Home
Vivarium
Borrowed view
Zoo projecten
Links
Contact

Verzorgingsfiche Land- en mangrovekrabben

mangrovekrab

Bodembedekkers

Wat betreft de bodembedekker, het substraat, heb je keuze uit enkele opties. Zand, aarde of een combinatie van beide. 
Turf en potgrond zonder enige toevoeging is ongeschikt, omdat de hogere zuurgraad en de aanwezige bacteriën hierin problemen oplevert tijdens het vervellen. Ideaal is het zgn. coco-peat, een substraat van cocosvezel. Vaak vind je dit in geperste vorm, en moet je het een tijdje in water leggen om het bruikbaar te maken. 

Je kunt kiezen voor zowel zand als aarde, gemengd of gescheiden in één bak. Het voordeel van het gebruik van beide types substraat is dat je de kreeften de keus laat waar ze op dat moment het liefste zitten, op het "strand" of in het "bos".
Mos en dood blad word vaak erg gewaardeerd door krabben, dit kun je naast zand en/of grond gebruiken. En door de structuur helpt dit de natuurlijke territoriumdrang te beperken. De dieren kunnen immers makkelijk uit elkaars zicht verdwijnen.

Temperatuur en luchtvochtigheid

overdag tussen de 24 en 28 graden. 's Nachts mag het afkoelen tot een graad of 18, niet lager dan dat.
UV-licht is niet noodzakelijk.

Alle krabben hebben een relatief hoge luchtvochtigheid nodig, houd het op 75 tot 85%. Om dit op peil te houden kun je regelmatig met water sproeien. Wat ook goed werkt is het nat houden van de onderste lagen van het substraat zodat dit vochtigheid blijft afgeven aan de lucht.  Zorg ook dat er continu schoon water aanwezig is. Voor de mangrovesoorten mag dit zout water zijn.

Verdere inrichting

- Waterbakje
- Eventueel voerbakje
- Schuilplaatsen
- Klimgelegenheid

Voedsel

Krabben zijn alleseters, al kan de voorkeur voor planten dan wel dierlijke kost per soort verschillen. Rijp fruit, zoals appel, banaan, meloen, ... lusten ze erg graag. Verder kan je af en toe stukjes vis en vlees, dode babymuisjes, ontdooide insekten, ... geven. Ook visvoer (zowel droog als diepvries) mogen ze af en toe hebben. Verder bestaan er enkele kant en klaar voeders.

Water en zout

Goed drinkwater is erg belangrijk. Voor de zoetwater soorten volstaat gewoon kraanwater. Is je kraanwater van slechte kwaliteit is, dan kun je beter bronwater gebruiken!)  De meeste mangrovesoorten doen het ook goed op kraanwater, maar hebben regelmatig zout water nodig. Zout word door gebruikt om de osmotische waarde en de haemolymfe (het "bloed") heel precies te regelen. Ook helpt het bij de vervelling.
Ook al leven ze niet in de zee, mangrovekrabben zijn er zeker nog van afhankelijk!
Er zijn soorten die verder landinwaarts leven en lang zonder extra zout kunnen (dit halen ze dan uit bepaalde gewassen en hun urine) maar het is wel noodzakelijk om het te verstrekken als je van plan bent om je mangrovekrabbeen gezond te houden.
Voor het aanmaken van zout water kun je producten gebruiken voor zeeaquaria. De mengverhouding is 1,5 theelepel zout op 1 kop water (als je het af wil meten, 7.5 gram op 237 ml. water).