U kan ook proberen het konijn zindelijk te maken. Er zijn konijnen toiletten te verkrijgen in de winkel en een konijn is een proper dier. De meeste mensen verkiezen echter om een konijntje buiten te houden.  Ik heb voor elk konijn een apart hok. Overdag, weer of geen weer, lopen ze rond in een ren of wanneer ik buiten ben gewoon in de tuin. 's Avonds gaan ze in hun hokje.
Een konijn kan beter tegen de kou dan tegen de warmte. U kan perfect het hele jaar door uw konijn buiten huisvesten. Bij een temperatuur van min 10 graden zouden ze naar binnen moeten. Wel heeft het konijn buiten een schuilhokje nodig, waar het uit wind en regen kan gaan zitten. Een konijn in de regen wordt niet nat tot op de huid, maar enkel de vacht. Belangrijker is dat het konijntje niet in de volle zon zit, maar steeds schaduw heeft. Wanneer u in de tuin geen schaduw heeft, kan u steeds een badhanddoek over de ren leggen.

Een konijn is een groepsdier en leeft dus het liefst samen met een soortgenootje. Dit is echter niet zo gemakkelijk! Twee rammetjes samen houden is bijna steeds onmogelijk. Deze gaan vechten, soms met de dood tot gevolg. Twee voedsters samenhouden gaat in het begin (wanneer ze jong zijn) steeds goed. Wanneer ze ouder (gaan puberen) worden bestaat de kans dat ze gaan vechten. Bij mij lopen wel drie voedsters samen in een ren, maar gaan samen elk in hun hokje. De beste combinatie is het samenhouden van een ram en voedster of zelfs meerdere voedsters. De ram heeft een positieve invloed op de voedsters.  Maar, dan moet je de ram laten castreren, anders is de voedster keer op keer zwanger en dan zal ze niet lang leven. Ook moet de ram van de voedster gescheiden worden na de bevalling en eigenlijk al tijdens de zwangerschap, dus is het toch nodig om 2 hokken te hebben. De beste oplossing dus is van de ram te castreren en samen te houden met een voedster. Zo hebben de konijntjes steeds elkaars gezelschap wanneer u bent gaan werken of de kinderen naar school zijn.  Een konijntje alleen houden gaat ook wanneer u hem of haar dan maar voldoende aandacht schenkt. Wanneer u opteert voor één konijntje te houden, kan ik u aanraden om een rammetje te nemen. Deze zijn het hele jaar door superlief, daar ze geen last hebben van hun hormonen. Voedsters worden soms schijnzwanger en kunnen dan knorrig zijn. Rammetjes hebben daar geen last van. Het enige nadeel aan rammetjes is dat ze kunnen gaan sproeien, maar daar hebt u geen last van als ze buiten verblijven. Indien ze binnen verblijven kan u dat oplossen door ze te castreren. Zie onderdaan de pagina voor een andere oplossing.

De voeding is eigenlijk vrij simpel. Elke dag moet het konijntje zijn biks (korrels) krijgen en er moet altijd hooi voorradig zijn. Hooi is heel belangrijk voor de darmen. De darmen van een konijn mogen nooit stilvallen en moeten elke dag eten. Een dag niet eten kan al dodelijk zijn. Verder krijgen mijn konijntjes en natuurlijk ook de kleintjes die hier gekweekt worden elke dag wortel en HARD  brood (ook belangrijk voor de darmen). Ook krijgen ze vers geplukt gras en paardenbloemenbladeren, restjes van appel, peer, komkommer, broccoli. Wanneer ik met de kindjes ga wandelen breng ik ook wilgentakken mee. Daar zijn ze ook gek op! De kleintjes krijgen dit ook. Ik bouw dat stilletjes aan op zodat ze het gewoon zijn tegen dat ze naar hun nieuwe eigenaar gaan. De darmen van een konijntje zijn heel gevoelig vandaar dat ik ook altijd een zakje overgangsvoer meegeef wanneer iemand een kleintje komt afhalen. Zo kunnen ze stilletjes wennen aan het nieuwe voedsel. In de handel is er ook mengeling te verkrijgen (met kleurtjes). Wanneer u dit geeft moet u er opletten dat ze ook de staafjes (biks) opeten. Daar zitten de vitaminen in die ze nodig hebben. Sommige konijntjes laten deze liggen.

Het spreekt voor zich dat de hokjes met regelmaat moeten proper gemaakt worden zodat de konijntjes niet hun eigen uitwerpselen zitten. Konijntjes zijn propere beestjes en doen meestal hun behoeften op een hoopje. Zo hoeft niet steeds het hele hok verschoond te worden. U moet dat wat in het oog houden. Onderaan in het hok leg ik aubiose en daarboven een laagje stro. In de winter prop ik hun nachthok goed vol met stro voor de warmte.

Hierbij wil ik eventjes ook mijn fokbeleid toelichten. Mijn konijntjes krijgen hier pas een nestje wanneer ze er klaar voor zijn. Dit valt duidelijk te zien aan het gedrag.  De leeftijd van 6 maanden vind ik zeker te jong, omdat ze dan nog niet volgroeid zijn.  De voedsters krijgen hier maximum 2 nestjes op een jaar. Dit vind ik voldoende en wil zo het welzijn van het konijn waarborgen. De periode waarin ik kweek hangt een beetje af van de ouderdom van het konijn en geslachtsrijpheid. Een konijntje kan het hele jaar door een nestje krijgen, zowel in de winter als de zomer, al zijn de omstandigheden dan volledig anders.  Een konijn in het wild krijgt tot 6 nesten op 1 jaar.  Maar die leven dan natuurlijk ook niet zo lang als onze troetelkonijntjes!

Ook moet u echt nadenken over het soort konijntje dat u wilt gaan houden. Ik kweek teddy dwergjes (staande oortjes) en teddy widders (hangoortjes). Een teddy dwergje en teddy widder krijgt overal lang haar, een prachtige vacht. Deze konijntjes dienen twee keer in de week te worden geborsteld. Het is echt wel belangrijk om dit te doen zodat de vacht niet gaat klitten. Het duurt hooguit tien minuten en de konijntjes genieten ervan!
Beide konijntjes zijn echt knuffeldieren. Ze zijn heel aanhankelijk en genieten ervan om geknuffeld te worden. Ik heb hier twee rammetjes (Diëgo en Boots) die echt om knuffels komen vragen. Ze maken knorgeluidjes als ik ze knuffel en komen zomaar naar me toe als ze vrij op het gras rondlopen. Tijdens de zwangerschap en na de bevalling kunnen voedsters last hebben van hun hormonen en knorrig zijn. Ook gaan ze na de bevalling hun nestje beschermen, wat normaal is natuurlijk. Wanneer hun hormonen terug op normaal pijl staan, gaat dit gedrag gelukkig terug over.
Zoals u kunt zien, kan een konijntje een vriend zijn en een volwaardig huisdier en verdienen ze de aandacht en verzorging. Ook is het echt leuk om je konijntje gekke sprongen in het gras te zien maken en te zien rondhuppelen.
Ik hoop alles een beetje te hebben toegelicht. Heb ik nog iets over het hoofd gezien, laat het me gerust weten.

Wanneer u het echt niet ziet zitten om 2 konijntjes samen te houden of wanneer u de castratiekosten wilt vermijden, kan u het konijntje ook samen houden met een cavia.  Ze spreken misschien niet “dezelfde taal”, maar hebben toch gezelschap aan elkaar. Ik ken een caviastal waarvan ik zeker weet dat de cavia’s met heel veel zorg en liefde behandeld worden. Deze vrouw steekt ook heel veel tijd en liefde in haar beestjes. De cavia’s worden ook gewoon gemaakt van op het gras te lopen, zodat dat perfect gecombineerd kan worden met een konijntje.  De cavia’s zijn ook langharige rascavia’s  (dat past perfect bij deze konijntjes hé) en handtam. Voor verdere inlichtingen kan u steeds contact opnemen met Hilde van caviastal BAGHERA e-mailadres: allaert.janssens@telenet.be. Enkel op de voeding moet worden gelet aangezien een cavia zelf geen vitamine C aanmaakt. Maar dat valt perfect op te lossen hoor.


Vooraleer u een konijntje aankoopt moet u zichzelf afvragen of u er ook volledig achterstaat.  Hebt u de nodige tijd om het eten en drinken te geven? Hebt u de nodige tijd om het hokje te verschonen en het konijntje ook aandacht te geven.  Indien de kinderen vragen om een konijntje te houden moet u ook uzelf afvragen of u die verzorging op u wilt nemen, kinderen worden nogal snel iets moe. Wat nieuw is, is leuk, maar blijft dat ook zo? De verzorging en onderhoud van een konijntje duurt niet zolang, maar het moet wel gebeuren. Het is ook leuk om samen met de kinderen te doen. Een konijntje kan best wel oud worden, 10 jaar is niet uitzonderlijk. De opvangen en asielen zitten echt overvol!!!

Wanneer u er volledig achter staat om een konijntje te gaan houden, kunt u zich afvragen: waar gaat hij verblijven? Voor het houden van konijnen geldt maar 1 regel: hoe groter zijn verblijf hoe beter. Konijntjes hebben 4 pootjes om rond te huppelen. Je kan ze binnen of buiten houden, maar probeer er voor te zorgen dat ze vrijheid krijgen.  Een konijn dat kan rondhuppelen leeft ook langer. Wanneer u het  konijntje(s) binnen houdt moet u wel oppassen voor de elektriciteitsdraden.De 10 geboden van een konijntje

1.        Mijn leven duurt waarschijnlijk 7 tot 10 jaar (of zelfs nog veel langer), koop mij niet in een opwelling !  Ik kan alleen op jou rekenen voor alles !!!

2.        Geef mij aub gezelschap, jij hebt ook jouw vrienden & familie !

3.        Mijn hoofdvoeding is hooi, dit moet altijd aanwezig zijn in mijn hokje    maar een worteltje of iets anders lekkers is altijd welgekomen !

4.        Elke dag fris drinken in een zuivere fles, daar hou ik van !

5.        Mijn hokje proper en rein, dan zal ik een tevreden konijntje zijn !

6.        Borstel mijn vacht, ik ben heel graag mooi en zacht !

7.        Praat tegen mij, ik versta je woorden niet, maar ik VERSTA je stem    wanneer je zegt dat ik jouw beste vriendje ben !

8.        Dump mij niet wanneer ik oud word, jij wordt ook ooit eenmaal oud,...

9.        Ik heb 4 pootjes en wil ze heel graag dagelijks strekken.  Ik zal dan voor jou de gekste bekken trekken !

10.        Sla mij nooit! Ik onthoud heel goed.  Ik probeer alleen maar goed te doen.  Ook al begrijp ik je soms niet, blijf niet boos op mij !  Ik hou van jou,...
Teddy Dwerg Voedsters
Teddy Widder Rammen
Teddy Widder Voedsters
Teddy Dwerg Baby's
Teddy Widder Baby's
De 10 geboden
Voorwaarden
Fokbeleid
Mijn huisvesting
Dinnekes Teddy's links
Contacteer mij!

Home
Teddy Dwerg Rammen