Gastenartikels

Karpervissen door Björn Moerman uit Mechelen

Omdat het weer ons gunstig gezind was besloten we om nog een keer te gaan karperen. Na enkele dagen te gaan voorvoeren en onderlijntjes gemaakt te hebben was het dan eindelijk zover. We besloten om gedurende 3 dagen en dus 2 nachten te vissen. Om lijndruk te vermijden besloten we om beiden met 2 hengels te vissen. De eerste dag en nacht viel het wat tegen maar de 2 de nacht en 3 de dag maakten alles goed. We vingen in totaal 4 vissen van boven de 10 kilogram en 27 karpers met een gewicht schommelend tussen de 3 en 8 kilogram. Onze toppers waren vissen van 12,9 kilogram (foto 1) 11,6 kilogram en 10,5 kilogram (foto 2). Onze week kon niet meer stuk.

Karper 12 kg. 900

Karper 10 kg. 500

Karpervissen in het najaar is en blijft een must door E v 't IJssel uit Wezep (NL)

Terwijl de meeste hengelsportliefhebbers al afscheid hebben genomen van de zomerzon en de visspullen alweer schoon hebben gemaakt is voor de doorzetter de mooiste tijd van het jaar begonnen. De temperatuur is al drastische gedaald en beginnen de eerste herfstbladeren te vallen. Nu gaat het echt pas beginnen, een strakke wind en soms stormachtige taferelen spelen zich dan af aan de waterkant. De takken kraken, maar de karper is nog lang niet in zijn winterslaap dat blijkt elk jaar maar weer.

De opstelling van Evert

De aanpassing van het aas wordt wel dusdanig veranderd en dat bevalt mij enigszins prima, en het levert karper op dat is eens te meer bewezen. Nog geen week geleden kom ik aan de bekende put waar veel variatie te vinden is wat diepte van het water betreft, het verschil van een meter tot wel zeven meter. Dit bevalt mij uitstekend want dan heb je wat meer mogelijkheden om de karper te benaderen. Bij een strakke zuidwestenwind en een temperatuur van zo'n 15 graden was het prachtig visweer. De zon scheen vaag door de lichte bewolking heen en was dit mijn inziens prima weer om op karper te vissen. Nadat ik mijn spullen weer in stelling had gebracht kon de jacht beginnen. Had gekozen om de eerste hengel op een diepte van vijf meter het aas te deponeren, en de andere op een meter of zeven. Lange tijd bleef het stil maar ineens schoot de waker als een raket naar boven en was het zoals ik het noem, één streep. De eerste karper werd geland al was deze niet al te groot en zwaar, maar het spreekwoord zegt wie het kleine niet eert is het grote niet weert. De lengte van deze vis was 73 cm en 15 pond. Terwijl ik weer bezig was om het aas aan de hair te maken was het raak aan de andere en kon dus de dril beginnen en lande weer een mooi exemplaar van 75 cm en deze woog 18 pond. Niet een monster maar wel een pracht van een vis die als schubkarper door het leven gaat. Ja wat mij echter wel opviel was dat ik begon te vangen tussen drie en half vijf in de middag. Het bleek ook al een aantal dagen eerder het geval te zijn.

Evert met een mooie herfstkarper

Omdat ik in 2005 ook een grafiek heb bij gehouden van tijden, temperatuur, wind, en ga maar door, was dit toen ook hetzelfde geval. Prachtig als je dit alles in de gaten houdt en kun je toch alles zo mooi vergelijken. De herfst is en blijft een uitstekende tijd om op karper te vissen en is het dubbel genieten want dan wordt het echt stil aan de waterkant op enkele doorzetters na die ook niet van ophouden weten. Zo hoop ik nog een lange tijd door te gaan en wil ik zeker nog een aantal nuttige tips aan U geven: vis nu niet met al te groot aas en is uit mijn ervaring gebleken dat een combinatie van een maïskorrel samen met een klein stukje fruit boillie uitstekend werkt. Wat het voeren betreft gebruik ik in de herfst en de winter PVA met daarin verschillend klein geknipt aas. Je moet zelf kiezen wat je er in doet zo heeft een ieder zijn aas keus. Ik weet zeker dat het werkt, in 2005 voerde ik bijna elke dag bij maar leverde dit zeker niet meer vis op en doe dus het nu op deze manier en is zelfs de vangst drastisch toegenomen. Ik zou zeggen probeer het maar eens en wens jullie allemaal nog veel visplezier toe. Karpervissen in de herfst is en blijft een must om te doen.

Julianakanaal ik kan niet zonder! door Ralph Franssen uit Elsloo (NL)

Ik vis nu 3 jaar en vorig jaar heb ik de stap gemaakt naar het wedstrijdvissen. Ik vis bij een vereniging waar we elk jaar 4 wedstrijden op dat kanaal hebben bij de brug Elsloo. Ik heb 6 meter uit de kant al menig vis gevangen, niet alleen veel maar ook dikke allemaal precies dezelfde blankvoorns. Mijn grootste exemplaar is nu 1180 gram, een duidelijke baksteen dus. Maar goed, aan dit kanaal kan je werkelijk altijd vangen, het seizoen loopt van maart tot laat in november! Ik heb in november nog vangsten gedaan van 15 kilo in 4 uur tijd. Het kanaal zelf: het is een kanaal dat op 9 meter uit de kant 4,5 meter is en met de sluizen open kan het er erg hard stromen. Dobbers van 2 gram zijn hier het beste maar 3 gram is zeker niet overdreven. Een plateau is hier zeker nodig omdat je op de basaltblokken zit en omdat je de hengel naar boven moet afsteken is een betreffende 'steun' voor op de vlonder niet onbelangrijk. Een vriend van me heeft het geweten, zijn drie delen gingen te water en zijn na 4 weken in België gevonden, maar er kon niks meer mee begonnen worden. Dus kom eens een keertje langs aan de Julianakanaal en verzeker jezelf van een dag goed en stevig vangen. Heb je eens zin om te komen vissen hier kunt u me rustig mailen dan gaan we er eens heen als je wil! Mijn adres is: karperkoning_ralph@hotmail.com

Mijn eerste snoeken in Polen door Adriaan Dedroog uit Sint Katelijne Waver

7 uur 's avonds. Mijn opa en ik deden het visgrief in de auto: 2 spinnigslijnen, en 2 visdozen (1 doos met gummekes en 1 doos met spinners en lepels). Eerst pikten we mijn viskameraad Bartek op, ook een spinningvisser, hij heeft er ook al paar snoeken gevangen. Dan vertrokken we naar onze lievelingsplaats: De Bug, dat is een Poolse snelstromende rivier, waar alle vissoorten aanwezig zijn: meerval, snoek, snoekbaars, voorn, noem maar op. Mijn opa parkeerde de auto ergens tussen de struiken, stilletjes deed ik de koffer open om de vissen niet weg te jagen. Ik hielp mijn opa alles uit te laden en zette de vislijnen tegen de zijruit. Ik maakte mijn 2 delen lijn klaar en deed er een witte twister aan, dat is één van de beste kunstazen om daar te vissen. Samen met mijn opa ging ik naar rechts en bij mijn eerste worp had ik al beet!!! Ik wierp naar de rechterkant juist bij de waterplanten. Ik haalde de snoek van 45 cm. binnen en onthaakte hem. Mijn opa was meer naar het diepere gedeelte van de rivier gegaan, ik zag hem in de verte staan. Ik ging snel terug vissen, na 5 vijf keer werpen had ik terug beet! Ook zo'n 45 cm. Mijn opa ving ondertussen ook een snoek van 40 cm. Dat is niet bijzonder, hij vist immers al zeer lang, zijn rekord is een snoek van liefst 1 meter 30! Daar kan ik voorlopig alleen van dromen, maar voor mij was het alvast een heel geslaagde visdag!

Maden bewaren door Jos Janssen uit Helden (NL)

Als ik in de hengelsportzaak de maden heb gekocht laat ik deze eerst door een voerzeef kruipen zodat de troep en dode maden op de zeef achterblijven. Vervolgens doe ik deze maden in een grote doos en hierover span ik een nylonkous. Om de rand van de doos doe ik een elastiek. Vervolgens doe ik 2 druppels afwasmiddel op de nylonkous en het geheel houd ik even onder de stromende kraan met lauw water, het zogenaamde maden wassen. Na 30 seconden doe ik de kraan dicht en hou ik de doos op zijn kop zodat het water erweer uitloopt. Door de nylonkous kunnen de maden er niet uit. Als alles een beetje is uitgedrupt doe ik wat beschuitmeel op de maden en je zult zien dat deze weer mooi in de doos blijven. Na 10 tot 15 minuten zeef ik de beschuitmeel af en doe dan droge zilverzand bij de maden. Vervolgens gaat de doos in de koelkast die op 4 graden staat. Na 10 minuten haal ik het deksel van de doos en je zal zien dat er geen enkele made uit de doos kruipt. Door op deze manier te werk te gaan kan men de maden wel 6 weken bewaren. Alleen zullen enkele dikke maden zich gaan verpoppen en die gebruik ik dan als casters. Op die manier heeft men steeds maden in voorraad en hoeft men ook niet zo dikwijls naar de hengelsportzaak. En als je daar niet zo dikwijls komt blijft er ook niks aan je vingers plakken. Veel succes.

Mijn eerste brasem door Thomas Renkin uit Sint Katelijne Waver

Mijn vader had zich vorige week laten inschrijven bij visclub vzw De Lustige Vissers en ik had zin om te gaan vissen, dus we vertrokken naar de vijver. Mijn vader had mij eerst uitgelegd hoe je moest vissen op brasem en toen begonnen we. We hebben veel aanbeten gekregen maar het lukte niet om ze aan de kant te brengen, ze vielen er altijd af. Maar na anderhalf uur had mijn vader er één te pakken van 38 centimeter. Na een half uur had mijn vader geen zin meer, maar ik bleef maar zagen en toen ik voor de laatste keer mijn mijn lijntje in het water liet zakken had ik er één van 40 centimeter beet. Mijn geluk kon niet meer op, brasems zijn echt mooie vissen...

Mooie afsluiter door
Lode Van Gelder uit Zichem

Daar zit ik met mijn karper waar ik zo hard heb moeten voor werken. Ik heb 3 uur van alle partikels zitten koken nadat ze geweekt waren in men eigen mix die heel goed werkt op de vijver "De Blauwmolen". Om 6 uur 's morgens aan het water aangekomen, alles in gereedschap gebracht. Nadat ik een stuk of 20 karpers van 6 kilo ving kwam deze ineens aan de lijn, de bieper was niet te houden, de damp kwam er af van de regen die er op was. Ik sloeg aan en 15 minuten later lag de karper van 12 kg. op de mat. Dat was een mooie afsluiter van een prachtige hengeldag.

Karper van 12 kg. gevangen door Lode Van Gelder

Karperen in de winter door Van Quaquebeke Sven uit Heusden

2 weken geleden nog eens een sessie gedaan. Om 8.30 u was ik aan het water en kon ik mijn materiaal naar de stek slepen. Nadat de tent en dergerlijke dingen waren opgesteld konden mijn 2 stokken erin. Tot 12.00 u heb ik op deze stek gevist, dan ben ik verkast. Dit bleek later geen foute beslissing. Toen ik op de nieuwe stek aankwam gooide ik de stokken snel in (ik kende deze plek van buiten). Er waren 2 nadelen: er lag veel vuil in het water en ik was mijn katapult vergeten. Het katapultprobleem werd opgelost door PVA zakjes en door mijn rodpod op zijn hoogste stand te zetten had ik minder last van het vuil. Toen de stokken inlagen, brak de hel los. Ik kreeg tussen 12.30 u en 17.30 u liefst 8 runs waar ik maar eentje kon van verzilveren. Een prachtige schubkarper van 7 kg. 800. Wellicht één van de oude populatie. Tussen de verspeelde vissen zat er toch ook nog een dikke spiegelkarper, maar die schoot los op 5 meter van het net. Jammer, maar het gebeurt. De andere vissen werden allemaal verspeeld doordat ze zich vastzwommen in het vuil.

2 grote windes door Bart Van Peborgh uit Koningshooikt

Ik ging met een vismaat vissen op de Spuiboezem in Bath (Zeeland, juist over de Belgishe grens). Het was zonnig en lekker warm maar er stond een sterke oostenwind en we besloten om een plekje uit de wind te zoeken in plaats van onze vaste visstek. We visten beiden met de vaste stok en met de Winkle Picker, we kregen regelmatig beet aan de picker ongeveer 25 à 30 meter ver, allemaal grote en dikke brasems, maar aan de vaste stok kregen we weinig beet tot op de moment dat mijn vismaat een aanbeet kreeg en dat bleek een grote winde te zijn van 2,500 kilo, dat was de eerste keer dat we op dat water een winde konden vangen, normaal is het enkel brasem. Spijtig genoeg hadden we geen fototoestel bij, want zo een mooie vis vang je niet elke dag. Een uurtje later kreeg ik ook een beet op de vaste stok en dat was ook een grote winde, toen ik de vis de eerste keer zag boven komen dacht ik dat het dezelfde vis die mijn vismaat eerder gevangen had, maar het was een andere, de lengte was 57 cm en hij woog 2,800 kilo. Later volgden nog enkele andere windes maar geen enkele grote meer. Al bij al een zeer geslaagde visdag met veel brasem op de Picker en die 2 grote mooie windes op de vaste stok.

Een mooie steur door Pollet Timothy uit Oudenaarde

Op zondag 29 augustus 2004 ging ik samen met een maat vissen. We waren rond 14u30 in "Den Drijf" in Eine. Ik installeerde mijn vaste stok ik hing er een lijntje met een mais aan. Ik wierp in en een 5 à 10 minuten later had ik beet. Een mooie karper en daarna nog een brasem of 2. Maar om 17u ging ik in de kant aan het vissen, en hing ik een mais aan de haak. Ineens was mijn dobber weg, ik sloeg aan en hij trok erg hard maar ik was mijn lijntje niet kwijt. Ineens sprong hij boven, ik verstond niet dat ik niet flauw viel want je vangt niet elke dag een steur. Ik had er redelijk veel problemen mee om hem boven te halen maar toch heeft het beest het opgegeven. Het was een leuke dag en van mij mag hij nog eens bijten...

Schuwe karpers door Van Quaquebeke Sven uit Heusden

Sinds kort vis ik op een water met zeer schuwe karpers. Aangezien ze geen boillies lusten, heb ik een deegbal ontworpen:
0.5 pakje vanillepudding
450 gram wit brood mix (voor zelf brood te maken)
25 gram maïzena
2 eieren
Vanillesuiker (korrels)
Als je dit dan mixt krijg je een deegsoort, wel moeilijk te rollen, dat zeer stevig is. Je kan het ook nog koken, maar dan vind ik dat de bol te zwaar wordt. Ik plaats met behulp van een strootje de 40 mm bol op de hair. Vliegt er niet zo snel af.

Mijn eerste brasem door Pollet Timothy uit Oudenaarde

Op een zondagmiddag ging ik vissen, ik zocht mijn plaats en ik had goed gekeken en en ik zette mij. Ik lanceerde mijn hengel en begon te vissen. Ik was altijd gewoon van met maden te vissen, ik had nog nooit met maïs gevist tot ik maïs aan mijn haak hing, en nog geen 5 min. later had ik beet. Ik dacht die zal niet groot zijn, totdat ik hem zag ik had hartklopingen maar nu doe ik nie liever dan op die mooie brasems vissen.

Perfecte lokvoer voor karper door Jurgen uit Wilsele

Voor het perfecte lokvoer voor karper hoef je niet veel geld uit te geven en het is zeer lang houdbaar in de koelkast.
Wat je nodig hebt:
1 kg paneermeel
1 kg vogelzaad
1 liter melk
1 liter water
200 gr kaneelpoeder (speculaaskruid)
maïs uit blik
bruine suiker (naar gelang)
Hoe ga je te werk:
Eerst doe je het vogelzaad in een emmer, daar doe je de melk en water op en dit geheel mix je. Als je een lopende brij bekomt doe je dit door een zeer fijne zeef, dat je alleeen het vocht overhoud, de rest doe je weg. Dan meng je je maïs met vocht onder het paneermeel. Goed mengen, dan voeg je je sap toe dat je hebt van het vogelzaad. Het geheel goed rmengen, voeg de bruine suiker toe en als laatste de kaneelpoeder. Goed vermengen en water toevoegen, je voeder moet vast zijn maar ook niet te vast.
Veel plezier, hier zijn ze echt dol op. Ikzelf gebruik het al een hele tijd en kom nooit met een vangst van minder 25 vissen naar huis.

Mijn eerste vangst door Rutger uit Haarlem

Het was zondag, ik werd wakker en ik had een sterk gevoel om te gaan vissen met men gisteren gekregen hengel. Met wat hulp van men vriend was men hengel visklaar. Na wat tips van men vriend ging ik het echte werk doen. Ik gooide voor het eerst uit, de dobber ging na een paar keer opnieuw uitgooien helemaal onder. Ik haalde snel op, dacht dat men haakje vast in de grond zat, maar toen ik iets steviger trok kwam er een hele grote brasem boven water. Hij was exact 52 centimeter. Haakje snel eruit gehaald, nog even genieten van de vis en daarna terug in het water gelegd.

Karperen met de pen door Bax Nick uit Turnhout

Koop gewoon heel gemengd kippen- of duivenvoer bij de boerenbond. Per sessie b.v. 1 kg een tijdje (ongeveer 15 min.) laten koken eventueel 2 soeplepels honing bijvoegen om zoeter te maken. Alles in een grote emmer of pot gieten en minstens 24 laten trekken.
Vervolgens ongeveer 200 à 300 gr kemp koken tot het ontkiemt en dan een soeplepel gemalen steranijs toevoegen en nog even doorlaten koken (5 min) en vervolgens afgieten. Terug in de pot en onderwater zetten tot juist voor het vissen. Op de visdag de kemp ofwel mengen met het kippen- of duivenvoer, oftewel appart bijvoeren, kemp is een zeer goed aasmiddel. OOk kikkererwten, black eye beans en tal van andere particels kan je koken en toevoegen. Met dit voer op verschillende stekken 1 a 2 handjes voer gooien en vervolgens de stekken 1 voor 1 terug afvissen voor max een half uur. Probeer vooral de echte karperstekken te vinden. tegen talluds of overhangende boomtakken, omgevallen bomen enz...Veel succes!
Als haakaas gebruik je pieren, maden, mais, erwten, frolic, Tom poes vlees brokken...enz

Winde door Niels uit Wichelen

Het was op een zaterdagmiddag. Ik en mijn vader gingen eens gaan vissen op alles wat in de vijver te Lede zwom. Al gauw had mijn vader beet, het was een karper van ongeveer 1,5 kg. Achter die vangst bleef het lang rustig. Na een hele poos besloten we ons nog een keer in te leggen en dan te vertrekken. En toen kreeg mijn vader nog een beet, de vis was gehaakt en mijn vader riep: 'Allé, schept em'. En ja, ik had hem!!! Een winde van 30 cm. We besloten er rap een foto van te nemen en hem gauw terug te zetten. Thuis bleek het dat er geen film in het toestel zat!

Mijn eerste snoek door Bastiaan Druart uit Sint Katelijne Waver

Ik was de nacht van zaterdag op zondag bij een vriend van mij blijven slapen. 's Morgens hadden we alle twee zin om te gaan vissen op snoek (voor mij was het de eerste keer). Eens op onze stek aangekomen smeten we elk een 20 tal keer uit maar zonder resultaat. Toen besloten we om aan de voorkant van de put te gaan zitten daar had mijn vriend na een 15 tal uitworpen al prijs, een snoek van 52 cm lag weldra op het droge. Ik had een goeie snoekplek gezien maar mijn vriend zei dat er daar geen snoek zat. Na wat aandringen heb ik hem toch meegekregen en dan smeet ik voor de eerste keer uit op die voor mij ideale snoekplek (bomen die in het water lagen). En ja hoor, de snoek kon het kunstaasvisje niet weerstaan en na een korte dril van minder dan 1 minuut stond ik met mijn eerste kleine monster op de foto. De kick die ik toen kreeg was niet te beschrijven, na het meten kwamen we tot het besluit dat hij 84 cm lang was. Groeten van een zeer tevreden snoekvisser.

Vissen met elastiek in de top door Jan uit Glabbeek

Op een jaartje wedstrijdvissen kom je behoorlijk wat verschillende visserijen tegen. Verschillende wateren herbergen verschillende aantallen en grotes van vissoorten, die op verschillende punten elk om een eigen benadering vragen. Ik wil hiervan één punt benaderen, het vissen met elastiek. Een fantastisch hulpmiddel om zoveel mogelijk gehaakte vis te landen, indien perfect afgesteld want anders een garantie op verspeelde vis of tijdverlies.
Gebruik voor de montage achteraan steeds conische kegels voorzien van een latje om extra elastiek op te rollen. Degene met het latje vast bevestigd aan de kegel zijn de beste (vraag me niet hoe maar met de afneembare ben ik er al drie keer in geslaagd om de kegel in het water te katapulteren). In het begin van de vispartij zet je de elastiek op gevoel op de juiste spanning. Bij het vissen met dergelijke kegels kan deze tijdens het vissen nog gewijzigd worden, met name wanneer er systematisch vis verspeeld wordt. Extra voordeel is dat je op die latjes een klein voorraadje elastiek kan draaien. Elastiek verslijt eigenlijk niet zo snel, het zwakke punt is meestal de eerste vijf centimeter achter de connector met de lijn. Controleer dat punt regelmatig en zo nodig verwijder je een stuk en rol je wat van het latje af, heel wat economischer dan steeds gebroken rekken vervangen.
Vis lossen doe je niet alléén door met een té zware elastiek te vissen. Gebeurt het dat je vis aanslaat en hem meteen boven het voer lost dan betekent dit dat je elastiek of te los staat of een te dunne diameter heeft, wat extra oprollen op het latje dus. Los je de vis echter voor het schepnet of tijdens de dril dan is je elastiek te strak gespannen of van een te dikke diameter.
Monteer de elastiek altijd in twee delen. Op die manier kan je hem in verhouding toch nog behoorlijk strak aanspannen waardoor kleine vis snel binnengehaald kan worden maar grotere vis toch nog altijd een paar meters uit je top krijgt. Als je vaak op kanalen zoals de Leuvense vaart, Mol sas 6, 7 en 8 of het Albertkanaal vist, loont het om buiten je sets nog een paar extra eerste twee delen aan te kopen. Aan de ene helft van je topdelen zet je de oranje elastiek van Vespe (0.75 mm) en aan de andere helft de blauwe van Vespe (0.86 mm). Afhankelijk van de visserij die je verwacht pak je uit met de lichte of de zware rek.
Niet te vergeten, de gele bussen Slippery Eel zijn het beste smeermiddel voor de elastiek. Rechtstreeks in de top sproeien (2x) met de elastiek een eind uit de top getrokken en tegen het topdeel geklemd. Daarna de elastiek een paar keer uit de top trekken en laten schieten om het teveel te verwijderen. Smeermiddel is nodig want de elastiek moet probleemloos uit de top komen en er weer terug inschieten. Niets is zo vervelend als elastiek die hangt te bungelen (en uiteindelijk voor lijnbreuk zal zorgen als de boel rond te top is gedraaid). Maar als de opening van het topeind niet behoorlijk ruim is, zal smeermiddel niet baten. In principe kan je niet snel teveel van het eerste deel afknippen, je hengel wordt er strakker door en het laat je toe volledig op de elastiek te vissen.
Bij een winterse visserij op voorn is het soms nodig om heel licht te vissen waarbij je met de zwaardere rek veel vis gaat lossen. Gebruik hiervoor de setten met de lichte rek en bewaar de setten met de zwaardere rek om je zwaardere lijntjes op te monteren.
Gok nooit op één tactiek, vis met de helft van je setten alsof je een moeilijke voornvisserij verwacht en met de andere alsof je een goeie verwacht. Op sommige dagen ligt het kanaal er rimpelloos bij terwijl de vis toch als gek blijkt te bijten en op andere dagen is het onmogelijk om de grotere vis die aan de oppervlakte komt draaien te vangen.
Indien er op een wedstrijd slechts een paar (grotere) vissen gevangen moet worden om de uitslag te beslissen vis je best met de lichte rek en dan nog heel slap aangespannen. Ook in de zomer gebeurt het dat de voorn het totaal laat afweten op de Leuvense vaart en je aangewezen bent op brasem. Het gebeurt meermaals dat de enkele beten die je dan toch krijgt resulteren in lijnbreuk, gewoonweg van het te bruusk reageren op de onverwachte beet. Het maakt niet uit dat de vis trager binnenkomt, je bent tenminste zeker dat je hem vangt.
Het omgekeerde is uiteraard ook waar dat wanneer de brasempjes van driehonderd tot achthonderd gram goed bijten, hetgeen in Wijgmaal regelmatig het geval was deze zomer, je snelheid moet kunnen maken en dat gaat niet met die oranje rek.
Bij een snelle visserij op voorn (7 tot 8/00, haak 18/20) waarbij je verondersteld wordt niet al te veel te scheppen en vooral veel te heffen vis je zeker met de oranje rek voor vissen tot zestig gram, voor vissen tussen de zestig en de honderd gram vis je met de blauwe rek. Het is altijd een beetje afpassen hoe het lukt om de vissen uit het water te heffen maar een beetje voorbereiding hierbij helpt.
Ideaal is om je lijntjes ongeveer drie vierde deel korter te maken dan het deel waarop je afsteekt. Dus vier delen en dertig cm. lijn betekent afsteken op vijf delen met ongeveer tachtig centimeter rek uit de top. In principe zou je op die manier makkelijk de vis die je heft met de hand kunnen grijpen en als dat niet het geval is maak je of je slageind korter of langer of je zet de rek strakker of losser. Dit is een extra voordeel van het vissen met rek in de twee eerste delen. Je kan je slaglengte redelijk kort houden maar toch moet je niet afsteken op vier delen maar op vijf. Dit is vooral handig als er fietsers achter je voorbij passeren terwijl je op elf en halve meter vist, zoals op de Leuvense vaart vaak het geval is.
Als je op dit water het slageind heel kort wil houden gebruik dan ook de oranje rek. Het vraagt een beetje oefening maar eens je gewoon bent om vis te heffen met veel rek uit de top (en op zes delen afsteken) merk je gewoon de tijdwinst die je hierop kan maken bij een goede visserij.
Gebruik, zeker als je op elf en half vist, altijd rollers om je hengel af te bouwen. Zowel bij een moeilijke als een makkelijke visserij heeft deze voordelen. Bij een zware vis dirigeer je de hengel op de rollers en vanaf dan schuif je de hengel gewoon naar achter met de top zo dicht mogelijk bij het water, op die manier komt de vis het snelst mee naar boven. Bij een snelle visserij op voorn tot honderd gram is vooral de plaatsing van de rollers erg belangrijk. In principe kijk je niet naar achter bij het afsteken en zou het door de combinatie met een goede elastiekmontage mogelijk moeten zijn om je stok letterlijk naar achter te smijten op de rollers, die een meter of drie achter je staan. Eenmaal op de rollers geef je de hengel nog een extra zwiep, stopt hem op vijf delen, afsteken en onthaken..

Karperen mijn passie door Philippe uit Niel

Een 7-tal maanden geleden ben ik beginnen vissen. Omdat ik een nogal zenuwachtig type ben hadden ze me dat aangeraden. De eerste 14 dagen dat ik begon te vissen op de karper ving ik geen vis, zelfs nog geen kleine. Ik snapte echter niet wat ik verkeerd deed, en toen ben ik beginnen zoeken op het internet en ik kan je verzekeren, daar vind je dus wel degelijk echt goede info over vissen. Ik veranderde van onderlijnen, ander soort lood enz. enz. en nog steeds geen vis aan men lijn. Toen dacht ik, ach waarom niet eens proberen die boillies zelf te maken. En ja hoor, met wat eieren, vismeel en boilliemix lukte het me. Vanaf de eerste dag dat ik deze gebruikte ving ik een karper van 7 kg. (niet slecht om te starten hé). Toen had ik pas echt de microbe te pakken. Je kan echt niet geloven wat voor een adrenalinestoot je krijgt als je die bieper hoort afgaan. Je loopt dan de longen uit je lijf als je te ver weg bent van je stokken. Ik denk er nu aan om volgend seizoen naar Frankrijk te gaan om te gaan karperen en dit in Val Doré.. De grootste karpers die ik gevangen heb zijn 14.5 kg, 16.4 kg, 17.1 kg en 17.5 kg. Die laatste is gevangen door een viskameraad van mij in de maand mei 2003, toen woog deze vis 14.6 kg, moet je niet vragen wat zo een karper eet om de winter door te komen. Het is het echter wel zo dat de karper niet echt meer bijt deze periode van het jaar, maar ik geef niet op. Koude, wind, regen ik zal het allemaal met plezier doorstaan. Voor mij is het karpervissen een drug, maar dan wel een gezonde. Zo ben ik ook op zoek gegaan naar stekken waar karpers zitten, en heb ik er een deel gevonden op internet. Ook op die manier ben ik aan deze site gekomen (ps: ik moet zeggen dat dit een mooie en verzorgde site is). Nu ga ik eerst deze wateren bekijken en natuurlijk ook bevissen en als ik nieuwe plaatsen vind zal ik deze zeker naar deze site mailen. Zo, je leest het dus karpervissen is geweldig. Er is wel één nadeeltje, de meeste van de karpervissers zijn soms eigenaar van de staatsputten, alléé dat denken ze toch en dat vind ik soms spijtig. Nog één ding wil ik neer schrijven, en dat is dat ik het geluk heb dat men vrouw altijd mee gaat, zelfs nu dat het koud is, zij heeft er al één gevangen van 10 kg. Goeten Philippe.

Eindelijk! door Jan uit Haacht

Begin oktober ben ik beginnen vissen op roofvis op de Leuvense vaart. Ik had nog nooit een snoek gevangen dus het werd hoog tijd om dit te proberen. Na 15 keer niks gevangen te hebben ging ik nog een ultieme poging wagen. Eindelijk was het raak. Mijn dobber schoot onder maar kwam direct terug boven. Weer niks meende ik. Na 3 minuten vertrok hij echter opnieuw. De vis pakte een paar meter draad maar ik kon de dobber nog net onder water volgen. Ik dacht dat het aasvisje weer met mijn voeten aan het spelen was. Maar toen de vis naar het midden trok, en de dobber niet meer te zien was, besloot ik maar om aan te slaan. Na een hevige dril kon een vismaat de vis scheppen. Een snoek van 95 cm. Ik kon de haak net niet meer zien zitten maar ze bloeide niet dus heb ik de dame voorzichtig terug gezet. Wie deze vis mee naar huis durft te nemen krijgt persoonlijk van mij een pak slaag. Om de avond nog wat completer te maken ving ik drie kwartier later, om kwart voor 6 om precies te zijn, ook nog eens een snoekbaars van 43 cm. Zo zie je maar de aanhouder bevriest wel is een keertje maar wint altijd.