• Algemeen
  • Doelstelling

Ambachtelijke huisbrouwerij - Den Hopperd

 

Den Hopperd is een kleine brouwerij die zich toelegt op het brouwen van biologisch bier.

De brouwerij annex proeflokaal is elke zondag open van 13:30 tot 18:00.

In het weekend kan de brouwerij ook bezocht worden door groepen van maximaal 30 personen na afspraak.

De bezoeken zijn gratis, voor het degusteren van onze producten wordt een kleine vergoeding gevraagd.

De brouwerij is gelegen vlakbij de Nete en van hieraf kan je makkelijk aansluiten op het fietspad “Laak- en Netepad”.

Ambachtelijke huisbrouwerij - Den Hopperd

 

Bedoeling van het project

Het op kleine schaal produceren van ongefilterd en ongepasteuriseerd bier met bio-certificaat hoofdzakelijk voor rechtstreekse verkoop aan verbruiker. Het gaat hier om bier geproduceerd op een eerlijke manier zonder toevoeging van enig additief. De ambachtelijke manier van werken zorgt voor minimale geluid- en geurhinder. De brouwerij kan ook een bijdrage leveren als bezienswaardigheid bij lokale festiviteiten (bvb Kempendag, week van de biologische landbouw, opendeurdagen).

Beschrijving van het productieproces

Het graan wordt gemalen met de schrootmolen(1) en direct vermengd met warm water in de maïsketel(2). Daar wordt het gedurende ong 2 uur tussen de 63 en 73°c gehouden onder voortdurend mengen. Deze oplossing(=wort) wordt dan overgepompt naar de filterkuip(3) waar de vloeistof gescheiden wordt van de graanresten(=draf). De wort wordt terug naar de maïsketel gepompt waar het gedurende 1.5 uur gekookt wordt met toevoeging van hop. De graanresten worden verzameld in zakken of een container en afgevoerd als diervoeder.

De hete wort wordt dan gekoeld via de platenkoeler tot 20°c en opgeslagen in een gisttank waar de gist wordt toegevoegd. Na 3 weken gisting wordt het bier dan afgevuld in flessen of vaten met toevoeging van suiker voor de hergisting op fles of vat.

De vaten en flessen worden extern gereinigd of nieuw aangekocht.

Er zal maandelijks 1of 2 keer gebrouwen (ong 1200 liter per brouwsel) en 1 keer afgevuld worden.

Op te slagen producten

Soort                              maximale hoeveelheid     Plaats                           Jaarlijks verbruik

Mout (=graan)

1000 kg

Zolder

4000 kg

Suiker

500 kg

Zolder

1000 kg

Hop

20 kg

Zolder

50 kg

NaOH schilfers (=reinigingsproduct)

250  kg

In kast in de brouwerij

250 kg

Leeggoed : max. 2 paletten nieuwe flessen in de brouwerij

max. 2 paletten vuile flessen (regelmatig afgevoerd voor externe reiniging)                  

                   naast de brouwerij

Technische installatie

1 : Schrootmolen

2 : maïs - en kookketel

3 : filterkuip

4 : gisttank 1

5 : gisttank 2

6 : platenkoeler

7 : pomp 1

8 : pomp 2

9 : pomp 3

10 : lage druk stoomketel op aardgas

11 : ontkalker

12 : warmwatertank

13 : vuller

14 : transportbaan en verzamelblad

Ad Valvas

  1. Fiets met ons mee!

't Spaarkaske

Op tijd sparen anders krijgt men boete!

Evenementen

Elke zondag bij Brouwerij Den hopperd is een evenement!

Webdesign - Dens Anthony 2ICT3