Ingrediënten

Je kunt "kant en klaar" lokvoer in de hengelsportzaak kopen. Bekijk illustraties. Maar je kan uw lokvoer ook zelf samenstellen. Hieronder een handige tabel van losse ingrediënten met hun beschrijving om zelf uw lokvoer samen te stellen.

Ingrediënt
Omschrijving
Aardappelbloem
Aardappelbloem is gemaakt van gedroogde en zeer fijn gemalen aardappelen, heeft een hoge zetmeelwaarde en een sterk klevende werking. Goede aardappelbloem is licht van kleur. Max. 5 % toevoegen.
Aardappelvlokken
Aardappelvlokken is gemaakt van gedroogde en gewalste aardappelen, heeft een licht klevende werking en is vetter dan bloem. De vlokken nemen water op en gaan boven het voer zweven. De kleur (zwakgeel) is bepalend voor de kwaliteit. Max. 5% toevoegen.
Anijszaadmeel
Anijszaadmeel is gemalen anijszaadpit, de beste kwaliteit komt van steranijs, wat 5 maal sterker is in geur dan het Spaanse anijszaad. De kleur moet dieprood-bruin zijn. Zeker te gebruiken in een oppervlaktevoer. Max. 5%.
Arachidemeel
Arachide puur is gemaakt van gebroken ongebrande pinda's, heeft een hoog vetgehalte en bevordert op die manier de werking van het voer. Het doet een lokaas langzaam uit elkaar vallen en neemt moeilijk vocht op. (Max. 5% gebruiken) arachide bruin is gemaakt van aardnoten waar de olie is uitgeperst. Heeft een roodbruine kleur en die kleur is bepalend voor de kwaliteit, hoe donkerder hoe meer vet achter is gebleven.
Biscuitmeel
Biscuitmeel is gemaakt van gemalen ijscowafels, in de handel bekend onder de naam Galette . Biscuitmeel is licht, heeft een sterke geur en een klevende werking. Neemt moeilijk vocht op en wanneer er te veel van wordt gebruikt zal het lokaas te licht worden. Op stilstaand water mag iets meer gebruikt worden dan op stromend water. Max. 5-10 %.
Beschuitmeel
Beschuitmeel is gemaakt van gebroken gemalen beschuit, is het donkerder van kleur, dan is het afkomstig van breuk en te lang gebakken beschuiten. Het donkere beschuitmeel ruikt sterker en heeft meer volume.
Bloedpoeder
Bloedpoeder is een zuiver donkerrood poeder. Is de kleur donkerder (naar zwart toe) dan bevat bloedpoeder veel onzuiverheden. Mag slechts in kleine hoeveelheden door het lokaas vermengd worden, dit opdat het zich snel in het water verspreid. Het beste te gebruiken in de winter.
Broodmeel
Broodmeel is gemaakt van broden die niet goed genoeg waren voor verkoop. Goed broodmeel is wit van kleur. Broodmeel heeft een klevende werking.
Collant
Collant is een vermalen paardenbrok, bevat een hoog percentage aan eiwitten, is sterk klevend en heeft een zeer welruikend aroma. Niet geschikt voor een licht voertje. Max. 10%.
Galette
Zie bischuitmeel.
Havermout
Havermout is de gestoomde en geplette haverkorrel, heeft een sterk bindende werking, vooral als het vermalen is. Nooit gebruiken in stilstaand water. Max. 12%.
Hennepzaad
Hennepzaadmeel is de gemalen hennepkorrel (kempzaad), als je zelf maalt steeds mengen met paneermeel of polenta. Bevordert de aantrekkingskracht van het voer en heeft zeer hoog vetpercentage. Geweekte hennep is zeer fijn gemalen hennepzaad, geweekt in kokend water. Zowel het water als de hennep gebruiken om het lokaas aan te maken. Geschikt voor stilstaand water. Gekookte hennep is een niet al te fijn gemalen hennepkorrel die ruim onder water gekookt wordt, totdat al het water verdampt is. Als het afgekoeld is, meng je er notenmeel doorheen tot we een stijf mengsel krijgen. Met een mengsel beschuitmeel en paneermeel wordt het papje verder droog gemaakt. Is prima geschikt voor stromend water.
Johannesbroodmeel
Johannesbroodmeel is gemaakt van de vrucht van de Johannesbroodboom. Bevat een hoog percentage aan zetmeel en suikers. Kan kopramelasse vervangen. Max. 10%.
Kiemzaad
Kiemzaad is een mengeling van kiemrijpe zaden, zoals: hennepzaad, negerzaad, kanariezaal, millet, raapzaad, spurrie, lijnzaad, maanzaad, eventueel aangevuld met anijszaad, tarwe en gebroken rijst. 4 dagen in de week zetten, al het dan nog drijvende zaad verwijderen, na het weken nog even goed doorkoken en afspoelen met koud water. Daarna de nog natte zaden mengen met paneermeer of beschuitmeel. Als het mengsel droog is, zo fijn mogelijk maken. Is voor stilstaand en stromend water te gebruiken. Max. 25%
Kokosmeel
Kokosmeel is gemaakt van gemalen kokosnoot, overblijvend na de oliebereiding. Heeft een zeer sterke geur en neemt geen vocht op. Geschikt voor stilstaand en niet te diep water. Hoe lichter de kokosmeel is, hoe minder vet erin zit. Te licht kokosmeel is dus waardeloos en ongeschikt voor gebruik. (Max. 20%)
Koolzaadmeel
Koolzaadmeel is gemalen zoet raapmeel, kan alleen in gemalen vorm gebruikt worden, heeft een hoog vetgehalte en een laxerende werking. Wordt het zaad voorgeweekd, heeft het een klevende werking. Het is de vervanger van hennep, meest geschikt voor diepstromend water. Max. 10% toevoegen
Kopramelasse
Kopramelasse is een restproduct van de kokosnoot. Goede kopramelasse is donker van kleur, geurt sterk en kleeft. Het kan notenmeel vervangen. Max. 15%.
Leemaarde
Ook wel Löss genoemd. Wordt voornamelijk gebruikt om het voer te verzwaren. Het beste is om vochtige leem te gebruiken en deze bij het lokvoer te voegen nadat dit volledig kaar is. Hoeveelheid is naar gelang diepte en stroomsnelheid.
Lijnzaadmeel
Lijnzaadmeel heeft een hoog vetpercentage en zal hierdoor de werking van het voer bevorderen. Max. 5%.
Maisbloem
zie polentabloem bij Polenta
Maïsgluten
Maïsgluten komen vrij na het onttrekken van de kiem en het zetmeel uit de maïskorrel, zijn geelbruin of bruin van kleur en hebben een sterk klevende werking en zullen het voer verzwaren. Max 10% toevoegen.
Maïsmeel
Maismeel is het meel van de volledig vermaalde maïskorrels, wordt gebruikt om het voer te verzwaren. Verkrijgbaar in 2 kleuren, wit en geel, dit om de uiteindelijke kleur van het lokaas te beïnvloeden. Max. 20%.
Mergel
Mergel is een wolkvormer geschikt voor ondiep en stilstaand water. Er is ook witte mergel in de handel. Mergel wordt droog vermengt nadar het lokaas nat gemaakt is. Goede mergel is zo fijn als talkpoeder en mooi diepgeel van kleur. Max. 10%.
Notenmeel
Notenmeel is gemaakt van vermalen schilfers van kokosnoot. Heeft een hoger vetgehalte als kokosmeel en de geur is ook veel scherper als die van kokosmeel. Het is geschikt voor diep stromend water.
Oeuilette
Oeuilette is vermalen of geplet blauw maanzaad. Sommige sportvissers denken dat door het toevoegen van oeuilette het wantrouwen van de vis wordt weggenomen. (Max. 5 % toevoegen)
Paneermeel
Paneermeel wordt ook wel chapelure genoemd. Neemt minder water op als broodmeel, werkt iets klevend. Er is ook rood en geel gekleurd paneermeel in de handel, de kleur dient om het lokaas te verfraaien. Droog door het lokaas vermengt vormt paneel ook een goed werkend bestanddeel, door droge deeltjes die zullen stijgen, water opnemen en vervolgens weer zullen zakken. Paneermeel doet lokaas sneller uiteenvallen als broodmeel. Paneermeel is lichter als broodmeel, maar zwaarder als beschuitmeel.
Polenta
Polenta is de versneden maïskorrel, de binnenkant van de korrel (zetmeelgedeelte) valt het eerst uit elkaar en wordt het eerst afgezeefd. De kleur van polenta is afhankelijk van soort maïs. (geel/oranje/wit). Grove polenta is voor diep, stromend water. Maximaal 20% aan het voer toevoegen. Italiaanse polenta is een fijne korrel en is geschikt voor ondiep, stilstaand of langzaam stromend water, heeft een licht klevende werking en verzwaart het voer. Gekookte polenta is een korrel die door verhitting met stoom een groter volume heeft gekregen, waarna de korrel opnieuw wordt gedroogd en versneden. Deze is luchtiger en kleveriger dan de gewone polenta . Maximaal 20% toevoegen. Is prima geschikt voor stromend water. Polentabloem is het stuif dat in de zeven achterblijft na de laatste snijbewerking. Het heeft een wolkende werking en laat het voer snel uit elkaar vallen. Voor een licht voer 15% toevoegen, voor oppervlaktevoer max. 30%Het bereiden van Italiaanse polenta: de polenta in een pot doen en overgieten met water wat net niet kookt, laten afkoelen en droogmaken met paneermeel. Voor 250 gr polenta ongeveer 300 cc water gebruiken.
Rijstemoule
Ook wel rijstebloem genoemd. Rijstsemoule is fijne rijstegries afkomstig van de gemalen rijstekorrel en wordt gebruikt om het lokaas te verzwaren en de kleur lichter te maken. Max. 15%.
Sesamzaad
Sesamzaad is het vetste zaad aller zaden en moet altijd vermalen worden met polenta of paneermeel of broodmeel. Verhoogt de werking van het voer. Max. 5%
Vanille (koekjes)
Vanille is gemaakt van vermalen koekjes. Het neemt goed water op en heeft een klevende werking. Koekjesmee of vanille dient egaal van kleur te zijn, donkergeel tot licht oranje. Max. 10-15%.
Vismeel
Vismeel is niet hetzelfde als haringmeel, de geur van vismeel is scherper en het meel is ook donkerder van kleur. Vismeel bezit een hoog percentage aan dierlijk eiwit. Te gebruiken in wintervoertjes. Max. 5%.
Vleesmeel
Vleesmeel is bereid uit kadavers van dieren en is te herkennen aan de kleur, donkerbruin, is het licht van kleur dan is het beendermeel wat minder geschikt is. Goed te gebruiken in wintervoer. Max. 5%.
Wouwbloem
Wouwbloem bestaat uit graankorrels die met hete stoom worden bewerkt en daarna worden gedroogd. Waarna het geheel wordt fijngemalen. Het heeft een klevende werking. Te gebruiken in een zwaar lokaas dat niet te vlug uit elkaar mag vallen. Max. 10-15%.
Zavel
Zavel is een grondsoort die qua eigenschappen tussen leem en mergel inzit. Het heeft een donkere diep oranje kleur en moet vochtig bewaard worden, het is licht wolkvormend, een lokaas van zavel, paneermeel en kleine vers de vase kan op stilstaand water een goeie vanger wezen. Geschikt als basis van een onderhoudsvoer.
Zemelen
Zemelen zijn een bijproduct van het walsen van de tarwekorrel, zowel als grof als fijn in de handel verkrijgbaar. De grove zemel is de buitenkant van de tarwekorrel, de fijne zemel is het vlies tussen de buitenkant en de kern van de tarwekorrel. Neemt goed vocht op en dient ervoor om het voer luchtiger en lichter te maken en heeft een vergrotend effect op het lokaas. Zeer geschikt als een oppervlaktevoertje en in stilstaand water.