Feederen

De vaste hengel is een perfect wapen om te gebruiken op vijvers of kanalen met een beperkte breedte en een diepte. Met de vaste hengel is het de dobber in de gaten houden en aanslaan bij de minste beweging. De dobber goed afstellen en rekening houden met de omstandigheden.
Worden er echter wedstrijden gehouden op groot water of een water met veel stroming, dan gaat de vis dikwijls door het tumult ver weg uit de kant, dan helpt een vaste stok van zelfs 16 meter niet meer. Een prima oplossing voor dit probleem is om het dan met de feeder te proberen.

Feeder hengel

Met de feeder moet je heel goed de top in de gaten houden. Ook de voedertechniek bij het feederen is totaal verschillend dan met de vaste stok. Bij het feederen wordt namelijk gebruik gemaakt van voerkorven, om het voeder op de stek te krijgen. Er bestaan verschillende soorten voerkorven, zo zijn er bijvoorbeeld open en gesloten voerkorven.

Voerkorf


Deze visserij heeft een extra moeilijkheidsfactor, als de vis met de aaslijn naar de hengelaar toe zwemt wordt de beet moeilijk waargenomen, terwijl een dobber elke aanbeet aangeeft. Zwemt de vis echter weg van de hengel dan wordt de beet zeer duidelijk waargenomen en moet er uiterst alert gereageerd worden. Het rendement van een goede feeder is heel hoog. Wel moet rekening worden gehouden met het feit dat goed feederen een kunst apart is. Het vergt training en tijd om het goede 'feeder gevoel' te krijgen. Eenmaal onder de knie is feederen één van de leukste en meest doeltreffende manieren van vissen. Feedervissen is in een aantal gevallen de enige manier om goed te scoren. Op groot water met veel scheepvaart is het soms de enige goede manier om toch nog wat vis bij elkaar te vangen.