Home
Vivarium
Borrowed view
Zoo projecten
Links
Contact

Verzorgingsfiche Landheremietkreeften

heremietkreeft

Bodembedekkers

Wat betreft de bodembedekker, het substraat, heb je keuze uit enkele opties. Zand, aarde of een combinatie van beide. 
Turf en potgrond zonder enige toevoeging is ongeschikt, omdat de hogere zuurgraad en de aanwezige bacteriën hierin problemen oplevert tijdens het vervellen. Ideaal is het zgn. coco-peat, een substraat van cocosvezel. Vaak vind je dit in geperste vorm, en moet je het een tijdje in water leggen om het bruikbaar te maken. 

Je kunt kiezen voor zowel zand als aarde, gemengd of gescheiden in één bak. Het voordeel van het gebruik van beide types substraat is dat je de kreeften de keus laat waar ze op dat moment het liefste zitten, op het "strand" of in het "bos". Mos word vaak erg gewaardeerd door landheremietkreeften, dit kun je naast zand en/of grond gebruiken.

Temperatuur en luchtvochtigheid

overdag tussen de 24 en 28 graden. 's Nachts mag het afkoelen tot een graad of 18, niet lager dan dat.
UV-licht is niet noodzakelijk.

Landheremietkreeften hebben een relatief hoge luchtvochtigheid nodig, houd het op 75 tot 85%. Om dit op peil te houden kun je regelmatig met water sproeien. Wat ook goed werkt is het nat houden van de onderste lagen van het substraat zodat dit vochtigheid blijft afgeven aan de lucht. 

Verdere inrichting

- Waterbakjes voor zoet en zout waterbakjes
- Eventueel voerbakje
- Schuilplaatsen
- Klimgelegenheid
- Lege schelpen

Voedsel

Heremietkreeften zijn alleseters. Rijp fruit, zoals appel, banaan, meloen, ... lusten ze erg graag. Verder kan je af en toe stukjes vis en vlees, dode babymuisjes, ontdooide insekten, ... geven. Ook visvoer (zowel droog als diepvries) mogen ze af en toe hebben.
Verder bestaan er enkele kant en klaar voeders voor heremieten, wij hebben “the crabby barn” te koop.

Water en zout

Goed drinkwater is erg belangrijk voor landheremietkreeften. Naast vers drinkwater uit de kraan (als je kraanwater van slechte kwaliteit is kun je beter bronwater gebruiken!) is ook zout water erg belangrijk. Zout word door landheremietkreeften gebruikt om de osmotische waarde van het schelpwater en de haemolymfe (het "bloed") heel precies te regelen. Ook helpt het bij de vervelling.
Ook al leven ze niet in de zee, ze zijn er zeker nog van afhankelijk!
Er zijn soorten die verder landinwaarts leven en lang zonder extra zout kunnen (dit halen ze dan uit bepaalde gewassen en hun urine) maar het is wel noodzakelijk om het te verstrekken als je van plan bent om je kreeften gezond te houden.
Voor het aanmaken van zout water kun je producten gebruiken voor zeeaquaria. De mengverhouding is 1,5 theelepel zout op 1 kop water (als je het af wil meten, 7.5 gram op 237 ml. water).