluchtingssysteem voldoet aan de hoogste milieunormen zodat energieverbruik tot het minimum beperkt wordt. Al het gebruikte hout heeft een FSC-label. We recupereren het hemelwater voor gebruik in onderhoud en sanitair. Dit nieuwe centrum wordt een mooi voorbeeld van het milieubewuste gedachtengoed van Zoo Antwerpen.
Kostenplaatje
Dit project kwam er dankzij de steun van de Vlaamse regering. De Vlaamse regering schreef 57,2 miljoen euro in op de begroting 2010 voor de realisatie van dit project. De KMDA brengt 13 miljoen euro in plus haar volledige bestaande infrastructuur, inclusief de voor dit project verworven panden in de Carnotstraat.
Timing
In het voorjaar van 2014 was de sloop een feit. De opbouw start in juni 2014. Als alles voorspoedig verloopt, dan kunnen we eind 2016 het nieuwe concert- en congrescentrum effectief in gebruik nemen.
Ondertussen
Ondertussen worden de wintertuin, Verlatzaal, Marmeren Zaal en Darwin Zaal nog gewoon verder verhuurd voor meetings en evenementen.
Enkele cijfers op een rij:
— het totale complex is een 25.000 m2 groot
— de Koningin Elisabethzaal telt 2.000 zitjes
— er worden drie torenkranen gebruikt
— het gebouw rust op ongeveer 500 funderingspalen
— er wordt 820 kalenderdagen aan gewerkt
— er wordt 1.300 ton wapeningsstaal en 800 ton profielstaal verwerkt
— er worden 17.600 m2 welfsels aangevoerd
— het zwaarste dakspant weegt 35 ton
— het complex zal 17 liften bevatten
— het podium bestaat uit 12 individueel beweegbare delen.
Wilt u al een eerste impressie? Bekijk dan zeker ook de fly-throughfilm via www.elisabethcenter.be; het lijkt alsof u door het nieuwe complex wandelt.

KC/pm 19.5.14

Internationale trekpleister in hartje Antwerpen
De bouw van het Congres- en Concertcentrum in het hart van Antwerpen gaat van start. Het wordt een complex met de modernste faciliteiten en technische voorzieningen, midden in de stad, vlakbij het Centraalstation en in harmonie met het beschermd monument dat de Zoo is. De Zoo (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen) bouwt hiermee aan een internationale trekpleister in hartje Antwerpen met unieke troeven en een prachtige uitwerking. Concerten, congressen, theater en feestelijkheden. Het krijgt allemaal een plaats in dit prestigieuze complex. Oude glorie wordt gecombineerd met moderne techniek en efficiëntie.
Rijke historiek
Met dit grote project schrijft Zoo Antwerpen een nieuwe bladzijde in de roemrijke geschiedenis van deze koninklijke concertzaal. In 1897 werd op deze locatie aan het Koningin Astridplein een zaal gebouwd en als Grote Feestzaal gebruikt door de gegoede burgerij voor dansavonden en symfonieorkesten. Deze feestzaal werd in 1960 vervangen door de huidige Koningin Elisabethzaal ingehuldigd door koningin Elisabeth. De Koningin Elisabethzaal (architect Emile Thielens) werd beroemd door haar uitstekende akoestiek en haar ideale afmetingen. Met 2.071 zitjes voelt het publiek zich perfect betrokken bij de magie op het podium.
Samen met de historisch waardevolle Marmeren Zaal (met twintig imposante zuilen in Breche rosée marmer uit Noorwegen), de Darwinzaal (met het skelet van een baleinwalvis aan het plafond), de Verlatzaal (met indrukwekkende marmeren trap) en de Wintertuin (waar de combinatie van ijzer en glazen koepels uniek is) vormt de Koningin Elisabethzaal de zalen van de Zoo, die op hun beurt aansluiting vinden bij de dierentuin zelf.
De Koningin Elisabethzaal werd intensief gebruikt voor klassieke en moderne concerten, jeugdvoorstellingen en congressen. Grote sterren zoals Bruce Springsteen, Sting, Jacques Brei, Herman van Veen, Brian Wilson, Bryan Ferry, Nick Cave, Helmut Lotti, Rob de Nijs, René Froger en Hooverphonic traden hier op. Studio 100 was kind aan huis. Op 26 november 2012 stond de laatste artiest op het podium van de Koningin Elisabethzaal in haar huidige vorm.
Ook voor congressen was de Koningin Elisabethzaal een vaste waarde: de Europese Unie, het FIT Agency van de Vlaamse Overheid, UNIZO, de Universiteit Antwerpen. Ze wisten de Koningin Elisabethzaal te vinden.
Vanaf 2016 kan men voort schrijven aan de historiek van deze boeiende cultuurtempel en het bijbehorende zalencomplex in het hartje van de stad.
Nieuwbouw in plaats van renovatie
Oorspronkelijk ging men uit van een grondige renovatie van de bestaande zaal. Na grondige studie en overleg met alle partijen is echter gekozen voor de afbraak van de huidige Koningin Elisabethzaal. Men voorziet in een volledige nieuwbouw en kan zo met moderne voorzieningen en technische mogelijkheden, uitbreiding van het congrescentrum en een betere logistieke ontsluiting een complex creëren dat helemaal klaar is voor de toekomst.
Om hoog te scoren op akoestische vereisten, de brandveiligheid, de capaciteit, de stabiliteit en het verwarmings- en verluchtingssysteem, volstonden de bestaande structuur, de draagkracht van de constructie en de vloerplaat niet. Zowel praktisch, uitvoeringstechnisch als financieel werden alle mogelijkheden in overweging genomen. De prachtige gevel blijft natuurlijk bewaard en de historisch waardevolle delen in het inwendige zullen weer zichtbaar gemaakt worden en in het ontwerp geïntegreerd worden. Zo combineert men actuele excellentie met de glorie van weleer.
Ontwerpers
Het architectenbureau Ian Simpson uit Manchester ontwierp het complexe en unieke concept en ging hiervoor een verregaande samenwerking aan met Kirkegaard Associates uit Chicago en Bureau Bouwtechniek. Kirkegaard is een wereldautoriteit op het vlak van akoestiek, Ian Simpsons team creëerde een inspirerend, flexibel en krachtig gebouw met veel aandacht voor energiebesparing. Het gebouw wordt helder en elegant, een symbool van de stad en een bron van inspiratie voor iedereen. Het bestaande historische gebouw wordt verbonden met de stad, een element in de stadsvernieuwing. We tillen hiermee het internationale profiel van de stad naar een hoger niveau.
Ian Simpson koestert de uitzonderlijke combinatie van oude en nieuwe elementen. Hij voorziet een groot atrium met daglicht aan de binnenzijde van de Marmeren Zaal. Een rustpunt. Hier zal de buitengevel die voordien in het inwendige van de Koningin Elisabethzaal verstopt zat en een gevel was van de oorspronkelijke feestzaal, opgewaardeerd worden. "Het huidige ontwerp is een verbetering van de originele oplossing", aldus Simpson.
Men schreef een ontwerpwedstrijd uit voor de nieuwbouw van het Congres- en Concertcentrum en het winnende ontwerp bestond uit een complex met een opvallende nieuwe dakhuid waardoor de gerenoveerde zaal als een geslepen diamant in het bouwblok werd geïntegreerd. Dit werd in het definitieve ontwerp echter aangepast. Samen met de stadsbouwmeester werd er gezocht naar aangepaste, sobere materialen. Voor de dakhuid van de zaal en gevelbekleding opteerde men voor metalen shingles die verwijzen naar de rijke architectuur van historische gebouwen (mozaïeken, geschubde dierenhuid). Voor de nieuwe kantoorruimten die rondom de zaal gebouwd worden, kiest men voor keramische tegels uit verschillende kleuren die nauwer aansluiten bij de architecturale context.
Mix van troeven
• Compleet complex
De nieuwe concert- en congreszaal — uniek in zijn soort — maakt deel uit van een volwaardig congrescentrum met de modernste faciliteiten en kan gecombineerd worden met de bestaande zalen van de Zoo en met de dierentuin zelf. De publiekscapaciteit in de Koningin Elisabethzaal.blijft bewaard. Afhankelijk van de opstelling (theater, concert, congres) varieert de capaciteit tussen de 1.850 en 2.000 plaatsen. Het congrescentrum krijgt er twee grote zalen bij van 550 m2 op het gelijkvloers en 450 m2 op de eerste verdieping. Deze kunnen opgedeeld worden in verschillende compartimenten. De voormalige Ledenservice, op de hoek van het Koningin Astridplein, en de Paon Royal zullen geïntegreerd worden in het complex als multifunctionele ruimtes met bijhorende horecafaciliteiten. In het hele congrescentrum (twee nieuwe congres/feestzalen, Koningin Elisabethzaal, Looszaal, Marmeren Zaal, Darwinzaal, Verlatzaal en Wintertuin) kan men tweeduizend personen verwelkomen.
• Ideaal: centrumlocatie en bereikbaarheid
De unieke locatie, midden in de stad Antwerpen en vlakbij het Centraalstation geeft organisatoren van zowel congressen als muziekoptredens een aantrekkelijke uitvalsbasis. Bovendien is er een aanzienlijke verbetering van de toegankelijkheid doordat de onthaalruimte op straatniveau komt te liggen en de zaal van daaruit via de liften zeer vlot bereikbaar zal zijn.
• Perfecte akoestiek en geluidstechniek
Ian Simpson werkt samen met Kirkegaard Associates uit Chicago voor de perfecte klankresonanties. De concertzaal zal de perfecte locatie zijn voor een klassieke muziekvoorstelling. Door de vorm van de zaal resoneert het geluid ideaal. De afwezigheid van een vast proscenium (voortoneel) vermijdt klankverlies. Voor voorstellingen waarbij een doek of decor noodzakelijk is, kan via het plafond het nodige materiaal verschijnen.
Aan het plafond zijn canopies of beweegbare panelen bevestigd die het geluid perfect projecteren. Ook deze kunnen functioneel verplaatst of verwijderd worden. Achteraan op het podium zijn zeventig koorzitplaatsen, die door koor of publiek ingenomen kunnen worden of kunnen verdwijnen zodat het podium wordt vergroot. Er zal een performante geluidsinstallatie aanwezig zijn, perfect afgestemd op deze zaal en de hoge eisen van vandaag, zodat externe geluidsversterking niet nodig is.
Kirkegaard bracht een waardeoordeel uit over de akoestische kwaliteiten van de Koningin Elisabethzaal waarbij de huidige zaal een waarde van 6.0 kreeg op een schaal van 10. De nieuwe zaal krijgt een waarde van 9.3. Een indrukwekkende verbetering dus. Met behoud van de bestaande zaal kon een maximumscore van 8.3 bereikt worden; door te kiezen voor een volledig nieuwe zaal wordt het niveau dus nog gevoelig verhoogd.
• Waaier aan technische mogelijkheden
De nieuwe zaal wordt voorzien van alle bezoekerscomfort en theatertechnische noden en dit voor zowel klassieke en moderne concerten als congressen. Hiervoor engageerden we de internationale expertise van Charcoalblue uit het Verenigd Koninkrijk dat onder meer het Chicago Shakespeare Theatre in de Verenigde Staten ontwierp. Er zal nu — in tegenstelling tot vroeger — een volledige scheiding zijn tussen de logistiek en de publieke zone.
• Multifunctionaliteit en rotatiesnelheid als sleutelwoorden
De turnovertijd (opbouw en afbraak van een productie) zal miniem zijn omdat de setting snel en automatisch van de ene naar elke andere gewenste opstelling veranderd kan worden. In de ruimte boven het plafond van de concertzaal kunnen zowel belichting als decors voorbereid worden. Zo kunnen er 's middags klassieke concerten plaatsvinden en 's avonds bijvoorbeeld rock- of kleinkunstoptredens.
• Catering
Onder de Looszaal (de inkomzaal van op het Koningin Astridplein onder de Koningin Elisabethzaal) zal de catering ondergebracht worden. Deze professionele keuken kan tweeduizend personen van kwaliteitsvolle diners voorzien. Aanpalend aan de verschillende zalen zullen vier afwerkingskeukens voor de finishing touch zorgen.
• Logistiek
Het gelijkvloers in de Carnotstraat wordt de los- en laadzone voor leveranciers en concertorganisatoren. Vrachtwagens kunnen tot in het hart van het complex rijden, dicht bij het podium. Deze logistieke plus zal ruimte beiden aan grotere producties in onze zaal. Bijkomend is er een ondergrondse inrit met een veertigtal parkeerplaatsen voorzien. Zo komt er een duidelijke scheiding tussen publiek en organisatie. Voor beide partijen een verbetering. Ook de licht-, projectie- en geluidscabines krijgen een aparte plaats achterin de Koningin Elisabethzaal, wat de professionaliteit ten goede komt.
Thuishaven van deFilharmonie
De Koningin Elisabethzaal wordt de thuishaven van deFilharmonie, een van de kunstinstellingen van de Vlaamse Gemeenschap. Zowel haar concerten, opnames als repetities zullen in deze hoogwaardige concertzaal plaatsvinden. deFilharmonie heeft het gebruiksrecht van de zaal volgens overeenkomst. Er staan vijfenveertig concertdagen en honderd repetitiedagen met flexibele uurroosters op de agenda zodat 's avonds de zaal vaak vrij is om andere events te kunnen organiseren. Tweeduizend vierkante meter verspreid over vier verdiepingen huisvesten een repetitiezaal, administratieve en logistieke diensten voor twintig personen, een honderdtal muzikanten, een VIP-loge, cafetaria's en acht geluidsdichte inspeelruimtes.
De Koningin Elisabethzaal wordt een ideale omgeving voor klassieke muziek, maar ook kwaliteitsvolle rock, pop, wereldmuziek, musicals en jeugdvoorstellingen krijgen hun plaats in de vernieuwde zaal. Nationale en internationale congressen zullen er hun deelnemers op een kwalitatieve en hedendaagse manier kunnen verwelkomen.
Duurzaamheid
Alles wordt gerealiseerd met duurzame materialen en moet energiezuinig in gebruik zijn. Zo wordt het dak van het volledige complex groen. Vegetatie zal ervoor zorgen dat de warmte bijgehouden wordt en er geen reflectie ontstaat. Het isolerend vermogen zal hierdoor verhogen. Ook de rest van het gebouw zal perfect geïsoleerd worden volgens de nieuwste normen, om waHet em voldoet aan de hoogste milieunormen zodat energieverbruik tot het minimum beperkt wordt. Al het gebruikte hout heeft een FSC-label. Men recupereert het hemelwater voor gebruik in onderhoud en sanitair. Dit nieuwe centrum wordt een mooi voorbeeld van het milieubewuste gedachtengoed van Zoo Antwerpen (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen).

Kostenplaatje
Dit project kwam er dankzij de steun van de Vlaamse regering, vertegenwoordigd door minister-president Kris Peeters en viceminister-president van de Vlaamse regering Geert Bourgeois. De Vlaamse regering schreef 57,2 miljoen euro in op de begroting 2010 voor de realisatie van dit project. De KMDA brengt 13 miljoen euro in plus haar volledige bestaande infrastructuur, inclusief de voor dit project verworven panden in de Carnotstraat.
Timing
In het voorjaar van 2013 waren de sloop- en bouwvergunning een feit. De afbraakwerken beginnen dan ook binnen enkele dagen na de persconferentie van 18 april. Er wordt gestart in de Carnotstraat met de sioop van de vroegere gebouwen van de C&A, de nachtwinkel en het vroegere Sarmagebouw. Na de bouwvakantie komt de Koningin Elisabethzaal, die al volledig ontmanteld werd, aan de beurt om tegen eind september volledig afgebroken te zijn.
De opbouw kent dan in januari 2014 een aanvang. Men verwacht tegen februari 2014 de eerste steen te plaatsen. Als alles voorspoedig verloopt, dan kan men in de zomer van 2016 het nieuwe Congres- en Concertcentrum effectief in gebruik nemen.

KC/pm 20.4.13

Cultuur Monumenten - Cultuur Muziek - ZooDe vlinders fladderen vrij rond en komen zelfs nieuwsgierig op je zitten…
(foto © Zoo Antwerpen/Jonas Verhulst)


…waardoor je ze goed kunt bewonderen. Maar raak hun tere vleugeljes liefst niet aan! Je hoeft ook geen schrik te hebben: geen enkele vlinder bijt of steekt want…
(foto © Zoo Antwerpen/Jonas Verhulst)


…vlinders eten alleen nectar en stuifmeel dat ze in bloemen en fruit vinden.
(foto © Zoo Antwerpen/Jonas Verhulst)


De vlinderrupsen worden door vlinderboeren gekweekt en komen als poppen in onze Zoo aan…
(foto © Zoo Antwerpen/Jonas Verhulst)


…waar ze na korte tijd een flinke gedaanteverwisseling ondergaan!
(foto © Zoo Antwerpen/Jonas Verhulst)

    Wintertuin wordt Vlindertuin
Kleurrijke fladderaars nieuw voor Zoo
Wekelijks arriveren 500 poppen uit Costa Rica die in de Zoo gekoesterd worden in de poppenkast. Ze komen gemiddeld na 5 à 7 dagen uit en vliegen rond in het exotische decor van de Wintertuin. Hun aantal groeit gestaag aan. In dit architecturaal en groen pareltje kunnen bezoekers zich verwonderen over de schoonheid en elegantie van de vlinders. Deze combinatie is uniek in België.
Wintertuin
De vlinders fladderen vanaf nu in de Wintertuin. Dit architecturaal pareltje werd in 1897 ontworpen door Emile Thielens. De Wintertuin was bedoeld als rustig plekje om tijdens de pauze van concerten in de feestzaal te verpozen. De architect gebruikte veel ijzer en glas en voorzag een koepel die het licht rijkelijk doorlaat. De grot achteraan, samen met de waterval en de vijvertjes ademt romantiek uit. En nu met de vlinders erbij is het effect compleet. De Wintertuin was al een ideale fotolocatie voor bruidsfoto's, nu zeker. Ook de stoelen, banken en vlinderkast ademen de 19e eeuwse sfeer uit. Samen met de mooie geluiden is de totaalbeleving compleet.
Unieke beplanting
In de Wintertuin groeien unieke planten. Van palmvarens, palmbomen, draken- en bananenbomen, dadelpalmen, vioolbladplanten, ficussen tot philodendrons en Engels mos, een uniek klein varenplantje. De palmen overleefden zelfs twee wereldoorlogen. Het geheel wordt opgefleurd met kleurrijke orchideeën. Speciaal voor de vlinders werden er nieuwe soorten waardplanten bijgevoegd. De bladeren van waardplanten zoals passiebloemen zijn de ideale locatie om eitjes te leggen. Eens de rupsen uitkomen, zitten ze onmiddellijk bij hun voedselbron, essentieel in hun ontwikkeling van ei tot vlinder. Lantana's zijn dan weer ideale nectarplanten, voedsel voor de vlinders. De vlindersoorten werden speciaal gekozen in functie van de beplanting.
Temperatuur en vochtigheid
Tropische vlinders hebben nood aan tropische leefomstandigheden. De ideale luchtvochtigheidsgraad schommelt tussen 70 en 90%. De ideale temperatuur bedraagt overdag ± 28°C en 's nachts minimum 18°C. Spijtig genoeg is België Costa Rica niet, dus verwarmt en bevochtigt men bij. Om deze redenen is de Wintertuin van april tot oktober extra een Vlindertuin en vermijdt men de koude wintermaanden.
Levenscyclus en metamorfose
De meeste vlinders leven enkele weken, maar sommige soorten worden tot 7 maanden oud. Bij de soorten in de Zoo zijn ze op leeftijd op 1 tot 1,5 maand. Hun levenscyclus start bij de balts van de mannetjesvlinder die zijn vrouwtje verleidt. Na de paring legt het vrouwtje, afhankelijk van de soort, 10 tot 100 eieren aan de onderkant van een blad. Na minimum 1 week komen er rupsen uit die gulzig van de bladeren eten (zelfs giftige). Daarna hechten ze zich aan een tak of een blad om te verpoppen. De poppen variëren in kleur van felgroen, grijs, licht- en donkerbruin tot zelfs appelblauwzeegroen. Ze zijn selfmade en gemaakt uit chitine, te vergelijken met de schub van een kever. Uit deze poppen wriemelen de vlinders in 1 à 2 uur tevoorschijn. Ze ontplooien voor de eerste keer hun delicate, kleurrijke vleugels. De prachtige metamorfose is totaal.
In de Zoo arriveren de vlinders in hun popfase, goed gekoesterd in beschermende doosjes. Ze worden na aankomst in vlinderkasten gehangen. De kleinere soorten ontpoppen al snel, de grotere na 7 dagen.
Voedsel
De meeste volwassen vlinders eten vooral nectar en stuifmeel. In de Zoo plaatsten de hoveniers verse passiebloemen en kweken ze deze ook zelf. Vlinders smullen van de nectar of het stuifmeel van deze bloeiers. Ze krijgen er ook nog gemalen stuifmeelkorrels en een honingoplossing met nectar en mineralen bij. In de Vlindertuin staan er verschillende uitnodigende voedselplatformpjes. Let op hun roltong, een lust voor het oog. Andere vlindersoorten zoals de blauwe morpho's verkiezen overrijp fruit. Appelsien, mango, banaan en ananas hebben hun voorkeur.
Verschillende soorten
70% van de ongeveer 1 miljoen bekende diersoorten zijn insecten, waaronder zowat 160.000 vlinders. Alle 50 vlindersoorten in de Zoo Vlindertuin komen uit Centraal-Amerika. Ontdek verschillende soorten passiebloemvlinders met uiteenlopende kleuren en patronen. Blauwe morpho's of azuurvlinders hebben een spectaculaire, unieke blauwe kleur. Deze grote vlinders achtervolgen elkaar, zo kunnen ze lange slierten vormen. De glasvleugelvlinder is transparant en moeilijk te zien voor rovers. De monarchvlinder is de beroemdste trekvlinder. De chocoladevlinder, de malachietvlinder, de zebravlinder, de bamboepage, het cyaanvosje, de uilvlinder, de Griekse schoenmaker, de zijderupsvlinder… ontdek ze allemaal in de Zoo.
Bedreigd
Wereldwijd staan er meer dan 700 vlindersoorten op de Rode Lijst van bedreigde soorten. Het gaat dan vooral over vlinders uit Noord-Amerika, Europa of met een heel beperkt verspreidingsgebied. Voor ongeveer 50 soorten is de handel streng gereglementeerd of zelfs verboden via CITES (Conventie van Washington). Ook in België staat de natuur onder druk. De leefgebieden van de vlinders worden kleiner en liggen verder uit elkaar. Vlinders hebben bloemrijke bermen, tuinen en openbaar groen nodig. Vlinderrijke tuinen of balkons zijn schakels tussen leefgebieden. Help de vlinders en maak je eigen vlindertuin. Tuinier vlindervriendelijk door de keuze van de juiste planten en vermijd het gebruik van pesticiden.
Behoud regenwoud
De vlinders werden gekweekt door vlinderboeren in Costa Rica (Centraal-Amerika). Ze komen als poppen naar hier en in de Zoo ontpoppen ze zich tot vlinders. Om poppen duurzaam in te zamelen en te kweken, worden grote stukken regenwoud intact gehouden. Boeren in de buurt gebruiken geen pesticiden want dat is dodelijk voor vlinders. Andere dieren en planten profiteren hier gelukkig mee van. Het verzamelen en kweken van de vlinderpoppen verschaft eerlijk, natuur- en milieuvriendelijk werk en een inkomen aan de plaatselijke bevolking. Met deze Vlindertuin helpen we mee aan het in stand houden van het regenwoud van Costa Rica en aan het welzijn van de mensen die er wonen.
Bezoekerstip: vlinders zijn het meest actief in de late voormiddag en de vroege namiddag. Kijk en geniet!
Weetjes
— Costa Rica telt het hoogste aantal dier- en plantensoorten per km². 25% van het land is beschermd als natuurreservaat. Qua duurzaamheid en natuur- en milieubewustzijn staan zij aan de top.
— Rupsen vreten de bladeren van de waardplanten op en hun uitwerpselen vallen op de grond eronder. De waardplant neemt deze stoffen zo weer op en vergiftigt zichzelf. In de Vlindertuin van de Zoo staan de waardplanten in potten om ze zo gemakkelijk te kunnen vervangen.
— Vlinders in de natuur halen hun mineralen uit rivierbeddingen.
— Vlinders vliegen niet naar het donker. Hoe meer zon, hoe actiever de vlinders.
— Mannetjes- en vrouwtjesvlinders ruiken elkaar, soms van ver.
Dichter bij dieren in 2014
Vanaf 1 mei verwelkomt men de zwartvoetpinguïns, een nieuwe diersoort in een nieuw verblijf heel dicht bij de bezoekers. In het Reptielengebouw wordt de wintertuin in een levendige brousse herschapen. De roofvogels kregen een nieuw decor. Tegen de zomer van 2014 zal de grote zaal van het 100 jaar oude aquarium volledig klaar zijn. Kers op de taart is het reuzengrote koraalrif. Het wordt een van de grootste van Europa met maar liefst 280.000 liter water! Voor de start van het zomerseizoen 2014 komen er nog twee grote nieuwigheden bij: een indrukwekkende wandelbrug over het dak van het nijlpaardengebouw en op de berg installeren we tenslotte een nieuw Australisch verblijf met reuzenkangoeroes, emoes en parmawallabies.
>>> ZOO Antwerpen

KC/pm 8.4.14Het oudste Zooplan uit 1861 toont duidelijk de S-paden.
(foto © Zoo Antwerpen)


Luchtfoto van de zoo met links de Ommeganckstraat, voor 2006.
(foto mt)


Oude situatie Ommeganckstraat.
(foto © Zoo Antwerpen)
De maquette.
(foto's © Zoo Antwerpen)


Voedermomenten
Elke dag om 11 en om 16 uur krijgen de dertig zwartvoetpinguïns hun visjes. Tijdens deze voedermomenten vertellen hun verzorgers u alles wat u wilt weten over deze subtropische pinguïnsoort.
Studiebeeld van het nieuwe restaurant, boven de uitgedroogde rivier.
o Antwerpen)


In het vernieuwde aquarium wordt een koraalrif aangelegd. Wanneer het af is, zult u er life verzorgersbabbels kunnen meemaken met de duikers.
(foto © Zoo Antwerpen)


En ook aan uw eigenste aapjes werd gedacht. Voor hen is er een speeltuin.
(foto © Zoo Antwerpen)

    Zoo van Morgen begint vandaag
Nieuw savannegebied voor Zoo
De Zoo van Antwerpen werkt aan de Zoo van Morgen, de toekomst, met respect voor haar unieke, rijke geschiedenis, de Zoo van gisteren. De 200.000 abonnees, voor het negende jaar op rij een historisch record, bewijzen anno 2014 de relevantie van onze parken in de samenleving. Maandag 13 januari was voor de Zoo geen Verloren Maandag; men zette met de voorstelling van de plannen voor de Savanne een belangrijke volgende stap in deze uitzonderlijke evolutie.
Zoo van Morgen: vertrekpunt
Zoo Antwerpen, in het hele land gekend als autoriteit op het vlak van dierentuinbeheer en leidinggevend op internationaal niveau voor haar expertise in dierverzorging en natuurbehoud, investeert en vernieuwt elk jaar aanzienlijk. Het masterplan KMDA 2020 tekende het raamwerk voor de komende tien jaar uit en jaarlijks wordt een deel hiervan gerealiseerd. Het gaat om een meerjarenmetamorfose waarbij de grandeur van het verleden wordt hersteld, rekening houdend met alle relevante en duurzame inzichten van vandaag: met grotere dierenverblijven en een veel sterkere beleving voor de bezoeker. Verwondering, exotisme en klantgerichtheid zijn hierbij sleutelwoorden. Zoo Antwerpen is een beschermde tuin en monument. Met veel respect voor de originele grondplannen en doorkijken bouwt men het historisch patrimonium voort uit en herstelt men het waar nodig in zijn grandeur.
Vroeger en nu, historisch en nieuw
Zoo Antwerpen roept met de voorziene hertekening van haar tuin het beeld op van de Zoo in haar tuinbouwkundige glorietijd, in de laat 19e, begin 20e eeuw. De tuin wordt hertekend met respect voor de historische continuïteit en voor de levende natuur. Zowel een landschaps- als een restauratiearchitect bogen zich over de plannen. Ook met de dienst Onroerend Erfgoed was er uiteraard nauw overleg en werden de violen gelijkgestemd. De Zoo gaat haar rol als landschappelijk promenadepark weer duidelijker innemen. Het resultaat is een paradijselijk en harmonieus geheel. Een ommuurde oase van rust en beleving.
De landschapsstijl wordt bewaard door een golvend reliëf, S-vormige paden waarbij er achter elke hoek een nieuw beeld opduikt, verre zichtlijnen zodat de bezoeker pittoreske zichten in zich kan opnemen, afwisseling van open en gesloten delen en een samenspel van bomen, heesters en seizoensbloemperken. Zichtassen winnen aan belang. De basisprincipes, namelijk een open middenveld en gesloten randen, past men ook toe op de gebouwen. Grensgebouwen zijn meestal opgebouwd met een gesloten achterzijde naar de straatkant en een mooie gevel naar de parkkant. Beeldhouwwerken, het kunstpatrimonium van de Zoo, vullen de natuurlijke omgeving aan en hebben ook een belangrijke accentfunctie in het landschap, ze geven de splitsing van een weg of de ingang van een gebouw aan. De Zoo is permanent in evolutie waarbij men de historische rijkdom in het modern en vooruitstrevend kleedje steekt van de 21e eeuw. De context van de Zoo is uniek in de wereld: vroeger, nu en in de toekomst. Men koestert dit.
Toekomstplannen
Op langere termijn, denk aan start in 2016, voorziet het masterplan eveneens in mooie vooruitzichten. Zo schuift men de hoofdingang naar achteren zodat het kioskplein een openbare functie krijgt en een echte ontmoetingsplaats wordt voor iedereen. De muziekkiosk vormt het centraal scharnierpunt van het plein en zal door verschillende zichtlijnen richting de tuin de nieuwsgierigheid van het publiek wekken. Voor de Koningin Elisabethzaal en het bijhorende congrescentrum legt men weldra de eerste steen. De trappartijen voor de Marmeren Zaal worden gereconstrueerd en zo zal de imposante gevel beter zichtbaar worden.
Het huidige restaurant De Flamingo krijgt een nieuwe functie als hoofdingang en winkel van de Zoo. In een latere fase krijgen ook de Moorse tempel en het Kleine Apengebouw een herinrichting. De mensapen krijgen ruime buitenterrassen. Het Aquaforum van de zeeleeuwen wordt heringericht zodat we onze bezoekers nog boeiender en interactievere demonstraties met verschillende dieren en hun verzorgers kunnen aanbieden. Finaal komt het Jubileumcomplex tegen het Centraalstation aan de beurt: de grote katten krijgen grotere buitenverblijven. Ook dit wordt een evenwichtsoefening tussen hedendaagse wensen en historische vormtaal. De originele enscenering met watervallen wordt hier in ere hersteld.
Savanne
De toekomstige savanne situeert zich in de uiterste hoek van de Zoo, grenzend aan Ommeganckstraat en Provinciestraat. Ze loopt van restaurant 't Stokstaartje tot achter de Egyptische Tempel en de vroegere Lamagebouwen tot bij het Rundergebouw. Op een groot deel van deze locatie stond vroeger een dertigtal hoge rijhuizen te verkrotten. Al die huisjes werden in de loop der jaren opgekocht door de Zoo en afgebroken. De Zoo vergrootte zo met 1,5 ha. Deze zone kreeg tijdelijke invullingen voor de okapi en een tijdelijke ringmuur met inkijk, maar kan zeker niet tippen aan de historische waarde van de rest van de Zoo.
Nu is het eindelijk zover en wilt men in het najaar van 2014 beginnen aan de definitieve invulling van deze zone. Zoo Antwerpen gaat voort met de ontwikkeling tot omsloten stadstuin met een expliciet gedefinieerde rand zoals opgelegd door Onroerend Erfgoed. De bestaande historische gebouwen, waaronder de markante Egyptische Tempel met olifanten, krijgen een hoofdrol in het verhaal en zij worden tot in detail gerestaureerd, net zoals het lama-, varkens- runder- en neushoorngebouw. De werkzaamheden en projecten zullen worden uitgevoerd met zo min mogelijk hinder voor de bezoekers en omwonenden en met de optimale huisvestingscondities voor de dieren, ook tijdens de werkzaamheden. Het einde van de werkzaamheden wordt voorzien tegen eind 2015.
Meanderend tussen regenwoud en savanne
Het bestaande restaurant 't Stokstaartje voldeed niet meer aan de huidige eisen en wordt afgebroken en vervangen door een gloednieuw en groot restaurant met een prachtig terras en een 400 zitplaatsen binnen en buiten. Dit restaurant gaat de hoofdrol spelen in de horecafaciliteiten. De oude roofvogelvolière, een beschermd monument dat tijdelijk gedemonteerd werd, zal na de realisatie van de savanne naast dit restaurant een plaats krijgen en de thuis worden van kleurrijke ara's. Oorspronkelijk stond deze volière langs de rand van het park, daarom wordt deze ook nu verplaatst tot bijna tegen de nieuwe hofmuur van de Zoo.
Doorwandelcanyon met buffels en kleurrijk pluimage
De Kaapse buffels krijgen een nieuwe biotoop tussen vogels, die men benadert via een opgedroogde, ondergrondse rivierbedding die vertrekt onder het nieuwe restaurant in een canyon-enscenering op drie verschillende niveaus over een oppervlakte van bijna 8.000 m2. De buffel-vogelbiotoop zal overkoepeld worden op een hoogte tussen de 7 en 18 meter waarin 150 vogels hun pracht laten bewonderen, van koereigers die meeliften op de rug van een buffel tot over uw hoofd scherende vogels als kapgieren. Zo kan de bezoeker zich op drie verschillende niveaus begeven en telkens een aparte beleving ervaren.
Het panoramisch zicht vanuit het restaurant over de savanne belooft eveneens spectaculair te worden. De bezoeker heeft een magistraal zicht op de microkosmos door het overvloedig aanwezige groen dat ook zorgt voor een privacygedeelte voor de vogels. Hier kunnen zij naar hartenlust broeden.
Het mooie decor van het historische neushoorngebouw zal geïntegreerd worden in de buffelbiotoop en een thuis worden voor vogels. Aan het einde van dit wandelpad krijgt u een uitkijkpunt met zicht op giraffen en zebra's, die een plaats krijgen in het tweede Savannegebied.
Andere kant van savanne
De savanne breidt aanzienlijk uit. Onze giraffen krijgen dubbel zoveel beenruimte en het gezelschap van de zebra's. Ze gaan van 1.000 m2 naar 2.000 m2 oppervlakte. De Egyptische Tempel met olifanten, wordt gerenoveerd. Pittige zebra's wonen samen met elegante langpoters: een prachtig gezicht! Het lamagebouw blijft aanwezig als decor, maar wordt ingevuld als dienstruimte.
Het varkensgebouw wordt hersteld in zijn basisvorm met historische hekwerken en het wordt een verlengstuk van de savanne met lepelhondjes, slurfhondjes en Afrikaanse wrattenzwijnen als bewoners. Het gebouw wordt langs beide kanten toegankelijk en daarmee krijgen we er een extra allweather-faciliteit bij. Nu al zijn 80% van de dieren in Zoo Antwerpen ook te bezoeken bij minder weer: zowel te warm als te koud.
Hofmuur
De nieuwe gebouwen in de Savanne worden aan de rand van het gebied gepositioneerd zodat hun achtergevel dienst doet als muuronderdeel. Kleine stukjes hofmuur met enkele ramen verbinden de weinige leemtes aan de rand van het park en deze worden gefragmenteerd uitgevoerd in baksteen in een waaier aan verbanden.
Groene Zoo
Het dak van het restaurant zal het regenwater maximaal recupereren voor hergebruik in de tuin bij schoonmaak van perken en stallen en voor het sanitair. De gebruikte materialen hebben allemaal een duurzaam karakter. Waar mogelijk zet men alternatieve energiezuinige middelen in zoals warmtepompen en zonneboilers.
Oase voor de mens
Het rundergebouw is een van de mooiste decorgebouwen. Het zal dan ook met zorg gerestaureerd worden en de Zooacademy krijgt hier een plaats. De Zooacademy is het kenniscentrum van de Zoo, waarin de Zoo zich op wetenschappelijk gebied nog voort zal uitbouwen, ook op internationaal vlak. Het gebouw zal fungeren als interactieve expositieruimte. Het plein ervoor wordt een gezellige ontmoetingsplaats met talrijke zitbanken. De huidige zebra- en buffelperken krijgen een spelinvulling. Zowel -6 jarigen, als +6 jarigen kunnen zich elk in hun eigen deel van de speeltuin uitleven. De natuur wordt als inspiratiebron gebruikt en geïntegreerd in de speelomgeving: rennen over glooiingen in het terrein, spelen met water, springen over rotsblokken, zich verstoppen achter struiken. Dit levendige plein krijgt nog een fastfoodpunt en toiletten.
Budget
Totaal budget: € 20.000.000.
Realisaties op korte termijn
Er werden de laatste jaren ook al heel wat mooie pareltjes afgeleverd: het nieuwe leeuwenverblijf, het zeehondenverblijf en het vogelgebouw zijn afgewerkt. Hippotopia, de moerasbiotoop werd uitgebreid en zal in 2014 bovendien een wandelbrug krijgen die de bezoeker een verrassend nieuw zicht geeft in de biotoop en zijn omgeving. Er kwam een nieuwe speelzone, de SpeelZoo, in de tuin. De Wintertuin en Vlaamse tuin werden in hun oorspronkelijke staat hersteld.
Dit aankomende seizoen heeft men heel wat in petto. Zo kunnen de bezoekers genieten van het vernieuwde reptielengebouw en de aangepaste roofvogelvolières. Men verwelkomt bovendien de zwartvoetpinguïns in een nieuw verblijf heel dicht bij de bezoekers. Dit wordt een heel bijzondere ontmoeting tussen mens en dier. De brilberen krijgen gezelschap van doodshoofdaapjes. Voor de sappige verhalen zorgen de verzorgers tijdens hun babbels en spektakel is gegarandeerd met de nieuwe roofvogeldemonstraties. De facelift van het hele aquarium is eveneens klaar voor de zomer. Kers op de taart wordt het reuzengrote koraalrif. Na de zomer start men dan met de beloofde savanne.
De Zoo van Morgen begint vandaag.

KC/pm 14.1.14Het okapikalfje kreeg de naam Oni, wat 'geboren in heiligheid' betekent.
(foto © Zoo Antwerpen)

    50e okapi-jong
Na een dracht van 14 maanden wierp okapi Hakima vrijdag 27 december in de vroege uurtjes van een prachtig kalfje, haar tweede jong. Ze woog 28kg. De okapi is het symbooldier van de Zoo en erg bedreigd in de natuur. Dit is de vijftigste okapigeboorte in Antwerpen sinds de aankomst van de allereerste okapi, het vrouwtje Buta, in 1919. Zowel kalf als moeder stellen het wel. Het kleintje stond snel recht op haar gestreepte pootjes.
Oni
Het kalf kreeg de Afrikaanse naam Oni, wat 'geboren in heiligheid' betekent. Ze weegt inmiddels 34 kg en heeft een uniek streepjespatroon op haar billen en pootjes. Nu drinkt ze nog moedermelk, maar over een jaar is haar blauwkleurige tong even lang als die van moeder, zodat ze er lekkere bladeren mee van de bomen kan trekken. Het is momenteel nog wat te koud voor een okapijong om een stapje buiten te zetten, maar als de huidige hoge temperaturen aanhouden, dan kan dit snel veranderen.
Acht okapi's
Oni voegt zich bij een groep van zeven dieren: Hakima, haar moeder en Mchawi, haar zus geboren in juli 2011, Yenthe en haar jongetje Ngwani, geboren vorige winter, Sofie en de twee kweekmannetjes Bondo en Henry, de vader van Oni. In het kader van het Europese kweekprogramma dat Zoo Antwerpen in goede banen leidt, vertrekt Mchawi deze lente naar de zoo van Basel. Nkosi, de zoon van Sofie geboren in september 2012, vertrok in december voor dezelfde reden naar de zoo van Wroclaw.
Bedreigde soort
De okapi is helaas een bedreigde diersoort geworden. De laatste tien jaar nam de okapipopulatie met 75% af. Er overleven nog maar 10.000 okapi's in de dichte regenwouden van Congo, de enige locatie ter wereld waar dit hoefdier voorkomt. Okapi's zijn familie van de giraffen en ze zijn zo schuchter dat je er zelden eentje ziet in hun habitat. Ze worden bedreigd door ontbossing, jacht door gewapende bendes en de onstabiele situatie van het land. Zoo Antwerpen steunt het okapireservaat rond Epulu en bouwt gelukkig ook verder aan een reservebestand in dierentuinen.
Internationaal stamboekhouder
De geboorte van Oni is mooi nieuws voor het kweekprogramma. Zoo Antwerpen beheert wereldwijd het stamboek van de okapi en coördineert het Europees kweekprogramma (EEP). Maar wat betekent dit concreet? De Zoo verzamelt alle gegevens van alle okapi's in dierentuinen over de hele wereld en bepaalt, in Europa, welke koppels er gevormd mogen worden om de beste genetische diversiteit te bewaren. Een moeilijke, maar heel belangrijke taak in het overleven van deze bedreigde diersoort.
1001 raadgevingen
Zoo Antwerpen geeft advies op internationaal niveau over:
• het verblijf (zachte ondergrond, geen acacia in het verblijf, geen giftig onkruid, voortdurend radio in het binnenverblijf om zo plotse geluiden te maskeren,…);
• de sociale verhoudingen (groepssamenstelling, introductie van nieuwe dieren, interactie met mensen en andere dieren, enz.);
• de kweek en de ontwikkeling van jonge dieren (hoe reageren bij het rotavirus dat ernstige diarree veroorzaakt en okapi’s tot de leeftijd van 1 jaar treft?);
• de voeding (lijst met verschillende soorten bladeren die de okapi’s graag eten en goed verteren, zeven verschillende voedingssoorten per dag, in de Zoo: wilgen, hazelaar, esdoorn en af en toe beuk, Amerikaanse en zomereik);
• de gezondheid (heel gevoelig voor kolieken, geen keizersneden mogelijk);
• het transport (1 maand kisttraining, grote kist om neer te liggen tijdens vervoer).
Waarom kweken?
Om geen dieren meer in te voeren uit de natuur, om bedreigde diersoorten niet te laten uitsterven, om bezoekers te informeren over de soort, de bedreigingen, de schoonheid ervan, om de dieren wetenschappelijk te bestuderen en meer over hen te weten te komen en om de okapi's in het Ituriwoud (Congo) te beschermen, dankzij het EEP is een deel woud natuurreservaat.
Succesvol programma
Er leven momenteel 170 okapi's in dierentuinen waarvan 66 in Europa, 35 mannetjes en 31 vrouwtjes. Sinds 1995 is hun aantal gestegen met maar liefst 60%. In een ideale populatie zijn er veel jonge dieren en weinig ouderen. Bij kweekprogramma's van bedreigde dieren stellen onze wetenschappers zichzelf altijd dezelfde hamvraag: hoeveel dieren heb je nodig om een genetisch gezonde populatie te behouden? Bij okapi's is het streefdoel 270 dieren. Dat zijn er honderd te weinig. Om dit aantal binnen 100 jaar te bereiken, moeten er wereldwijd jaarlijks 13 jongen geboren worden. In 2012 zijn er 15 jongen geboren onder wie twee in Antwerpen. In 2013 waren er 16 borelingen, onder wie dit kleintje van Zoo Antwerpen.

KC/pm 14.1.14Alweer een quizvraag: is dit een balletje maïs of een jong van een kogelgordeldier?
(foto © Zoo Antwerpen)

    Zoo scoort met kogelgordeldiertje
Voetbalmascotte WK Brazilië geboren
Nu onze Rode Duivels volop Braziliaanse plannen maken, blijft men in de Zoo niet achter. De mascotte Fuleco van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië is een kogelgordeldier en ook de kogelgordeldieren hebben gescoord. Ze kregen een jong. Het is de eerste keer is in de 170-jarige geschiedenis van de Zoo dat hier een kogelgordeldiertje succesvol ter wereld komt! Een heel speciale gebeurtenis.
Rustig groeien
Pedro en Isabella, de kogelgordeldieren in het Nocturama, plukken de vrucht van hun samenzijn. Op 30 juni kregen ze hun jong, maar men heeft moeder Isabella alle rust gegeven in haar nestbox achter de schermen. Zo kon ze haar jong enkele maanden onbelemmerd laten opgroeien. Het geduld heeft opgebracht, want nu heeft men een pracht van een wijfjesjong en u kunt het gaan bewonderen.
Voetbal
Kogelgordeldieren kunnen zich oprollen tot een bolletje waar een vijandelijke bek of klauw moeilijk tussen past. Hun staart, kopje en rug passen mooi in elkaar. In deze balvorm slapen ze ook. Reden te meer om hem mascotte van het wereldkampioenschap voetbal van 2014 te maken.
Gevoelig
Hun aantal neemt trouwens gevoelig af door jacht en habitatverlies. Omdat deze gordeldieren zich niet ingraven, zijn ze gemakkelijk te vangen. Ze zijn gegeerd voor hun vlees. Door illegale handel en export sterven er ook vele.

KC/pm 14.1.14De Bruijnpademelons.
(foto © Zoo Antwerpen)

    Bruijnpademelons
Zoo verwelkomt twee nieuwe bewoners
Sinds enkele maanden woont er een nieuwe diersoort in de Egyptische Tempel van Zoo Antwerpen. Het kersvers kweekkoppeltje De Bruijnpademelons woont in de tempel tegenover de twee jonge olifanten. Pademelon is de verzamelnaam voor de kleinste kangoeroes en wallaby's en is een Aboriginalverbastering voor kleine woudkangoeroe.
Derde Europese dierentuin
Zoo Antwerpen is de derde dierentuin in Europa die De Bruijnpademelons herbergt. Er zijn in totaal zeven exemplaren op ons continent. Het kweekvrouwtje is de vrucht van een koppeltje van Maagdenburg (Duitsland) en het mannetje is een boreling uit Pilsen (Tsjechië). Ze vierden allebei net hun eerste verjaardag. Nu maar hopen dat er iets bloeit…
Nieuw-Guinea
De Bruijnpademelons komen enkel voor op Nieuw-Guinea en op eilanden voor de kust. Ze werden voor de eerste keer beschreven én getekend in 1706 door een Nederlandse zeevaarder en avonturier, Cornelis De Bruijn. Hij gaf zijn naam aan deze soort. In de tuin van een magistraat van de Verenigde Oostindische Compagnie op Java, zag hij de dieren voor het eerst.
Kleiner dan kangoeroes
Pademelons onderscheiden zich van kangoeroes en wallaby's door hun grootte die eerder klein te noemen is, door het feit dat ze in het bos leven en door hun kortere, dikkere en minder behaarde staart. Het zijn schuchtere dieren die je niet gemakkelijk te zien krijgt in de natuur. In de Zoo krijgen ze bladeren, hooi, kleine takken en speciale kangoeroekorrels te eten.

KC/pm 14.1.14Goed voor een quizvraag: van welk ander zoogdier is Gijs familie?
(foto © Zoo Antwerpen/Jonas Verhulst)


Antwoord: van de zeekoe!
(foto © Zoo Antwerpen/Jonas Verhulst)

    Steppeslurfhond
Nieuwe diersoort in Zoo
De Zoo stelt u met trots Gijs voor, een slurfhondje geboren op 1 april in Blijdorp, Rotterdam. Hij arriveerde zopas in de Zoo en is te bewonderen in het Kleinapengebouw, in het eerste verblijf links aan de ingang bij de mantelbavianen. Maar wat is een slurfhondje eigenlijk?
Familie van olifanten
Met zijn gekleurde vacht, zijn lange slurf, zijn behendigheid en snelheid, zijn lange rattenstaart en hoge pootjes heeft dit diertje biologen lang laten twijfelen. Ontdekt in de 19e eeuw, werden de slurfhondjes eerst ondergebracht bij de familie van de insecteneters en gelinkt aan de spitsmuis, aan de egel of zelfs aan de mol. Zij werden ook gezien als primaat of zelfs konijn. Recente studies tonen een unieke Afrikaanse afstamming. De meeste biologen klasseren het diertje daarom onder de afrotheria, een superorde van zoogdieren die ook de olifanten, de aardvarkens en de zeekoeien omvat.
Zijn slurfje gebruikt hij om insecten mee te zoeken. Hij woelt de aarde om en legt zo insecten zoals meelwormen bloot. Hij snuffelt ook met zijn slurf, maar hij kan er niets mee oppakken, zoals een olifant wel kan.
Hond, muis of sengi?
Weinig zoogdieren kunnen bogen op zo'n gekleurde geschiedenis en een genetische stamboom die zo slecht begrepen werd. De determinatiediscussie resulteerde in een taalkundig doolhof. In het Nederlands en Duits spreken we van een slurfhondje, andere talen kiezen voor sengi of olifantspitsmuis.
Heel zeldzaam in Europese dierentuinen
Er bestaan 18 verschillende soorten slurfhondjes. Het diertje in de Zoo is een rhynchocyon petersi, een steppeslurfhondje. Alleen in Blijdorp wonen identiekelingen. Dat maakt Zoo Antwerpen samen met Blijdorp de enige zoo in Europa met deze soort slurfhondjes.
Het steppeslurfhondje leeft in de dichte kust- en bergwouden van Oost-Afrika. Hij voedt zich met kleine insecten die ondergronds leven. Het diertje wordt door de IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) geklasseerd als kwetsbaar.

KC/pm 21.6.13

***
    Geen honden
De Zoo is een diervriendelijke instelling. En dus denken sommigen dat ze er met hun trouwe huisdier naartoe kunnen. Niet dus. De Zoo is voor honden verboden terrein. Dat is overigens zo in alle goede dierentuinen wereldwijd, niet alleen in de Antwerpse Zoo. En dat is niet om hondenbezitters de boom in te jagen, maar om diverse en zeer begrijpelijke redenen.
Honden zijn om te beginnen van nature jacht- en dus roofdieren, afstammelingen van wolven. Nogal wat andere beestjes, vooral prooidieren, zien uw lieve Blacky niet zo graag komen. Ze slaan op de vlucht als ze honden zien en/of ruiken en/of horen. Honden zijn soms nogal luidruchtig en jagen ook daardoor andere dieren in de Zoo angst aan. Die dieren weten immers niet dat uw Bobby een goedaardige lobbes is die heu… geen kat kwaad zou doen en, zoals dat hoort, aangelijnd is.
De Zoo heeft ook een zeer fraai en beschermd landschapspark. Dat park is geen hondenwei.
Honden laten soms een minder aangenaam pakje achter. Sommige onbeschofte, lompe en niet-opgevoede baasjes vertikken het dat op te ruimen. Daar staan niet alleen fikse — en zeer terechte — boetes op. Maar dat laat naast de onnodige vuiligheid ook tal van mogelijke ziektekiemen achter. Daar kunnen niet alleen de dieren in de Zoo maar ook de bezoekers, de kinderen, de oppassers, het onderhoudspersoneel enz. hinder van hebben.
In een dierentuin horen dus geen honden thuis. Nee, madam, ook uw rotbedorven, keffend en pralinevretend en dus eigenlijk zwaar mishandeld Fifike niet. Begrepen? Nee, natuurlijk niet. Maar ge laat dat beest dus wel thuis!

Den Brabo

 Naar inhoud


Reageer


Vraagje?
Mail ons!


Help!


Het weer
in Antwerpen


Officieel stratenplan
Groot-Antwerpen


Zoek snel in


Geactiveerd door FreeFind

Zoek snel op het net
Google© 1995 TOT 2014 DEN BRABO: WEBBEHEERDER KOEN BRABO
Anti-Spam
Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Free counter and web stats