Home
Vivarium
Borrowed view
Zoo projecten
Links
Contact

Verzorgingsfiche vampierkrabben (geosesarma sp.)

Vampierkrab

Bodembedekkers

Wat betreft de bodembedekker, het substraat, heb je keuze uit enkele opties. Zand, aarde of een combinatie van beide. Turf en potgrond zonder enige toevoeging is ongeschikt, omdat de hogere zuurgraad en de aanwezige bacteriën hierin problemen oplevert tijdens het vervellen. Ideaal is het zgn. coco-peat, een substraat van cocosvezel. Vaak vind je dit in geperste vorm, en moet je het een tijdje in water leggen om het bruikbaar te maken. 

Je kunt kiezen voor zowel zand als aarde, gemengd of gescheiden in één bak. Het voordeel van het gebruik van beide types substraat is dat je de kreeften de keus laat waar ze op dat moment het liefste zitten, op het "strand" of in het "bos".
Mos en dood blad word vaak erg gewaardeerd door krabben, dit kun je naast zand en/of grond gebruiken. En door de structuur helpt dit de natuurlijke territoriumdrang te beperken. De dieren kunnen immers makkelijk uit elkaars zicht verdwijnen.

Temperatuur en luchtvochtigheid

overdag tussen de 24 en 28 graden. 's Nachts mag het afkoelen tot een graad of 18, niet lager dan dat.
UV-licht is niet noodzakelijk.

Alle krabben hebben een relatief hoge luchtvochtigheid nodig, houd het op 75 tot 85%. Om dit op peil te houden kun je regelmatig met water sproeien. Wat ook goed werkt is het nat houden van de onderste lagen van het substraat zodat dit vochtigheid blijft afgeven aan de lucht.  Zorg ook dat er continu schoon water aanwezig is. Sommige soorten, zoals Geosesarma notophorum, komen nauwelijks in het water, terwijl andere er soms uren na elkaar in vertoeven.

Verdere inrichting

- Waterbakje
- Eventueel voerbakje
- Schuilplaatsen

Voedsel

Alle Geosesarma-soorten zijn hoofdzakelijk carnivoor. Ze nemen doorgaans gemakkelijk vlokvoer voor vissen aan, maar ook diepvriesvoer zoals muggenlarf, artemia, daphnia, …. Verder kan je af en toe stukjes vis, garnaal, inktvis,… voeren of kleine insekten zoals stofkrekels en fruit vliegen. Er bestaan ook enkele kant en klaar voeders.

Water

Goed drinkwater is erg belangrijk, hiervoor volstaat doorgaans gewoon kraanwater. Als je kraanwater van slechte kwaliteit is, dan kun je beter bronwater gebruiken!  De meeste geosesarma-soorten vervellen ook in het water, de waterbak moet dus voldoende groot zijn, maar hoeft niet erg diep. Sommige terraria zijn voorzien van een vast watergedeelte. Dit is geen probleem, zolang de krabben maar gemakkelijk in en uit het water kunnen, eventueel met behulp van wat stukken kienhout of stenen. Het is altijd best een vast watergedeelte te filteren, aangezien regelmatig verschonen niet zo eenvoudig is. Een klein binnenfiltertje voor aquaria volstaat doorgaans.