Ver de vase

Doel.

Allereerst dient er een onderscheid gemaakt te worden tussen grote en kleine 'ver', beiden zijn belangrijk maar het is toch vooral de kwaliteit van de grote die van primair belang is want uiteindelijk is het toch dat wormpje dat de vis tot aanbijten moet verleiden. De larven die je in de winkel koopt zien er dan wel goed uit, ze lijken je tegemoet te kruipen vanuit het krantenpapier maar eenmaal aan de haak is het vrij snel afgelopen met die levenslustigheid. Een prik van de haak resulteert in een leeggelopen en dus bewegingsloze larve. Alles mag tot in de puntjes verzorgd zijn, als hetgeen je aan de haak presenteert er op die manier bijhangt is de oorzaak van een mislukte vangst snel aan te wijzen. Dergelijke futloze wormen vermijden vraagt een kleine inspanning, een bijna dagelijks 'huiswerk' van een paar minuten maar het loont zeker de moeite.

Ver de vase

Grote ver de vase.

Om te beginnen schaf je een voorraadje grote muggenlarven (met of zonder 'vuil') aan, een zeer fijne (voer)zeef (ca. 2 mm), een keukenzeef en een groot (minimum tien liter) bassin. De hoogte van dit bassin is niet belangrijk (liefst niet te hoog) maar wel de oppervlakte (liefst zo groot mogelijk). Muggenlarven leven in water, het mag dan ook niet verbazen dat we hen langer in leven kunnen houden (en 'prikvaster' maken) door ze zelf ook in water te bewaren. De sterksten blijven leven en een gedeelte sterft maar dat is onvermijdelijk. Zorg steeds dat de oppervlakte waarover de larven verspreid worden zo groot mogelijk zijn en als vallen de verliezen nogal mee. In de zomer ververs je elke dag het water, in de winter een keer om de drie a vier dagen. Je giet de larven hiertoe af in de keukenzeef, legt hen op de voerzeef en vult het bassin met water tot de voerzeef een centimeter of twee onder staat. Je zal zien dat de levende larven door de zeef kruipen en de dode blijven uiteraard op de zeef liggen (samen met het 'vuil') en kan je zo makkelijk verwijderen. Om altijd stevige muggenlarven te hebben vraagt dus een beetje vooruitdenken. Je vist immers niet met de larven die je de dag of enkele dagen tevoren gekocht hebt. Een paar dagen op water zitten geeft de larven niet de gewenste hardheid, twee weken is ideaal. Altijd op tijd een voorraadje inslaan is dus de boodschap. De reden waarom de houdbaarheid van de larven niet zo hoog is in de zomer ligt voor de hand, namelijk de warmere temperatuur. Daarom is het aan te raden (indien mogelijk) het bassin op een koele plaats (kelder of koelkast) te plaatsen, in de winter voldoet de garage (in de veronderstelling dat de temperatuur er niet onder de nul zakt natuurlijk).

Kleine ver de vase.

Ook kleine ver de vase is gebaat bij een koele bewaartemperatuur (en dus bij een visser met extra koelkast). Alhoewel dit voor het vissen op brasem niet echt veel uitmaakt, bij een pure brasemvisserij is het vaak zelfs een voordeel om werkelijk stinkende ver de vase onder de leem te kunnen mengen. Bij een voornvisserij of bij een moeilijke visserij ligt dit anders en kan je maar beter over levendige beestjes beschikken. Belangrijk is het losmaken van de ver alvorens hem toe te voegen aan het over. Droge leem is hier zeer geschikt voor en wees hier vooral niet zuinig op, meer is beter en leem kost toch amper wat. Door het losmaken verhoog je de levendigheid en het rendement van de beestjes. Ze worden hierdoor namelijk ontvet, stijgen dus niet op naar de oppervlakte of blijven niet aan elkaar plakken in kleine plukjes. Ver de vase die losgezet is in droge (of licht vochtige) leem kan trouwens nog makkelijk een paar dagen op een koele plaats bewaard worden. Kleine ver de vase langer dan een week vers houden is praktisch niet echt haalbaar. Willen we dit toch (zij het met groot kwaliteitsverlies) dan kunnen we nog altijd invriezen. De beste manier hiertoe is de beestjes in plastiek diepvrieszakjes stoppen, goed afsluiten en de diepvriezer in. Invriezen in krantenpapier geeft als resultaat een hoop uitgedroogde en waardeloze larven. Cruciaal is het ontdooien achterna, doet dit nooit in de plastiek verpakking zelf. Het vocht dat vrijkomt bij het ontdooien zal zich mengen met de ontdooide larven, hetgeen uiteindelijk een vieze 'muggenlarvensoep' oplevert. Knip de plastic rond de bevroren blok uit en wikkel deze in kranten of een handdoek (zij weten wel raad met het overtollige vocht) en laat de hele boel zo ontdooien. Ook het ontdooien vraagt enige timing want het duurt toch wel enkele uren vooraleer pakweg een halve kilo diepvriesver gebruiksklaar is (voor de liefhebbers, met de microgolf duurt het maar een paar minuten).