De klapmuts


Wetenschappelijke naam Cystophora cristata
Engelse naam Hooded seal
Verspreiding Noordelijke Atlantische Oceaan, met name rondom Groenland en IJsland en aan de Canadese kust.
Voedsel Vis(heilbot, kabeljauw) en inktvis.
Leeftijd ????
Grootte Mannetjes 230-285 cm, vrouwtjes 200-230 cm, bij geboorte 90-115 cm.
Gewicht Mannetjes 250-435 kg, vrouwtjes 180-350 kg, bij geboorte 19-25 kg.


Klapmutsen zijn grijs, met onregelmatig gevormde zwarte vlekken. De mannetjes hebben een opvallende blaas op de kop, die ze kunnen opblazen. Die blaas is een uitgroeiing van de neusholte. In opgeblazen toestand is die blaas felrood en wordt gebruikt om vrouwtjes te imponeren en andere mannetjes af te schrikken. Als dat laatste niet lukt, wordt er fel gevochten.

Het verspreidingsgebied van de klapmuts overlapt met dat van de zadelrob, maar het is onduidelijk of er echt competitie is tussen de twee soorten. Er wordt op de klapmuts gejaagd, maar lang niet zo intensief als op de zadelrob. Er zijn naar schatting zo'n 500.000-600.000 klapmutsen.