.Het leven van MARC ARYAN       

[ geboorte ]     [ ziekte ]    [ La Barqu'à Jac ]            HOME site Didierpassion COMPLET

                                            [ internationaal ]    [ studio KATY ]    [ stars ]    [ la lettre ]

Het leven van MARC ARYAN

(gebaseerd op de tekst In het boekje bij de CD « Het Beste van Marc Aryan »
opmerking: de tekst is veel
juister en recenter in het frans en in het engels)    english     turkish    français

Marc Aryan werd op 14 november 1935 geboren - als Harutyune (Aroutioun) Henri MARKARIAN - in Valence, in het Drôme-departement van de Rhône-vallei.

Zijn ouders hadden enkele jaren tevoren als Armeense ballingen voet op vast Franse bodem gezet, beheerden eerst een kleine bakkerij en vestigden tenslotte een eigen fabriekje in voedingswaren, welke hen tot betrekkelijke welvaart bracht.

Marc, de derde van zeven kinderen bezocht het lyceum, behaalde zijn middelbaar diploma en begon – geinteresseerd in literatuur en vreemde talen – liedjes en gedichten te schrijven.                     boven

De 18-jarige vrijbuiter probeert het eerst in de familiezaak, maar de voedingsmiddelen boeien hem niet en hij besluit – na eerst een ernstige ziekte te boven te zijn gekomen – maar liedjesschrijver te worden.

Marc Aryan zit vele uren per dag aan de piano, studeert muziek en wijst een eerste aanmoediging om naar Parijs te komen van de hand.

Hij begint een grammofoonplatenzaakje, verdiept zich in de geheimen van plaatopnamen e.d., liquideert het bedrijfje weer en gaat toch naar de Lichtstad. Hij solliciteert tevergeefs bij enkele platenfirmas en muziekuitgeverijen, maakt een proefopname, die echter totaal mislukt.                                 boven

Marc Aryan begint een eigen label, laat een eerste EP opnemen en terwijl de plaat verschijnt, vertrekt hij naar België, waar zijn getrouwde zuster een nightclub opent aan de kust : La Barqu’à Jac in Zeebrugge.

In augustus 63 wordt « Ballade » (uit de eerste EP) al een succes in België.

Marc Aryan sluit distributieovereenkomsten met een grote platenfirma en nu verschijnen zijn platen o.a.ook in Italië, Canada, Nederland, Libanon, Turkije en Frankrijk.

Marc Aryan vestigt zich in België en maakt enkele opmerkelijke chansons : « Si j’étais le fils d’un roi », « Giorgina », Bête à manger du foin », « Katy ».                                                                      boven

Tijdens een succesvolle Russische toernee zingt Marc in uitverkochte stadions voor meer dan 60.000 fans. Voor zijn toernee doorheen Turkije schrijft hij « Istanbul » en voor de Armeense toernee, « Yerevan ».

Later zal er ook een Barqu’à Jac geopend worden in de henegouwse Pecq.

Marc Aryan met zijn 1m56 en zijn 65 kg is tevens een uitzonderlijk self-made man in de showbusiness. Hij schrijft niet enkel zijn eigen muziek en teksten, hij verzorgt ook de arrangementen, dirigeert het orkest, vertolkt zelf zijn composities, zit achter de knoppen voor het mixen van de opnames en wordt de grote baas van de platenfirma die zijn platen uitbrengt :Markal.

Marc droomt net als vele andere artiesten van een eigen studio. Het succes geeft hem daartoe de middelen.

In 1969 koopt hij dan ook zijn eerste multisporen bandopnemer en bouwt hij de oude stallen van zijn landgoed in Ohain* om tot een opnamenstudio die hij « Katy » doopt, de titel van zijn eerste grote succesnummer.                                                                                                                                    boven

        * : op het adres 7 chemin du moulin in Ohain België. Het adres bestaat nog steeds : de opnamestudio is in 1987  verkocht en verhuisd, de villa van Marc Aryan is eveneens verkocht maar ligt er nu heel verlaten bij.

sa maison.JPG (11614 bytes)

In de loop der jaren groeit Katy uit tot een 48 sporen studio met een internationale reputatie, zowel vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van de akoestiek (de muren zijn helemaal bekleed met een edele houtsoort van over de Atlantische Oceaan), als vanwege de spitstechnologische apparatuur waarmee de studio is uitgerust.

Salvatore Adamo, Frédéric François, Will Tura, Michel Fugain, Danyel Gérard, Patrick Hernandez, La Goya, Toots Thielemans, Dick Rivers, Les Sunlights, Anthony Quinn, Diana Ross, James Brown, Marvin Gaye ...........

Vanaf 1973 draait de studio op volle toeren. De bekende sterren die er komen opnemen zijn echt te talrijk om op te sommen. Toch enkele namen : Adamo, Frédéric François, Will Tura, Michel Fugain, Danyel Gérard, Patrick Hernandez (die er zijn beroemde « Born to Be Alive » opnam, een single die op meer dan 17 miljoen exemplaren werd geperst), maar ook de wereldbekende gitarist LaGoya, Toots Thielemans, Dick Rivers en Anthony Quinn die er zijn enorm succes « I Love You » opnam. Bij deze gelegenheid schrijft Marc enkele nummers voor hem, waaronder « My forgotten Years »( = « Il y des jours »).         boven

 Salvatore Adamo, Frédéric François, Will Tura, Michel Fugain, Danyel Gérard, Patrick Hernandez, La Goya, Toots Thielemans, Dick Rivers, Les Sunlights, Anthony Quinn, Diana Ross, James Brown, Marvin Gaye ...........

In 1981 verlaat Marvin Gaye de States en neemt in de studio Katy zijn album « Midnight Love » op (een plaat die hem twee Grammies oplevert, de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor een plaat).Voor dit album zit Marvin Gaye maar liefst acht maand in de studio.

Nog enkele beroemde gasten van studio Katy : Diana Ross en James Brown. Het studiowerk neemt de « zanger » Marc Aryan volledig in beslag.

Toch componeert hij een groot aantal nummers die een wisselend succes zullen kennen.             boven

In 1973 duikt hij, met de steun van de vrije radio’s, weer op en brengt hij een single uit die onmiddellijk een hit wordt : « La Lettre ».

Ondanks zijn drukke werkzaamheden staat Marc Aryan ook weer op de planken. Zijn galavoorstellingen zal hij tot aan het eind van zijn leven volhouden.

Marc Aryan maakt kennis met juffrouw Marianne Bouriez in 1979.
Ze trouwen op 9 juni 1984. 

Zes maanden voor zijn dood vertrekt hij naar de Verenigde Staten om er meerdere koncerten te geven (Los Angeles).

Op 30 november 1985 maakt zijn plots overlijden een eind aan dit drukke leven.                         

Hij werd op 4 december 1985 bijgezet in het kleine kerkhof van Ohain, waar hij vandaag nog steeds rust.

                                                                                          

sa tombe au cimetière de Ohain        boven    

                                  

   HOME site Didierpassion COMPLET