BC DOE MAAR


Ga naar de inhoudsopgave

ACCESSOIRES

NUTTIG

Biljart materiaal en het onderhoud ervan:

De biljartsite staat al enige tijd online, maar nu wordt het dan toch ook eens tijd om wat dieper in te gaan op het door de biljarter te gebruiken materiaal, met daarnaast natuurlijk aandacht voor het onderhoud daarvan.

De keu:
De eerste kennismaking met een keu zal meestal in 't café plaatsvinden. Die keu bestaat doorgaans uit één stuk en zal voor de af en toe spelende of beginnende biljarter voldoen, mits deze natuurlijk voorzien is van een goede pomerans.
Speelt men wat langer en overweegt men zich aan te sluiten bij een plaatselijke biljartvereniging, dan zal hij of zij al gauw overgaan tot aankoop van een eigen keu. De keuze is niet altijd even gemakkelijk, maar gelukkig kan de plaatselijke of regionale biljarthandel u daar goed bij adviseren. De beginner zal meestal een normale, niet al te dure keu kiezen. Speelt u wat langer en heeft de biljartkoorts u te pakken, dan zult u vroeger of later een goede, op maat gemaakte (merk-)keu aanschaffen. Soms loont het de moeite om nog wat langer met de 'oude' keu door te spelen, om vervolgens die ene speciale keu aan te kunnen schaffen. De biljarthandelaar zal u graag behulpzaam zijn bij het kiezen van een goede (betaalbare) keu.


Het topeind:
Geen enkele keu kan zonder een goed topeind, Waren deze vroeger voorzien van een metalen schroef, tegenwoordig is een topje met houten schroef een must.Deze zorgen namelijk voor een betere verbinding met het onderste keudeel. Topeinden zijn er ook weer in soorten en maten. Soms wordt de kwaliteit van een top aangegeven met sterren. Verder kunt u kiezen uit normale (standaard)toppen en natuurlijk heeft ieder merk ook weer zijn eigen topeinden. Laat u zich hierover goed informeren door uw biljarthandel.

De pomerans:
Een van een goede pomerans voorziene cafékeu (uit één stuk) kan soms betere resultaten geven dan de allerduurste keu met een slechte pomerans. Het kleine blauwe dopje aan het einde van de keu is een niet te onderschatten en belangrijk gedeelte van iedere keu.
Ze zijn er ook weer in maten en soorten. De breedte kan variëren van ± 8 tot 15 milimeter. Een pomerans kan van hard of zacht materiaal zijn gemaakt en men kan zelfs kiezen voor zelfkrijtende pomeransen. Wilt u zelf de pomerans van uw keu vervangen, kijk dan eens op de volgende pagina: pomerans vervangen.

Biljartkrijt:
Nét zo belangrijk als de pomerans zelf is het krijt dat er opgesmeerd dient te worden. De goedkoopsten zijn meestal in het café te vinden en worden gratis verstrekt door de kastelein. Dat krijtje is overigens het meest gestolen voorwerp in een café en is vaak te herkennen door de uitholling. Mensen die maar af en toe biljarten willen veelal de keu dwars door het krijtje draaien. Dat is geen krijten, dat is het vernielen van de pomerans.
De aanbevolen manier van krijten is het horizontaal bewegen van het krijt over de pomerans - krijt optillen - terug naar beginpunt en opnieuw horizontaal krijten. Hierdoor slijt het krijtje gelijkmatig af en maakt u optimaal gebruik van het aanwezige krijt. Bonds- en verenigingsbiljarters maken meestal gebruik van een wat duurder krijtje. Zo gebruik ik zelf Blue Diamond-krijt van Longoni. Erg prijzig, maar gezien het feit dat je hiermee zeker twee jaar vooruit kunt, lijkt me dat geen probleem.

Krijthouders:
Een krijtje los in de biljarthoes zorgt voor blauwe vlekken op hoes en keu en regelmatig ook op vingers en kleding. Daarom zijn er zogenaamde krijthouders verkrijgbaar, in allerhande kleuren. Erg handig zijn de magnetische krijthouders. De bodem van de houder waarin het krijtje geplaatst wordt is van metaal. Aan de bijhorende klip, die over de rand van een broekzak kan worden geschoven, is een magneet bevestigd. Hierdoor heeft de biljarter zijn krijt altijd bij de hand en voorkomt hij dat anderen er mis-/gebruik van maken.

Puntenslijper, pomdraaier, schuurplankje:
Om de pomerans altijd in uitmuntende vorm te houden zijn er diverse hulpmiddelen.
Als de pomerans dikker is geworden als het beentje, dan kunt u met een grote puntenslijper het overtollige gedeelte wegslijpen. Door regelmatig gebruik te maken van een pomerans-buisje (die over de pomerans wordt geschoven en met enige druk wordt rondgedraaid) voorkomt u het uitdijen van de pomerans. Een goedkope variant die echter net zo goed werkt is een doodgewone houten wasknijper. Maak de zijkant van de pomerans een beetje nat, klem er de wasknijper op en draai deze rond. Een ander veelgezien hulpmiddel voor de pomerans is een schuurplankje. Echter, bij verkeerd gebruik kan de pomerans onherstelbaar beschadigd worden. Ik heb al een jaar of vijf een schuurplankje in de biljarthoes zitten, maar heb er nog nooit gebruik van gemaakt...

Verzwaring:
Soms is het voor een biljarter wenselijk om de keu iets te verzwaren. Dit kan zijn omdat men driebanden speelt en graag wat krachtiger wil kunnen afstoten, anderzijds kan een verzwaring, meestal in de vorm van schroeven, worden gebruikt om de balans in een keu iets aan te passen.

Rubberen huls:
Om wat meer grip te krijgen op de keu hebben sommige biljarters een rubberen huls om het onderste deel van de keu gespannen. Hierdoor kan de keu 'fijner' aanvoelen, vooral bij mensen die nogal last hebben van zweterige handen. Daarnaast voegt zo'n rubber weer wat extra gewicht toe, afhankelijk van lengte en dikte. De hulsen zijn er in diverse soorten en maten. Men kan kiezen tussen een glad of geribbeld oppervlak, dik of dun rubber en ook de kleur kan doorslaggevend zijn voor sommigen. Ook in de prijs zit verschil. Van fietsenband tot dik, fel gekleurd en naadloos rubber kan een verschil van 10 euro geven (afhankelijk natuurlijk van de lengte). De ene biljarter wil er niets van horen, de andere zweert bij het gebruik ervan. Een kwestie van smaak of ervaring dus.

Handschoentje:
Voor biljarters die last hebben van zwetende handen is er een speciale biljart-handschoen beschikbaar. Meestal zijn alleen de wijsvinger en duim "geschoend" en de rest is open. Als uw keu met een schokkende beweging tussen uw wijsvinger en duim heen en weer wordt bewogen omdat uw vingers bezweet zijn (hetgeen regelmatig voorkomt bij belangrijke wedstrijden) dan kan zo'n handschoentje uitkomst brengen. De gebruiker ervan zal meestal een van de betere biljarters zijn. Bent u een gemiddelde speler, laat de handschoen dan voor wat hij is, aangezien uw omgeving de spot met u zal drijven. Zijn uw vingers altijd bezweet tijdens 'n spelletje biljart, dan is het natuurlijk een heel ander verhaal, maar dan nog raad ik u aan om een minder opvallende kleur handschoen te nemen.

Schuurmiddelen:
Biljarten zal in veel gevallen plaatsvinden in het café. Daar wordt natuurlijk wat gedronken en vocht van een nat glas wordt meestal overgebracht naar de keu. De vochtige plek op de keu trekt vuil aan en zal dat vasthouden. Om een soepele keuvoering te garanderen is het nodig dat vooral de top regelmatig wordt schoongemaakt. Meestal gebruikt men hiervoor schuursponsjes. Er zijn er die speciaal voor de biljartkeu vervaardigd zijn, maar ook het schuursponsje dat normaal in de keuken wordt gebruikt, kan uitstekend dienst doen voor het reinigen en gladder maken van de keu. Maar let op: zowel de keu als de top zijn voorzien van een laklaag. Het is dus niét de bedoeling om zo hard te schuren dat deze laklaag beschadigd of zelfs verwijderd wordt. Het schuursponsje met lichte druk op en neer over de keu bewegen terwijl u de keu langzaam om zijn as draait, zal er voor zorgen dat stroefmakende (vuil-)deeltjes worden verwijderd.

Talkpoeder:
Sommige biljarters maken gebruik van wat talkpoeder om er voor te zorgen dat de keu 'lekker' door de vingers glijd. Niet alleen de keu wordt er mee ingesmeerd, ook de handen en vooral de vingers krijgen een behandeling. Tip voor de dames: moet de baby gepoederd worden en de talkpoeder is weg? Kijk eens in de biljarthoes van uw man :-)

Biljarthoezen en -koffers:
Om uw (dure) keu met topjes en accessoires veilig te kunnen vervoeren zijn er biljarthoezen en -koffers in alle soorten en maten. Een simpele en niet al te dure hoes kan uw keu, top en een krijtje herbergen. Heeft u meerdere toppen of zelfs meerdere keu's, dan lijkt een luxe hoes of koffer beter geschikt daarvoor. Ga eens langs bij uw biljarthandel. Zij zullen u graag met raad en daad bij staan in uw keuze.

HOME | HANDICAP | INFO | NUTTIG | IN BEELD | VIDEO CLIPS | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu